Kan dah cakap Allah tu lagi tahu ...

3:13 PM 5 Comments A+ a-

Assalamualaikum.

Salam August dan Salam Ramadhan ke-14~



Untuk tahun ini sebelum memasuki bulan Ogos, rasa macam ada satu perasaan yang rasa tak nak sangat masuk bulan Ogos. Sebabnya ada satu plan yang kononnya dinanti-nantikan sampai tension nak prepare waktu Mei lepas rupanya terpaksa dibatalkan Jun lalu. Yakni plan nak pergi Taiwan 10 ogos ni untuk program ACTION - yang mana last-last tak menjadi! - sebab rakan seMalaysia yang plan nak pergi sekali rupanya nak buat walimah September ni, so cancel pergi Taiwan. Nak pergi sendiri memang tak berani lagi.

Allah! Pinar-pinar rasa. Satu sebab dah habis sejumlah wang yang sangat banyak sebab semua benda dah bayar (program tu kata boleh refund tapi sampai sekarang refund tak sampai-sampai. Humph! Tiket flight je alhamdulillah dah dapat balik).Dan satu lagi rasa segan ya amat dek kawan-kawan ramai dah tahu plan ni. Plus dah tulis dalam blog dah dengan penuh angan-angan. Kan dah warning selalu nak bertolak lagi sehari baru boleh tulis, padan muka taknak dengar amaran hati sendiri. Allah2~ Sabar je lah.. Insyallah ada hikmahnya walaupun actually rasa macam dah nak menangis awal-awal tu dengar berita kena cancel.

Makanya bila masuk 1 Ogos kelmarin, dalam kepala asyik terbayang 'Taiwan....Taiwan..Taiwan'. Lagi syahdu bila baca paper Ahad ada tulis pasal Islam di Taiwan yang sangat mengujakan. Weh, asal asyik nampak pasal Taiwan nih?  Huaa, teringin nak pergi!  T_T  Eh eh budak ni. Sabar lah, tak reti ke?.  Tabuh kang gedik sangat.


Tiba-tiba.......!


Berita utama TV3 jam 10 malam pada 2 Ogos 2012 melaporkan :




A tropical storm inched across northern Taiwan on Thursday after already dumping up to five feet of rain that has flooded farmland, swollen rivers and paralyzed life on much of the densely populated island of 23 million people.

Saola weakened from a typhoon to a tropical storm by late afternoon, but its slow movement and continuing heavy rains raised the prospect of devastating flooding in areas that have absorbed more than 58 inches of rain since Tuesday.
It has caused five deaths and left two people missing in Taiwan after killing 26 people in the Philippines.

In the day in the northeastern county of Ilan, rescuers used rubber boats and amphibious vehicles to help hundreds escape flooded homes.

Dozens of flights were canceled at Taipei's main international airport, where heavy winds destroyed two jetways, and rail transport throughout the island was disrupted. All seven major reservoirs in Taiwan released large quantities of water to prevent flooding.

By nighttime, Saola was centered just off northern Taiwan, moving northwest toward China at 10 mph. It had sustained winds of 54 mph, gusting to 71 mph.

Offices and businesses were closed throughout northern Taiwan. In Taipei, normally busy streets were deserted except for cleanup crews clearing off fallen trees and branches. The Defense Ministry mobilized 48,000 soldiers to help mitigate the storm's impact.

Television footage showed acre upon acre of flooded farmland in low-lying coastal areas, punctuated by scenes of raging rivers and roads blocked by mudslides in the island's mountainous center.

The typhoon left at least 26 people dead in the Philippines and forced 180,000 to flee their homes. Coast guard and other disaster-response groups rescued 125 people from stricken sea vessels and flooded villages, according to Benito Ramos, who heads the government's National Disaster Risk Reduction and Management Council.

China's east coast was bracing for dual landfalls, Saola and Typhoon Damrey to its north. Coastal provinces were moving residents to safety in anticipation of flooding, the official Xinhua News Agency said.


Read more: http://www.foxnews.com/world/2012/08/02/taiwan-flooded-with-almost-5-feet-typhoon-rain/#ixzz22Qavk4BM



@_@      *gasp*


Abah pandang anak abah. Anak abah pandang abah balik.

Lepas tu masing-masing kembali pandang tv yang sedang memaparkan banjir yang super dasyat sampai bumbung pun tenggelam dan jalan raya pun ada yang berlubang-lubang sebab mendak lalu runtuh. Ini banjir kilat Terengganu Kelantan rasanya tak ganas macam ni nih.

" Did you see what Allah had plan for you? " bisik hati paling dalam...


Dan Dialah yang Berkuasa atas sekalian hambaNya (dengan tadbir dan takdir); dan Dialah Yang Maha Bijaksana serta Amat Mendalam PengetahuanNya. (Al-An'am : 18)



 Subhanallah wa bihamdihi subhanallahil adzim..... ~ *mata genang-genang sebab terkejut*

-Ampun Ya Allah, andai aku pernah ter-mempertikaikan keputusan-Mu-



p/s: 
Tak tahu la program tu masih diteruskan atau tak. Kalau diteruskan jugak, mungkin ada kelebihan buat mereka yang terlibat sebab boleh terus buat praktikal natural disaster support on the spot. Tapi untuk berprogram dalam keadaan macam ni, ermm susah nak cakap. Wallahualam. Apa pun, saya doakan yang terbaik untuk semua warga Taiwan. Semoga mereka bersabar dengan ujian yang menimpa kali ini. Dan semoga segala urusan mereka dipermudahkan Allah. Amin. 



5 comments

Write comments
Anash
AUTHOR
August 2, 2012 at 4:46 PM delete

hui..ainul..
terdiam jab akak baca berita taiwan tuh
(masih teringat ainul kata tak dpt pegi ke sana....)
......
....
..
Allah is the masterplan..who we are? just the slave...
....
..
.
kecik kan kita sume nih?

Reply
avatar
Auriss Haira'
AUTHOR
August 2, 2012 at 5:08 PM delete

kak anasah:

ainul pun terpaku awal2 bila bukak berita semalam. memang rasa takjub sangat sebab macam Allah tahu2 je yang kita tengah tak senang duduk, sekali terus dapat jawapan macam tu. Betul, rasa kecik sangat2 diri ni. huhu

Reply
avatar
Zie Noorzail
AUTHOR
August 2, 2012 at 9:54 PM delete

Allah maha kaya dan maha mengetahui! Dik...Mudah2an..plan ke Taiwan dpt gak direalisasikan nanti...ye!

Reply
avatar
AINUL ARINA
AUTHOR
August 3, 2012 at 12:09 AM delete

kak zie:
aminnn, insyallah. hehe. ^_^

Reply
avatar
INTAN
AUTHOR
August 4, 2012 at 9:09 AM delete

masyaAllah kak.

the next plan to taiwan, ajak saya ya. insyaAllah xde aral saya join.

gasp jugak. ada hikmah rupanya saya xdapat pergi.

dan kita tak dapat pergi~

=)

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *