An Obs n Gynae World

Salam


Terasa gambar entry lepas macam depress semacam la pulak. Jadi better kita update kasi ceria sikit ...

Ok, dah masuk 4 minggu jadi pelajar tahun 6 lepas cuti panjang. Gear dah naik sikit dari awal-awal dulu. Jadi boleh lah kita nak update cerita-cerita tahun 6 untuk kenang-kenangan sendiri dekat sini.

Minggu Pertama

King Abdullah Univeristy Hospital (KAUH)

Ter-miss hari first sebab flight.

Jordan University of Science and Technology


Pertama kali masuk kelas, kawan-kawan dah pesan morning report sila datang awal sebab sharp pukul 8, memang pintu bilik dah kunci. And yes! It's true. The doctors sangat particular about time. Tambah kalau dapat doktor yang memang strict, you come at 8.01 pun - get out. Dah la morning report ada laporan kedatangan khas.

Morning report selalunya bincang sesama doktor-doktor je kes-kes oncall. Student dengar, and boleh tanya kalau rajin. Kadang-kadang je kalau doktor rasa itu level kita, yang student pun bakal kena tanya jugak.

Habis morning report, ada bed side teaching. Student kena pergi ambil history dan dalam pukul 10 pagi, berkumpul dekat bilik discussion untuk sesi disscussion dengan doctor.

First few days, kami ambil full history. Tapi last-last Dr mintak bentang summary sahaja. Last day of the week, saya kemalasan - jadi hanya ambik summary. Tup-tup nama Ainul Arina jadi pilihan pertama Dr Isam untuk bentang history full hari tu, adeh kantoi! T_T  *tak berani dah ambik summary je lepas tu*

Bed side teaching sepanjang minggu tu - Dr Haifa, Dr Zouhair, Dr Ouqbah, Dr Isam dan Dr Fahim. Overall ok la. Lebih kurang je macam time tahun 5. Cuma tahun ni digalakkan untuk ambik history sorang-sorang. Mmm.. kitaorang ambik je dua-dua. Nak selamat, ambil dengan group lain. Tapi kalau dengan Dr Ouqbah, better dari dua orang dari satu group, kang ada yang kena sound kenapa tak habis buat Physical Exam semua.

history taking

Tapi paling haru bila teringat tahun ni Dr Ouqbah kasi kami ceramah panjang lebar tentang betapa isolate nya budak melayu dekat Jordan - mungkin triggered by the group itself yang disusun sampai 9 orang melayu dari total 12 orang dan maybe jugak sebab kami yang selalu hilang ayat arab bila takut dengan doktor punya muka. Haih. Dr, kenapalah selalu miss waktu-waktu kami bersama orang Arab? Kawan Arab rapat kami ramai apa... cuma selalu tak dapat tunjuk depan doktor je. x(  Takpelah, ambik je  jadi nasihat..

Oh, group kali ni : Saya, Mai, Akmal, Qisti, Leen, Ilmi, Mahera, Arina, Qayyim, Ahmad, Farouq dan Murad. The last 3 are the only arabian. Tersusun oleh doktor ketua jabatan. Nak tukar, tak dibenarkan so terima je la. Insyallah kheir.

By the way, sangat rindu dengan group lama. Excited jumpa diaorang tengah jalan. Izzah, Aisyah, Maha, Hana, Jana, Mawadda, Rana, Hazem, Anas, Owais, Mutasem, Ibrahim, Mahmud, Joud, Sami, Mut3ab dll.

Habis discussion dalam pukul pukul 11-12. Then balik rumah. Minggu pertama lecture petang takde.

Ok, done 1st week.

Minggu Kedua

Minggu Rotation. Sorang student akan dapat sorang Dr Specialist dan juga sorang M.O (medical officer). m/o kat sini kita panggil Muqim. Kalau H/O kita panggil Imtiyaz. Rotation ni ke-best-an dia bergantung kepada doktor yang kita dapat dan usaha kita sendiri nak approah doktor ke tak. Nasib baik dah diasuh sejak tahun 5, so insyallah kheir. Dan untuk rotation ni, ada borang evaluation (sign) untuk doktor.

Morning report macam biasa. Tapi lepas morning report kita ikut Specialist kita punya jadual. Jadi. jadilah saya macam 'little lamb' Doctor macam waktu elektif dulu. Seharian dengan doktor sampai doktor lepas wkatu tengahari. Then petang ada kelas lecture. Since ada 3 kali sesi, so kadang-kadang ada 3 kali ambik kehadiran. JUST memang strict.

Rotation = Saya dapat Dr Fahim.  *Fuh, alhamdulillah! Selamat dapat Dr kebapaan. Lega*

Ahad- Klinik Pagi .
Masuk bilik klinik Dr Fahim yang penuh pesakit tunggu turn nak buat ultrasound. Saya student sorang-sorang. Muqim Dr Fahim adalah Dr Ala' - alhamdulillah, dia doktor yang suka involve kan saya jugak dalam klinik. Takdelah melangut saya macam tunggul dekat situ. Hari first ni sekadar tengok-tengok dan belajar sikit-sikit benda penting dalam ultrasound. Dalam puluhan ultrasoud yang kami usyar haritu, saya paling excited bab teka jantina baby. Hehe. Seronok tengok ibu-ibu ni excited dengar bunyi jantung baby mereka =)

labour room


Isnin - Labour Room
Best atau tak Labour Room adalah ikut nasib. Patient ramai dan dah dilate > 7cm, best la. Kalau patient sikit, tambah-tambah baru dilate sekadar 1-2 cm, Allah macam menunggu buah tak jatuh. Lama betul! Last-last kerja kami jadi ambil history sahaja. Sambil melangut tunggu siapa nak beranak. Bosan. Nak kacau Doktor pun, doktor macam busy.

Oh, Dr Ala' hari ni sangat stressful oh. Tetiba je kena sedas tertinggi suara bila saya lambat pickup arahan dia suruh tutup handset nurse atas meja waktu dia tengah busy buat VE dekat patient - aih doktor, saya mana reti pakai handset jenis tu. isk. Nasib baik semalam Dr baik, so ok la saya cuba untuk memahami doktor tension hari ni. Time sorang patient dah nak bersalin, tetiba ramai plak nurse dengan doktor lain serbu masuk bilik labor, dah kitaorang student kena tolak keluar since ini bukan 1st time tengok labor. Huuuu... Balik lah macam nih. Patient pun dah takde yang lain.

Selasa - Klinik Petang
Pagi kosong. Dr Fahim suruh join sesiapa yang lain. Tapi takjadi. Better pergi library study, walaupun errr last-last terstado (study sambil selang-selang tidur) je. Jet lag? Hihi.. Petang, lepas kelas terus pergi klinik. Ok, Klinik Ultrasound lagi. Tapi menariknya kes-kes petang ni banyak kes abnormality. Dalam satu petang ni je, jumpa banyak kes ectopic pregnancy, retroverted uterus, bicornuate uterus, IVF pregnancy, Chocolate cyst, cyst and fibroid & macam-macam lagi lah.

Dan paling best bila Dr bagi peluang untuk saya sendiri buat check ultrasoud untuk patient tanpa bantuan sesiapa. Yeay! Baru ingat nak merajuk sebab Dr Ala' buat dono je waktu saya try mintak, sekali rupanya dia tengah tunggu Dr Fahim datang untuk tanyakan boleh tak saya pakai mesin tu buat kat patient. Hehe... Thanks doc! Bukan senang nak dapat buat procedure kat sini. Nurse-nurse pun baik plak petang ni siap belanja air lagi. Dan Dr A'la juga sangat over-kind hearted bila dia sign habis semua borang evaluation sampai ke hari Khamis sebab takut busy tak terjumpa. Aik, doctor ni nak kasi can ponteng kah? Hohoho... *evil grin*

wad IVF

Rabu - Klinik IVF
Hari yang kosong. Sebab naik tingkat 12, sekali kakak nurse kata hari ni takde patient IVF. Doktor pun takde. Lorh....
Jadi, duduk library je la study. Get ready untuk lecture punya kuiz setiap petang kalau ada.

Khamis - Oncall
Pagi yang errr kosong lagi sebab Dr Fahim hilang dari radar. Semalam terlupa tanya jadual dia pergi mana hari ni. Dr A'la pun tak sure kat mana. Pusing-pusing wing hospital sampai 4-5 kali tak jumpa gak, ok lah bye~ Patutnya petang ni saya ada oncall. Tapi bila check list patient, takde sorang pun nak bersalin. Hek eleh. Asal nak tunggu orang bersalin je takde orang nak bersalin. Tension betul. Nak duduk, semua orang suruh balik. D pun suruh balik.  So since pagi kosong, petang kosong, lecture pun takde - pukul 9 dah cabut. Haha. Thanks! Selamat borang pun dah penuh sign, boleh pass ke ketua group siap-siap.  =)

Minggu Ketiga

It's been 3 weeks~!

Ok, tak stress sangat. Doctor pun takde lah malignant sangat. And unfortunately jadi tak rajin sangat. Oh no!

Minggu ketiga tukar hospital. Princess Badee'ah Hospital.

morning report

Minggu pertama dekat Badee'ah (ada 2 minggu) adalah bed side teaching. Sama macam dekat KAUH. Morning report, history, discussion. Tambah kadang-kadang pergi jugak la jumpa patient dengan doktor.

Badee'ah agak longgar sikit dari KAUH. Morning report mula jam 8.15. Lambat pun still boleh masuk. Kalau tak masuk pun, boleh duduk luar sebab kehadiran diambil lepas semua doktor keluar je. Fine, ramai sungguh datang lambat hari-hari. I don't like it much. Macam kurang berdisplin. Tahun 6 dah kan...

Baby Rayyan 

Bed side teaching Badee'ah ok, macam KAUH jugak. Banyak juga benda baru yang dapat belajar. Tapi since dekat sini satu hari hanya bincang satu kes, tak macam KAUH yang bincang semua 4-6 kes sekali harung satu hari, jadinya kadang-kadang boleh peram kes sampai seminggu selagi patient tak balik. Kalau nak berlatih ambil history baru, tanya-tanya gitu je la. Asah skill history taking je lebih. Tapi so far okay la. Rileks sikit.

The only thing yang perit sikit time ni adalah duit yang mengalir laju sebab kena pergi naik teksi/coster/bas merata-rata terutama ke Mujammak Amman -  since Mujammak Sheikh Khalil tak de bas lagi sebab student lain belum start kelas. Naik Mujammak Amman pun mau 1 dinar lebih sehari. Tu belum campur kalau nak balik rumah naik teksi sebab panas giler. Oh, kopak duit. Cepat la balik adik-adik oii~

Minggu Keempat

Yeah, minggu rotation lagi! Ni rotation untuk Badee'ah pulak. I love rotation~ =)

Kalau rotation KAUH hanya sorang student per satu rotation, dekat Badee'ah dia letak 3 student per rotation. Group kecik kali ni - Saya, Akmal, Qayyim

Ahad - Labor + Oncall
Masuk bilik labor jam 8.45 pagi. Alahai, ada dua patient je. Sabar je lah. Sorang baru 2.5cm, sorang lagi baru nak buat emergency C/S. Ok, jadik la dapat tengok satu C/S. Tapi tu pun berapa minit je doktor buat. Tak sampai setengah jam, dah habis. Lepas tu takde apa dah. *bosan* Tapi yang bestnya, dapat sign doctor  pun dalam 9.45 pagi. Then boleh balik. @_@ Eh.eh. ada kelas petang lah. Plus ada oncall, harap maklum ye (even ikutkan kalau doktor dah sign, maksudnya tak yah datang oncall dah). Habis kelas petang, sekali kawan pergi check labor room, doktor suruh balik je takyah oncall. Aih, bahagia nya jadi budak OnG. Alhamdulillah~

Fresh from Womb 

Isnin - Operation
Hari ni boleh tahan menarik dari semalam. Ada 3 kes C/S dan satu kes D&C. Alhamdulillah. sekurang-kurangnya dapat jugak dengar penerangan detail pasal instrument D&C dan tengok satu-satu cara nak buat. Dan uniknya bila sekali dari proses D&C tu baru tahu yang rupanya patient tu ada cystocele sama. Wah, first time nampak sendiri prolapse kes! Sambil-sambil doktor buat operation, nurse hari ni baik hati nak kasi kami buat insert line dekat patient. yeay!

Told ya, it's not easy to get the chances to do any procedure here. Kalau bernasib baik je staff-staff kasi buat, that's why rasa harini sangat best even takde la gempak mana pun benda tu. Takpe, yang penting dapat. Kira ok la tu dari semalam takde apa-apa sangat, dan dibandingkan plak dengan kawan yang rotation labor harini sampai 5-6 orang patient diaorang dapat, haih. Ok, rezeki masing2. Sila redha. =)  harini takde kelas. yes, boleh balik awal!

ultrasound

Selasa - Out Patient Klinic
Alamak, doktor-doktor klinik harini semuanya muka garang-garang. Aih. Takut plak nak masuk. Bilik pertama, doktor perempuan ni dah dengan garangnya cakap " Only one student here! ". Ok, saya lari dulu dari bilik ni! *gulp* Terus masuk bilik ketiga yang ada dua doktor - Dr Husin (specialist) dan Dr muqim. Nampak macam serius jugak, tapi far more ok dari riak tension doktor perempuan tadi. Fine, kita masuk sini. Tapi alhamdulillah tak lama lepas tu ada kawan lain join sama sebab bilik no.2 takde doktor agaknya. Lega sikit ada kawan, tak tahu kenapa hari ni rasa nak ready tak nak menghadap doktor.

Ok, and It turns out that these 2 doctor are not garang at all. They are quite funny and interesting. Ajar pun ajar la sikit-sikit bila dia rasa perlu dan penting untuk kita tahu. Klinik kali ni pun banyak ultrasound checkup je. Tapi tadi ada join doktor buat speculum test. Ya rabbi! Apa macam azab je tengok test ni. T_T Orang bersalin pun rasanya macam saya tak jadi setrauma ni. Dengan dua doktor lelaki yang handle plus the patient yang emmm maybe over rection menjerit kuat ya amat, saya sebagai the only pemerhati dan chaperone ni plak yang jadi seram sejuk macam nak pitam. Pucat muka rasa keluar bilik terbayang-bayang. Adeh, macam mana nak jadi pakar OnG nih? Dah takut plak. Hesh, cool Ainul cool. Rileks. Small matter je tu~  *pejam mata rapat-rapat*  - sambil balik awal jugak sebab kelas petang cancel.

cuba study 
Rabu - Emergency
- akan di update nanti since saya menulis waktu Selasa Malam, lepas habiskan preparation untuk pembentangan seminar esok. Doakan! -

Khamis - Labor and Oncall lagi semula
- Juga di update nanti. Oncall takde dah kot sebab sekali seminggu je. But please! Harap-harap ramai nak bersalin khamis ni. It's better dari kebosanan melangut di labor room dan terus malas study. ^^, -

done!

hah 4 weeks in 1 entry siap~

dah macam laporan lengkap dah rasa ni untuk orang-orang Malaysia since asyik tak sempat nak call. hehe.

woops....., it's already past 12 midnite. Esok ada pembentangan. jumpa lagi!

Ma'assalamah~

1 comment

Anash | September 18, 2012 at 5:17 PM

padan le akak tak leh jadi dokte
sebab
akak malas / tak gigih macam ainul
hehheeeee
(akak suka tido dalam kelas..soo bayangkan kalau akak leh tido depan pesakit?..amat buruk perangai...hahahaha)

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images