Medical Department Family of Hosp. Seberang Jaya

Salam

3 minggu lepas, untuk pergi ke medical department adalah satu ketakutan. Eh, tak jugak. It's more like risau sikit-sikit sebab dah sangat selesa dengan family Emergency Department yang sangat best.

Tapi kan orang dah cakap "Belum cuba, belum tahu. Tak kenal maka tak cinta~ "

Ok sekarang dah lepas 3 minggu di Medical Department, maka dengan happy nya I can proudly say that I have loved my time here. And the people too.

In general, berada di medical department memang kurang segempak berada di emergency department. Masakan tak, awal-awal lagi semua staff dah kena warning NO ANY INVASIVE PROCEDURE BY THE MED STUDENT. So, hidup sebagai pelajar attachment di medical department adalah sebijik macam hidup biasa sebagai pelajar klinikal di Jordan (except for the lectures). Pagi-pagi ikut round dengan Specialist, kena soal jawab beramai-ramai, buat physical exam, bed-side teaching, ronda-ronda tengok procedure, belajar clerk patient and then finish, you can do your own work. Pagi-pagi best, petang-petang dah kebosanan.

However, I'm very very very grateful since this bosan-bosan lepas habis round had lead me to become closer to the others - the medical student colleagues terutamanya selain with our own Specialist Supervisor and the doctors. Nurses? Erm, sebenarnya macam susah sikit nak close dengan nurses dekat wad sebab most of the time diaorang super busy. Dan kitaorang takut nak kacau. hehe.

Being in July also means the local hospital will receive a big number of medical student for attachment. Kalau dulu waktu di Emergency Department bulan June, saya hanya bertiga. Kawan saya, Gomala pulak alone in Medical Ward. Masuk je Julai bila saya transfer ke Medical Ward, 1st week of July - medical department 5 orang. 2nd week of July - 10 orang. Sekarang ni 3rd week of Julai - 16 orang.  Mak ai!! Nasib baik wad medikal ada 2, boleh la nak divide 2 bahagian. Tapi tu pun still each ward dah 8 medical student. Very crowded. I've heard emergency Department pun minggu ni dah ada dalam 5-10 medical student kot. Fuh~

Nasib baik buat awal, so that we can have more time and more space with the doctors. At least bila dah ramai-ramai dan lama-lama ni, we can be closer and more open up rather than bila dah ramai-ramai sangat. Cuma the benefit bila dah ramai ialah kalau kena soal, takde kena tembak sorang-sorang semua soalan. hehe.

Kesimpulan ringkas, sila buat attachment time orang sikit.

Apa-apa pun, I'm grateful to know a lot of other med student's here. Some of them dah macam my best friends sampai certain nurse ingat kitaorang dah kenal lama or maybe from the same place, but no lah - each of us only baru kenal each other dekat medical department sahaja.

Dan dekat sini juga baru rasanya dapat kembali terdedah pada multi-races companion. It's a good experiences actually since dekat Jordan asyik dengan melayu and arab only. hehe. Berlatih untuk masa depan nak kerja dekat Penang. =)




Watching OGDS 


Half of us ~


The wise and witty Specialist Supervisor, Dr Yeoh and his ' little lambs'


hanging around together


Last but not least, for the rest of the people in medical Department - Dr Yeoh, Dr Anita, Dr Lee, Dr Low, Dr Hazimah, Dr Dyana, Dr Zulfa, Dr Munirah, Dr Tang, Dr Lina, Dr Feng, Dr Ang, Dr Kang, Dr Alen, Dr Neong, Dr Aileen, Dr Tjang, Dr Ooi, Dr Keng, Dr Grace, Dr Mythelee, Dr Shafinaz, Dr Wong, Sister Hoo, Sister Sharifah, Mr Goh, Miss Teoh, another one kakak pharmasist, all the nurses and doctors yang terlupa nama - Thank you very much~

and for all my new friends - Aida (Poland), all the russian people : Lau Jing Fen, Fara, Siti, Sham, Malar, Narma, Anne, Vello, Monica, adik Monica, , Po Hi, Laura, Yan, Nazmi and sorang lagi junior lelaki yang terlupa nama, our pharmasist trainee : Yoke Jia, Alex - Nice knowing all of you. Tahun depan in case kalau you people do attachment again (since only Nazmi, Fara and I are the final year student) and see me as a HO, please jangan buli lebih-lebih ok. =)

Overall, Medical Department also cool lah~ ^_^

Ma'3assalamah everyone.
Happy holiday to me~ hehe...



Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images