Dream Job

Merujuk kepada The Thirty Things, kali ini soalannya berbunyi :



7. What is your dream job, and why?




Salam everyone~

My Dream Job?

Well, definitely my going-to-be-current job la kot, kan?

A Doctor

I didn't start working yet. And the official date of working will be tomorrow. 

Yes, T.O.M.O.R.R.O.W

Ya rabb, berdebarnya tak tahu la nak kata macam mana. This is what I've been dreaming since aeon ago. Cewah. I din't really know sejak umur berapa cita-cita ni dah melekat dalam jiwa dan raga kita. Tapi rasanya sejak mula kenal erti cita-cita, ia dah ada sama-sama. 

Either doctor, guru atau pensyarah. 

*obviously the latter were influenced by my parent who is a teacher and a lecturer.*

Macam mana pula dengan doktor? 

Siapa yang pengaruh?

Erm... berkemungkinan besar - Persekitaran.

Dalam keluarga besar saya tak kira belah ibu atau bapa, tiada sesiapa pernah menjadi doktor. Tiga pupu emak mungkin ada, tapi itu terlalu jauh dan saya tak pernah bersua muka dengan dia. Anak jiran pun ada juga tapi sama lah, abang itu pun terlalu jauh untuk didekati. Too much age gap. Nak sembang pun takut.

Rasanya kali pertama rasa teruja dengar kerja doktor adalah ketika mana arwah adik ketiga saya dilahirkan. Ya lah, kelahiran dia sangat dramatik berbanding kelahiran kami yang lain. Drama sangat sampai hari itu dah tersimpan jelas jadi kenangan waktu paling kecil saya boleh ingat dulu. Tepat umur 3 tahun. Hari yang mana rumah penuh dibanjiri darah mama yang ketika itu tumpah darah tanpa semena-mena. Dan lebih trauma, cuma saya dan mama dirumah sahaja waktu itu. 

Aish, sampai sekarang saya tak pernah lupa. Malah ibu angkat saya pun baru-baru ini kembali menceritakan pada kami tentang saat itu dimana katanya dia masih ingat waktu saya menjerit-jerit panggil dia di balik tingkap sebab pintu kami terkunci. Katanya lagi, dia sampai sekarang takut bila teringat nampak kolam darah mama yang berserakan. Tak sangka anak kecil dia ini nanti (baca : saya) rupanya besar nanti bakal menjadi doktor. haha.

Rasanya saya dah banyak kali cerita kisah ini. 

I'm amazed how Allah had help mama through the doctor's hand during that time. Dalam selang masa mungkin sekadar sesaat dua, mama boleh pergi tinggalkan kami. Na3uzubillah. Alhamdulillah, semuanya selamat walaupun adik masih terkena komplikasi dari peristiwa ini.

Dalam saya membesar, beberapa kali saya berdepan dengan pelbagai kejadian yang buat saya terfikir 'alangkah bagusnya kalau saya tahu apa caranya nak bantu rawat mereka'. Bestnya kalau boleh tolong, sikit pun jadi la. Tapi saya juga tahu menjadi seorang doktor seolahnya anda hafal beribu-ribu buku dalam kepala.... which might be impossible for me. 

But then, saya rasa why don't we try?

Kalau ada rezeki, Allah akan permudahkan jalan. Kan?

That's how it has had become my dream job.

And now, here am I - lagi kurang dari 24 jam untuk masuk hospital dan bergelar HO.

It's not easy. 

But I've come.

Saya dah lepas pertarungan SPM yang rasanya macam paling susah saya nak yakin waktu tigkatan lima dulu. Saya dah lepas debar interview biasiswa yang mana satu malaysia turut ada bersama. Saya dah habis pertarungan 6 tahun belajar medik di Jordan yang saya pernah ragu-ragu either boleh tak nak habiskan tepat ikut masanya. Saya dah lepas Viva Final Exam 4hari deret2 untuk 4 subjek major berbeza tanpa gap yang buat saya rasa first time macam hampir jadi orang gila dulu.

Kalau ikutkan, saya sendiri tak percaya saya dah selesai ujian-ujian diatas dulu. Saya tak rasa solely sebab saya sahaja. It's all rezeki. Usaha, tawakkal, doa, dan bantuan Dia. Kalau saya sorang, huhu kiok awal-awal lagi rasanya. Tapi yang penting, setiap kali jatuh, bangun semula.

Sekarang saya depan pintu ujian yang seterusnya -Housemanship!

The world that people say the hell of the doctor's life. 

Seriously I'm scared. 

But life must go on, rite?



Now, I no longer dreams of just being a doctor. 

I'm dreaming of being a Good doctor - and insyallah the great one. 

*insert new dreams*



May Allah help me ease the path....


Doakan saya dan rakan-rakan ya.

Insyallah esok, dunia baru saya bakal bermula.




Hello Hosp Seberang Jaya! =)







2 comments

Al-Manar | October 29, 2013 at 12:43 AM

You belong to a family of educators. They have made you what you are, not just a doctor but, hopefully, the whole human being with all the Islamic values - honesty, integrity, generosty and humily. Just being a doctor is not good enough without those elements built in.

Congratulations to you and to your parents to have guided you this far. Now be one with those qualities. Good luck, little girl!

Ainul Arina | October 29, 2013 at 8:14 AM

al-manar:
terima kasih pakcik. Tinggi sangat pujinya, saya balikkan semua pada Dia. Mohon doakan saya terus kuat untuk ke peringkat terusnya ya. =)

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images