Anakku Hebat Anakku Soleh

2:46 PM 5 Comments A+ a-




(ini nota khas untuk keluarga dekat malaysia)
.
.
.
.

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah masuk 24 Oktober 2012. 



Seperti biasa, first and foremost : 

Mama, abah -  I Love You!


.
.
.
.
.

Teringat episode pertama 5 tahun lepas, 
sebelum mula melangkah kaki keluar dari Malaysia
duduk makin jauh dari rumah
makin jauh dari mak ayah
lebih jauh dari asrama SMKANT 
lebih jauh dari asrama SBPI Gopeng 
lebih jauh dari INTEC

rasa menggeletar sangat
takut dengan masa depan sendiri

waktu tu mama dengan abah hadiahkan sebuah buku berbalut lawa

tapi Arina minta nak bukak dekat airport terus
sebab nak suruh mama dengan abah tulis something
macam surat-surat yang selalu Arina minta mama abah buat time nak exam besar


Ini surat dari mama - halaman pertama


Ini surat dari abah - halaman kedua


Ini surat dari abah lagi - halaman paling belakang



Buku ini adalah harta paling bernilai sepanjang hidup dekat Jordan ni.
Sebab dia ada surat keramat yang paling Arina sayang

Walaupun pernah hilang dari simpanan selama dekat 2 tahun (terlupa orang pinjam)
dan pernah tercicir dalam bas,
Alhamdulillah dia tetap kembali dalam tangan~
Nampak sangat, tempatnya memang di sini. 
Dalam simpanan Arina. 

Setiap kali baca surat dalam buku ni,
selalu rasa sangat lapang
Macam mama dan abah ada di sebelah


Terima kasih mama.
Terima kasih abah.

It's been 5 years already.
Semoga surat ini kekal jadi penaik semangat sampai bila-bila


=)


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




Errr.... 

Buku ni sangat jarang sebenarnya tunjuk muka dekat awam.
Tak termasuk dalam rak buku-buku untuk dibaca oleh sesiapa.

Selain dia sangat istimewa,

sebenarnya

waktu tahun satu dulu
waktu pertama kali dapat buku ni

dalam hati rasa pelik sangat :

Kenapa ya mama dengan abah kasi buku Tarbiyatul Aulad? 

kenapa bukan buku-buku motivasi jadi pelajar ke
atau buku-buku tentang doktor? 


Dalam buku ni penuh cara cara-cara mengajar anak. Dan termasuk lah cara menjadi ibu-bapa yang baik sejak mula tertubuh institusi rumah tangga. 

Apa kaitannya dengan Arina yang baru nak masuk umur 18 tahun?

*garu kepala*

Kawan-kawan yang perasan buku ni dalam simpanan khas pun selalu gelakkan.
" Awal betul get ready..., " usik diaorang.

Haish. Malu jugakla.

Arina baca pun, baca gitu-gitu je. 
Tak ambil port mendalam sangat.
Yang betul-betul bagi kesan just surat-surat mama dengan abah.

Sebab itu bila ada senior yang tengah pregnant first baby PERMAI nampak buku ni,
Arina kasi pinjam pada dia
kiranya macam bagi pinjam kepada orang yang lebih memerlukan la.. =p

dan sekarang

selepas dah confirm jadi pelajar tahun akhir, 
baru terasa macam 
oh, hebat rupanya buku nih~!
(sebab dia banyak tekankan isu -isu penting dalam pembentukan manusia terutama kepada Allah)

walaupun still tak berapa faham kenapa mama abah hadiahkan buku ni waktu awal tahun satu dulu, 
tapi rasanya mesti ada sebab khas kan kenapa buku ni yang terpilih antara ribuan buku yang ada dekat Malaysia waktu tu?
(ke memang saja-saja ter pick buku ni? hehehe... )


never mind lah. 

Yang penting Arina rasa buku ni banyak bantu
untuk dapatkan feel mama abah ada kat sebelah
sepanjang fasa transisi dari pelajar sekolah
ke pelajar universiti 
sebelum sampai ke tahap bukan pelajar lagi. 

tengok tajuk buku pun dah terasa macam itu harapan mama dan abah pada Arina

'Anakku Hebat, Anakku Soleh-ah' 

amin...~

Terima kasih banyak-banyak 
mama, abah

Sekarang 
jam 00.00 
24 Oktober 2012
I'm reading your letters for the thousandth times
my best birthday present ever 
every year


(LOVE YOU)

5 comments

Write comments
YUS
AUTHOR
October 23, 2012 at 8:24 PM delete

Alamakkk... ada sesuatu mengalir kat pipi ni! Terharu. *tumpang teraru ya Ainul*

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 24, 2012 at 2:08 AM delete

Happy Birthday.

Why the book???
Because gambar kulitnya mengingatkan kepada kamu. Daddy's girls is big now but still small in my mind.
So many thing to say and reminds you at that momment but i thinks the book and the title sum it all up.
i believe, you believe, we believe and they believe
The time will come for you, for your little girl and their little girl too.
I is my hope, our hope, your hope, and theirs too.

daddy's little girls has grown
but you are still
daddy's little girls

again
Happy Birthday

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
October 24, 2012 at 3:35 AM delete

Sangat terharu..sy banyak belajar dari blog awk doc

Reply
avatar
Ainul Arina
AUTHOR
November 16, 2012 at 4:56 AM delete

kak yus:
nah tissu. ^_^

unknown:
alhamdulilah.. semoga ada manfaat utk yg mmembaca.=)

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *