Tangled 2013

12:23 PM 5 Comments A+ a-

Salam


Alhamdulillah~

Satu minggu yang penuh pancaroba
6 tahun duduk Jordan
Seminggu ini lah yang paling memenatkan

Oral Exam hari-hari dengan rotation yang berbeza

19/5 - OnG
20/5 - Pedi
21/5 - Internal 
22/5 - Surgery

Belajar sampai nak muntah dalam masa less than 24 hours 
Balik exam, tidur sejam dua, bangun study yang lain semua
 tidur jauh terlebih lambat dari biasa
bangun jauh terlebih awal dari biasa

Kalau nasib tak baik ber-Oral dengan Dr yang langsung tak menenangkan diri
ditambah dengan soalan yang kadang-kadang terkeluar sisi bacaan studi
Balik rumah, pecah.. 

* Mental Breakdown * 

Nasib baik system support sekeliling terbaik
Housemen di Malaysia nanti mungkin lebih teruk
Bersabar lah
Sikit sahaja lagi

Habis exam 22/5 pagi, bersukaria dengan rakan-rakan di University
keputusan nanti? ah, abaikan seketika
Alhamdulillaah masih hidup waras sekarang

balik rumah, buka facebook
dapat pula berita nenek kesayangan baru meninggal dunia
tepat beberapa jam selepas saya habis periksa

Allahhh....~

* Mental Breakdown lagi * 

Dugaan apa ini ya Tuhan??
Berat nanang amat nihhh.... 

Allah.Allah.Allah.Allah.Allah

Malam habis exam, berkumpul dengan rakan-rakan
Solat hajat perdana
Dapat berita esok result akan keluar
Kembali stress
Sama macam waktu periksa
Risau

*Mental breakdown lagi *

Siang 23/5
Masing-masing berkumpul di University
menanti keputusan
debarannya ya allah....

Dan akhirnya
dengan kertas result yang ditampal di papan notis fakulti
dengan rakyat jelata yang berasak nak tengok keputusan sendiri

aku jumpa:
Ainul Arina Madhiah -  LULUS !



Allah.Allah.Allah.Allah...
(sujud syukur)

Call mama di kampung untuk bagitau


Mama berkata perlahan sambil ketawa:
 " Tahniah Arina, kalau nenek dengar ni mesti nenek bangga... "

* Mental Breakdown lagi *

Dunia
Diam


Aku tak tahu nak buat apa
Hanya mampu gigit bibir sendiri
Air mata dah habis tumpah sejak semalam

Kalau aku boleh terbang, sekarang jugak aku tinggal Jordan ni. 
Ini agaknya yang mama rasa dulu bila abang mama meninggal waktu dia periksa.

Nenek, sorry for bothering.. but I did hope nenek boleh tahan lagi sebulan lagi
Sebulannn je....
Tapi.... tak pelah
Allah kan lagi sayang nenek
Arina lepaskan. 
Semoga nenek bahagia dekat sana. 

Aku?
Kau tahu?
Kegembiraan dan kesedihan
Bila engkau gabungkan
Macam langsung tak ada perasaan


Mak Ana pesan :
" Arina, yang pergi tetap pergi. Yang hidup kena teruskan perjuangan "
" Nenek sure bangga dengan cucu pertama doktor dia " 
" Appreciate the moment "
" Ini mungkin kali terakhir juga kita melihat Jordan... " 


Entah kenapa rasa macam ayat Poster MMJ tu tengah lempang-lempang diri sendiri
Act upon your word, Arina.

Buktikan. 


Fine...


* Insert senyum plastik*


Semoga segulung ijazah yang aku terima sekarang
akan mengembalikan segaris senyum di wajah mereka yang aku sayang

....


(Terus terang, garduasi kali ini adalah graduasi tanpa famili. Dari dulu dah diputuskan. Entah kenapa walaupun sebenarnya terselit sedikit harapan, tapi terpaksa bajet redha sebab dulu mama abah juga bergraduasi di luar negara tanpa sesiapa. Tambah-tambah ada dua candidate SPM dan PMR di rumah. Tapi hari ini, hikmah kenapa dari awal tahu sudah diberitahu dididik awal-awal mungkin mama abah tak boleh datang, baru aku jumpa. Tak sampai hati nak paksa mereka datang kalau di Malaysia ada keutamaan yang lebih utama, apatah lagi waktu semua orang tengah sama-sama berduka. Terima kasih Allah, aku redha ...)

** tribute untuk nenek, simpan dulu. Takut Jordan dah tak nampak depan mata *


Next,
Majlis graduasi
Akan datang tak lama lagi

Yallah
dah boleh mula say bye everybody..

Bye.


.










5 comments

Write comments
NBK
AUTHOR
May 23, 2013 at 2:53 PM delete

tahniah...welcome to doctorship

Reply
avatar
Cidak
AUTHOR
May 23, 2013 at 5:04 PM delete

tahniah sebab dah grad akak.
takziah atas kematian nenek akak.

nanti majlis grad saya datang raikan. :-)

Reply
avatar
Anash
AUTHOR
May 23, 2013 at 7:26 PM delete

perasaan bercampur baur bila baca entry nih....




akak rasa akak tak akan jadi sekuat ainul jika akak berada di tempat ainul.



you are a strong person.



proven

Reply
avatar
Ainul Arina
AUTHOR
June 2, 2013 at 12:36 AM delete

kak NBK:
terima kasih kak =)

cidak:
terima kasih cidak. ahlen2 ~ =)

kak anash:
=')

Reply
avatar
June 24, 2013 at 2:51 AM delete

Assalamualaikum.. First of, tahniah sebab dah selamat graduate, doctor. U don't know me, tapi saya terbuka blog ni sbb ade kawan letakkan link utk novel 'kot putih' itu. Seems very interesting. Macam mana nak dapat satu copy ye? Thank u... :)

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *