Ortho I





Skru
Drill
Steinmann Steel
Gergaji POP
Cement POP
Traction
Nibble 'player'


Hai, Im a newbie mechanic ~



I - Alone

Ditugaskan untuk buat wound debridement and muscle repair bersama sorang rakan HO sendirian. Dekat treatment room. Tanpa MO. MO datang usyar-usyar kalau free. Check ok ke tak. Sambil mengulang balik cara-cara nak buat extension wound macam mana dari A to Z macam pagi tadi. Then sambung busy.

Wound debride memang senang. Muscle repair? Errr...

Pegang blade. Pegang forceps. Pegang gauze. Tukar- tukar.

Gulp...

Slow...slow...slow...slow...

Bismillahhh.....

" Ok Ainul, kept repeating that. I also want to read that.." cakap kawan HO yang chinese itu.

Ha?

That doa la. I also scared weh. Wuuuuuu....

'ya rabb, help us. Amin....'

procedure start~!



II - Butang

Di klinik, tengah check patient.

Tetiba datang sorang adik. Kaki berbalut. Achilles Tendon Cut 90%. Mak ai...

Wound Inspection done.

Eh, apa ada butang kat tengah tapak kaki budak ni  nih?

" Err boss. Ni amende? Then nak proceed macam mana?  - sambil terang history -"

Butang ni untuk pegang tendon yang putus tu. Tapi I pun x tau cane nak proceed. Buang or biar.

Tanya boss lagi tinggi.

Tak sure gak. Tanya boss tinggi lain. Pun tak sure. 4 boss kena tanya, semua tak nak usik.

Tunggu the big boss yang buat operation ni lah. TCA 2 weeks. Dia cuti.

K...

Tanya rakan -rakan HO -  semua "apesal seumur 4bulan aku duduk sini tak pernah dengar pun benda tu?"

Lorh..



III - Kuku

Patient datang tanya, Dr kuku saya ni cam sengetttt je. Aritu dah pebetul.

Oh, h/o of refashioning last month.

Jap saya check - pegang kuku. Tarik-tarik sikit.

Tak tercabut pun?

Tapi senget la doc..  -garu kepala-

Boss besar datang " encik, kuku tu kalau mati dia tercabut sendiri. Kalau ok, dia ok je. Biar je. "

ooooo... eh?

dalam hati : oooooo eh? jugak.

haih. kalau jumpa kes tak pernah jumpa mesti blur. >_<




sebut ortho hari-hari, teringin nak tengok Orthros No Inu. eh....


Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images