Bonus datang lagi!

12:38 AM 2 Comments A+ a-


Assalamualaikum~


Bonus apa ya?

Bonus nak dapat tiket lebih dapat redha Allah! =)

Sekadar nak share peluang-peluang puasa sunat yang dah di-listkan supaya senang ingat. Boleh masuk terus dalam organizer siap-siap.

Rugi nih tak buat~




Segala dalil-dalil yang diperlukan untuk setiap puasa di atas ni, adalah sebaiknya kita cari sendiri buat masa ni. Bukan apa, sebabnya saya ada lagi selonggok nota tak habis baca. Tak sempat nak tolong carikan. Hehe. 

Tapi secara mudahnya bagi saya, kenapa kita digalakkan berpuasa adalah :

1. Awak nak pahala lebih dari biasa ? Maka berpuasalah - pahala puasa kan banyak~
2. Awak ada something yang awak teringin? Maka berpuasalah - doa waktu puasa mustajab tahu~
3. Awak rasa tak cukup bersyukur lagi? Maka berpuasa - bila puasa selalu senang ingat Allah~
4. Awak terasa banyak membazir sekarang? Maka berpuasalah - bila puasa senang ingat orang susah~
5. Awak rasa takutkan sesuatu ? Maka berpuasalah - xtahu kenapa, tapi saya rasa lagi rapat dengan Allah seharian bila berpuasa
6. Awak terasa sangat sukar tahan diri?  Maka berpuasalah - puasa kan boleh mencegah kemungkaran~

Dan sebab terakhir yang saya pernah terdetik teringat - Kalaulah tiba-tiba takdir tertulis akan mati dalam masa terdekat, alangkah indahnya kalau dicabut nyawa waktu tengah puasa~



** jangan risau, saya sendiri tahu susah betul nak puasa time semua orang tak puasa. Saya pun masih dalam fasa kena paksa diri kalau betul-betul nak puasa. Belum mampu puasa sunat banyak-banyak lagi secara sukarela dan senang hati. But never mind, yang penting kita cuba sahaja dulu. Allah dah ketuk kasi hidayah, kasi peluang, rugi lah tak buat~ 

** and bestnya puasa sunat ni, kalau tak tahan sangat, nak bukak pun takpe. Tak berdosa. Tapi kalau dah habiskan lagi lah amal kita jadi lagi power!

Ok, itu sahaja sharing kali ini.

Ha, tarikh puasa 1-8 zulhijjah tu mula esok. Siapa hendak, jom puasa~! =D

Esok saya dan kawan-kawan exam. Doakan ya!

Ma3assalamah~

-pergi sambung study group-

2 comments

Write comments
Anash
AUTHOR
October 18, 2012 at 5:32 PM delete

ainul,
sila anta alamat di sana...(email)
sebab
kad raya tak pos rupanya
hahahahhahahha
sorry..faktor usia akak
hehe

Reply
avatar
Ainul Arina
AUTHOR
October 18, 2012 at 10:14 PM delete

adeh kak anash. haha. takpe2. sy pun sebenarya telah kehilangan kad akak. mana entah dia menyorok celah2 nota yang bertimbun nih. kita send balik semula sama2 ye. ^^

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *