Be confident

6:50 AM 5 Comments A+ a-



-kisah benar wad medikal 3 Julai 2012-

Seorang specialist sedang round ward dengan seorang HO, seorang farmasict, seorang nurse dan 4 orang medical student yang dibawah seliannya.

Saya:  Doctor, macam mana makcik ni boleh dapat diabetic type one waktu umur 33?

Doctor : Are you sure it is type 1?

Saya: of course! Only type 1 need insulin injection right? --> *update: actually type 2 kena jugak pakai insulin tapi eventually la. Bukan awal2.*

Doctor: Are you sure? Then tell me how many type of diabetes that we have?

Saya: Mainly 1 and 2. The other is gestational diabetes. So overall, 3.

Doctor : Seriousllyyyy? Then tell me about diabetec type 4! *dengan muka serius*

Saya: Ha?? I never learn that one. Or even heard about it. Do we have diabetes type 4? *sambil pandang keliling mintak tolong kat junior lain.*

Doctor: You don't know about diabetic type 4??!! *muka macam nak marah*

Saya: Errr.. I don't know... *cuak ya amat dah. isk, asyik tak leh jawab je soalan dia*

Doctor :  Memangla you suppose don't know sebab dia (type 4) memang tak wujud. Wakakakaka.... !

Saya:  *aku hampuk la karang specialist nih! hish... * -_-'

** Pengajaran, supervisor den ni memang unpredictable sungguh lah hai~  Yang penting, next time, be confident! **




5 comments

Write comments
saye
AUTHOR
July 4, 2012 at 10:13 AM delete

sumpah lawak! haha..citer lagi tau..mentang2 la awak student, dia pakar, senang je dia nak kelentong kan...

Reply
avatar
nadz ruslan
AUTHOR
July 4, 2012 at 10:50 AM delete

type 2 pun pakai insulin juga kan?

:)

Reply
avatar
Ainul Arina
AUTHOR
July 4, 2012 at 11:57 PM delete

saye:
tahu takpe. sabar je lah..

nadz ruslan:
Pakai tapi tak sewajib type 1. kalau type 2, kalau teruk sgt je baru pakai insulin. normally awal2 selalu boleh control lifestyle changes or ubat biasa without insulin. =)

Reply
avatar
AjlaA
AUTHOR
July 10, 2012 at 4:36 AM delete

mujur tak tertipu juga. kot2 lah tetibe ade type 4.

hari tuh tgk specialist paed ngn ong sempoi and memuda je memasing. obviously tak pakai labcoat sbb taklimat bkn kat hosp kan. combine comment utk 2 entri pula :)

Reply
avatar
Ainul Arina
AUTHOR
July 11, 2012 at 5:53 AM delete

kak ajlaa:
tu la. nasib baik dia baik hati kasitau jawapan. kalau tak, smpai ke sudah saya kena google diabetes type 4 tu apa. hehe

takpe2. =)

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *