My Spartan University

9:47 AM 4 Comments A+ a-

Assalamualaikum


Alhamdulillah result OnG dah keluar semalam. Punyalah gigih pergi meredah hujan semata-mata nak ke Hospital King Abdullah tu sebab nak tengok sendiri markah walaupun lepas tu rupanya diaorang letak je dekat facebook grup. Alhamdulillah.Alhamdulillah. Alhamdulillah. Walaupun tak mencapai markah yang saya target, tapi overall dengan seluruh grup, saya masih di tahap yang ok. Dan paling menggembirakan, ini adalah antara markah terbaik saya midterm dalam seluruh subjek major yang saya dah amik.Syukur Alhamdulillah, nampak sangat saya suka amat-amat OnG berbanding subjek yang lain ! =D

Seperti yang telah dijangkakan untuk tahun ini, markah exam memang bakal sentiasa rendah dari tahun sebelumnya lambang doktor makin lama makin suka nak susahkan exam dan tingkatkan kualiti pelajar katanya. Untuk group saya kali ini yang seramai 80 orang, daripada full mark 55, hanya seorang dapat 50 markah dan 14 orang dapat lebih dari 40 markah. Baki 66 orang yang lain semuanya less than 40. Purata markah semua around 32-33. Urgh... T_T

Balik dari hospital saya sempat bersembang-sembang dengan beberapa orang yang saya jumpa di tengah jalan. Semuanya berkisar tentang OnG yang rendah tak sudah-sudah ni. Tapi well alhamdulillah rasanya bila kebanyakan yang saya jumpa semua memberikan semangat yang tak putus-putus.

Nak tahu kenapa?
Bila saya risau kenapa markah asyik rendah, diaorang cakap macam ni....


1. Resident Pathologist tahun 4

" kau tahu sebab apa markah ko rendah? Sebab ini adalah JUST. Haha. 


Bissarohah (terus-terang), I hate them too. Seriously.. . It's normal here. Their expectation level are very high. You will never get very high marks in medicine except you are amazingly very genius. They just love to give you very hard exams. But never mind, just keep it up and hold yourself till you graduate from here. Then when you continue your specialist study, you'll find out that all of it are quite easy and interesting. 


Me myself for the rest of my clinical years, my marks are very low. But when I continue my resident year, last year I was the first among my collegue. Believe me, all this low marks are only for medical undergraduate of JUST. When you get out of here, everything gonna be fine. Haha "




2. Resident of Family Medicine 


" Most of us here are going to take the international board exam later. But you know something? I don't scare of the board exam at all. It gonna be easy. I'm more scared of taking JUST exams. "




3. Miss X


"OSCE and mini OSCE are not exactly about how our performances only. You need luck too. If you get malignant doctor, just forget about it. If you get benign one, then you can continue your dream to get as high as you can"


=)


Well... This is only a few of the comments. (kalau ada lagi, nanti kita sambung lain)


Bukan lah nak terus kata tak payah usaha dah even kalau rendah pun dah ok. Tak, bukan itu yang saya nak bawa. Tapi semua ni sekadar nak menunjukkan bahawa ketahuilah bahawa JUST ni sangat-sangat nak men'tarbiyah' kita setinggi yang boleh. Lagi tinggi, lagi dia suka. 


Tengok je lah macam mana ketua-ketua jabatan perubatan semua dimonopoli oleh doktor-doktor yang amat ganas dalam memberi markah. Diaorang sendiri punya level pun masya Allah, 3aziim!


Tak percaya? 


Mari kita tengok satu profile doktor yang sangat cool ini. 


He is well-known as The Middle East IVF Pioneer.Has worked previously as a Senior Consultant Obstetrician and Gynecologist at The Manor House Hospital, London. And as a Senior Lecturer at the University of Nottingham Research and Treatment Unit in Reproduction. Trained in renowned hospitals in Great Britain for over 25 years. Has a wide clinical experience in obstetrics and gynecology as well as reproductive medicine. His work on Microscopic Epididymal Sperm Aspiration was recognized as a First in the British Isles. He has teaching experience in Scotland and England and has published his work in various international journals. He is one of the very early pioneers in the field of IVF and Assisted Reproductive Technology. He is the First Medical Doctor of Middle Eastern origins to succeed in IVF (His results were media published in 1985). 


Siapakah Doktor Hebat ini


 @_@  
[ budak klinikal Jordan, sapa tak kenal ni memanglaaa...]

---> Ayat paling tak boleh blah beliau sebelum mula kelas 
" See! I'm very qualified to teach you in this class~" sambil buat muka comel bangga yang sangat funny. =p
(Tapi Dr Zouhair ni doktor beningn. Kelas dia takdelah menakutkan sangat. Seronok je belajar.)


Tengok? Dasyat tak tenaga pengajar kita wahai warga JUST yang selalu tension markah rendah?


Ini baru Dr Zouhair. Belum masuk lagi Dr Mahmoud Al-Sheyyab  the ex-Jordan Health Minister dan doktor-doktor lain yang selalu mengajar kita tu. Kalau rajin cuba lah cari sendiri apa kehebatan doktor-doktor yang ada kat sekeliling kita. For sure nanti mesti akan kagum sendiri dan boleh dapat assume macam mana doktor tu nak kita jadi bila kita dah grad nanti. It is all about the future~


Maka, kesimpulannya apa?

Marilah kita belajar bersungguh-sungguh sehabis daya sehabis baik yang kita boleh buat sepanjang kita belajar dekat sini. Rendah ke tinggi keputusan kita itu belakang kira, yang penting kita pulas sampai habis berusaha untuk dapatkan markah sehebat yang kita boleh capai sepatutnya. Lagi tinggi markah dapat memang lagi bagus, tapi kalau tiba-tiba terrrrdapat markah rendah, janganlah putus asa sekerat jalan. Usaha lagi~

sebab ...

"We don't know what the future may hold, but we know who holds the future."


Semoga cabaran berada di JUST ni sedikit sebanyak akan melatih kita menjadi doktor yang berguna untuk kemaslahatan ummah suatu hari kelak. Yes, JUST memang awal preklinikal nampak macam memanjakan student dengan sekadar hafal,exam,hafal,exam,hafal,exam. Tapi sebenarnya itu semua adalah dia punya cara tersendiri untuk menyiapkan diri kita menghafal sekuat sedalam yang boleh selama 3 tahun untuk kegunaan masa depan - yang mana orang selalu tak perasan.

Once dah masuk klinikal, kalau terlupa maka waktu itu lah akan rasa betapa anehnya kita menghafal tiga tahun tak menjadi-jadi dan bolehlah bersiap-sedia kena dengar ceramah dari doktor. Itu baru bab round dengan doktor. Belum masuk exam yang sentiasa mencari peluang untuk meng-ambush student lagi. Sental habis-habisan biar sentiasa sedar diri bahawa selalu tak cukup hebat lagi untuk menjadi seorang doktor!

Apa lagi?

Yalla, bitaufiq wannajah~

Walaupun JUST itu macam Spartan, tapi insyallah itulah yang terbaik untuk menjadikan kita seperti Leonidas I - the best product of Sparta.

JUST boleh! Kita Boleh!  *tetiba =p*

(tiba-tiba teringat ada sorang senior pernah cerita yang seorang doktor pernah berleter pada dia  - "Kau tu nanti balik Malaysia bawak nama JUST, jangan sesekali nak malukan kitaorang pada Malaysia nanti. Upgrade sikit diri tu! Be a great doctor! "  - Gulp~ )

p/s:

Sekadar ingatan balik untuk diri sendiri - pesanan sejak sekolah rendah :

1. Jangan buat hal / kutuk cikgu
2. Jangan benci sekolah
3. Jangan contohi budak perangai teruk yang selalu dapat markah tinggi

sebab....
Apa yang paling penting : Kaf.Ba.Ro.Kaf.Alif.Ta.Nun................. Keberkatan~

Jumpa lagi!



4 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
January 23, 2012 at 10:34 AM delete

Akak.. Sgt2 suka tulisan akk kali ni. Tiba2 rasa bersemangat walaupun sy bknlah tentera just. :p

Jzkk kak. :)

Reply
avatar
nima
AUTHOR
January 23, 2012 at 10:49 AM delete

mantap sgt dr2 just..
tinggal anak2 just je nak extract kemantapn tu atau x..

peh! x sgka izzah dpt jumpa n blja dr ex health minister jordan. yg msia punya x pnah pun.. muka cam ke x.. =_="

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 24, 2012 at 7:10 AM delete

cari doc Basel O&G pulak. doc Barbawi neuro juga. :)

Reply
avatar
January 27, 2012 at 9:06 AM delete

anonymous:
sama-sama ^^

izzah:
ni baru sikit izzah. ramai lagi doktor-doktor hebat kat JUST tu. akak tak larat cari dah. hehe

anonymous:
Dr Barbawi? owh, sy tak masuk lagi neuro. nnti sy cr

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *