Be confident



-kisah benar wad medikal 3 Julai 2012-

Seorang specialist sedang round ward dengan seorang HO, seorang farmasict, seorang nurse dan 4 orang medical student yang dibawah seliannya.

Saya:  Doctor, macam mana makcik ni boleh dapat diabetic type one waktu umur 33?

Doctor : Are you sure it is type 1?

Saya: of course! Only type 1 need insulin injection right? --> *update: actually type 2 kena jugak pakai insulin tapi eventually la. Bukan awal2.*

Doctor: Are you sure? Then tell me how many type of diabetes that we have?

Saya: Mainly 1 and 2. The other is gestational diabetes. So overall, 3.

Doctor : Seriousllyyyy? Then tell me about diabetec type 4! *dengan muka serius*

Saya: Ha?? I never learn that one. Or even heard about it. Do we have diabetes type 4? *sambil pandang keliling mintak tolong kat junior lain.*

Doctor: You don't know about diabetic type 4??!! *muka macam nak marah*

Saya: Errr.. I don't know... *cuak ya amat dah. isk, asyik tak leh jawab je soalan dia*

Doctor :  Memangla you suppose don't know sebab dia (type 4) memang tak wujud. Wakakakaka.... !

Saya:  *aku hampuk la karang specialist nih! hish... * -_-'

** Pengajaran, supervisor den ni memang unpredictable sungguh lah hai~  Yang penting, next time, be confident! **




5 comments

saye | July 4, 2012 at 10:13 AM

sumpah lawak! haha..citer lagi tau..mentang2 la awak student, dia pakar, senang je dia nak kelentong kan...

nadz ruslan | July 4, 2012 at 10:50 AM

type 2 pun pakai insulin juga kan?

:)

Ainul Arina | July 4, 2012 at 11:57 PM

saye:
tahu takpe. sabar je lah..

nadz ruslan:
Pakai tapi tak sewajib type 1. kalau type 2, kalau teruk sgt je baru pakai insulin. normally awal2 selalu boleh control lifestyle changes or ubat biasa without insulin. =)

AjlaA | July 10, 2012 at 4:36 AM

mujur tak tertipu juga. kot2 lah tetibe ade type 4.

hari tuh tgk specialist paed ngn ong sempoi and memuda je memasing. obviously tak pakai labcoat sbb taklimat bkn kat hosp kan. combine comment utk 2 entri pula :)

Ainul Arina | July 11, 2012 at 5:53 AM

kak ajlaa:
tu la. nasib baik dia baik hati kasitau jawapan. kalau tak, smpai ke sudah saya kena google diabetes type 4 tu apa. hehe

takpe2. =)

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images