2020 wondering wednesday

Bismillahirrahmanirrahim...

assalamualaikum and hi every readers!

.
.

Dah hampir setahun blog ni masuk peti kunci tak keluar-keluar. Nak deactivate, sayang sebab penuh cerita. Nak sambung, macam blur pulak tak tahu nak cakap apa. Tapi yang pasti, 9 bulan yang tertinggal dalam blog ni penuh dengan 1001 peristiwa yang sebenarnya bila fikir-fikir balik ruginya la hai tak rakam sini sama.

well, since i got too many stories and news to share, let us see the overview je lah. hihi. it's a bit time consuming by the way. hihi

.
.
.

                                       Will Asia's markets hum in 2020?

1. OMG its 2020! The year I've been looking forward since I was in my school. Wawasan 2020 la katakan.. Dari dulu wonder, what will I be when I reached the year of 2020? Tadaa.. here we are.

I'm still the same me. Lol.

A simple healthcare worker in a district hospital very near to my house.
I'm in my 1st year of my thirty series of life (oh no, i hate this thought). 
I still have so many dreams to achieve.
I did finished nearly all of my bucket list in my 2019. 
I'm alive, alhamdulillah.


                                            
                                                Cartoon Wedding | Free Vectors, Stock Photos & PSD
2. My greatest great news this year will be about my marriage. yay!

 I finally found my Mr right. phew...

This part of life of mine is very un-sangka-rable. Unexpected.yeah, i know. Every love story started just like that. hehe.  I knew him since few years ago but we did lost contact for a while. Then taraaa he come again in my life and to cut the stories short, we finally get married in March 2020. 

As it is already far away from my previous wedding dreams of age, who wonder this wedding of mine is also gonna be one whole new unexpected bombastic event where our planning for kenduri is absolutely gone terabur up and down due to COVID 19! T_T 

so, it turns up that we were only able to do akad nikah as simple as it is due to the Perintah Kawalan Berkurung and our kenduri had been postponed to i dont know when it will be till now. It's reaching 2 month of wonderful marriage life but still, I still dreaming to have a proper wedding event too. Please pray for us, will ya? sobs.

But fret not, Im still so grateful that Allah bring this handsome n kindhearted husband to me now at this exact moment where I think rasanya memang ini masa yang terbaik for us to get to know more about each other better. Though we couldnt have a proper honeymoon and I'm working back to back as frontliner during this pandemic. It's still full of nice and lovely days. This will be a great memories to us right, mr husband? *love is in  the air*



                                                    assets.bharian.com.my/images/articles/COVID-19_...

3. COVID 19

This is one great pandemic nowadays. Do you know why?

Saya copy paste je la part ni ok.

18 MAC - 31 MAC 2020 fasa 1
01 APR - 14 APR 2020 fasa 2
15 APR - 28 APR 2020 fasa 3
29 APR - 12 MEI 2020 fasa 4

UPSR dan PT3 DIBATALKAN


Perintah Kawalan Pergerakan seluruh πŸ‡²πŸ‡Ύ

πŸ“ŒPKP dalam bulan puasa. Tiada bazar ramadhan tiada terawih di masjid.

πŸ“ŒTiada sambutan Hari Raya Aidilfitri, tidak boleh balik kampung, tiada kunjung mengunjung.

πŸ“ŒTiada bunyi mercun, tiada yg cedera akibat mercun, tiada bunga api mewarnai mlm raya.

πŸ“ harga minyak jatuh sehingga RM1.25/liter

πŸ“Semua pejabat di seluruh Malaysia diarah tutup sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan kerja - kerja dilaksanakan sepenuhnya dari rumah.

πŸ“Semua sekolah ditutup dan pendidikan dilaksanakan di atas talian. Kerja sekolah untuk murid dihantar dlm group WhatsApp.

πŸ“Penjarakkan sosial sentiasa diutamakan. Bersalam tangan ditukar dengan meletak tgn di dada.

πŸ“Pita pelekat dilekatkan di atas lantai - lantai kedai untuk menentukan jarak selamat 1 meter di antara pelanggan. Beratur hingga berpuluh meter ke luar kedai.

πŸ“ Restoran dan kedai - kedai makan ditutup, hanya dibenarkan bungkus sahaja. Food rider ibarat cendawan tumbuh lepas hujan. Ada yg kantoi jual rokok seludup dan ketum.

πŸ“Hanya beberapa orang sahaja dibenarkan berada di dalam kedai.

πŸ“Kedai bukan keperluan asas dan perniagaan tidak berkaitan pembekalan makanan diarah tutup.

πŸ“Keseluruhan acara dan musim sukan di seluruh dunia dibatalkan serta merta. Aktiviti riadah dan bersenam dalam rumah.

πŸ“ Konsert, pelancongan, festival, acara hiburan dibatalkan. Kawasan tumpuan di Bukit Bintang sunyi sepi yg sebelum ini sesak dan padat 24 jam. Ibarat tiada waktu tidur.

πŸ“Majlis perkahwinan dan pelbagai sambutan majlis bersama keluarga dibatalkan. Tapi diganti dengan kahwin online.

πŸ“Tiada lagi jemaah di masjid, dan rumah - rumah ibadat ditutup.

πŸ“Tidak dibenarkan perkumpulan 50 orang atau lebih, kemudian diubah kepada 20 org atau lebih, hanya dibenarkan 10 orang atau kurang dari itu juga tidak dibenarkan.

πŸ“Taman permainan kanak - kanak ditutup.

πŸ“Kekurangan stok penutup muka, gaun,dan sarung tangan untuk kegunaan pekerja barisan hadapan.

πŸ“Kekurangan alat bantuan pernafasan bagi pesakit kritikal.

πŸ“Berlakunya pembelian panik sehingga kekurangan alat pembasmian, tiada sabun cuci tangan, tiada cecair pembersih tangan

πŸ“Rak - rak di kedai menjadi kosong, pada awal kepanikan

πŸ“Kilang - kilang pembuatan, kilang penyulingan dan perniagaan lain telah menukar perkhidmatan mereka dengan membantu menyediakan visors, penutup muka, cecair pencuci tangan dan PPE.

πŸ“Kerajaan telah melaksanakan sekatan jalan di setiap kawasan dan tertutup kepada pergerakan yang tidak penting.

πŸ“Tiket kapal terbang murah, namun kita tidak boleh keluar melancong. Sekarang pula, penerbangan dihentikan/dihadkan, kalau ada pun, kargo, repatriation

πŸ“Sidang media dari Kementerian Kesihatan di keudarakan setiap hari.

πŸ“Kemaskini kes baru, yang telah sembuh dan pesakit yang meninggal dunia dilakukan setiap hari jam 5 ptg.

πŸ“ Jalan raya menjadi kosong sunyi sepi tanpa kelibat manusia dan kenderaan selepas jam 8 mlm.

πŸ“Ramai orang memakai penutup muka dan sarung tangan apabila keluar.

πŸ“ Pekerja perkhidmatan penting menjadi lebih berhati-hati untuk keluar rumah.

πŸ“Pekerja kesihatan pula, menjadi takut untuk pulang ke rumah dan berjumpa keluarga.

πŸ“ Rakan-rakan pelari aktif berlari/aktiviti sihat di indoor/rumah masing-masing dari jarak biasa hinggalah ke ultramarathon.

πŸ“ "Mendatarkan lengkung graf" itulah yang sering dikatakan, bersama dengan kata-kata " Kita lakukan ini bersama" dan "Kita harus menang"

πŸ“ Pesta buku Antarabangsa 2020 ditangguhkan dan akhirnya dibuat secara pertama kali nya di secara online di medium Shopee


Dan lain-lain signifikan keadaan di seluruh dunia.

Ini adalah Novel Coronavirus ( Covid-19) suatu penyakit pandemik, yang diwartakan pada 18 mac 2020 πŸ˜­πŸ˜­πŸ˜­πŸ˜­



see, how bad it is ?

Dah totally new norm dah sekarang. Macam perang. Tapi musuhnya adalah virus yang tak kelihatan. Lagi lah scary. 

Doa-doakan semoga covid ni cepat selesai walaupun dengarnya maybe ambil masa setahun dua jugak nak hilang huhu. 



                                            The Master's Degree bubble has burst - World leading higher education  information and services

4. Sambung Belajar

After about 5 years, baru lah haritu ada kesededaran nak sambung belajar. Interview, exam semua dah setel. Sepatutnya bulan 4 hari tu dah keluar result. Tapi sebab COVID, result ditangguhkan ke bulan 8. Tak tahu la dapat ke tidak.

Hurm, hilang sikit semangat nak sambung belajar. Tapi sampai bila kan?

Doakan lah supaya semua urusan saya dan kawan-kawan dipermudahkan ya. 

.
.
.
.
.
.


banyak lagi benda nak share sebenarnya. But i'm having a kind of writer block right now. 
so, till then.

see you again. 




Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images