Sehijau Warna Daun

8:16 AM 8 Comments A+ a-

Salam

2 minggu tenggelam timbul dalam kehidupan yang penuh cerita sampai tak tercapai tangan nak mencatat di sini macam biasa. Alkisah menyambung baki seminggu di Hospital Mental Fuhays masih sangat membuka mata dengan kepelbagaian kerenah manusia yang sudah lupa siapa mereka yang sebenarnya. Nanti insyallah bakal dikongsi lain kali. 

Kemudian Khamis tiba-tiba dapat cuti tergempar seluruh Jordan sebab salji turun sangat lebat masyaallah lain dari biasa walaupun Irbid tetap cool tidak bersalji walau seinci. Frost ada gak la kalau nak dikira. Lalu bertebaran sampai 5 van student Malaysia main salji secara berjemaah. Sejarah nih. Hujung minggu pula hujan berterusan pagi ke malam ke pagi ke malam tak henti-henti. 

Minggu seterusnya berdawam(kuliah) di Irbid - Klinik An-nafsi di hospital-hospital yang bertebaran di sini. Pesakit yang ketara berbeza dari di Amman tapi tetap mendatangkan pengajaran buat yang ada. Tak sempat nak habis seminggu, pagi Isnin tiba-tiba bangun dengan tekak yang menghiris-hiris dan kepala yang berdenyut-denyut macam ada bom. Nak MC tak berani sebab Doktor Psikiatrik asyik pesan kalau nak cuti kena ganti. Haih. Datang je lah. Dari aktif terlebih hari ahad jadi pendiam teramat hari Isnin, logiklah kalau Dr Ali yang concern itu pun terperasan. Bipolar ke apa budak nih. T_T. Balik sekolah, makan ubat terus syahid seharian dalam hiram. 

Dua tiga hari dengan kesihatan yang shut down, semua benda jadi tunggang tebalik. Tugas-tugas sekeliling pun dah bertimbun-timbun ditambah dengan mesej pesanan penaja yang sudah bertalu-talu 'bila nak siap weh?'. Study apatah lagi. Walhal Rabu depan nak exam dah. Dawam plak ke hulu ke hilir. Pagi hospital ni. Petang hospital tu. Takde maknanya dah nak jimat dah duit tak sihat gini. Teksi je semua. KAUH pun bas biru. Kopak minggu ni. 

 Haih. STRRRRESS~~SSS~. DEPPRRRESSS~~SSS~  !

Elok-elok macam nak elok dan konon nak fokus dalam kelas, sekali dapat plak pengumuman Semua Student Psikiatrik Rabu Khamis ni kena pergi Conference Psikiatrik kat Amman nun join semua doktor-doktor worldwide yang datang ke Jordan University minggu ni. Goodnews boleh belajar sendiri kat belakang. Badnews habislah dua hari doktor yang mengajar! --' ah. ikut je.

Maka berbondong-bondonglah dua hari tepat jam 7.30 pagi dah bertolak dari university ke conference rasmi. As been predicted, di conferens kajian professor-professor yang kedalamannya terlampau curam sampai tak tercapai dek silibus psikiatrik tahun lima, kesannya kepada kami  : Dengar mana yang mampu, belajar sendiri, tidur, main, keluar. Bertahan sampai jam 1 tengahari. Sebab lepas tu ada buffet mewah free. yeay! *lapar amat* Otak saya dah nak habis glucose agaknya sebab minggu ni  makan sekadar sepotong sebenda sahaja sehari sebab tekak sangat pedih dan tidur sangat banyak. Once dah nak okey,  inilah masanya nak testing2 even masih takut2 dan berani sekadar sikit2. 

Alhamdulillah!

Dalam dua hari diheret oleh doktor ke Amman, selain dapat dengar banyak benda baru yang menarik tentang psikologi dan makan super sangat sedap, saya dah dapat habiskan suku silibus yang kena ulangkaji dan juga siapkan tiga perempat tugas-tugas penulisan yang terbantut seminggu. Huiyoo, over dramatic kawan saya yang tengah dawam derma tu tu dengar bila ditelefon " Salam, dah siap!" sedangkan sejam tadi kata "Alaaa tak mula lagi. sob3" Sah bipolar~

Bagaimanakah mengatasi kemalasan, kesakitan, ke-depresion-an, ke-tak-ada-idea-an ?

Ini caranya!

10:101
“Katakanlah: perhatikanlah apa-apa yang di langit dan di bumi…” (Qur’an, 10:101).


Voila!




Ai,Sejak bila Jordan menghijau secara amat hijau lebih-lebih macam Malaysia nih? Serius, kamera ni tak mampu nak rakamkan secara tepat ketakjuban saya lihat kehijauan jalan sepanjang jalan dari Amman ke Irbid. Kamera biasa la katakan, kita takde DSLR.

5 tahun duduk sini mana pernah rasanya Jordan menghijau sehijau nih. Memang dia akan hijau kejap waktu spring tapi takdelah sampai hampir 2/3 jalan selama 2 jam lebih tu. Ni dah masuk macam mostly hijau nih. Sangat wow! wow! lah!




One might say ek elle apa la sangat Jordan kaler hijau. Eh anda, Jordan never ever kaler hijau ok except seminggu dua lebih time spring. Tu pun hijau dia hijau kelabu asap sket. Takde terang benderang macam padi di tanah airku. Except kawasan macam Ummu Qays kot. Jordan = koko. Bila dia hijau, maka walaweh hebat sangat Subhanallah Allah Akbar. I like. I like.




Ini lah yang dikatakan keajaiban alam. Sekali tengok terus rasa tenang. Macam kena simbah air waktu tersesat di padang sahara selama berkurun-kurun. Hiperbola. Tapi betul la. Ini yang saya rasa. Aman. Tenang. Damai. Bahagia. Sentosa. Apa lagi kosakata bahasa melayu yang ada? 




Dan kesannya satu cerpen berjela siap. 3-4 puisi siap. 3 chapter study siap. Siap dapat snap beratus-ratus picture lagi tanda sangat suka. Ada certain je tak siap lagi sebabnya barang yang diperlukan takde. Maniac? Don't care.    * Daebak!*




Satu hipotesis saya kenapa tahun ni Jordan sangat overly greeeeeee~~~~~~~~~~~n adalah sebab semua tempat ni semua baru-baru ni salji banyak turun. Mungkin. Tahun ni salji kan lain benor banyaknya melimpah ruah.  Nikmat allah kasi la tu. See? Hijauuu dah Jordan. =D

Dan ia juga buat saya sangat rindu nak balik Malaysia.
Tiket dah siap dalam tangan! 
3 June sampai 25 August...... 2 bulan setengah. Hehe *sengih sampai telinga*

Ok, nak sambung study dalam baki tinggal seminggu. Dan Recharge. Doakan ya. Exam Psikiatrik Rabu ni.


Apa-apa pun, terima kasih Allah! Syukur alhamdulillah.

jumpa lagi.

8 comments

Write comments
Biqque
AUTHOR
March 8, 2012 at 4:47 PM delete

cantek hijau dia :) i suka masa kat nz, hijauuuuu je padang rumput kambeng tu hehehe!

Reply
avatar
March 8, 2012 at 5:11 PM delete

Jordan turun salji ? Wahhhh bestnya ...

Terima kasih berkongsi sepotong ayat Al Quran tu ...

mungkin juga kot salji yang menyirami rerumputan tu menjadikan ianya lebih hijau dari sebelumnya. MasyaAllah ...

Reply
avatar
arina
AUTHOR
March 9, 2012 at 4:33 AM delete

sah bipolar. hahaha. :P don't worry, aku pulak ade multiple personality disorder. kesan belajar psiko kan. XD

Reply
avatar
ismiizzah
AUTHOR
March 9, 2012 at 4:48 AM delete

Salam Ainull. wahhh menarik! ni kena tengok balik gamabr-gamabr masa kat Jordan, buat cari idea.. hehe

Rindunya hijau jordan!

Reply
avatar
March 9, 2012 at 8:40 AM delete

Rahmat selepas salji yg luar biasa barangkali.. tambah cantik jordan bila menghijau.. subhanallah!

~R.I.N.D.U~

Reply
avatar
kak mah
AUTHOR
March 10, 2012 at 11:47 PM delete

Belajar dari segala pengalaman...insyaallah kita akan menjadi lebih kuat.

Reply
avatar
March 18, 2012 at 1:21 PM delete

kak biqque:
bilakah saya nak pegri nz nih. AA cancel la plak. T_T

pakcik azizan:
mungkin juga..

arina:
erm... reference idea? hehe

Reply
avatar
March 18, 2012 at 1:23 PM delete

izzati:
aku nak balik malaysia lah lagi best, hijau lagi. hehe lagi banyak idea

ummi:
=D

kak mah:
betul3~ ^_^

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *