Lemon Dari Hati

11:53 PM 4 Comments A+ a-


Salam

Alhamdulillah, dah 5 hari kembali di Irbid.

Dari elok-elok sihat walafiat dekat Malaysia (kecuali kaki yang injured sehari sebelum raya), entah macam mana waktu dalam perjalanan balik ke Jordan, saya dan Maisarah yang sekali balik sama-sama dapat flu dan common cold pun sama-sama dalam flight. Badan mogok kot tak mahu balik. Haha. 

Sampai-sampai Jordan, jadi agak deteriorate. Perubahan cuaca mungkin. Selesema. Sakit tekak. Suara sengau tahap pitch paling huduh. SOB dan batuk teruk terutama di waktu pagi. 

Nak masuk hospital pun rasa semacam. Tambah-tambah bila kena bentang history depan doktor, malu rasa nak bercakap dengan suara hidung  macam Suneo dalam Doraemon tu.

Tapi ada satu peristiwa yang buat saya dan Maisarah terkedu suatu hari. 

Kisahnya, Selasa lepas saya dan Maisarah sama-sama naik teksi ke Mujammak Amman untuk ke hospital. Macam biasa. Dalam teksi, kami ada la sembang sama-sama sikit. Tentang pelajaran, tentang kesihatan, dan tentang ubat yang nak kasi diri sendiri baik. Tapi sikit pun tak sembang dengan pakcik teksi kecuali hanya cakap bas mana kami nak berhenti nanti.

( Ini pakcik teksi itu dan bukti kebaikan dia)

Tengah-tengah kami khusyuk bersembang berdua dengan masing-masing suara sengau dengan batuk yang berselang-seli, tiba-tiba pakcik ni panggil kami...

Pakcik teksi : Lau samaht, nah.. (sambil hulur lemon dua biji ke belakang)

Terkejut. Eh, pakcik ni nak suruh kitaorang sarapan lemon ke apa? Tapi kami tetap ambil lemon tu, meraikan. Satu saya serahkan pada Maisarah sebab dia kasi dua.

Tiba-tiba, pakcik tu kasi lagi dua biji lemon. 

Maisarah : Ainul, pakcik ni kasi sorang dua biji la...
Saya : Err.. Syukran pakcik (Tak tahu nak cakap apa)

Kami agak pelik. Memang la orang Arab kadang-kadang suka kasi sedekah. Tapi lemon? Pagi- pagi pukul tujuh? Masam kot..... Erm, takpelah. 

Dan sebaik sahaja kami sampai dan nak turun, pakcik tu cakap sesuatu pada kami :

" Semoga Allah sembuhkan kamu semua "

Seriously, memang saya dan Maisarah tergamam. Lepas tu baru teringat waktu batuk selesema macam ni memang orang arab selalu suruh minum air lemon campur madu. Mama (tuan rumah di Jordan) pun selalu pesan itu kalau kami tak sihat. 

Ok, maksudnya pakcik tu bagi kami ubat tadi - lemon. Dan dia bagi dalam keadaan kami tak minta atau cakap apa-apa pun dengan dia mengenai hal ni. Memang mengejut. Macam dia dah perasan sendiri dan ada impulse concern nak tolong usaha sembuhkan kami. Ya rabbi, baiknya hati pakcik... *mata bergenang*

Untuk seorang kawan sedar bahawa kita tak sihat dan concern tentang kita adalah satu perkara biasa saya rasa. Even yeah, maybe ada jugak yang buat tak tahu. Tapi untuk seorang strangers concern dan sama membantu tanpa perlu diberitahu, itu adalah sesuatu yang ............ angellic. kan?  Tersentuh kitaorang tau. 

Terima kasih pakcik. Pakcik buat kami kembali jatuh chenta dengan Jordan lepas kembali dari Malaysia, walaupun sehari dua lepas tu rasa nak belasah orang jordan balik sebab buat perangai..

Semoga Allah sentiasa mudahkan kehidupan pakcik dunia akhirat sebab kebaikan pakcik. Amin.....

Action does really speaks louder than word.

Ok, mari sihatkan diri sendiri cepat.

=D 


***************************************************************************

- 30 ogos. Birthday Maisarah. Pertama kali dapat sambut sama-sama sepanjang hampir 6 tahun dekat Jordan. Dulu asyik jatuh time cuti kat Malaysia je. Selamat ulang tahun ke 23, Mai! Semoga berjaya dunia akhirat dan grad dengan cemerlang sama-sama June depan. Amin.. ^^,


- homesick masih bersisa. Terutama bila ngilu tapak kaki yang injured masih terasa. Rindu dengan abah yang hari-hari check, urut dan balut kaki saya dengan daun apa ntah salai panas (rawatan tradisional) sebab saya malas nak pergi klinik malam raya. Dan rindu dengan mama yang ajar saya macam mana nak pakai kerusi sebagai ganti crutch bila seharian saya tak mampu pijak lantai sebab sakit sangat. Dan rindu juga dengan adik beradik yang kuat membebel bila kakak diaorang dapat cuti free tak payah buat kerja rumah time peak hour nak raya. Muahaha. 

- Minggu pertama kelas ? Ok la tapi bila sekumpulan kecik dengan 9/12 ahli adalah orang Malaysia- shocked? Hish, bukan tak suka tapi tak biasa dengan susunan macam ni (doktor yang susun). Bila ramai sangat malaysian, kebarangkalian nak mix dengan arab jadi kurang sket sebab dah ada geng, so memang rapat dengan geng je lah. . Lepas tu, senang sangat jadi attack kata kita tak kawan arab, padahal .... =(  Takpelah, nasib baik satu roatation je. Insyallah kheir. 

- Jumpa banyak sangat baby-baby baru. Fresh from the womb lagi. Suka2! hehe. tapi tak berani nak dekat sangat, sebab takut saya bawak infection bila tak sihat sekarang. Yosh, insyallah minggu depan kita boleh kacau mereka dengan lebih giat. (^^,)Y

- 31 ogos2012 :
  a) Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia~ 
  b) Selamat menyambut ulang tahun ke 5 untuk batch saya yang tersayang - MEP7! Dulu pertama kali datang Jordan 31 ogos 2007. Sekarang dah masuk tahun 6 dah. Dentist-dentist pun dah grad. How the time flies~ Semoga kita semua dapat grad bersama-sama Jun/Julai tahun depan dengan bahagia. Insyallah. Amin. 

- 1 September : Selamat Pengantin Baru untuk Abang Hanafi dan Kak Saedah! Ini the 2nd sepupu belah ayah yang akan hilang status bujang trang tang tang. Kena masuk geng mazni, tak leh sama geng dengan kitaorang dah. Hehehe.. Semoga dikurniakan rumahtangga yang mawaddah, barakah dan rahmah dunia akhirat sampai ke syurga. Amin... 

- 1 September : Jemputan khas dari kami sekeluarga. Datang, jangan tak datang. =)

- Jumpa satu formula lagi untuk elak diri down untuk tahan penat : PENAT
Thanks KS. Bila baca balik, memang boleh kembalikan niat asal, insyallah. Kita hidup lil allahi ta'ala kan? 
Fighting!

ma3assalamah.




4 comments

Write comments
August 31, 2012 at 10:47 AM delete

orang-orang arab ni memang sweetla kadang2. huhu

Reply
avatar
Anash
AUTHOR
August 31, 2012 at 5:26 PM delete

ainul,
nampak gaya kad raya tiba BUKAN di jordan..sbb ainul dah ke sana..huhu
iye
bila kwn kata demam
nasihat suruh pegi klinik n berehat
tapi selepas seminggu
kwn meninggal.....
....
..
. (al-Fatihah..)


Reply
avatar
AINUL ARINA
AUTHOR
September 4, 2012 at 6:55 PM delete

eida:

=D

kak anash:
oh yeke ? err. akak punya ainul lupa pos! *alamak* hehe. takpe, nnti ainul hntr lain dr jordan. sori tau akak. huhhuhu..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
September 14, 2012 at 8:05 PM delete

rindunya dengan kebaikan pakcik makcik arab yang selalu mendoakan & berbuat baik kat kita, macam kita anak dia :'(

Yang pahit2 tentang arab, kita tinggalkan. Ingat yang manis2 ja untuk kenangan.

Susah nak jumpa situasi tu kat Msia :(

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *