Dawn's Dwelling

2:21 AM 0 Comments A+ a-

Salam

budak hebat tension study...and definitely this is not me. ^^,

Pernah sekali dalam rotation Obstetric and Gynaecology ni, saya terjumpa dengan seorang pesakit yang mengalami masalah kehamilan yang saya kira agak menyeksakan. Recurrent abortion sampai 9 kali berturut-turut. Allah hai... teruknya. Tak sempat saya nak bersembang banyak dengan dia. Cuma saya perasan, riak wajah dia kekal tenang untuk kehamilan kali ini.

Teringin saya nak tanya : Macam mana dia terus bersemangat nak hamil jugak walaupun susah?

Bila bersembang dengan kawan, kami decide untuk ambil salah satu kebarangkalian jawapan yang kami rasa paling sesuai - Don't Dwell Too Much On The Past.

Betul jugak. Tak mungkin ibu tadi akan terus bersedia untuk mencuba kalau dia tak bangun-bangun dari ujian yang dia dapat sebelum tu kan? Kuatnya dia, ya Allah..

Secara tak langsung, apa yang kami nampak hari tu macam ketukan jugak untuk diri sendiri.

Ada orang pernah cakap yang Allah ni beri kita ujian HANYA bila Dia rasa kita dah cukup layak dan mampu untuk tempuhi ujian tu. Tak kisah la macam kita teruknya kita kena. Dia tetap tahu yang sebenarnya kita akan selamat untuk lalu, mungkin masa dan cara kita je kadang-kadang yang ambil masa sikit untuk dapat jalan keluar. Kalau tak, Dia takkan zalimi kita biar kita longlai sorang-sorang.

Cuma ia bergantung pada kita jugak sama ada kita kuat semangat untuk teruskan berjuang sampai ke tahap ujian tu akhirnya jadi pengalaman terbaik untuk kita.

.
.
.
.
.
.


Heh, cakap memang senang kan?

Dah kena sebijik baru tahu pahit mana dia cekau dalam tekak kita...... menggigil ok nak telan!

Apatah lagi kalau selama ni benda yang kita selalu cakap kat orang tiba-tiba kena lempang balik ke muka sendiri. Aduh, rasa macam....

1. Menyesalnya aku pernah cakap macam tu dulu... Macam ni rupanya rasa dia
2. Tak nak jumpa dah orang yang kita pernah cakapkan benda ni dulu. Bersalah sangat rasa.
3. Kenapa aku plak yang kena kali nih?
4. Nak lari! Nak lari!
5. Confirm sampai bila-bila pun takkan lupa benda ni jadi and aku pernah cakap besar (kot) pasal ni

Tapi takkan sebab risiko macam ni kita tak nak cakap apa-apa nasihat langsung dah ?

No. No. No. That's worst.

Why don't we think that this is what Allah want us to feel, to experience and to learn?

dan supaya kita tahu apa sebenarnya yang orang lain pernah rasa so that dalam hati kita takkan ada rasa macam 'hek eleh, benda ni je pun... kacang je. apa la korang...' pada orang lain.

Yup, that's it!

.
.
.
.
.


Okay, since benda dah jadi ... let the gone be bygone.

Move on la, wahai diri sendiri.

You can't start the next chapter of your life if you keep re-reading the last one........ except for future precaution, then it's okay to re-read for a while. But don't dwell. Don't dwell  3x *dengan effect bergema*

and the moral of the story :

Restart. Make a fresh one, again and again sampai bila-bila.  walaupun selalu tersilap langkah.

macam yang patient kat atas tadi cakap bila dia perasan muka kita dah terkejut dengar cerita dia.......

" aku takkan berhenti mencuba dan jadi lebih baik sebab mana tahu lepas ni terus okay ke... " 

cool. You are awesome, mommy!
Thanks for the lesson.

 May Allah ease all your difficulties. Amin..

Semoga tahun akhir ni Jordan akan kasi 1001 cerita best untuk saya catat di sini, sebagai seorang pelajar perubatan and seorang hamba tuhan yang tengah meneruskan perjalanan.

Doakan ya!

-------------------------------------------------------------------------------------------------

(notes)

1. My few weeks of tunggang langgang, get off!
2. Jumpa satu cara baru diri sendiri untuk hilangkan ingatan pasal satu masalah - iaitu tambah masalah! haha. The more the merrieer. Okay, Ainul zombie! Have fun being busy! *Gosh, Dr Ali, help me!*
3. Psss... don't bother me being there with the 'babies'. It's my escapism.
4. I'm not that optimist, I'm just trying to ketuk-my-own-problematic-personality.
5. Form now on, I'm gonna be better in handling these kind of problem. Insyallah. Yosh!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

ma3assalamah



Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *