Kenapa Rumput Kau Lagi Hijau?

Assalamualaikum


Dermatologi di JUST memang femes sebagai 'rotation paling banyak Doktor kaki tanya soalan'. So, memang tak payahlah berangan nak duduk rileks goyang kaki, langut kepala dengar doktor spoon feeding mengajar.

Kalau dulu selalu gelabah bila tahu doktor hari ni memang doktor pesen bank soalan yang kaya raya, lama-lama dah dalam derma dah terasa sampai "oh normal lah kot kalau tak boleh jawab". Baru hari kedua, Doktor dah start tanya subjek bab paling belakang dalam buku. *Yang ko tak baca semua sekali time first day sapa suruh, Ainul?*

Tapi lama-lama, keluar jugak suara yang hati yang tak puas hati tengok orang lain terer belaka. Apa genius sangat semua orang nih? Tak puas hati betul. *ke aku yang tak sekuat usaha diaorang lagi?*

Tapi....

The grass is always looks greener on the other side of the fence, isn't it?


Misalan,

Waktu kat Jordan, selalu rindu-rindu Malaysia sebab cuaca best, makan best, orang best, blablabla best.

Dah kat Malaysia, teringat-teringat plak kat Jordan boleh jalan-jalan suka hati, teksi senang, mansaf sedap...

* Hish, aku campak ke Zimbabwe la karang budak nih! *


Why? Why? Why?

Kenapakah suka sangat tengok orang lain punya hidup walhal kita punya hidup dah cukup cantik dah Allah susun. Ingat Allah suki-suki je ke suka letak masalah bertimbun-timbun dalam hidup kita? Entah-entah kita je yang nampak macam semua tu masalah sebenarnya Allah kasi chance kita jadi macam tu, rasa macam tu sebab ada sesuatu yang dia nak ajar pada kita.

Misalan,

Hari ni kalau kita kena marah sebab terlupa sebuah penyakit yang bernama Kala Azar *kurun ke berapalah aku belajar microb tu eh sampai dah lupa sekarang ?*  lalu kena denda tulis T.S.A.D Kala Azar sampai seratus kali atas kertas oleh doktor sampai terus lekat dalam kepala - (ni bukan saya ye tapi saya pernah nampak kertas denda TSAD tulis ratus-ratus dalam ofis doktor.)

Waktu itu dalam hati mesti ada kata, kenapakah aku tak sekolah dekat India ke Malaysia ke yang femes yang dengan microb. Mesti tak senang lupa sebab boleh jumpa. Jordan sangat rare dengan penyakit microb. Tu pasal senang lupa (alasan).

Tapi siapa tahu nanti suatu hari pendemik Kala Azar berlaku di Malaysia, maka boleh jadi kita lah antara doktor paling laju merawat kala azar sebab dah sebati dalam kepala lepas kena denda dengan doktor zaman belajar dulu. Hoho.

Waktu itu, saya jamin mesti akan ada orang yang melihat dengan tanggapan - Wah, hebat sangat nih doktor keluaran Jordan terer pasal KALA AZAR. Ni mesti doktor ni power nih. (heh, padahal power sebab dah kena denda. =p)

Maka, lihatlah dunia betapa.......

The Grass is Always Look Greener on The Other Side Of  The Fence~


So, no need untuk selalu keluh kesah betapa best nya orang-orang lain yang bukan kita. Kita pun best apa.

You know why their grass is greener?
Because They give them more water la... ..... and the bills must be more higher!
=D

Dan semalam saya ada terdengar satu quote yang sangat cool. Ditembak kepada orang yang suka kata "Ah betapa tidak adilnya dunia. Apesal hidup aku je tak best? Apesal hidup orang lain je yang macam best?"


Quote :
Kenapa tidak adil kalau kau yang kena hidup macam tu?
Habis kau nak sapa kena juga hidup macam kau?
Kau nak ibu bapa kau yang dah penat-penat jaga kau sampai sekarang, untuk rasa juga hidup macam kau?
Kau nak kawan keliling kau yang ada masalah sendiri, pun kena ada masalah yang sama macam kau?
Atau kau nak aku yang macam takde apa ni untuk jadi macam kau baru kau rasa adil?
( Dari kau biar orang-orang tersayang kena, baik kau yang kena. Kan? Kan? Kan? )

Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu............................................. *0*

Kesimpulannya?

Jangan tengok sangat pada orang. Yep, kita boleh letak aim dan berusaha lagi dan lagi dan lagi untuk jadi lebih baik dan hebat macam orang lain. Tapi jangan sampai kita mengabaikan apa yang kita ada sekarang demi masa depan macam orang lain yang tak tentu lagi memang baik untuk kita.

Nak tahu?
Semua orang pun sebenarnya selalu teringin apa yang diaorang takde gak. *tak caya try tanya*

So, setiap kali kita rasa macam kita punya life tak best macam hidup orang lain, stop for a while and remember this - Other people may also think that we may have something better than them~



So, The grass ain't always greener on the other side 

 the truth is : the other side is always greener no matter which side you are

Jumpa lagi.

4 comments

-hazen | April 20, 2012 at 11:37 AM

boleh buat buku motivasi dah ni dr.

Ainul Arina Madhiah | April 20, 2012 at 11:57 AM

aah. koleksi motivasi diri sendiri. nampak sangat kurang bermotivasi.

tumpangteduh | April 21, 2012 at 1:53 PM

* Hish, aku campak ke Zimbabwe la karang budak nih! *

terasa ni kak ainul isk3 oke mari meinginsafi diri dan bersyukur.

saya selalu ckp cmni,asal la jordan ni tade pantai dengan kuceng manja tepi jalan T_T

Nowwa Fitri | May 7, 2012 at 11:29 PM

It was last 12 years ago I do feel the same, kenapa hidup orang best dan bukan aku.As time flies and akak pun dah tua ni...we look behind and kita akan lebih bersyukur dengan yang kita dan terasa manisnya hidup ni.

Well Ainul, all the best ok..:)

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images