A Week In Psychiatry Ward

1:19 PM 8 Comments A+ a-

Salam

Minggu ini adalah minggu pertama saya masuk kuliah Psikiatrik. Mengikut kisah rakan-rakan yang sudah menghabiskan rotation, katanya ini rotation paling rileks yet paling mencabar. Rileks sebab doktor tak malignant langsung dan mencabar sebab kena berhadapan dengan manusia kompleks yang semakin kompleks apabila pemikiran dan jiwa terlebih kompleks dari biasa.

Hari pertama:





Kami berempat semua perempuan pergi ambil history dengan seorang patient perempuan yang bilik 'biasa'. Masalah dia adalah depression. Tapi bercakap masya allah laju giler tak menyempat nak ambil break bila bercerita. Katanya semua berlaku bermula apabila anak perempuannya dia meninggal dilanggar lori dan dia rasa bersalah serta disalahkan juga oleh orang sekeliling kerana tertidur waktu tengahari dan tak perasan anak keluar rumah main (kejam ok orang sekeliling dia!). Kejap-kejap nangis, kejap-kejap happy sambil bercerita kepada kami. Saya? Oh, melangut sambil terccengang-cengag cuba nak faham cakap bahasa arab dia yang super laju

Hari pertama kami di cell kecil ini, sambil kami menemuduga dia sambil mata saya tak sudah-sudah mengerling pesakit-pesakit lain di luar. Ada yang rambut macam albert eistein sedang ke hulu-ke hilir dengan muka tegang, ada yang tengah merokok sambil menunggu tepi pintu sambil ketuk-ketuk nak masuk join sekali, ada yang berjalan tanpa riak tapi tangan nya macam tengah menaip-naip sesuatu. Haih...  >_<

Habis soal-jawab kami keluar dari wad. Berdebar rasa tunggu nurse amik kunci pintu sambil kami dikelilingi pesakit sakit jiwa yang lain. Tapi alhamdulillah nampak macam hari ni semua mood baik je.

Hari kedua:





Masuk wad bertentangan wad semalam. Auranya macam lagi aktif sedikit. Nurse kasi seorang pesakit yang paling stabil hari ini untuk disoal-jawab dengan kami dalam cell kecik di situ. Aduh, makcik ini lagi haru. Ayat slang habis bahasa kampung. Jangankan saya, budak-budak arab pun banyak kali jugak mintak dia ulang cerita bagi konfirm yang mereka dengar betul dan tepat. Pesakit kali ini pun macam agak aktif dan sedikit sihat berbanding yang lain.

Paling tak tahan bila dia suka melawak. Bila kami testing kasi teka-teki simple dekat dia, dia balas balik bagi kami beberapa teka-teki - kalau kami tak dapat jawab maksudnya kami pun sama je sakit dalam kepala macam diaorang. hehe. Adeh la makcik, nakal gak rupanya eh.

Dia sempat cerita pada kami tentang seorang pesakit mental Filipina yang kebetulan sentiasa berjalan + berlari mengelilingi bilik kecil kami ni dari awal kami datang sampai balik tak henti-henti dengan rambut yang hitam panjang mengerbang macam pontianak (takut okeh saya tengok!) - katanya pesakit warga asing macam dia itu selalu simpan kaca pecah untuk pertahanan diri kalau ada pesakit arab nak buli. Huiyo. Bahaya lah! *o*

Hari ni pesakit dekat sini  macam lebih pelik dari wad semalam. Ada yang berjubah berhood dengan sangat gangster jalan tiba-tiba datang tepi tingkap kami terus maki hamun keluar segala sambil ketuk tingkap tu. Terkejut tahu tiba-tiba ada orang sebelah muka (sebab kawan saya duduk sebelah tingkap). Ada gak yang dalam cuaca sejuk ya amat macam sekarang tiba-tiba dia pergi bukak jendela luar seluas-luasnya sampai jenuh nurse ulang-alik datang tutup sebab asal ditutup, dia datang bukak balik, orang tutup balik dia bukak balik. Ada yang tengah-tengah jalan tiba-tiba dia gelak sorang-sorang lepas tu bila pandang kami dia diam sambil tenung. Terus saya tak berani tengok luar dah kalau dia datang. Eiiiiiiiiiiiiiiii saya tak gemar la round ni! Serius selalu rasa terancam.


Tapi yang paling kami terkejut hari ini adalah makcik (pesakit kami yang kami interview) tadi sangat baik dan cool itu. Tiba-tiba waktu keluarga dia datang dan kakak dia masuk bilik kami untuk jumpa dia kejap, 2 minit lepas tu tetiba makcik tu jadi sangat-sangat agressive. Habis semua kusyen, tudung, kasut semua dia baling seganas-ganasnya kat kepala kakak dia sambil maki hamun. Depan-depan kami yang terkujat terkelu tergamam terdiam di situ sebab terkejut. Nasib baik kerusi dekat situ ada orang duduk, kalau tak maunya kerusi pun terbang jugak depan mata kami ke kepala kakak pesakit tu. Errr... Ganaihnya makcik.  X_X

Habis makcik ni mengamuk keluar terus lepas kami habis interview, masuk sorang pesakit seterusnya teringin nak berinteview dengan kami. Ok,layan je lah. Muda lagi budaknya, baru 20 tahun. Dia cerita betapa hidupnya sangat sedih menjadi mangsa fitnah ahli keluarganya yang kejam dan pelbagai lagi tohmahan dan tuduhan yang dilalui. Sedih juga dengar, rasanya antara semua orang dekat situ saya rasa dia paling yang nampak macam normal. Kalau bukan dia asyik duk ketuk-ketuk pintu kata nak masuk juga, mati-mati saya ingat dia pekerja/ nurse dekat hospital tu. Patient rupanya. @)_@)

Tapi sekali bila kami keluar jumpa rakan yang lain, rupanya mereka kata yang muda remaja penuh masalah kena fitnah dengan keluarga itu patient mereka semalam. Dan semalam mereka sempat bertemu keluarga dia dan rupa-rupanya semua cerita pesakit itu adalah bertentangan dengan realiti sebenar. Ces! Menipu rupanya engkau! Konon dia dituduh memukul anak saudara oleh kakaknya, rupanya memang dia pukul betul-betul pun lepas tu buat-buat tak mengaku dan sebagainya. Haih. Pening kepala saya. Siapa nak percaya nih? Pesakit ke keluarga? Tension2. Ni malas amik history orang sakit jiwa nih - tak boleh pakai sangat. T_T

Hari ketiga:

Diajak masuk ke wad skizophrenia kronik oleh kawan-kawan arab. Kali ini kami berlima - 1 lelaki dan 4 perempuan. Masuk je pintu terus di sapa dengan pesakit-pesakit yang lebih dasyat dari yang pernah saya jumpa sebelumnya.yang ada di situ.kebetulan mereka semua tengah nak minum pagi. Seperti biasa saya memang akan berdiri di tengah-tengah antara celahan kawan-kawan arab untuk elak bersentuh atau kena sentuh dengan pesakit dekat situ. Takutttt! >_<

Tapi pagi ni ada seorang makcik itu terus tepuk-tepuk bahu kawan lelaki arab saya sampai bersembang mesra macam kenal lama. Rupa-rupanya makcik itu tengah berhalusinasi kawan lelaki saya tu anak dia dan kami semua 4 pelajar perempuan ini semua adalah 4 bini-bini 'anak lelaki' nya itu. Ha???? *pengsan lepas gelak guling-guling*


Adeh, wad yang ini yang super dasyat antara 3 wad yang saya dah pergi. Melolong meraung semua ada bergema sekarang secara full volume. Kebetulan ada seorang pesakit tengah didenda di bilik detention yang bergrill macam penjara. Dia teramat sangatlah agressive dengan goncangan grill yang super gegar dan suara yang super kuat sampai kami sendiri kena cakap kuat-kuat anatara kami untuk kalahkan suara dia yang sangat lantang. ~_~

Seperti biasa nurse beri seorang patient yang agak stabil untuk di ambil history. Skizo sejak kecik kalau tak silap. Selalu dengar suara aneh-aneh, nampak aneh-aneh dan selalu kena sawan. Kisah-kisah lain saya tak sure sebab saya malas ambil port hari ini  sebab - terlampau bising, patient dekat luar terlampau pelik dan horror untuk ditenung, saya duduk paling jauh dari patient dan hari ini ada 7 orang student masuk sekali dalam bilik sempit ni. So, hari ini mood saya malas. Orang amik history, saya main sudoku. Hehe.

Dipendekkan cerita, disebabkan hari ini wad ini kronik agaknya, pintu bilik kami macam nak pecah kena ketuk. Semua nak masuk dan yang paling degil tak nak dengar kata (kami kata nanti kami panggil lain, so jangan kacau sekarang) adalah makcik yang kata kami semua bini kawan arab lelaki kami tadi. Sanggup tu ketuk banyak kali, kacau banyak kali, dalam tempoh masa hampir setengah jam sebab nak masuk juga.

Asalnya semua orang malas nak layan. Tapi lama-kelamaan makcik tu buat cara ugutan. Mula-mula dia ugut kata dia ketua kami so kalau kami tak kasi masuk nanti dia kasi kami fail (huh?). Bila tak berkesan dia kata plak dia ketua nurse so kalau kami tak kasi masuk nanti dia report dengan doktor kami yang kami ni jahat (apekah?). Dan bila tak jalan gak, tiba-tiba dia kata kalau kami tak kasi masuk, nanti dia nak amik pisau tikam kami (ha?). Ok. time ni kawan perempuan arab saya yang paling dekat dengan pintu tu dah rasa semacam. Tak leh jadi makcik nih. Serius nih. Then waktu ini semua orang dah mula terdiam. Masing-masing dah mula takut. Nak kasi ke tak makcik ni masuk sebab dalam ni dah ada sorang patient dah.  !_!*

Dalam 10 minit semua terdiam tak tahu nak respond apa, tiba-tiba makcik tu menangis mengongoi depan pintu sebab semua cara dia tak jalan nak minta masuk bilik kami. Plak dahhhhh.....aduh  Haih.. (tapi comel giler dia nangis! Macam budak kecik plak gaya dia jadi. Hehe =p ). Maka sebab kesian lalu sorang kawan saya yang perempuan pun bukak la pintu dan try pujuk dia dan yakinkan dia yang kami akan panggil dia lepas kami habis interview pesakit pertama nih. Jenuh ok nak pujuk sebab dia kata student selalu tipu sebab habis pesakit pertama punya interview terus semua keluar. Hahaha pandai gak tu nak melawan! Lega akhirnya dia ikut cakap juga selepas jenuh kawan saya memujuk macam cikgu tadika. Itu pun sebab pesakit pertama tadi tu katanya kawan baik makcik nih dekat hospital nih. Eh?

Habis dua-dua kami interview, kami pun pergi la tengok fail dia. Persepsi awal kami dua pesakit tadi macam ok je, takdelah ganas sangat. Sekali rupanya bila tengok fail, dua-dua adalah pesakit yang sangat hostile. Tapi kan ada satu benda tau yang lawak : kan tadi katanya patient first (A) dengan patient second (B)tu kawan baik dalam wad nih? Dalam fail masing-masing tu penuh sangat dengan laporan hari ni A belasah B. Esok B belasah A. Tak lama lepas tu saling membelasah lagi antara dua mereka. Eh, ni ke definisi kawan dekat sini? Aigoo.. @_@

Kesimpulan lepas 3 hari 


1. Saya tak masuk dengan psikiatrik

Seriously, setiap hari saya datang dengan kegusaran dan saya balik dengan kelegaan. Mungkin sebab tak pernah handle atau jumpa orang sakit mental secara dekat-dekat kecuali kenangan hampir kena kejar dengan pakcik India gila rambut bob marley yang selalu seret guni sambil gantung tin air dengan baju dia kat sekolah agama yang datang hari-hari dulu, maka saya sangat takut dan cuak nak jumpa orang sakit jiwa. Kalau yang obviously nampak sakit jiwa takpe lagi tapi kalau yang muka normal sekali rupanya ganas yang amat haaa yang itu saya takut. They are all unpredictable. Kejap OK, kejap KO. Dan tentunya lah saya kena sentiasa bersedia dengan sebarang kemungkinan. Penat lah asyik nak suspicious dengan orang sekeliling dalan wad. I don't really like the feeling. Takut-takut kang saya plak yang sakit jiwa sebab selalu tension jumpa orang sakit jiwa. Hehe

2. Saya bersyukur sangat dengan nikmat akal dan kekuatan yang Allah beri

 Doctor selalu cakap "Depression is treatable but it is UNPREVENTABLE"  Manusia cukup mudah nak tersungkur tak bangun-bangun lepas diuji dengan dugaan yang amat berat bagi dia kalau takde kekuatan yang kuat untuk support dia meneruskan kehidupan. Malah ada yang kadang-kadang tu tiba-tiba je dia mula berhalusinasi, berdelusi dan berilusi. Semuanya jadi dalam sekelip mata, tiba-tiba dan berlarutan sampai jadi teruk dan tak tahan lalu terus sakit mental dan jiwa.

Saya pernah membayangkan na3uzubillah kalau di masa depan nanti ada di sekeliling saya yang terkena penyakit ini. Who knows? Entah-entah mungkin kita pun boleh kena juga. Dari sihat-sihat tetiba terus hilang akal tak semena-mena. Ya rabb. Tak terbayang rasanya siksa sakit mental dan jiwa. Yang jadi pesakit menderita, yang orang nak menjaga pun boleh tahan hebat cabarannya. Tak tertanggung rasanya kalau saya. Na3uzubillah, moga dijauhkan semua kita dari ujian seperti ini.

Akal seriously sangat kompleks! Dan subhanallah untuk Pencipta Akal yang maha hebat. Bayangkan bagaimana Allah jadikan kita berakal dan sempurna pemikiran dan jiwa untuk menjadi seorang manusia yang sihat dan tak sakit mental. Dan betapa hebatnya akal yang mampu menjadikan manusia berubah 100% personalitinya apabila akal jadi hilang dan manusia jadi sakit jiwa, sakit mental dan gila. Sangat-sangat ajaib!

3. Kesian sangat dengan orang-orang sakit mental dan sakit jiwa

Setiap hari bila saya jumpa orang sakit mental, saya selalu tertanya-tanya dulu sebelum diaorang semua ni kena sakit jiwa nih, mesti diaorang tak predict akan jadi macam ni kan? Mana ada orang nak jadi gila ye tak? Semua orang mengimpikan nak hidup bahagia sampai akhir hayat.

Ada setengah pesakit sedar apa penyakit dia manakala ada gak yang tak sedar. Tapi saya yakin bila attack tu datang, none of them sedar apa yang jadi pada diri diaorang. Seolahnya macam diaorang takde kuasa langsung nak kawal diri sendiri. Mesti rasa helpless kan? Patutlah Allah kasi orang gila catatan amalannya akan terhenti seketika sampailah dia kembali ok.So, kalau dia buat hal pun kita tak boleh nak salahkan dia sebab dia memang hilang akal dah pun. Nak tak nak kena sentiasa sabar je lah dan usaha untuk pulihkan dia. Kalau yang jenis buat hal sampai agressive tu pun tak tau la nak anggap macam mana. Nak marah pun, diaorang bukannya boleh beza betul ke tak kalau tengah tak sedar.

Saya tabik spring dengan doktor-doktor dengan staff-staff dekat sini terutama dengan nurse-nurse yang steady je duduk keliling pesakit mental dan sakit jiwa nih setiap hari dengan sangat cool dan sabar. Saya yang sekejap pun boleh rasa macam nak sakit jiwa jugak lama-lama bila duduk dengan orang sakit jiwa, mereka yang dah biasa ni agaknya macam mana la berlatih nak kuatkan diri ya? Mesti banyak pahala mereka dapat dengan pekerjaan mencabar macam nih. Kuat sungguh diri dalaman mereka.



4. Keluarga sangat penting dalam menentukan dalaman diri kita 

Dari 3 hari ini mostly saya lihat keluarga adalah faktor paling banyak yang menjadi punca pesakit ni semua jadi dapat masalah mental. Tak ramai pesakit mental datang dari keluarga yang betul-betul bagus dan supportive. Kecualilah kalau dia dapat mental retardation dari sebab-sebab yang organic atau idiopathic (tanpa sebab)

Kebiasaanya adalah keluarga kucar-kacir, mangsa penceraian, abuse, dan macam-macam lagi lah. Tambah-tambah kalau tak dapat sokongan yang mencukupi bila dilanda dengan masalah yang berat. Cukup cepat nak jadi depression dan sebagainya.

Mendengarkan kisah-kisah dari pesakit-pesakit selalu buat saya terkenang pada diri sendiri. Keluarga misalannya. Mama saya pun pernah kehilangan anak juga (macam patient yang first tadi) tapi alhamdulillah Allah kasi kekuatan pada mama saya dan kami sekeluarga untuk meneruskan kehidupan seperti biasa tanpa sebarang masalah jiwa yang kronik insyallah. Subhanallah maha suci Allah yang memegang hati-hati manusia.   Syukur alhamdulillah atas nikmat keluarga harmoni yang kita dapat sekarang ini berbanding mereka yang kurang bernasib baik.

Subhanallah juga untuk Allah yang mengaturkan perjalanan hidup kita. Siapa keluarga kita, siapa orang sekeliling kita semua Allah dah aturkan yang cantik dan terbaik untuk kita. Pernah sekali kami bersembang apakah nasib yang akan terjadi kalau tiba-tiba terkawin dengan orang yang sakit jiwa ke atau keluarga kita memang ter-ada genetik sakit jiwa ke.. Ya lah kita mana tahu, simptom semua boleh jadi develop lambat. Ish, Ya rabb, mohon dijauhkan, amin! Insyallah saya yakin Allah tahu mana yang terbagus untuk kita... *cuak plak fikir*

Hurm......


Pendek kata, psikiatrik ni memang sangat menarik sebenarnya. Kita belajar one side of human yang sangat awesome. Cumanya banyak juga lah cabaran yang sentiasa ada nak betul-betul masuk ke bidang ni. Se-fragile-fragile patient biasa yang sekadar sakit jasmani, fragile lagi patient yang turut sakit rohani dan hati. Siap berlapis-lapis lagi kedalaman yang kita kena capai. Boleh buat muhasabah hari-hari bila kita cermin diri kita melalui pantulan pesakit-pesakit mental yang ada di sini.

Apa-apa pun harapnya semoga rotation kali ni saya dapat lalui dengan berjaya sampai habis.  Doakan ya
Dan semoga rotation ini juga menjadi salah satu pengajaran hidup manusia yang Allah kirimkan supaya kita belajar lebih pandai mengawal diri dan emosi.

Jumpa lagi!



Mengharap Irbid salji seperti 4 tahun lepas?

5:08 AM 3 Comments A+ a-

Assalamualaikum


update hari ini:

Alhamdulillah~

Netball group saya membolot juara

Volleyball plak kalah waktu saringan. tapi takpelah, 2nd round tadi sengit sampai seri

dan yang palinggggggggggggggggggggg wow! adalah...

IRBID akhirnya seolah-olah dah mengakhiri kemarau salji selama hampir 4 tahun~

Tadi keluar stadium, terus muka sakit yang amat kena ribut frost dengan angin yang kuat.
Jalan-jalan dan kereta-kereta yang statik semua
 dah menghimpunkan ketulan-ketulan ais yang membukit
Orang Arab pun ramai yang excited keluar main dekat rumah
Yeay Irbid salji!

kalau hujan still lebat sampai ke malam, berkemungkinan besar 
salji yang lawa itu akan betul-betul turun dan memutihkan 
seluruh kawasan macam 4 tahun lepas
(p/s: adakah benar mitos kalau budak first year soleh solehah, Irbid turun salji? Haha. Karut!)

By the way, nak tengok macam mana Irbid bersalji 4 tahun lepas waktu kami first year?

IRBID 4 TAHUN LEPAS

syari' jamiah


jalan area rumah permai (bayt Insyirah lama)

pagar Jamiah Yarmuk

Area Sakan Houston

Kawasan Lapang area sakan houston

Adakah tahun ini bakal mencipta kisah yang sama macam 4 tahun lepas?
Kita tunggu~~~~~~~~ 
(sambil doa banyak-banyak yer..)
=)

Apa pun,saya harap Irbid bersalji lebat lagi
kalau boleh, biar sampai dapat cuti sekolah esok, fuh best2~!

Esok bakal start kuliah Psikiatrik
Hari pertama kena pergi Amman nun.
Salji la banyak-banyak cepat-cepat lama-lama,
  orang malas nak gi Amman
biar jalan ke amman tutup
pastu boleh bersuka-suka main salji kat  luar rumah.haha..
Amin.Amin.Amin.

Unfortunately 
saya dah 3 hari kuyup bawah hujan sentiasa
dan 2 hari bersukan pagi sampai petang
Semalam dah bersin berpuluh-puluh kali
Itu tandanya in a week silalah bersedia kena serang common cold
kalau badan tak mampu tahan.. huhu

Haaaaccccccchum! 

ok nak rehat.
Ma'assalamah!

MABRUK semua Akhawat untuk program SLIM yang best minggu nih~







A way of coping with stress

8:15 PM 0 Comments A+ a-

salam


Since yesterday was very stressful and mind torturing, I should snap out of it quickly.
Thankfully, we have our tournament today.

(family medicine says we should promote having a regular exercise and good in coping with stress every time we counsel our patient. Yes, let's apply it now. ) 


(cool giler gambar nih. api vs ais. fuh.)

Hi netball! Hi volleyball!
I miss both of you very much~

See ya! 



Benci Doktor Dekat Klinik?

4:44 AM 2 Comments A+ a-

Assalamualaikum

1) Semalam baru habis exam Mini OSCE Family Medicine semalam. Khamis ni  OSCE Family Medicine plak. Ni la subjek yang paling rasa sangat 'awesome' sebab sangat general, sangat luas, sangat common, sangat semua benda-kau-wajib-tahu-dari-1st year-sampai-5th year. 1000 in 1. Confirm not in my list untuk masa depan. (except kalau tiba-tiba nak jadi GP. Wallahualam) Hari-hari pergi kelas Family Medicine mesti rasa errrrr I'm stupid? .. eh silap, I'm not good enough.   *study! study!*


2) Family Medicine ni lebih kurang macam jadi General Practitioner (GP). Based in Clinic. So, hari-hari round, mesti duduk sebelah doktor dekat klinik tengok dan perhati patient-patient yang datang jumpa doktor dekat klinik. Dekat Jordan, Klinik = Markas Sihhi (Pusat Kesihatan)

Back to the Topic:  Benci Doktor Dekat Klinik? 


pernah ada sesiapa cakap:

Aku menyampah pergi klinik. 
Masuk bukan doktor nak check betul-betul. 
Tanya sikit-sikit, tengok sikit-sikit
Dah, siap! Tulis ubat. 
Pastu bye-bye boleh keluar~
Huh, buang masa!

3 tahun lepas, sejarah telah mencatatkan dalam banyak-banyak tempat dekat Jordan, Markas Sihi la tempat paling sumpah kalau boleh elak memang saya takkan datang. Service masya-Allah! Setiap kali datang dengan harapan, PASTI pulang dengan tangisan dan darah tinggi. Dengan Prosedur yang punyalah banyak tingkatan, Fail yang tak keluar, nama yang tak dipanggil-panggil sampai dekat 5 jam, doktor/nurses malas cakap English blablablabla and the list goes on.  Dan yang paling horror bila diingat bila balik adalah pernah sekali tu Dr 3udai (kalau tak silap) pernah jadi saya punya mangsa 'kemarahan yang tidak tertanggung' sebab terlampau tension dengan markas sihi. >_<  First time seumur hidup mem'belasah' doktor. Huhu, ampun Doc! Nasib baik dia tak kenal.Kalau tak jenuh malu nak jumpa bila pergi klinik nak study macam sekarang. =p

Tapi sekarang, markas sihi dah sangattttt- sangatttt lain. Dengan sistem komputer yang dah siap semua connection bilik ke bilik dari pendaftaran ke nurse ke doktor ke farmasi dengan screen TV yang jelas trang tang tang boleh check nama, fail, semua ada kat mana, pesakit insyallah boleh tenang menunggu dekat ruang menunggu tu.  Apa-apa problem yang nampak kat screen tu, boleh terus tanya ke nurse awal-awal. Tak payah dah tunggu 5-6 jam, then baru tahu nama tak keluar dalam komputer nurse. Fuh, lega~
(Kalau tak puas hati pun boleh terus tanya on the spot, in ENGLISH. Insyallah semua staff situ faham.)

Doktor-doktor pun saya perasan macam lain sikit. Sekarang sangat-sangat jauh beza, sangat-sangat lebih baik. Tak tahu la kalau sebab bila saya sendiri makin lama duduk sini, maka tahap keberanian nak tanya lebih-lebih makin tinggi. Tapi apa yang saya boleh kata, markas sihi dah makin bagus!

Cuma, dalam bab feeling macam doktor check endah tak endah tu, lepas saya masuk course family medicine baru saya faham rupanya kenapa. Bukan endah tak endah yang doktor tu buat, tapi itu memang guidelines untuk Family Medicine. Kita tak boleh mengharap sekali datang sebab sakit perut, Doktor kat klinik boleh confirmkan secara tepat lagi on the spot bahawa semua risiko penyakit-penyakit merbahaya seperti kanser konfirm takde. No. No.


Dalam Family Medicine, you have to play with time. Itu motto dia. Kenapa? Sebab secara keperluan dan kebaikan untuk ummat sejagat, pertama sekali yang kena ada dalam kepala di klinik adalah benda COMMON. Kecuali lah kalau dah automatik kita datang tu dengan tanda-tanda luar biasa yang sangat merbahaya. Then itu baru kita buat referal yang urgent. Selagi tak ada tanda-tanda merbahaya tu, selagi tu kita kena yakin bahawa itu adalah benda biasa. Sebab tu juga bila rawatan awal gagal, datang balik jumpa doktor yang sama ( dan janganlah terus nak salahkan doktor tu tak reti jadi doktor) supaya kita boleh tahu diagnosis pertama yang biasa adalah sudah tak boleh pakai dan boleh sambung ke siasatan yang lebih mendalam.

Plus, doktor cakap 'awak nak ke kalau awak(student umur 22 tahun) baru datang first time sebab najis berdarah, terus doktor kat klinik suruh buat colonoscopy sebab nak ruled out cancer?' Aish, tak logik ok. Except la kalau kita memang berisiko tinggi untuk kanser colon. Kalau buat gak macam tu and at the end resultnya setakat buasir atau luka sikit, doktor konfirm lepas ni mesti ada yang trauma nak datang klinik sebab kena macam tu. Sebab itu " This is Community, not Surgery "~  kesimpulannya, guide line family medicine lain and surgery lain. So kena ikut guideline tu.

Maka, mulai saat itulah saya dah mula kikis tanggapan lama yang doktor family medicine ni adalah doktor yang mostly goyang kaki dan suka kasi diagnosis benda paling simple. No.No. They did the right things. And they follow the right guidelines. Cumanya masyarakat memang selalu beranggapan yang kalau sekali datang tapi tetap tak sembuh maksudnya doktor tu teruk. Yes, I was one of them too unfortunately. Haish! Kot ye pun ada, takkanlah semua doktor macam tu. 6-7 tahun kot diaorang kena hambat study sungguh-sungguh kalau tak mau gagal dalam pelajaran. It is very unlikely and the risk are very odd. Insyallah.

Sekarang, serius rasa tabik dengan doktor-doktor klinik. Hebat gak diaorang rupanya. Tapi yang paling hebat adalah dari sudut macam mana diaorang handle patient di tahap yang paling primer. Susah owh! Nak sentiasa follow-up patient kronik satu hal. Nak meyakinkan pesakit-pesakit biasa yang diaorang sakit simple satu hal. Apatah lagi kalau jumpa pesakit-pesakit kategori sangat-susah-nak-dikontrol seperti pesakit pura-pura sakit, pesakit penagih ubat, pesakit sakit jiwa yang orang belum tahu dia sakit jiwa dan lain-lain lagi. Dan yang paling canggih sekarang, patient semua dah google siap-siap pasal komplen sakit diaorang sebelum jumpa doktor. Kalau doktor tak kasi good first impression, siap~! confirm lepas ni takkan datang situ dan ada yang boleh sampai "I see you in court" tahu.. Isk3..


Sungguh, Saya impress lah dengan ketabahan doktor Family Medicine~

Doktor-doktor dekat sini selalu pesan " Be a good human. Not just a doctor "
Tak kisah la teruk mana pun patient tu, cakap baik-baik dengan dia. Layan baik-baik....

~ There is no patient worst than Firaun and there is no doctor better than Musa ~ (Dr Musa Omari)

yet Allah still suruh Nabi Musa cakap elok-elok, lembut-lembut dulu dengan Firaun sebelum masuk bab tunjuk mukjizat. See? See? Nabi Musa pun macam ni, takkan doktor nak over kan?

Tapi doktor pun manusia biasa gak. Maka bila doktor itu mengaku "Maaf, saya kurang pasti" atau bila anda melihat seorang doktor google pasal info penyakit anda (in case penyakit anda agak lain dari biasa), janganlah kasi hukuman terus. Doktor bukan Tuhan. Doktor pun sedang berusaha gak. They are trying to do their best. Susah sebenarnya tahu nak sentiasa up to date dengan peredaran dunia saintifik medik yang sentiasa berubah dan bercambah every 5 minutes~ Benda-benda yang doktor belajar selama ni boleh jadi 10 years later, everything are rubbish. So, sama-sama toleransi antara doktor dan patient, ok?

Tapi still lah, saya tahu ada ada certain doktor yang lingkup gak. Normal la jugak tu. Dalam setandan kelapa, tak semuanya baik. Yer.Yer. Saya tahu. Dan saya juga selalu berdoa supaya semua doktor termasuk bakal doktor macam saya takkan jadi seperti tu. Aminnnnnn~

Yang penting, sekarang bila dah masuk sendiri dunia Family Medicine, baru saya tahu suasana sebenar mereka macam mana. Luaran memang nampak boring, bosan dan dull. Tapi realitinya, ia macam iceberg je yang kita nampak. Tough juga sebenarnya nak masuk Family Medicine nih. As a student pun dah boleh rasa macam  - "Allah hai, aku belajar topic lain dalam seminar Family Medicine, topik lain plak yang keluar exam" sambil mengenang kesilapan apesal la aku ingat subjek Internal Medicine+ Paedi + Surgery last year sampai lepas final exam je. Ces.- Sangat la amat luas dan amat general yet spesific juga.  But It's Cool ~

So, no more " I hate Clinic Doctor "  specially in Jordan. I love them now! =D

Tambah-tambah lagi suka bila sekarang doktor dah cam kita, kalau kita masuk klinik as patient, doktor suruh tulis sendiri semua benda dalam fail sendirian berhad. Sambil tu dia tebuk-tebuk sekali tanya soalan exam (eh ni kureng suka sket bab nih). Alasan: Berlatih jadi doktor. Huahua. =)

Thanks Doc~
Terima kasih ajarkan saya tentang asam garam doktor komuniti dan klinik-klinik biasa.
Dunia klinik dan dunia hospital memang sangat jauh beza.
Terima kasih juga sebab bantu saya jadi anggota masyarakat yang lebih terbuka

Love it.




3) Okay done. Saya kena sambung study group. Cuak nak exam. Doakan saya dan kawan-kawan yang lain!

4) Hujung minggu ni ada 'Hari Sukan Irbid'. Yezza, I miss the ball!

5) Hari ni Kak Wan Hanis (senior tahun 6) masuk OT untuk C-S. Semoga dua-dua ibu dan anak selamat. Amin.......~ update: dah lahir! mabruk~

Jumpa lagi!

Narnia in Jordan

10:01 AM 10 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Dalam 2-3 minggu hari-hari ulang-alik pergi klinik belajar 
sambil meredah hujan dan sungai-sungai di jalan raya
waktu orang-orang lain sedang cuti sampai Irbid sepi

Allah kurniakan sehari dua untuk kami juga bergembira
balik klinik, terus cabut lari

Nak masuk dunia Narnia - mana tahu kot-kot boleh jumpa raja Aslan..

Di Taman Larangan - serius nih, kitaorang lompat masuk. 

Kabus yang terlampau tebal.. 
Nak jalan pun cuak
'Susan' dan 'Lucy' tengah cari idea macam mana nak ski celah-celah batu..

'Running Me....dical Student' 
Gara-gara tak bawak glove... recharge & reheat sebentar~

Hi! I'm Snow Medical Student~

Peace!

Oh, haritu (seminggu sebelum tu) sebenarnya ada lagi satu..
Explorace Jelajah Jordan Irbid-Amman-Ajloun 1 malam...
( eh ada yang tanya rupanya. Ini kembara bermurakib ye kawan2, jangan salah anggap)


.......Sambil bawak tugu negara 

.........dan menghentam pihak musuh yang tengah leka

Hoyeah, tak payah pergi cuti oversea pun ada salji! 
opss, ada bau busuk dengki di situ. Sori2x  hehe =)


Ajloun, Jordan - Winter Januari 2012

Winter list : 
1. Sakura  (checked!)
2. Salji (checked!)
3. .....to be continue......


6 Februari 2012 - jam 7 malam~
wishlist : Tong Gas! 
(waaa! pakcik gas nih bila nak datang ??!!!)
T_T 
(Beku aku duduk dalam bilik ni dah 2 hari takde pemanas haba)
X_X 

cepatla.cepatla.cepatla.
*terketar-ketar - sambil main hembus-hembus asap dari mulut dalam bilik*


oh lupa nak tulis,
SELAMAT KEMBALI KE SEKOLAH, SEMUA!
SALAM MAULIDAUR RASUL juga~
=)


Ma3assalamah!
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *