Tahun Baru

1:41 PM 8 Comments A+ a-



    At the sound of the tolling midnight bell
    a brand new year will begin.
    Let's raise our hopes in a confidant toast,
    to the promise it ushers in.


    May your battles be few, your pleasure many,
    your wishes and dreams fulfilled.
    May your confidence stand in the face of loss
    and give you the strength to rebuild.



    May peace of heart fill all your days
    may serenity grace your soul.
    May tranquil moments bless your life
    and keep your spirit whole.

    (Google)

    Ameen..

    - sambil tengah bertimbang tara sendiri tentang tahun lepas dan tahun selepas ini-
    -seinfiniti doa untuk semua perkara di seluruh dunia, Malaysia khususnya- 
    - Woa! Dah 23 rupanya -
    - selamat tinggal 2011-
    -ahlen 2012-

Menjejak Ayla di Aqabah

7:06 AM 8 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Hujung minggu lepas, alhamdulillah saya diberi kesempatan untuk mengikuti Jaulah Anak Mami kelolaan Badan Kebajikan Anak Negeri Pulau Pinang ke Aqabah, sebuah bandar di selatan Jordan yang terkenal dengan satu-satunya sumber laut di Jordan (selain Laut Mati).

Tengah-tengah seronok main laut, saya sempat bertanya pada seorang adik junior baru di sini ...



Saya : Cuba teka apa sejarah Islam yang paling terkenal dekat Aqabah nih?

Adik Junior : Errr... Perjanjian Aqabah??! 

Saya : Ha? Hahahaha... Adeh, awak salah tempat lah. Itu jadi dekat Bukit Aqabah, bukan Laut Aqabah~ 



Baik, mari kita betulkan semua kesilapan fakta ini......

Untuk pengenalan awal, kita kenal dulu berapa banyak Aqabah yang ada dekat dunia nih:

1. Perjanjian Aqabah - Perjanjian damai atau sumpah setia antara Nabi dengan orang-orang Yathrib di Bukit Aqabah yang terletak beberapa kilometer di utara Kota Mekah iaitu berdekatan dengan Mina.

2. Sebuah bandar di selatan Jordan yang terletak betul-betul di pinggir Laut Merah. - rujuk Google Earth

3. Sebuah perkampungan di timur laut Tebing Barat, Palestin yang dirampas Irael untuk dijadikan kem tentera besar rejim Israel

4. Jamratul Aqabah - perbuatan melontar batu di Jamrah ketiga sewaktu haji 

- kalau ada tambahan lain, nanti saya update lain-
.
.

Ok, sekarang mari kita fokus tentang Aqabah, Jordan







Dari kedua-dua peta ini,kita boleh nampak yang Teluk Aqabah adalah sambungan daripada Laut Merah. Teluk Aqabah ni juga menyambungkan antara sempadan Jordan, Palestin, Egypt dan juga Arab Saudi. Maka atas sebab lokasinya yang sangat strategik nih, Aqabah menjadi salah satu tulang belakang penting bagi Jordan untuk mendapatkan sumber pendapatan negara - import, eksport, pelabuhan, pelancongan, ikan dll.


Ok, kemudian saya mahu kita rujuk balik pada peta yang saya dah fokus ni. Boleh nampak tak yang sebelah Aqabah tu ada tempat bernama Eilat? Dan sekitar Aqabah tu pun ada kawasan nama Ayla.. 

Firman Allah S.W.T di dalam Surah Al-A'araf ayat 163 :

Dan Bertanyalah kepada mereka (Wahai Muhammad) mengenai (penduduk) bandar Yang letaknya di tepi laut, semasa mereka melanggar larangan pada hari Sabtu, ketika datang kepada mereka pada hari Sabtu itu ikan-ikan (yang menjadi cubaan kepada) mereka, Yang kelihatan timbul di muka air; sedang pada hari-hari lain, ikan-ikan itu tidak pula datang kepada mereka. Demikianlah Kami menguji mereka (dengan cubaan itu) kerana mereka sentiasa berlaku fasik.


Menurut Ibnu Katsir dalam Kitab Al-Bidayah wan Nihayah - bandar yang diperkatakan Allah di dalam ini adalah penduduk Aylah. Aylah adalah sebuah kota yang terletak di tepi laut antara negeri Mesir dan Makkah, juga antara Madyan dan Thur. Negeri yang subur dengan hasil laut dan kurma ini  merupakan batas pertama wilayah Hijaz. Juga ia pernah menjadi salah sebuah kota jajahan kerajaan Romawi suatu ketika dahulu. 

Dan rasanya kita semua pernah dengar tentang golongan Ashabul Sabt yang diceritakan dalam ayat Allah tu tadi. Ashabul Sabt nih adalah masyarakat Yahudi yang menetap di sebuah kawasan bernama Aylah/Ailah yang terletak di Teluk Bahroum Khoulzoum (atau sekarang lebih mahsyur sebagai Laut Merah).

Ashabul Sabt ni telah Allah haramkan ke atas mereka untuk berkerja (baca : tangkap ikan - sebab diaorang ramai kerja nelayan) pada hari Sabtu sebab Allah dah kuatkuasakan sejak zaman Nabi Musa yang hari Sabtu ni dikir hari cuti bekerja dan hanya boleh beribadat 24 jam sahaja.

Namun Allah s.w.t menguji mereka dengan memperbanyakkan ikan pada hari Sabtu sampai jelas clear crystal sangat ikan-ikan tu meloncat-locat berkumpul-kumpul bersukaria di laut sebab takde ornag tangkap diaorang pada hari Sabtu. Maka benganglah sekelian nelayan yang ada waktu itu. Asal Sabtu je ikan banyak. Asal bukan Sabtu je ikan takde. Gedik punya ikan!  ( Ikan jawab: Allah suruh lah! Understand?)

Maka sebab tak tahan sangat dengan godaan ikan tersebut, maka ramailah yang mengingkari arahan Allah dan terus tangkap ikan pada hari Sabtu. Tapi sebab nak bajet-bajet tak melanggar arahan secara terang benderang, mereka buat kolam dan letak jala hari sebelum Sabtu supaya ikan bila masuk tak boleh patah balik, kemudiaan malam hari Sabtu atau pagi Ahad tu mereka datang kutip ikan. Isk3, panjang akal sungguh!

Jadi waktu tu penduduk Aylah terbahagi kepada 3 golongan:
1) golongan yang tangkap ikan dan ingkar pada Allah
2) golongan yang melarang menangkap ikan
3) golongan yang I don't care you all nak buat apa. I neutral je.

Bila golongan ketiga pelik kenapa golongan kedua ni menyibuk je nak jaga tepi kain orang, maka golongan kedua ni menjawab seperti yang ada di dalam ayat seterusnya dalam quran: 


164. Dan (ingatlah) ketika segolongan di antara mereka berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum Yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazabkan mereka Dengan azab Yang amat berat?" orang-orang (yang memberi nasihat) itu menjawab: "(Nasihat itu ialah) untuk melepaskan diri dari bersalah kepada Tuhan kamu, dan supaya mereka bertaqwa".

165. Maka ketika mereka melupakan (tidak menghiraukan) apa Yang telah diperingatkan kepada mereka, Kami selamatkan orang-orang Yang melarang daripada perbuatan jahat itu, dan Kami timpakan orang-orang Yang zalim Dengan azab seksa Yang amat berat, disebabkan mereka berlaku fasik (derhaka).

166. Maka setelah mereka berlaku sombong takbur (tidak mengambil indah) kepada apa Yang telah dilarang mereka melakukannya, Kami katakan kepada mereka: "Jadilah kamu kera Yang hina".

Ayat 'jadilah kamu kera yang hina' itu pun sebenarnya banyak tafsiran. Ada yang kata memang tukar jadi kera secara literal dan ada yang kata ia adalah sekadar perumpamaan sahaja kerana kera ini sifatnya ketagaq liat tak mau dengar kata. Allahu a3lam~

Dan azab seksa yang menanti mereka selepas itu adalah gempa bumi yang sangat super dasyat. Ketika semua ini berlaku, Nabi yang wujud ketika ini adalah Nabi Daud a.s. 

Satu peristiwa paling penting kena take note dekat sini adalah satu persoalan yang dibangkitkan oleh Ibnu Abbas kepada Ikrimah mengenai ayat ke 165 tadi 

“Saya lihat, orang-orang yang melarang itu selamat, tapi saya tidak melihat yang lain disebut-sebut. Sementara kita juga melihat banyak hal yang kita ingkari dan tidak mengatakan apa-apa.”
Apa kesudahan golongan ketiga??

Allahu A3lam~
Kita fikir lah sendiri...

Ha... !

Inilah sejarah Islam yang paling mahsyur di kawasan Aqabah nih. Aqabah Jordan ni nama lamanya adalah Ayla - sejak di zaman pemerintahan kerajaan Islam waima di zaman Umar Al-Khattab lagi. Ia mula dikenali dengan nama Aqabah di kurun ke-16. Dan sekarang nama Ayla ni digunakan pula oleh orang Israel ke atas kawasan di seberang teluk Aqabah iaitu Eilat. Either ia tempat yang sama atau tidak, Allah lebih tahu..

Ada banyak lagi sebenarnya sejarah Aqabah Jordan nih. Antaranya:

- Tell al-Khalifah terletak di sempadan Jordan-Eilat ringkasnya dikenali sebagai Ezion-Geber sebagaimana yang termaktub dalam Bible- di sini Raja Sulaiman telah membina sebuah armada perang yang belayar ke Ophir ( Somalia ) dan telah membawa pulang emas yang banyak kawasan itu ditemui selepas 8 SM selain menjadi tempat peleburan tembaga dan persinggahan kafilah perdagangan . 

-Menjelang kurun pertama SM , Nabatean yang sering merompak pedagang di Laut Merah telah tinggal di Ayla dan pada masa yang sama para pedagang dari Ailana telah dijumpai di Yaman .

- Kisah 1001 Arabian Night juga pernah mencatatkan Sinbad pernah singgah di pelabuhan Aylah

- Bermula dari 106 M kawasan ini mengalami perubahan perundangan bermula dari Roman seterusnya pemerintahan Islam . Puak Ghassan pada awalnya menguasai Ayla mewakili kerajaan Byzantium .

Tahun 639 Saidina Umar Al-Khattab singgah di Ayla dan Amru Al'as dikatakan berkubu di sini bersama tentera Islam pada tahun 634 masihi

-Era pemerintahan Islam, Ayla menjadi laluan para haji yang datang dari arah Syam. 1024 masihi, Aylah dirampas oleh Abdullah bin Idris Al-Ja'fari dari kerajaan Fatimiah.

-Antara tahun 1072-1073 kawasan ini dilanda gempa bumi dan pada 1116 tentera salib menguasai Aylah. Sallehuddin Al-Ayubi berjaya mengambil kawasan ini pada 1171 masihi dan kemudiannya jatuh ke tangan tentera salib semula dan dirampas kembali oleh pasukan tentera Sallehuddin Al-Ayubi yang diketuai oleh Husamuddin Lu'Lu' pada 1183 masihi.

-Kubu Aqabah telah dibina semula pada 1587 M di bawah seorang daripada pemerintah terakhir Sultan Mamluk ( Sultan Qansweh al-Ghuri , 1501 – 1516 M ) dan telah beberapa kali diubah suai selepas itu . 

-Tentera Seragam Hashimiyyah telah ditempatkan di atas pintu masuk utama semasa Pemberontakan Arab dalam Perang Dunia I di mana menyaksikan orang Turki beramai-ramai dihalau keluar dari kota ini .

- Pada permulaan kurun ke-16 , Empayar Othmaniyyah telah menguasai Aqabah dan pulau di sini . Selama 400 tahun bandar ini kekal sebagai perkampungan nelayan sehinggalah pasukan Othmaniyyah keluar dari kota ini setelah diserang tentera Arab di bawah pimpinan Raja Hussein bin Ali , pemimpin Hasyimiyyah dalam Pemberontakan Arab dan turut serta Raja Hussein adalah Lawrence of Arabia .

-Aqabah telah diistiharkan sebagai kawasan bebas cukai pada tahun 2002 di bawah pemerintahan Raja Abdullah II dalam kerajaan The Hashemite Kingdom Of Jordan.
(Rujukan : 1 , 2, 3, 4, 5)

** Ini baru sejarah Teluk Aqabah, Jordan. Kalau kita luaskan sikit skop kepada sejarah Teluk Aqabah 
secara general dan juga Laut Merah, ada banyakkkk lagi sejarah-sejarah best yang boleh kita jumpa. Misalannya : 

Tamat sesi sejarah~ !! ---->  Belajarlah sejarah dulu, baru best nak pergi melawat ..~ ^^,

Ok, seterusnya untuk sesiapa yang teringin nak tahu apa yang bestnya Aqabah ni secara tourisme nya selain sejarah, mari tengok list apa nak buat ini.

shopping (apa student jordan selalu beli)
coklat + kacang yang amat-amat murah dan banyak (harga 3x lagi murah)
jus buah yang paling ori dan sedap terutama jus tembikai susu ( sebotol 1 liter 1.25 jd sahaja)
makanan laut yang sangat fresh (Jordan ada laut kat sini sahaja)
comforter yang lawa2 macam dekat nagoya(?) (pandai cari boleh dapat less than 10jd)
kasut (semua less than 4jd)
barang-barang lain semuanya sangat-murah sebab sini kawasan bebas cukai....~

aktiviti
scuba diving, windsurfing, snorkeling, mandi laut
glass boat
pergi museum
tengok kubu mamluk Aqabah
tengok site arkeological lama
tengok tiang bendera paling besar dan paling tinggi di Jordan (dan 2nd tertinggi di dunia)
-bendera ni lambang Revolusi Arab-
melawat Pulau Firaun
dan katanya 2014 nanti ada Star Trek Park dekat sini. uuu...~ Kita tunggu..

snorkeling
glass boat

jalan-jalan tengok Israel

kubu Aqabah
 Terjun tiruk macam dekat kampung

bersiar-sir tepi pantai naik unta
tengok bendera ke-2 tertinggi kat dunia


sunset/sunrise - sambil check siapa bangun dulu orang jordan ke orang israel. (takde keje)

                                         
shopping comforter, cadar, carpet, blablabla

borong kacang dan cekelat


AMARAN: 

kalau nak berenang, sila hati-hati dengan binatang ini. Namanya landak laut. Super banyak di Aqaba.
landak laut

mangsa landak laut



Sekiannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn~ 

Akhir Kalam
Terima kasih MUTIARA sebab bawa saya pergi Aqabah kelmarin. 
Seronok dapat menenangkan fikiran dan bergumbira seketika...




Ma3assalamh Aqabah~

p/s: sesiapa datang Jordan, tak sah kalau tak pergi Aqabah. =)

Human

12:12 PM 2 Comments A+ a-

salam



I am sorry things are not different
There is so much I am sorry for
So many things I should have done
Or said, now and before
I am sorry that I am human
If I wasn’t so damn frail
I’d have nothing to be sorry for
Because I wouldn’t have failed.
(Google)

**
2 perkara yang paling saya kurang suka bila jadi manusia:

miscommunication
Misinterpretation

(eh, sejak bila pernah jadi selain manusia? Nauzubillah~ )

-Beware-

“Speak when you are angry – and you’ll make the best speech you’ll ever regret.”
[Dr. Laurence J. Peter]

cara terbaik :  Senyap. Rest. Go Away

Bukan Sekadar Fancy

6:16 AM 8 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Guru adalah penelaah yang tekun, 
mewariskan dunia sebagai kutubkhanah, 
menyediakan kutubkhanah sebagai dunia, 
ia mengemudi biduk, melepaskannya, 
atas lambungan laut, merangsangkan 
manusia menyelami rahsia khazanahnya.


Orang selalu pesan... nak belajar, kenalah berguru ~ 

Penting sangat-sangat kita untuk berguru sampaikan ada yang pernah mengatakan kalau belajar tanpa guru itu ibaratnya seperti belajar dengan syaitan - tapi ini sekadar amaran lisan semata ya! Bukan hadis atau apa-apa ya..

Saya pernah terfikir-fikir dahulu, betul ke penting sangat berguru nih. Tak boleh ke kalau kita hafal ikut buku je?

Sampailah beberapa hari lepas, baru saya rasa saya dah dapat satu jawapan kenapa saya kena berguru! 

Ia bermula bulan lepas bila tiba-tiba saya dapat mesej :

" Akak, kami nak jemput akak buat bengkel puisi untuk Kelab Penulisan dekat sini boleh ke? " 

 @_@  

ha? Ya Rabb!



Dalam banyak-banyak benda yang orang minta tolong saya tulis atau ajar, yang ini lah yang paling saya rasa paling berat, paling rasa nak lari, paling rasa tak nak buat. Serius takut !!

Kenapa?

Sebab jujur sejujur-jujurnya saya rasa kosong sangat-sangat untuk memberi ilmu secara rasmi untuk sesiapa berkenaan hal penulisan terutamanya bab puisi. Ilmu saya sangat seciput. Masakan tidak, selama ini saya sendiri tak pernah menyertai mana-mana bengkel puisi di mana-mana. Tiada peluang. Saya sekadar belajar melalui internet dan grup penulisan yang saya ikuti sahaja. Itu pun bukan ajar macam kuliah online. Lebih kepada baca nota sikit-sikit dan tengok kesalahan puisi yang telah di bedah. Sahaja. 

Maka bila di minta untuk memberi tunjuk ajar, automatik rasa sangat-sangat rendah diri. Siapalah saya untuk berdiri di depan ramai dan berucap seolah-olah saya telah master bidang ini. Aiyark. Sangat-sangat bukan saya orang yang sepatutnya. Dan bila banyak sangat masalah berlaku sampai tertangguh sekali dua, sungguh sebenarnya saya ada rasa sangat-sangat happy sebab tak payah buat. Haha. Jahat giler.  (sorry AJK! =p)

Tapi waktu itu lah sebenarnya baru saya mula terfikir...

 " Kenapa yang ini saya takut sangat yang ini padahal selama ni benda-benda lain ok je 
kalau bab nak mengajar atau beri tips pada orang nih? "

Fikir punya fikir, akhir sekali baru saya dapat konklusi - sebab saya tak pernah berguru maka saya tak tahu macam mana nak jadi guru dalam bidang ini. -blank-

Pernah sekali saya terfikir untuk membatalkan penyertaan sendiri sebagai tenaga pengajar kali ini.

Tapi bila nak kata " nak cancel " , mesti tak sampai hati. Plus, ada macam rasa takut tak kasi hak orang. Apa salahnya share ilmu yang Allah dah kasi sikit pada kita? Sikit-sikit pun lagi baik dari langsung tak bagi apa. Lantaklah kalau ada orang lagi terer yang datang dalam tu. Janji kita ada kasi something at least pada orang yang still zero dan tak tahu apa. Buat apa risau yang remeh-temeh macam tu kan?

Lepas tu ada terfikir gak, apa faedahnya aku dah masuk GKLN dekat sampai 5 tahun kalau takde input nak kasi kat orang?  takkan takde benda langsung nak share kat orang?.....Tu la, tak sistematik lagi.  isk! baling keluar tingkap kang! 

Maka, dengan rela hati paksa diri pun segeralah saya berguru secara fast-track dengan beberapa senpai yang sedia terer dalam grup GKLN tu sebagai mencari summary macam mana nak mengajar orang kalau ikut bengkel. Bila dah berbincang balik baru nampak sikit macam mana gambaran kasar bengkel tu nak buat macam mana. Huhu.. Ainull... Ainull.. balik Malaysia nih pergi bengkel lah! *tapi takut plak sendiri kena bedah! hehe*

Syukur jugak sehari sebelum kena buat bengkel puisi tu, saya join balik bengkel debat. Kembali tengok orang berdebat dan kembali mengenang masa debat sendiri yang telah berlalu. Uhuk. Serius cakap, bagi saya debat adalah salah satu cara terpenting saya untuk saya jadi berani. Dalam banyak-banyak perkara yang perlu saya ke depan, debat antara yang paling mencabar diri sendiri sebab di situ kami dilatih diasak bertubi-tubi untuk sentiasa cari jawapan paling nampak betul depan orang ramai dalam masa yang singkat. Jadi,setiap kali saya takut ke depan, saya kena rewind balik ingatan depan supaya saya tahu saya boleh buat!

Back to puisi, alhamdulillah bengkel puisi tu saya rasa berjaya saya selesaikan dengan baik. Tali ukur pencapaian baik tu saya kira melalui segmen brainstorm yang mana untuk bengkel julung kalinya ini, saya cuma mahu mereka melihat puisi dalam satu konsep yang lebih luas - bukan sekadar ayat bunga-bunga semata mahupun tema yang terlalu cetek dan klise selain daripada kesalahan-kesalahan kebiasaan dalam penulisan puisi. Tak ada pun sesi-sesi bedah puisi lagi. Jauh sangat lagi yang itu. Kita step by step dulu. 

Bak kata Samuel T. - Puisi adalah 'himpunan kata-kata terbaik dalam susunan yang terbaik. Ia bukan sekadar sastera 'fancy' tapi puisi adalah sastera yang berfungsi. Dalam dan banyak erti. Jadi, bukalah minda dan jelajahilah kreativiti. Lagi banyak kita berfikir, lagi banyak makna yang boleh kita gali. 

(dan baru hari ni tahu bukan senang nak mengajar orang berpuisi. Lagi dalam, lagi susah.... adeh! T_T )

Maka apabila hari itu saya berjaya membawa mereka mentakrifkan sepatah perkataan 'Coklat' atau sebuah nama 'Pak Pandir' mahupun serangkap frasa 'Bila Runtuh Kota Melaka' kepada berpuluh-puluh simbolisme yang boleh dijadikan tema, maka cukup! Alhamdulillah kalian semua sudah berjaya untuk hari ini. Dan errr...  saya sebagai tukang mengajar pun rasa sangat bahagia sebab dah selesai bebanan di dada. Hehe.. 

-lega-

Walaupun sekadar hanya 14 orang yang datang, tapi saya sebenarnya cukup bersyukur sebab mungkin itu cara Allah kasi saya ruang untuk memberi dengan sepenuhnya. Mengajar bagi saya bukan seperti berceramah. Cakap.cakap.cakap dan cakap. Saya lebih suka mengajar secara 'menyentuh' seorang demi seorang dengan tepat. Biar semua rasa diajar. Eh, macam bawak usrah pulak.Sebab tu kalau ramai sangat sebenarnya saya takut - takut tak tersampai dan tak tercapai. Insyallah yang tempoh hari semua dapat saya 'moulding' one by one sikit-sikit.  Amin..

Tiba-tiba rasa sangat-sangat lapang dan happy bila dah berjaya selesaikan bengkel puisi nih. Dia ada satu perasaan yang macam "owh, dah boleh balik Malaysia(lepas grad)! tak payah risau dah tak terbuat apa-apa untuk penulisan dekat sini"  haha.Dah ada pewaris!~ =p yeay, happy! =D



Kesimpulannya apa? 

Untuk saya : 
Walaupun tak ada guru yang Allah kasi face by face, there are a lot of way untuk saya upgrade diri. Guru online pun ramai. Yang penting bila ada orang mintak tolong jadi cikgu, sila lah tolong sedaya upaya supaya mereka pun tak payah tak berguru macam kita. Don't worry! Allah mesti akan tolong kita kalau kita ikhlas nak tolong orang. Understand??!

Ingat! Sepatah yang kita ajar, kalau memberi kebaikan untuk orang yang kita ajar - pahala dia turun mencurah-curah tak terputus-putus sampai bila-bila tambah-tambah kalau nanti dia pun ajar/bagi kebaikan pada orang lain jugak. 

*wow, hebatnya jadi cikgu!*  -ni yang teringin nak jadi pensyarah nih. ^_^ * 

Untuk orang lain (dan saya balik jugak) : 
Tolonglah jangan pencen dalam hal-hal memberi kebaikan pada orang kalau berkemampuan. Pencen jawatan takpe. Pencen bagi kebaikan jangan. Rugi oo! Sayang berjuta-juta kali sayang. Tambah-tambah kalau tak ramai orang yang boleh menolong bab yang kita boleh tolong. Lantaklah kita terer banyak ke kita terer sikit ke, kalau ada Allah kasi peluang itu maknanya Allah nak kita buat. Don't hesitate and always push yourself towards becoming a better person~

(there are few times I do regret of somethings I left behind ... but never mind.. past is a past. At least we can take them as reminder for the future..)

Ok, 

Selamat Berpuisi buat Ahli Kelab Penulisan Irbid + GKLN ~
Semoga semua menjadi penulis-penulis yang mampu mencetuskan kebaikan untuk Islam dan dunia~
Bitaufiq! 

Ma'assalamah~













Serenity

9:16 PM 5 Comments A+ a-

Salam everyone

Enough with Distorted December!


Alhamdulillah this weekend is superb~

Attend a wonderful birthday party
Having a great vacation with BKAN Mutiara to Aqabah  (love the beach!)
Bought a lot of chocolates and presents for the family in Aqabah -  the heaven of shopping
Win a lucky draw 
Attend a hilarious Debate Seminar
Conduct a Poem Seminar with cool juniors
Got a great token of appreciation
Manage to sleep for a long hours without any disturbances
Changed my blogger template to a new one
And having a holiday while the others have to go to school

(maybe lepas ni nak geledah blog sikit nak update about travel buddies and so on. Then, study la sebab langsung tak ngadap buku dah 3 hari nih. hehe)


* between these occasions, there were times I feel down without any good reason. But now I don't really think about it much. Why should I care about those bad whispering from the evil? I should be more understanding about the world, right?Live my life the fullest! Search for the happiness and avoid the sadness  *

Do you know how to find the happiness? Or maybe how to find you heart?

Carilah hatimu di tiga tempat. Pertama, sewaktu bangun membaca Al-Quran. Jika tidak ditemui, carilah ketika kamu mengerjakan solat. Jika tidak ditemui juga, carilah ketika duduk bertafakur mengingati mati. Jika tidak ditemui juga, maka berdoalah kepada Allah dan pintalah hati yang baru. Kerana hakikatnya pada ketika itu kamu tidak mempunyai hati.” Imam Al-Ghazali

(I got it from KS during our whining session about the cocpycat problems. hehe. Tq akak! Seriously I'm doing all these thing nowadays. And surprisingly it really works! )

My health? O it's getting better..~ Thanks for the wishes. ^^

=D 

Like! Like! Like!

And now I feel so happy and free...! 

I'm looking for the New Year Eve. There is something to be done at that day  just like last year~ ^^,

See ya!

p/s: There are another week of December before the ending of 2011. I think a lot of entry are about to come. Haha. Well, I do write a lot when I'm in a great mood. I love it. 


Distorted December

3:13 PM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum~



* Lagi sejam lepas entry ni ditulis, tarikh akan jadi 22 Disember 2011. Usyar blog archive bulan ini cuma ada 4 entry tak termasuk yang nih. Wow, memberangsangkan! Semakin menunjukkan kebarangkalian bakal lagi tak ter-update blog dalam masa depan adalah sangat tinggi. Perlu latihan barangkali sebelum masuk dunia final? Orang kata kalau sayang tinggal-tinggalkan, kan? eh yeke?

** 4 entry yang lepas - 2 tentang kehidupan 2 tentang kematian. Serius bulan ni feeling dia macam lain macam. Setiap hari dipertontonkan dengan kehidupan baru yang sangat dekat tapi dalam bulan yang sama juga dipertemukan dengan kematian-kematian yang teramat dekat. Dalam buku nota penuh tulis pasal hidup mati hidup mati hidup mati. Lepas tu mula rasa macam "Aaaaa Ainul apa kau nih! tak ready-ready lagi?!! Banyak giler rasa benda tak betul, tak siap, tak terbuat, tak terjadi, tak ter-itu, tak ter-ini" -pening-

*** Hari Ahad badan rasa tak sedap. Terbatuk, terbersin, terselesema puluh-puluh kali sampai habis berpeket2 tisu. Belum masuk suara rockers mengantuk hari-hari. Sah, winter dah naik tanduk. Hari Isnin dia up lagi grading - kepala macam kena lenyek bulldozer sambil rasa nak muntah even kalau sua air kosong. Pergi klinik periksa sekali terus suhu 39.8 degree. @_@  uuu. Tak memasal dapat masuk ubat demam IV. nasib baik tak lama sangat.

**** Berkat demam yang mengejut itu, maka terjadi lah tak dapat nak pergi kelas sekaligus terpaksa ponteng bentang seminar. Nak inform ketua grup takut. Apesal ntah, dia bukan cikgu disiplin pun. Last-last dapat tahu dia jugak yang decide nak ganti even stress giga-giga sebelum dapat  'ubat anti-hypertension' free bila doktor kata tak yah bentang. Apelah Ainul menghuru-harakan grup hari tu! -bersalah betul rasa- T_T

***** Bulan ni jugak kena pening kepala nak fikir bila nak buat elektif training dekat Malaysia. Paling tak best bila kena berebut-rebut plak tu daftar. Siap ada kuota siapa cepat dia dapat. Tu belum campur nak fikir kat hospital mana. Hish. Last-last bantai je amik grup elektif first. Hospital pun hentam je dulu ambil General Penang even rasanya macam sangat mustahil nak buat dekat situ. Jauh oh! Tu nnti bincang lain dengan famili. Yang penting, rotation last bukan Paedi atau Surgery dan cuti dia panjang (dari June sampai Ogos). Pejam mata sahaja pada risiko tak cukup ilmu tahun enam, ramadhan terakhir dan aidilfitri terakhir di Jordan dan lain-lain. Malas nak sesakkan kepala lagi minggu ini. Yang lagi menambahkan debaran haritu bila nama saya adalah nama terakhir yang berjaya didaftarkan untuk grup tersebut sebelum ia ditutup. Syukur -saspen- Eh cop! Alamak, tak sangka dah nak kena 'bertugas' dekat malaysia! >_< takut!

**** Saya sangat suka O&G sampai tak tercerita rasanya macam mana suka itu di sini. Tu pasal takde apa-apa entry kecuali entry-entry lepas yang saya rasa macam err agak kurang zouq sedikit penulisannya. Bosan.    Tapi lama-lama saya baru perasan baelajar Obstetric lagi best dari belajar Gynae. Boleh plak rasa tak berapa gemar Gynae. So asyik mengulang yang Obs, Gynae plak kita tinggal. Bila dah 4 minggu gini baru gabra balik bila doktor tanya pasal Gynae memanjang minggu nih. Aaaaa! Kan dah rasa macam esok nak exam~ Nasib baik next week bukan kat KAUH lagi, sempat gak nak pulun seminggu. -fuh-

*** Selain study, saya ada banyak lagi benda yang saya suka buat. Reading (non-medic), socializing, writing, and doing anything ikut mood dan peluang ada dekat sekitar saya. TAPI bulan ini terutamanya serius rasa sangat-sangat terbantut semua benda. Saya sedar sangat keterbantutan tersebut dan selalu nak overcome ia tapi selalu sangat rasa macam belum cukup lepas. Maka kesimpulannya jadilah macam selalu tak puas hati sorang diri. Adoih. Tiba-tiba allahu a3lam, bulan ni datang plak beberapa adik-adik comel dari pelbagai biro multimedia sekeliling offer invitation jadi sidang redaksi artikel masing-masing. Alahai, minta maaf sangat2 dari saya. Yes, I used to be someone who love to write in any condition but these days... >_< Daripada saya terikat dan langsung membantutkan kalian juga, sebaiknya saya kontrol diri dahulu. Kalau saya mampu tolong bila-bila, insyallah saya tolong sedayanya cuma bukan atas keterikatan sebagai sidangnya ya. Maaf sangat-sangat. Saya teringin je sebenarnya tapi saya kena ukur baju di badan sendiri juga. -guilty-

** Semalam ada perjumpaan MARA di sini. Walaupun rumah saya semua (tiga) MARA, saya seorang je yang lepas pergi sebab lagi dua orang exam esoknya. Macam aneh je rasa free sorang-sorang sebab sebelum tu saya je sorang-sorang busy exam setiap 2 minggu. Tapi kurang sedapnya semalam saya rasa macam banyak sangat yang lewah diperbincangkan. Terkeluar tajuk. Ke saya yang malas nak tahu hal-hal seperti itu? Isu-isu sweet-sweet mahupun isu-isu siapa betul siapa salah tanpa pengukuhan fakta yang sah? Cukup la pelbagai perbincangan dalam internet. Isu ke-MARA-an pun banyak tak terjawab sepenuhnya lagi. Aih.. -tetiba terasa sangat skema-

* Uish dah 9 bintang menampakkan disorientation saya bulan ini. Distorted December nampaknya. Eh tapikan tadi banyak terbaca status siapa ya tulis entah. Katanya lebih kurang begini " Allah sent someone / something bad in your life is not just to make your life miserable. He want you to learn how to deal with them, to overcome their effect, be better and be a winner.." Sanad anonymous. Tiba-tiba rasa macam dalam hati ada hidayah. aceh. hehe. Yosh! Biarlah jadi 1001 benda serba tak kena pun, yang penting kita go on dan selalu think positive! Oh ya, resepi terbaru minggu ini = Berbaik sangka lah dengan Allah dalam apa jua keadaan~

HOW ?

Saya tak pasti cumanya baru-baru ini sebab asyik teringat 'berbaik sangka lah dengan Allah', setiap kali jadi apa-apa yang saya rasa kurenggg sikit saya mesti selalu tercakap sorang-sorang

" Ei, berbaik sangka okay dengan Allah! Kalau betul-betul berbaik sangka, insyallah mesti Allah ada something nak bagi yang the best untuk kita..."

lepas tu tambah-tambah lah apa-apa zikir yang patut sambil nak cool downkan hati sendiri yang of course lah bukan senang nak tunduk menyerah suka rela on the spot nak terima kita kata apa-apa tanpa sebarang bukti nyata sekarang lagi. Zikir tu kan boleh menenangkan hati. Serius nih... sebulan testing sendiri buat macam ni, ada banyak jugak la beberapa kali rasa macam makin yakin. Tak percaya?

List Looks Bad But Actually Not So Bad (ikut bintang di atas)


* Blog memang nampak macam makin ditinggalkan...... tapi dunia realiti saya, nampak makin dititikberatkan.  Too much to think sampai tak tertulis. Nak tulis pun kadang-kadang rasa berat. Ada beberapa persoalan yang saya kena cari sendiri jawapan sebelum tulis. Eh, rasa macam makin dewasa plak. hehe.

** Kematian dan kehidupan. Yang ini memang perit ah. Tapi yang paling perit tu lah yang selalu paling membalikkan kita kembali ke alam nyata kalau jauh sangat terbang tak ingat dunia. Thanks to Allah, banyak sangat benda yang saya terfikir balik pasal famili saya sepanjang bulan ni. Plus, waktu ini jugak baru terkena balik tanggungjawab tu lebih banyak dari masa. Itu pasal sekarang saya rasa macam cacing kepanasan. Dah tak tahu nak mula mana satu. Haaa sedar pun diri~

*** Ketidaksihatan ini memberi saya peluang untuk tidur sepanjang hari tanpa sebarang rasa bersalah kerana tidak study. Yeay! err tapi bersalah jugaklah sikit sebab teringat orang dekat university. Waktu nak minta MC, takut sangat kalau-kalau doktor tak kasi. Sekali bila suhu tinggi macam ni, doktor sangat-sangatlah concern lebih dari sangkaan saya sendiri. Plus, kawan segrup dengan baik hatinya bawak bubur nasi pergi sekolah tadi khas untuk saya. TQ =D

**** Yang ini paling best! Saya tak jadi bentang seminar.Kawan saya yang asalnya dia yang kena sebelum saya diundi ganti dia pun tak jadi bentang. Ketua grup saya yang sangat stress terpaksa ganti saya pun tiba-tiba tak sempat bentang sebab doktor cakap tak payah bentang kerana doktor amik masa sebelum tu dah lama sangat. Wah!! Selamat semua orang! Alhamdulillah3~ padahal sebelum tu dekat seminggu berebut undi sampai dua kali sebab semua main tolak-tolak siapa nak bentang seminar. Siapa tahu begini pengakhirannya kecuali Dia?

***** Jangka panjang saya belum tahu lagi tentang perkara ini. Saya serahkan semuanya di tangan Allah. Tapi jangka pendeknya haritu waktu tengah pening kelam kabut mahu fikir sambil berebut mendaftar, saya sangat konfius nak pilih mana satu. Istikharah.Waktu tu memang dah rasa tawakkal sangat, kalau elektif first tu elok, Allah kasi masuk situ. Kalau tak, jauhkanlah. Hari nak mendaftar, bas lambat jalan sedangkan waktu itu saya dah dapat berita pendaftaran hanya tinggal baki 2 tempat. Dah rasa semacam. Ni memang telur hujung tanduk nih. Kalau terlepas, sah Allah yang tak kasi. Tapi terasa waktu tu pilihan tu paling proper antara yang lain untuk lain. Alamak. Tawakkal sambil lari-lari. ,(>_< )/  Tapi alhamdulillah dapat jugak... ~ Dan lepas tu terus rasa hilang beban. Tak payah penat-penat fikir lagi dah. Setel buat masa sekarang. Lega. Lain-lain tolak tepi. Fikir tahun depan.

**** Bab study memang kena sentiasa paksa diri. Tambah-tambah bila dah masuk tahun 5 macam sekarang. Tahun 6 nanti nak elektif. Lepas tu lepas tahun 6, grad. Lepas grad kena kerja. Waaaaa~ Layak ke dah nak jadi doktor nih? T_T  Rasa macam banyakkkkk lagi tak ter-cover. - terus nak pergi study sekarang. Ainul boleh. Ainul boleh-

*** Yang ini rasanya saya selalu rasa terbantut sebab saya macam tiba-tiba banyak kali rasa rendah diri sikit dengan orang sekeliling. Macam menulis misalnya. Kadang-kadang rasa macam apa benda la yang saya menulis nih. Ramai lagi kawan-kawan dan adik-adik yang jauh lagi berpotensi malahan lagi berkualiti. So, bila dah down, lagi malas lah nak buat. Tapi bila Allah tiba-tiba hantar orang-orang tu, rasa macam ada someone menjawab soalan diri saya. Kenapa mesti saya berhenti terus walaupun ramai lagi lagi hebat dari saya? Bukan saya wajib kena jadi the best among all pun, so why bother? Kan? Cumanya apa-apa hal, kena tahu limit diri sendiri.

** Walaupun banyak soalan tak berjawab dengan lengkap, tapi at least banyak jugakla soalan yang saya baru tahu boleh/perlu ditanya tentang MARA. Saya dah lupa bila last saya join jumpa perjumpaan MARA. Asal perjumpaan, exam. Asal exam, perjumpaan. Kali ini baru tak bertembung. Bolehlah... Plus, makanan dia sedap! Hehe. Tambah-tambah mushroom soup dia.  Takpe lapar otak, kenyang perut =p.-delicious-

* Walaupun minggu ni banyak stress konon gayanya (tapi doktor hospital-hospital bulan ni semua best2! superb!), hujung minggu ni Allah hadiahkan saya banyak sangat benda lain lagi. Khamis-Jumaat ni insyallah nak pergi join BKAN Mutiara pergi Aqabah (tapi kena confirmkan balik sempat sampai Irbid before tengahari Sabtu. Kalau tak, kena cancel -_-'). Sabtu ada bengkel Puisi (stress gak nih ><). Ahad cuti krimas dan ada bengkel debat (rindu nak tengok..^^, ). Isnin pulak cuti lagi sebab senior-senior O&G tahun 6 exam~(^_^Y) Alhamdulillah cuti 5 hari... Boleh rileks kejap. =D

Well...

Takdelah distorted sangat pun my December kali nih pun rasanya. ok je lah.. Ish Ainul, bersyukur!

I'm not sure untuk the next seminggu before habis 2011 bakal ada penambahan entry atau tak. Saya nak tunggu kesudahan The So Called Distorted December. Hopefully everything gonna be fine~ Ameen.

'Bersangka baik' yer~ INgat... ~

Wassalam!

Doakan saya yang tengah study dan kawan-kawan yang tengah exam!

jumpa lagi~



Surat Untuk Tokwan

8:30 AM 7 Comments A+ a-



Assalamualaikum

==> Ini adalah sekadar luahan tekanan seorang cucu yang tengah emo dan mencari kekuatan gara-gara tak dapat balik Malaysia hari ini nak pergi jumpa Tokwan dia. Abaikan kalau rasa tak perlu dibaca. Saya sekadar tulis nak melegakan diri sendiri. Tapi kalau ada kebaikannya kepada anda, ambillah buat teladan. This is not called meratap. This is called mengenang Tokwan in memori. 

************************************************************************

SURAT UNTUK TOKWAN


Assalamualaikum...

Tok Wan, how are you?~ (tokwan suka sepiking)

Nak tanya - apesal tokwan........ eh.eh. isk Arina! tak boleh tanya apesal. Nanti Allah marah...

*kesat hidung. Tarik nafas panjang-panjang. sambil dengar Yassin dan bayang duduk depan tokwan*

Ok mula balik.

Salam tokwan! Hi! (macam la tokwan boleh baca dah.. ah peduli apa,biar lah.)

Selalu kan kalau Arina dengar radio Era, mesti terdengar satu iklan nih. Yang suara budak tu kata "nak jumpa mama sekaliiiiiiiii je.." Serius Arina selalu sangat termenung kalau dengar iklan tu. Dulu setiap kali dengar, mesti teringat Fatimah. Nak jumpa Fatimah balik sekaliiiiiii je. Tapi hari ni nampaknya Arina kena tambah lagi satu. Nak jumpa tokwan balik sekaliiiiiii je. Lepas tu Arina gelak balik lah kat diri sendiri. Tunggu kiamat nanti la baru boleh jumpa balik kan? Hish, itu pun tak tahu ke..

Tok wan,
Nak tahu tak, tadi kan serius rasa macam nak pengsan baca adik punya mesej dekat Arina kata doktor kata tokwan dah kena septicemia. Adik kata " KakIna, tak tau berapa lama lagi tokwan boleh tahan.." Giler ah. Bukan ke tadi pagi baru sembang dengan tok, tok kata tokwan macam tokman je rasanya. Pneumonia so doktor kasi tokwan tidur biar paru-paru tu tak guna sangat sambil diaorang nak perbetul balik mana yang boleh. Tokman yang kena dulu pun dah makin sihat balik. Dah lah tengah malam tadi baru tokwan masuk hospital. Ni lawak april fool ke apa nih...

Nasib baik waktu tu Arina dah habis round dengan doktor. Kalau time tengah round dengan doktor time tu mesti dah lama kena hampuk sebab setiap seminit tengok handset sambil gelabah nak nangis *padahal meleleh dah pun*. Dah la Arina punya kredit baru habis sebab call tok pagi tadi. 

Lepas Zuhur Arina pinjam handset Izzah nak mintak mama call balik tanya update tokwan. Time tu Arina sembunyi belakang almari botol-botol berisi organ yang kena awet. Situ paling best port secret-secret ni tokwan. Bila dah reach mama, mama cerita yang tengahari tadi jantung tokwan berhenti kejap tapi doktor dapat resuscitate balik cumanya waktu tu tokwan dah lemah sangat-sangat. Doktor suruh stand by and doa banyak-banyak apa yang terbaik untuk tokwan. Mama punya suara serak tapi tahu je mesti mama tengah control tu. 

Dalam 10 minit sembang, Arina pesan kat mama apa-apa nanti update kat Arina balik dalam sms sebab Arina ada kelas lepas nih. Tapi tak sampai 3 minit lepas Arina stop berbual tu, mama call balik. Eh mama ni tertinggal nak cakap something ke? Laju giler call balik. Tapi bila angkat telefon, Arina dengar mama menangis. "Arina, tokwan baru pergi sat-sat tadi..."  hah? *Tokwan, Arina rasa time ni jantung Arina pun macam berhenti gak la. I need a CPR! *

You know how dark I felt the world just now?  Sebijik rasa macam 7 tahun lepas bila Fatimah meninggal. But today is worst because I can't go back at all! At least time Fatimah dulu boleh gak balik tengok jenazah even tak sempat jumpa sebelum dia hembus nafas last. This one... Allah Rabbi. Saya nak balik... T_T ~

Tokwan,
Arina nangis lama giler kot tadi. Dari habis call mak sampai masuk kelas. Orang keliling tengok pun Arina peduli apa. Seksa ok jadi orang yang nak balik tapi tak boleh balik. Nasib baik Arina kuat lagi nak pergi kelas sebab tadi ada kuiz dengan Dr Fayez Jallad. Kalau takde kuiz, berkemungkinan besar bakal ponteng tadi. Tadi kawan-kawan Arina dah bacakan Yassin untuk tokwan. Thanks sangat kat diaorang. Arina harap Tokwan makin ok dekat sana. Arina doa sangat-sangat.

Tadi kan kawan Arina tanya "Ainul rapat eh dengan tokwan?" Maybe sebab Arina punya stok air mata macam lautan pasifik agaknya tadi. Yela, tokwan kan abah Arina nombor 2! Arina plak cucu tokwan yang ke 4 paling tua. Dari Arina kecik umur darjah 2 sampai last year (sebab last year pindah umah yang jaraknya 4 km dr rumah asal) Arina hidup depan mata tokwan, membesar dengan tokwan, kena buli dengan tokwan tiap-tiap hari. Tokwan la jiran, tokwan la warden kalau mak abah takde kat rumah ...maunya tak rapat. Sangat-sangat rapat. Tu pasal sekarang Arina nak balik Malaysia sangat-sangat-sangat-sangat nih ya Allah, pedihnya...~

Waktu dah nak sedia masuk kelas dan basuh muka, Asyraf mesej dari Russia " semoga kita yang di oversea ni tabah terima ketentuan tokwan dah tak ada." Allah hai, runtuh balik Arina rasa ni tok wan. Menggigil nak masuk kelas. Tahan Arina, tahan. Masuk kelas, duduk senyap, genggam tangan kuat-kuat. Tapi bila nampak Dr Fayez Jallad yang tua dan kaki mengusik tu tengah mengajar, berapa banyak kali Arina telan air liur tahan air mata. Sebijik Tok Wan lah doktor tu. Aaaaa nak balik! Teruknya nak study macam nih....! *Nasib baik hari ni Khamis. Balik boleh berkabung sorang-sorang.*

Waktu dalam bas tadi Arina pejam mata. Konon-konon bayang tengah ada dalam flight nak balik jumpa tokwan last time. Bila berhenti bukak mata, hahaha Arina kat Irbid lagi rupanya. Berangan sungguh! Hish, kronik..kronik... Tu la Tokwan, dasyat tau penangan mengejut-mengejut nih. Ni baru Arina. Belum abah lagi, anak tokwan yang tak pernah nak tolak tokwan nak apa. Mesti lagi sentap. Alangkah baiknya kalau Arina ada sana sekali dengan tok, dengan abah, dengan mak, dengan angah... *Sabar Arina sabar. Allah dah kata kita duduk Jordan je time Tokwan Dia panggil balik. Ko nak bising kat siapa?*

Tok Wan,
tahu tak dari last year lagi setiap kali Arina nampak kurma tangkai mesti Arina teringat kat Tokwan. Tokwan teringin sangat nak rasa benda tu. Tapi time balik aritu dia tak masuk musim lagi. Jenuh cari satu Irbid tak jumpa. Arina dah janji kan aritu nanti tahun depan Arina cari lagi. Tapi buah tu selalu ada time Arina tak balik. Nak pos takut dia tak elok dah bila sampai Malaysia. Ni tokwan takde, Arina nak kasi siapa? Tak special dah la....

Ha, keychain-keychain luar negara yang wajib untuk tokwan selalu tu. Lepas nih kalau Arina nak jalan-jalan lagi, portion Tokwan Arina nak kasi dekat siapa? Duit-duit luar pun. Sentimental value tu Tok Wan. Dulu kan kita dah planned nak buat koleksi sama-sama sambung tokwan punya koleksi sejak zaman tokwan muda remaja lagi. Lepas ni dah takde dah la.. Sedih la Arina macam nih.. Isk..

Baru je pagi tadi sembang pasal tokwan kat kawan-kawan Arab Arina. Semuanya sebab minggu ni Arina dapat round dekat Hospital Askar. Smart oo tokwan doktor-doktor askar sini! Kawan-kawan Arina semua pelik apesal Arina suka sangat dengan hospital Askar. Biar lah. Arina suka apa dengan disiplin askar. Lagipun tokwan dengan pak njang pun askar gak. Cool! Tambah-tambah bila teringat abah selalu hukum kitaorang berdiri tegak kat dinding 2-3jam takleh bergerak kalau gaduh. Mak selalu cakap tu tokwan la tu punya cara hukum abah gak dulu. Askar punya stail. Huhu..

Lagi best bila teringat waktu Arina cuti time sekolah dulu. Kalau mak abah takde, tok dengan tokwan jadi warden tengok kitaorang kat rumah buat apa. Dah sidai baju ke belum terutamanya. Tokwan sidai baju pagi-pagi buta. Lepas tu mesti tokwan check baju yang Arina sidai kat sebelah. Pantang kedut sikit sidai baju, tokwan mesti mula ceramah cara sidai baju yang betul  which is yes, cara askar. Aiyaa, skema lah tokwan nih~ Tapi sampai sekarang Arina ingat sebab tak pernah lagi Arina rasa orang kena ajar sidai baju dengan tokwan sendiri selain Arina. Haha.. 

Rasanya Arina ada dekat Jordan ni pun antaranya sebab tokwan selalu kasi sokongan. Ingat lagi waktu sekolah dulu bila abang dapat 10 A, tokwan cabar Arina kalahkan abang dan dapatkan 12A. Ingat tak? Takut tau Arina waktu tu. Dah la Arina duduk Integrasi je (tu pun dah teruk gila nak catchup belajar situ), nak suruh lawan dengan abang yang sekolah SASER tu. Biar betul tokwan nih.. Dan bila betul Arina dapat 12A, tokwanlahantara orang-orang terawal Arina nak inform. Konon nak tunjuk Arina terer dapat sahut cabaran tokwan. hahaha.. Bangga giler rasa waktu tu. Thanks tokwan! Berkat doa tokwan jugak la tu Arina sampai sini sekarang... hehe... =D

Adeh, penat lah gelak sambil nangis nih..

Tokwan,
Arina balik lagi sekali nih mesti dah tinggal sorang je patient nak follow up kat rumah tokwan dengan Asyraf - Tok je. Dulu tokwan selalu sangat bangga jadi orang yang takde diabetes, takde kencing manis, takde masalah jantung, takde masalah semput kat kitaorang. Tokwan ada high blood pressure je. Tu pun controlled. Hari-hari kalau balik kampung mesti Tok dengan Tokwan kasi buku rekod jumpa doktor kat Arina dengan Asyraf suruh tengok baca balik. Time tu je la Arina kagum.... sampailah Arina dengar tokwan tiba-tiba jatuh waktu naik motor time kitaorang dah balik university masing-masing. 

Lepas tu kaki tokwan jadi lemah sket dah. Tak lama lepas tu dengar plak tokwan kena mini strok, tapi nasib baik effect dekat otot tekak je. Kaki tangan muka lain semua takde. Time jatuh tu dengarnya tokwan pergi jumpa doktor lambat sebab tok kata nak pergi pun susah, tokwan bukan boleh jalan sangat lepas jatuh tu. Takkan nak suruh abah dukung. Sama besar kot abah dengan tokwan. Plus, tokwan bukan suka sangat duk hospital. Okla fine, lagipun tokwan kata dia ok je dah. Tang kaki ja problem. Ni yang nak suruh Malaysia bukak klinik bergerak nih. Suruh doktor datang jumpa patient, bukan patient datang jumpa doktor. Kan elok terutama kalau kes macam tokwan nih? Ada ke eh kat Malaysia? Tapi kalau ada nanti pun, tokwan dah tak ada...... 

Tapi dalam duk ok-ok tu, dapat plak berita tokwan demam haritu. Dah demam jadi malas nak makan, malas nak minum, tak lalu semua benda. Penat tok membebel suruh makan, tokwan duk takmau gak. Tiba-tiba tengah malam semalam tokwan komplen sakit perut dengan sakit kepala. Abah bawak gi hospital Parit Buntar tetiba time nak buat x-ray tokwan pengsan, dah semua pakat pi hantar ke Taiping plak. Nasib baik adik post kat facebook pasal tokwan, kalau tak jenuh kami yang duk luar ni nak tau awal-awal subuh macam tu.

Tapi kan tokwan, perasan dak yang tokwan kali nih sebijik macam Fatimah dulu. Demam pastu tiba-tiba tengah malam sakit. Bawak gi Hosp Parit Buntar kena transfer Hospital Taiping. Dah tu tak sampai sehari tetiba dah tak ada dengan kitaorang lagi. Tak menyempat langsung nak tunggu Arina. Ni urusan mayat dekat rumah nanti, mesti sama jugak macam time Fatimah dulu sebab Fatimah dulu pun urus kat rumah tokwan. Arina ingat lagi semua detail katil mayat kat mana, orang duduk tunggu kat mana, mandi jenazah dekat mana, kafan dekat mana, keranda dekat mana.Mesti semua sama. Cuma kali ni Arina tak dapat nak tolong Tokwan buat kali terakhir macam Arina tolong uruskan Fatimah dulu. Sedih la, Tokwan. Arina minta maaf tak dapat balik.Ish..

Cakap pasal keranda, dulu Tokwan lah tukang buat keranda kat kampung kedah tu. Tapi hari ni Arina tiba-tiba teringin nak tahu siapa yang buatkan keranda untuk tokwan. Moga semua semua jasa tokwan sebagai kariah kampung dulu dapat teman tokwan bila kat kubur nanti. Pasal kubur pun, dulu tokwan lah yang tiap-tiap hari bersihkan kubur-kubur ahli keluarga kita kat Masjid Hijau setiap lepas Jumaat sebelum tokwan sakit kaki. Asal Arina pergi kubur Fatimah je, mesti bersih giler. Tahu sangat mesti tokwan punya kerja. Abah pun tak dapat challenge tokwan punya rajin bersihkan kubur lagi kecuali lepas tokwan sakit. Tapi serius tak sangka Arina balik lepas ni akan tambah lagi sorang penghuni dekat area kubur famili kita - Tokwan plak tu. Susahnya nak percaya.. Adeh. Tak expect langsung tokwan yang akan hilang tahun nih. Tiba-tiba menyesal dah lama tak call sembang dengan tokwan

Fuh tokwan, dah tujuh tahun rupanya Fatimah meninggal. Ingatkan dapat Arina nak mengharap tolonglah jangan apa-apa jadi dekat sesiapa dekat Parit Buntar dan Sabak Bernam khususnya dalam masa 6 tahun duduk luar nih. Tapi every year ada je sorang-sorang family pergi and rasanya this time the worst sebab tokwan dah macam abah nombor 2. Sakitnya sama macam sakit waktu Fatimah meninggal. Tapi, Arina yakin Allah lagi tahu apa yang terbaik untuk kita. Kalau ini yang terbaik untuk tokwan, Arina redha.Insyallah *Tolong Arina ye Allah*

Arina akan selalu doakan tokwan dekat sana sebagaimana Arina selalu buat dekat Fatimah. Semoga tokwan tenang selalu. Dah habis dah ujian dunia tokwan, semoga dapat berehat dengan bahagia di taman syurga insyallah. Nanti Arina balik, Arina lawat Tokwan ye. Tapi Arina tak janji boleh bawak apa-apa macam biasa sebab tahun ni Arina tak boleh nak tahu dah tokwan nak apa. Selalu tokwan yang kirim awal-awal so senang Arina nak bawak balik apa. Takpelah, kali ni Arina kirim doa je lah selalu. Dapat terus kan nanti? Allah sure kasi kat tokwan macam Allah kasi kat Fatimah insyallah.. 

 Dan untuk Arina sendiri, Arina akan buat Tokwan bangga dengan Arina even tokwan tak sempat nak tengok sampai habis. Tok kan ada lagi. Tok jadi wakil tokwan ye. Tokwan tunggu je nanti tau. Insyallah...~

Okla tokwan. Sampai sini je kot Arina nak tulis. Alhamdulillah dah lega sikit rasa. Dah kering agaknya air mata ni dah tak menangis dah sekarang. Sekurang-kurangnya bila Arina tulis nih, semua pesanan tokwan terutama yang last sebelum Arina balik Jordan haritu Arina jadi teringat balik - termasuklah suruh kuat duduk sini. I will, tokwan. I will.. Promise~

Baiklah, Arina nak pergi baca Yassin untuk tokwan. Lepas tu nak sambung baca buku Hafalan Solat Delisa plak. Mana tahu ada pesanan dari Allah gak kat sana. Delisa pun hilang famili jugak siap lagi ramai lagi. Insyallah boleh Arina kumpul kekuatan lagi jugak lepas nih lepas baca buku tu. atau maybe tidur je terus. penat menangis dah.

ok,
Selamat Jalan, Tok Wan! *moga Allah rahmati roh tokwan dekat sana*
Selamat jumpa Fatimah! *please tell her I miss her sooo much!*

arwah tokwan with his Jordan jubah and tok


Jumpa lagi satu masa nanti. Aminnnn~

Sekian

Cucu Tokwan yang tension tak dapat balik,
Arina


************************************************************************

Pesanan dari Arina:

Untuk Tok, Abah, Mama, dan semua kat Parit Buntar,
Arina sangat-sangat teringin nak balik tapi tak dapat. Nak sangat-sangat duduk sana sama-sama pikul rasa apa yang jadi, sama-sama hantar tokwan buat kali terakhir. Nak sangat genggam tangan tok, tangan abah, tangan mama dan tangan orang lain untuk sama-sama bagi kekuatan untuk semua. Arina dekat sini doakan sangat-sangat semua orang tabah dan kuat untuk iringi pemergian tokwan. Arina yakin abang dekat Leeds dengan Asyraf dekat Russia pun sama macam Arina. Insyallah tokwan dah selamat dekat sana Allah jaga. Kita doakan yang terbaik untuk dia. Moga kita semua yang masih ada ni dapat jadi sumber pahala tokwan yang tak putus-putus. Amin....

Untuk Izzah, Aisyah Fikri dan Wani,
Thanks banyak-banyak tadi. Sorry lah air mata tak boleh berhenti langsung. Susah giler nak kontrol suruh stop sendiri. Appreciate sangat korang ada keliling tadi. Moga Allah balas kebaikan korang dengan sebaik-baik kebaikan. Amin... 

Untuk yang membaca entry ini,
Harap jangan salah sangka dengan tulisan saya. Saya bukan meratap. Saya redha dengan pemergian tokwan saya. Insyallah saya boleh terima. Saya cuma perlukan masa sikit je untuk lepas perasaan sekejap dan control diri balik. Dan menulis entry ini adalah salah satu cara saya untuk jadi kuat semula, sebagai cermin saya supaya saya tak terlampau sedih tak dapat balik Malaysia, dan supaya saya ingat balik kata-kata saya pada orang-orang yang pernah berhadapan dengan situasi yang sama macam saya sekarang suatu masa dulu so saya dapat belajar terima semuanya dengan tenang sekarang... 

Untuk diri sendiri,
Now do you see how many person has been gone just in a second?? 
Do not take anything for granted..
Appreciate everything..
and be prepared for anything..


Allahummaghfirlahu warhamhu waafili wa'fu a'nhum. Ya Allah, 
ampunkanlah tokwan, rahmatilah beliau, hindarilah beliau daripada keburukan dan maafkan beliau. Muliakanlah pertemuan beliau, luaskanlah laluan beliau, mandikanlah beliau dengan kesejukan mandian rahmatMu, bersihkanlah beliau daripada kesalahan-kesalahan sebagaimana pakaian yang putih yang dibersihkan daripada kekotoran. Anugerahkanlah untuk beliau rumah, keluarga dan pasangan yang lebih istimewa. Masukkanlah beliau ke dalam syurga dan hindarilah mereka daripada azab kubur dan ujiannya serta daripada azab neraka.

 ~Al-fatihah..
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *