Lapang Dada



salam semua

Tak sampai seminggu cubaan menukar template, akhirnya balik ke bentuk lama.
Kenapa eh?
Mungkin sebab tak cukup masa nak explore setting code-code dalam template tu, banyak sangat kekangan nak alter sana sini. Jadi, kita balik ke template lama sahaja lah. Lagipun sayang sikit sebab dah 10 tahun kan..

Alright,

Untuk tahun ini sebenarnya saya ada banyak benda baru yang teringin sangat nak dibuat. A bucket list yang makin hari makin menjadi-jadi datang idea nya. Terutama bila banyak follow geng-geng planner addict dalam social media. 

Memandangkan sejak duduk kat kampung, idea nak menulis makin merudum menjunam-junam, saya terfikir, kenapa tidak kita catatkan perjalanan bucket list tahun ni dalam blog ni? Sekurang-kurangnya ada juga bahan nak bercerita. Kalau kat luar, rasanya macam tak berapa berani nak meluahkan too many idea, jadi kita mula dari sini dulu. Bukan apa, saya kurang prefer cakap sahaja lebih, buatnya tidak -- > sebab memang itu yang saya akan buat selalu. lols. Lingkup.

Jadi, kita tulis sini. Slow-slow buat satu persatu. Mana yang baik, mungkin boleh dikongsi. 

Lagipun, blog ni dah makin sunyi. Tak ramai rasanya yang balik menjenguk. So, insyallah the circle is less and i'm more than happy. 
.
.
.


Idea hari ni -  Tahun ni tahun untuk besarkan HATI

Dalam 4 tahun dah berkerja, sejak mula kenal dan bergaul dengan seluruh pelusuk masyarakat atas bawah kiri kanan secara dewasa (gitu..) , saya rasa orang berhati kecil tak mampu nak hidup tenang lama. Huhu. 

Besarkan hati maknanya kena sentiasa optimis. Memandang dari sudut yang pelbagai. Tanpa perlu ada sentap-sentap atau kecewa. omg, susahnya! yeah, saya tahu sebab saya pun susah ya amat nak buat benda ni selalu. 

Tapi hello, semua orang ada bubble tersendiri. Stay at appropriate distance. Tak semua suka didekati sentiasa. Ada masa we need some me time. Alone. Or maybe with some spesific people. So, its their bubble and its their life. Have some respect.

Hidup ni normal lah kalau kita sentiasa nak kita sendiri diutamakan. Kena love ourself kan. Tapi kita tak boleh nak paksa everyone dahulukan perasaan kita sentiasa. no no no. Be realistic. Toleransi tu penting - ada masa kita kena faham bukan kita segala-galanya. 

so, let me think... what should i do if i feel offended or sad or sometimes being left out alone?

maybe i can try to chill and have a deep sleep. haha. 

forget it. ^_^/

Divert you attention, girl. Pergi tengok benda lain. Do something that you wish to do alone too. Get some happy meal. A 'secret' project. Sesuatu yang tak perlu orang lain join sekali. Atau mungkin boleh pergi je hang out dengan other people around you. You got a lot of opportunity out there, mate! 

Mana tahu mungkin orang yang kau orang terasa sangat tu sebenarnya ada masalah and may need a little bit of times untuk kembali normal macam biasa. Kan? Kan? Siapa tahu kan? 

Be patient. Lapangkan dada. 

Baru-baru ni ternampak satu quote yang sangat menyentuh hati : 

Berkongsi tu bukan macam kek yang perlu dibahagi-bahagi. Tapi ia macam air sungai yang mengalir eternally. Semua dapat bahagianya. 

Subhanallah, its beautiful.. truthfully, i didn't realise that.

kenapa tidak? 

Saya tahu, cakap tulis adalah 1000 kali ganda lagi senang dari buat sendiri apa yang dikatakan. 

Don't expect me to be this angelic soon.  Haha. Memang tak lah. Sure ada terbabas nanti.  But i'm trying. Really hard insyallah. This will be one of my bucket list ...nope... my all year aim this year. 


Mohon ingatkan kalau saya lupa. I really wish one day i can proudly say to myself I can do this. 

insyallah..

Amin..


ok, till then,
esok nak oncall - doakan semua ok ok sentiasa. Amin.

xoxo




Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images