A dreadful Night





I will never forget this night..

Kau tengah round, tetiba husband patient jerit tarik kau kata isteri dia yang ad morbid obese + pulmonary embolism pengsan kat toilet. Kau sorang je sempat pergi menyelit masuk toilet yg sempit tu dengan husband patient dan kau nampak patient bukan takat pengsan biasa tapi pengsan terlangkup tertiarap. Help!

Husband gelabah. Kita pura-pura tenang. Cool. Cool. rileks encik. Kita try bangunkan. Kau pegang. Very weak pulse. Sejuk lesi. Cop. pusingkan muka patient. Airway first. 

Alamak.

Muka dah biru. No breath, weak pulse, Adeh. Nk CPR tak boleh. Patient terlangkup. Sempit teramat. Langsung x boleh alih kedudukan. Helpless.. 

Allah allah allah. Husband dah ngis2 sebut allah. Kita? nangis dalam hati sambil cuba lagi nak resus. SPO2 tak dapat. BP lower teramat. Jirus air pun x jadi apa2. Pupil? Non reaktif. 

Kau stuck dlm bilik air sempit tu, tarik masuk lagi sorg nurse. Lantak la dislocate ke apa. Tarik sekuat hati sambil tendang pintu ke belakang. Ntah macam mana allah bagi kekuatan menyeret keluar patient. CPR on the spot. Panggil boss. Panggil anaest. Keluarkan semua resus. Panggil semua lelaki. Husband dah ketepi. 

Next, scene biasa CPR macam dalam tv. Yang penting bersyukur sgat ada 20 org lelaki perempuan berjaya agkat patient ke atas katil untuk di cardiovert. Syukur sgat2. Sebab kalau buat atas lantai toilet, dgn semua org bakal kena letrik. Sejam buat sedaya yang mampu di tempat yang tepat.

Tapi maaf encik... kakak tetap dah pergi. Dengan kitaorang-kitaorg sekali menangis lagi.

N from now on, i'll never let any patient going to toilet alone again. Ever. By hook or by crook. No one shall be like this pitiful lady.

— feeling Crying.
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images