Guilty Conscience


Assalamualaikum~

"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan mengatakan: Kami telah beriman, sedang mereka belum diuji?
(QS Al-Ankabut:2-3)


Sebulan dua ni terasa macam...




My words....
My actions....
My life principles....

Semua macam tengah kena uji
Rasa macam kena lempar balik tepat ke muka

Dulu cakap nak jadi macam ni,
tapi sekarang dah terbalik plak jadi.

Entah apa-apa lah kau ni.

Tapi serius, 
Rasa macam nak perang dengan diri sendiri
Sakit hati dengan hati sendiri
Marah dengan perangai sendiri

" What the heck are you doing huh??! "    

  *sambil tunjuk jari telunjuk ke muka sendiri*

- kenapa la pergi buat macam tu?
- kenapa la bukak peluang sampai jadi macam tu?
- kenapa la tak fikir consequences buat macam tu?
- kenapa la sampai jadi macam tu?

*hesh, tumbuk kang!*

Cuma nasib baik, at least masih ada kesedaran bersalah dalam hati. 

Syukur alhamdulillah Allah kasi " Guilty Conscience " tu bersarang supaya cepat sedar yang kita tengah buat salah. It's better untuk sedar awal-awal dari dah terus terjebak dan terjerumus lama-lama sampai tak ingat dunia. 

Eh, tapi kan......

Yes, it's our mistake!

But, remember....

It's Allah's plan for us~


* abaikan the 'ana uhibbuka fillah'. Kita ganti dengan 'ana ukhtikum fillah' =) *


So, apa nak buat sekarang ni?

Dah puas dah rasa bersalah,
Dah penat dah membebel kat diri sendiri supaya jangan buat lagi,
Dah sangat-sangat menyesal dah..

='(

.
.
.
.

Jawapannya ini:




dan

Ingat ayat di bawah ini juga.




Semoga kesalahan yang lepas tu akan menjadi penanda hidup di masa depan kita..


To err is human; to forgive, divine.


So, forgive yourself
and embrace your experiences....

Kalau ada tersalah, cepat-cepatlah perbetulkan.
Kalau masih rasa bersalah, biar masa yang menyembuhkan

Tapi kalau masih tak ternteram, ingatlah Allah selalu~




Mari sambut Ramadhan dengan senyuman dan harapan supaya madrasah tarbiyah Ramadhan kali ini boleh menyembuhkan 'penyakit' kita dengan izin Allah s.w.t yang Maha Penyembuh lagi Maha Berkuasa.

Amin ya rabbal 3alamin~

- teguran untuk diri sendiri - 

Ma'assalamah~

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images