Aidil-adha First Week Project

Assalamualaikum..

Pertama, selamat bercuti raya haji untuk semua clinical student Irbidian...!

Kedua, dengan ini diisytiharkan Ainul Arina Madhiah duduk Irbid 2-3 minggu nih. Tak keluar Jordan. ~

Dengan pengisytiharan ini, maka semestinya saya sudah bersedia menerima respon 'uiks, peliknya Ainul tak pergi mana-mana..' dari sesiapa. (tapi sebenarnya sejak awal cuti aritu lagi saya dah dengar. Sobs3. ). Alah, tak kisahlah. Alah bisa tegal biasa kata orang. Kita sedang berlatih duduk rumah senyap-senyap. Konon. ^_<

Rezeki cuti saya di Jordan lah kali ini. Never mind. Saya ok sahaja. 

Isnin esok adalah permulaan cuti minggu kedua saya.

So, sepanjang seminggu lepas apakah yang saya dah lakukan? (muhasabah kejap)

DALAM RUMAH

 (clockwise dari pukul 12)

1. Mini Library Project 
[baru habis 2 buah, tetiba macam muak]

2. World-Wide-Web Project 
[totally mencabar kesabaran setiap pukul 12 tengahari sampai 12 tengahmalam.]

3. Travel Without Me Project
[ I'm still travelling.... in the opposite kind of style ~  ]

4. Language Enhancement Project 
[ multilingual wannabe : demi jangka pendek - Jordan, jangka panjang -Penang, dan jangka takde masa- sajasaja cuba]

5. Eyes , Ears and Fingers Project ?? 
[ keyboard memang spoil mood. Ada sesapa nak beli?!  Saya nak piano]

6. What the Girl is Cooking Project 
[ jadi - alhamdulillah. tak jadi - telan senyap-senyap

7. Wardrobe Makeover Project
[ bahana himpun pelbagai pakaian untuk dijahit selepas dibasuh ]

8. Self-Tarbiyah Project 
[baca, tulis, hadam, ulang kaji, tambah kaji]



LUAR RUMAH

( clockwise mula pukul 12 )

1. Jalan-jalan round Arabella Mall khususnya pusing C-Town
[kadang-kadang teman orang, kadang-kadang teman diri sendiri]

2. Berkebun belakang rumah
[ kutip buah-buah yang dah masak ranum bermangkuk-mangkuk - delima, tin, lemon]  

3. Menikmati Autumn / winter 
[ Sekarang dah tukar jam ke musim sejuk. Rumah pun dah macam peti ais. Semua baju tebal dah punggah]

4. Race Project 
[ Ziarah Race, Exercise Race, Siar-siar race ] 

5. Bibik Project 
[ Tunggangtebalikkan rumah, kemas balik rumah, jaga rumah ] 


6. Sambut Birthday dengan orang-orang yang takde kelas 
[ First time sambut dengan kawan Arab > kawan melayu. Best2~ ]


Hurm...

Purata jarak : Dari Athar Irbid ke Syariq Jamiah sahaja
Purata masa : off lepas subuh ke lepas syuru'
Purata guna duit : less than JD10
Purata kesan: Still Unknown - kecuali kaki sangat krem dari gluteus sampai gactrocnemius gara-gara lagi sanggup panjat tangga bangunan sebelah rumah 6 tingkat banyak kali daripada pergi jogging kat stadium yang macam jauh kat depan Markas Sihhi nun. T_T 

Macam best pulak cuti even tak jalan-jalan... =)

Maka, apakah saya masih tergolong dalam golongan buat kerja sia-sia? 
Na'uzubillah...~


Kesimpulan akhir,


“أحب الناس إلى الله  أنفعهم للناس”
“Manusia yang paling dicintai Allah adalah yang paling bermanfaat”

p/s : 
Minggu kedua esok akan dimulakan dengan pergi Amman! =D 

Ingatan Se' Hebat' Ikan

Assalamualaikum!

Salam Rabu semua~

Hari ni dah masuk hari ke 4 duduk rumah sorang-sorang sebab semua orang pegri sekolah. Nak keluar pun macam takde kawan, so duduk je rumah menghadap komputer dan buku-buku novel yang bertimbun tunggu giliran untuk dibaca.

24 Oktober haritu ada la sekejap keluar waktu tengahari dengan kawan-kawan segrup Arab yang sama cuti dan 2 kawan melayu lain yang kebetulan habis kelas awal.

Hari-hari lain? Duduk rumah. Duduk rumah. Duduk rumah. Geledah mana patut, kemas-kemas mana patut. Nak keluar malas sungguh. Tadi buang sampah kat luar pun sarung windbreaker. Pekehal keluar rumah panas rembang tengahari buta pakai windbreaker. Nampak sangat main rembat. Kalau bosan lagi macam tadi, pergi berkebun belakang rumah kutip buah yang dah masak. Bosan lagi? Tengok la apa-apa cerita yang ada.

Bercakap pasal cerita yang saya tengok, ada satu benda yang saya tertarik nak ceritakan semula dekat sini.


Pernah dengar orang kata memory ikan khususnya ikan emas adalah 2-3 saat?
( malangnya dah di-busted-kan oleh Myth Buster dan kajian saintifik bahawa ia salah!)

Rasa dulu ada sorang kawan saya dekat sini pernah kena sound dengan Dr Surgery kat sini grup dia sama level ingatan dengan ikan. Sapa ye? Saya lupa..=) Tapi sy ingat lah fakta dongeng tu~

Dalam cerita yang saya tengok tu (Pasta), dia punya ketua masya allah malignant petala kelapan sungguh. Tiap-tiap hari semua chef bawahan kena sound, kena baling pinggan, kena jentik dahi, kena ulang-ulang-ulang-ulang banyak kali buat balik semua makanan yang diaorang masak selagi tak perfect, selagi tu dia terus shoot masuk tong sampah. Pressure 100 degree!

Tak cukup dengan tu, ketua tersebut (baca : lelaki) sangat anti dengan chef yang berjantina perempuan. Sebab dia pernah ada kes dengan perempuan mungkin. Yang paling dasyat kena 'kisar dalam blender' adalah chef perempuan. Salah sikit je : You're fired!  Lelaki tak pulak tak kena pecat walaupun tahap  'kena cincang' dengan mulut pisau dia sama laju dan sama halus.



Tapi dalam ramai-ramai chef perempuan yang ada situ, ada seorang perempuan ini dia sangat pelik. Dah la dia paling junior, dia paling kurang pengalaman (baca : paling banyak buat salah sebab banyak tak tahu), dia paling kecik, dia paling blur, memang orang keliling dah cop lah dia ni memang bakal kena 'gulai' habis-habisan nanti.

Tapi last-last, dia yang paling lama bertahan dekat situ sampai habis cerita .(yelah, nama pun heroin =D )

Rahsianya : Hati batu, kepala besi, muka tembok, ingatan ikan

(semuanya ikut situasi jugak lah. Bukan constant. Hanya dipraktikkan waktu kena marah )

Nama gelaran dia by ketua tu pun : Goldfish - sebab ingatan 2 saat je.

Kenapa ketua dia cakap macam tu?

Sebab dia nih kalau hari ni dah kena marah teruk amat macam mana pun, kena "You're fired" banyak kali pun, kena tengking berjuta-juta kali sampai bergegar bumi pun, esoknya mesti dia datang balik beratur nak mula kerja dengan macam biasa (even takut-takut still ada).

Memang macam dia lupa yang semalam dialah yang dah kena pecat, makanan dialah yang semalam kena humban atas lantai, leher dialah yang semalam kena cekik dengan chopstik gergasi, dialah yang semalam kena dimalukan depan semua collegue. 

Serious! Hilang ingatan ke apa dia nih? 

Bila ditanya kenapa masih bertahan? Tak malu ke?  

Jawapan dia: sebab saya nak belajar. Saya tak kisah kena tengking asal saya diajar betul.

Tergamam ketua dia. Memang spesis gam UHU sungguh lah perempuan nih...



Bagus kan? Ketua dia yang super firaun tu pun lama-lama jadi lembut hati sebab dia ni betul-betul nak. Tapi dengan syarat, setiap kali kena tegur yang berasas ( walaupun gaya tegurnya macam nak perlekeh atau nak baham orang), terima je. Sebut " Yes, Chef !!! "

Even orang lain semua sakit jiwa bila berdepan dengan ketua yang boleh buat orang hilang akal macam tu, dia telan je semua kepahitan tu dengan susah payah sampailah last sekali dia rasa manis sangat-sangat - bila dia dah perasan ketua dia ajar dia banyak sangat rahsia untuk jadi chef yang hebat secara tersirat. Termasuklah tersingkap kebaikan-kebaikan yang tersembunyi di celah-celah guruh suara ketua tu yang selalu menerbalikkan dapur mereka jadi medan perang dan kawasan gempa bumi. 

(Tetiba teringat Surgeon Bong Dal Hee. Sama situasi.)

Benda-benda ni buat saya terfikir tentang khabar-khabar angin dunia HO yang katanya sangat err.. neraka?.
Jangankan HO, anak kawan emak saya yang baru tengah sambung twinning kat Penang Medical College lepas balik dari UK 3 tahun pun dengarnya tak sudah-sudah kena maki dengan doktor Cina kat Hospital Besar Penang. Tu student tu, belum HO lagi. Gulp.. 

Well, nak tak nak saya tetap kena get ready? Kan? Kalau bertuah, alhamdulillah. Kalau tak? Erm, terima je.

Persediaan fizikal? ---> Banyakkan study and amali
Persediaan hati? ----> Rapatkan hubungan dengan Allah dan tawakkal tinggi-tinggi
Persediaan mental? ----->  Tiru Chef Goldfish ni dan Surgeon Bong Dal Hee maybe?  (^^,)Y

Teringat saya tentang situasi terima kritikan orang depan-depan. Bohonglah kalau tak takut waktu nak mula. Apatah lagi kalau berdepan sorang-sorang tanpa ada sesiapa untuk back-up. Menggeletar tangan tau. 

Sepanjang saya duduk di Jordan dan belajar berpersatuan, menerima kritikan orang adalah satu latihan. Tapi dalam pelbagai pengalaman, hanya 2 peristiwa sahaja bagi saya yang sangat-sangat menguji ketahanan. Bukan sewaktu berdiri di pentas beramai-ramai menjawab soalan waktu mesyuarat agung atau dipanggil dalam mesyuarat untuk musahabah bersama jawatankuasa yang ada.

Tapi dua peristiwa ini jadi secara face to face - duduk bertentang mata dan berlaga lutut antara saya dan orang yang mahu mengkritik saya. Dua peristiwa ini meletakkan saya sebagai seorang junior yang terpaksa berhadapan dengan seorang senior yang sangat perfectionist lagi lantang serta tajam tegurannya.

Kali pertama waktu tahun satu, waktu itu saya digalaskan biro program satu acara. Entah macam mana saya terdengar ada senior meluahkan ketidakpuasan hati di belakang. Terasa teringin nak tahu apa yang mereka nak cakap, saya berdepan secara pura-pura berani. Tiga senior didepani satu junior. Sorang. Tepi pokok bunga depan Dewan Farabi. Pengkritik : Ketua Helwi, Ketua (PP+KK - dulu sama) dan Setiausaha MPPM. Peh, kena dengan kakak-kakak jenis tegas plak tu. Mampus den. 

Kali kedua pula di tahun empat. Kes Baju KARISMA. Menghadap sorang kakak senior yang sama yang masih di sini. =) Tapi kali ini ada housemate teman. Juga ada senior lain sorang. Tapi dua-dua tolong perhati sahaja sebab tak berani masuk campur waktu saya kena 'siang'. Duh, kena lagi.


Takut ok! Even saya rapat dengan senior perfectionist ini, tapi still kalau masuk time dia tak puas hati, korang jangan main-main. Rapat tak rapat tolak tepi. Berdebar giler. Tangan sejuk amat. Jantung laju thumping macam nak pecah. Habislah. Habislah. Kalau kena suruh jawab, harap-harap tak gagap. Kena fire? Of course lah. Doa habis biar telinga saya kalis api. Muka kena maintain sengih dan pasrah setiap kali kesalahan saya kena tuju. Yelah, memang saya salah pun. Padan muka. 

Waktu itu dalam kepala saya hanya ada dua benda. Pertama, fokus apa salah saya dan jangan melawan. Kedua, tenang (walaupun kadang macam nak nangis juga). Habis 'operasi pembedahan', benda pertama yang kena buat adalah tarik nafas dalam-dalam, senyum sambil bisik "saya kuat! saya kuat!". Then seterusnya, ingat apa salah tadi dan lupakan segala kegarangan senior. Haa..... kemudian boleh sambung balik sembang-sembang gelak ketawa manja-manja senior junior. 

Sampai sekarang setiap kali saya berdepan dengan situasi menerima kritikan, saya akan bandingkan balik dengan 2 peristiwa paling mencabar ketahanan saya (termasuk waktu kena fire dengan doktor). Kalau setakat kena perli-perli pedas gurau-gurau dengan kawan-kawan sekeliling, apa lah sangat. Mungkin sebab itu jugakah kot saya selalu ditanya kenapa saya batu sangat kalau kena laser. Agaknya. Haha..

Sebab itu kalau nak kena kritikan, kena get ready. Kalau tengah tak stabil, baik jangan berdepan lagi. Tenang dulu. Grab rationality. Then baru lepas tu kita boleh terima kritikan dengan lapang. Saya sendiri kalau kalau tengah tak stabil, saya lebih suka jauhkan diri. Karang ada juga yang kena tak memasal. 



Oh, baru teringat. Mungkin jugak ini berkat latihan abah di rumah. Saya dulu mungkin agak nakal. Setiap kali ada kesalahan yang bakal buat saya kena sebat dengan abah, abah tak sebat on the spot. Dia selalu kasi beberapa minit dulu untuk get ready. " Lepas ni masuk bilik." adalah ayat yang paling buat saya rasa -oh menyesalnya aku, kenapa la aku buat macam tu, kan dah kena! Waaaaa! - Sangat tegas. Sangat tajam. Takde jalan pulang. Nasib lah, sapa suruh buat. Terima je lah. Bersedia. Kan abah kan? 

Hehe.. So, sebab itu sekarang, kalau nak kena sebat secara lisan pun, just gimme a second to get ready ya? 

Itu kalau yang boleh dapat peluang get ready lah. Kalau tak dapat, just behave. Lepas tu dah habis, boleh guling-guling padam api sendiri waktu orang tak nampak. Sampai reda. Sampai tak ingat balik pernah kena fire macam tu. =)

.
.
.
.
.
.
.
.

*Thinking*

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Well, okay. Mari ramai-ramai berharap boleh dapat ingatan sehebat ikan emas dongeng setiap kali kena fire atau kena ambush atau kena kritik. Barulah takde dendam-mendendam kan? Salah sendiri, kenalah tanggung. Yang penting kita perbaiki diri. Jadi better and better and better everyday~ 


Yosh~ (pesan pada diri sendiri)

Jumpa lagi!

24 Oktober 2011

Assalamualaikum




Oh....... hari ini  24 Oktober 2011

* hitung-hitung dengan tangan* 

<  Dah 22  >

Terfikir balik -

1) Siapa saya sekarang?
2) Dekat mana saya sekarang?
3) Apa saya tengah buat sekarang?
4) Mana saya nak pergi sekarang?
5) Apa saya dah buat dulu?
6) Apa saya nak buat dan jadi selepas ini?

jom RESET...




Semoga hari barakah (bagi saya sekurangnya) hari ini akan mendatangkan keceriaan dan kebaikan kepada semua umat di dunia... ~ 

May Allah bless all of us today. Amin~

Mama, selamat menyambut ulangtahun ke-22 menjadi ibu..
Abah, selamat menyambut ulangtahun ke-22 menjadi ayah..
Terima kasih untuk semuanya dari dulu sampai sekarang..
Arina minta maaf salah silap kalau ada apa-apa yang mama dan abah tak suka Arina buat..
LOVE YOU..!
and I miss you too...~

Last but not least, terima kasih kawan-kawan atas doa kalian. Semoga semuanya dimakbulkan Allah belaka.
Amin.

3 minggu


Assalamualaikum...

Kemanisan Belajar di Timur Tengah (khususnya Jordan)....


 ~ kami ada cuti Raya Haji ~


Kaedah pengiraan :


Tahun 1- 3 : Cuti 1 minggu

Tahun 4 - 6 : Cuti 2 minggu

Tahun 5 kalau kebetulan tengah rotation forensic sebelum Aidil Adha : Cuti 3 minggu 





.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


dan sekarang saya dah habis exam...... dan dah mula cuti ... 3 minggu.....! Yeay! Alhamdulillah....~



Selamat Bercuti...~

Kepada rakan-rakan, minta ampun salah silap kalau tercemburu.. Jangan jeles-jeles. Ni rezeki milik Allah. hehe....

(apa ya nak buat duduk seminggu sorang-sorang di rumah sementara semua orang pergi sekolah? )

Balik Malaysia boleh tak ? =P




Travel Tips - Macam mana nak rancang travel ?



Salam...

Fuh, lega rasa dah habis tulis travelog Korea lepas. Tak pernah saya buat tulis sepanjang dan sedetail tu. Hopefully bermanfaat untuk sesiapa yang memerlukan.


Cuma malangnya saya kurang faham dengan perangai blogspot - kalau simpan lama-lama sikit tak publish, mesti dia tak timbul2 dah dalam update. Isk3.. Kesian kawan-kawan atau adik-adik saya yang tengah menunggu-nunggu bila nak habiskan sebab diaorang pun dah nak mula susun untuk diaorang sendiri.

*Good luck yang tengah planning*

Jadi, secara kesimpulan untuk travelog Travel To Korea ni kita ada 4 part

Part 1
Part 2
Part 3
Part 4

Sekian Terima Kasih....

Ok

Tajuk seterusnya :  Macam mana nak plan travel ?

(Pss... tips ni mungkin hanya sesuai untuk travelers student atau yang simple dan sempoi. Maaf ya)



Baru-baru ini ramai yang datang tanya tips-tips dan pengalaman macam mana nak travel. (mentang-mentang dah nak cuti.)  Tapi of course la yang tanya mostly junior. Senior-senior dah pandai jalan sendiri. hehe...

Nak travel senang. Pertama rajin. Kedua ada duit. ^^

Kalau yang rasa tak mampu nak travel, jangan putus harapan, belajar dulu caranya sekarang then nanti ada rezeki boleh teruskan perancangan...~

Yang ada duit tapi takut tak cukup pulak sebenarnya boleh je nak travel tapi dengan syarat rajin cari jalan dengan banyakkan membaca dan mengkaji sendiri serta sanggup bersusah- payah untuk travel secara tak terlalu selesa. Erti kata lain, ngam-ngam je selesanya seperti para backpackers.



Bagaimanapun, cara backpackers lelaki dan perempuan travel semestinya sangat berbeza. Orang lelaki tidur tepi station bus sepanjang masa pun macam takde masalah sangat. Perempuan jangan haraplah. Karang menyusahkan diri sendiri dan menyusahkan orang lain jugak. Better berjaga-jaga.

Bagi saya, saya kurang gemar travel yang terlampau selesa. Saya suka cabaran tapi saya tak suka pulak kalau mencabar over sampai tak prepare apa-apa dan pergi menonong sahaja. Travel kena prepare. Lagi banyak prepare lagi bagus. Macam belajar, kena prepare. Travel ni pun kira satu sistem pembelajaran la jugak. Sebelum masuk kelas (read : gerak travel), kena baca sekilas pandang so then bila cikgu ajar (read : jumpa time travel) kita boleh recall dan tambahkan apa yang perlu.

contoh link - ada di area link di belah kanan blog ini
Basic travel seperti tempat tinggal kena confirm walaupun sekadar berkhemah (macam Kelana Convoy) atau duduk hostel (macam mostly tours agency) atau duduk rumah student lain di situ. Nak try tinggal kat tempat yang lagi power dan unik?

Nak privasi tapi rumah local - Cuba tengok Airbnb~
Nak duduk dengan local terus - Boleh usyar Couchsurfing~
Nak duduk dengan local secara barter tenaga - Daftar lah WWOOF~

Kalau dalam part jalan-jalan pulak, saya lebih suka jalan dalam kumpulan yang sangat-sangat kecik. Lagi best kalau ada local atau student yang study situ ikut, boleh tanya macam-macam. Sebab saya memang tak boleh berhenti bercakap kalau time travel. Saya nak tau macam-macam semua benda pasal tempat saya pergi. Sebab tu saya perlukan orang yang dah mahir dekat situ.

(boleh je baca buku travel dia.. tapi lagi best kot ada orang terus yang terangkan. lagi zouq. =D )



Ke Korea misalnya saya pilih Kelab Kembara (Travel and Tour) Persatuan Pelajar Malaysia Korea dan Yeha Tours sebab diaorang hanya buat grup kecil yang ada local ikut sekali. Tapi actually kalau ada kawan tengah free sikit macam time saya di Russia ( buli Adik), lagilah best~


**********************************   IKLAN KEJAP **************************

Kalau ada sesiapa nak khidmat travel guide dari kalangan student Korea dengan bayaran yang berpatutan selain TnT, boleh contact Luqman (kawan kitaorang yang bawak gi Nami Island haritu) di alamat emailnya :
  amanfageero@yahoo.com

(Testimoni kami : BEST~ ) ^^,




*************************  OK, SAMBUNG CERITA BALIK  **********************





Kalau nak cuba jalan dengan local tanpa guna travel agency, boleh tengok-tengok dekat laman Greeters. Kita ada Global Greeter (Europe dan US) dan Seoul Greeter. Tempat lain saya tak sure. Greeter ni adalah satu group volunteer dari kalangan local yang sanggup nak bawak kita jalan-jalan tempat diaorang tanpa charge. Menarik kan?

Kalau tak berapa percaya dengan Greeter sebab mana tahu kot-kot kita jenis takboleh open dengan strangers sangat, boleh try cari penpal je sendiri dulu. Boleh cuba di laman Interpals misalnya. Facebook pun boleh je, tapi saya kureng sikit dekat situ. Kenal dulu sebulan dua ke setahun dua ke, then baru decide jumpa dia dekat sana. Dia for sure boleh tolong kalau tak sibuk. Cara ini adalah antara cara yang saya pakai waktu ke Korea dan Russia dulu, tapi penpal Korea je yang sempat jumpa. Dari Interpals lah saya jumpa Jackie. Kami masing-masing jadi host di negara masing-masing. Best tau!

Dan untuk tips-tips lain - mana murah, mana senang, mana best, mana nak pergi - boleh cari dekat pelbagai laman web travel yang famous macam lonely planet atau Tripadvisor. Takpun geledah je blog-blog travelog yang ada merata-rata dalam dunia tanpa sempadan nih. Banyak sangat boleh jumpa.

Tempat-tempat menarik ? ----> Buka laman web rasmi pelancong setiap negara./ web rasmi travel dunia ^^



Yang terrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrpenting juga, silalah bertanya kepada orang sekeliling yang pernah pergi tempat tu. Orang kata 'orang yang jauh berjalan ni luas pengalaman'. Manalah tahu dia boleh ajar kita secret-secret baru yang dia jumpa waktu kat sana dulu ke kan... Kelab-kelab Kembara atau grup-grup kembara juga banyak ada, bolehlah join komuniti kalau nak mencari lebih lagi. Kelab Kembara PERMAI dengarnya tengah nak naik, tak sabar nak tunggu tengok macam mana tahun nih. 

 =D

See? See?

Banyak sangat benda kita boleh buat untuk susun plan kita nak travel secara optimum. Yang penting, rajin-rajin lah usaha....~

dan pssssss... sebenarnya kalau nak susun sendiri tanpa orang buatkan pun mudah je sebenarnya. Lagi best, boleh tukar-tukar sesukahati. Dapat belajar berdikari lagi sekali-sekala ... Hehe...

Ok, setakat itu sahaja saya nak cerita.  Kesimpulannya marilah semua travel tak kira dalam atau luar negara atau ke mana-mana di sekeliling anda... Hidup cuma sekali. Dan pergi tempat-tempat ini juga mungkin hanya sekali. So, Grab your chances ~ =)



Mohon doakan cuti saya yang bakal bermula minggu depan kali ini bermanfaat - tak kiralah travel atau tak. Kalau dapat travel, lagilah saya suka! 3 minggu tuu.....

-insyallah,round  forensic kami pack terus seminggu. Khamis ni terus exam. Ngeeeeee..... Wish me luck!-

Jumpa lagi!

-lepas ni nak cuti blog kejap sebelum cuti betul. Daa~ *komen boleh tinggal, takpe, tak hilang*-




Travelog Korea 2011 Part 4 (Final) - Berdikari di Seoul sendiri


Assalamualaikum...

Lagi 2 minggu nak masuk cuti raya haji yang bakal bercuti dua minggu (kalau nasib baik, dapat tiga minggu). Ada orang dah mula rancang-rancang cuti. Saya? Wallahualam.. Tengokla nanti.

Sementara nak masuk cuti baru ni alang-alang baru habis exam Radio haritu, saya nak cuba habiskan travelog Korea yang masih berbaki satu bahagian - bahagian kami jalan sendirian. Tambahan, sudah ada beberapa junior sudah mula bertanyakan tentang kembara ini. Jadi, mari habiskan sekarang. Yosh!


Awal-awal datang  kemudian 4 hari pertama di Seoul seterusnya sehari semalaman di Jeju, kini kami berbaki 3 hari lagi sebelum bertolak pulang - kembali ke Seoul. Kali ini pengembaraan akan berjalan sendirian (tanpa rakan Seoul) sebab perjanjian dengan TnT sudah tamat dan rakan-rakan student ramai sedang exam. Tapi takpe ^_^ . Saya dah biasa~ Yang penting, syukur sangat-sangat student sini kasi terus duduk hostel diaorang yang kebetulan tengah kosong sampai kami balik. Free ok!  =)

Pengembaraan sendirian kali ini saya bahagikan kepada 3 bahagian mengikut hari sebab setiap hari partner travel kami berlainan. Mula dengan datang berempat dari Malaysia (saya, Maisarah, Kak Pady dan Kak Nad), hari pertama lepas balik Jeju hanya saya dan Maisarah yang meneruskan pengembaraan dengan gigihnya seharian- Kak Pady dan Kak Nad tak larat. Hari kedua, kami kembali berempat. Dan hari ketiga yang terakhir itu, saya dan Maisarah berpisah kembali dengan Kak Pady dan Kak Nad semula sebab kami nak habiskan pusing sepuas hati.

Hari Pertama

Tepat jam 9 pagi , kami mendarat kembali di Gimpo Airport. Rancangan asal mahu balik sebijik macam cara kami datang seperti yang disarankan student sini - teksi atau ke Airport Incheon dulu. Tapi bila usyar balik peta subway rupanya ada je connection lane terus ke Sindorim (area metro kawasan kami duduk) ikut Line Ungu then tukar ke Line Hijau. Jadi kita buat plan sendiri sebab saya suka tukar-tukar train, macam main  game puzzle rasa. Lagipun takdelah susah sangat. Senang je subway kat Korea~


Sampai Sindorim macam biasa naik bas biru/hijau/putih yang akan ke Donyang Mirae, stop makan rappoki kejap nak alas perut, terus tuju Hostel, baling-baling barang, tukar baju, bersiap, terus keluar balik cepat-cepat dengan Maisarah pada pukul 11.30 tgh (tanpa Kak Nad & Kak Pady yang kepenatan).

Hari ini nak travel sepuas hati sebanyak mana yang mampu. Kalau dengan TnT sehari 3 atau 4 tempat, kami nak buat travel sendiri ni double tempat. *angkat kening. hehe* Caranya? Sebelum keluar, tulis siap-siap tentatif nak pergi mana plus lalu subway mana berhenti mana dan exit mana. Confirm! Memang super cepat. Except kalau tetiba dia kata " jalan 10 minit belok kanan"  Haa yang tu memang kena try and error lah. Tapi community Seoul sangat-sangat membantu kalau nak tanya arah atau apa-apa bantuan. Jangan segan! They are really willingly to help us. ^_^

Oh ya, tentang bas awam di Korea. Kita ada 4 warna asas - Biru, Kuning, Hijau, Merah. erm tapi aritu ada gak yang putih (88). Kebiasaannya bas-bas ni akan berhenti ikut subway station.


Biru - kawasan city Seoul subway ke subway tapi dia boleh reach lagi jauh sikit dari bas hijau
Hijau - kawasan city Seoul subway ke subway jugak tapi bezanya dia lagi banyak lalu local route
Kuning - laluan dia macam circle for main spot dekat Seoul. So, lagi mudah kalau nak melancong lompat2
Merah - Ni kurang stop. Dia untuk yang jauh-jauh pekan ke pendalaman sikit-sikit macam tu lah.


Selain naik subway, bas awam adalah pilihan terbaik nak travel sendiri. Satu sebab selalu tempat dia stop selalunya sangat dekat dengan tempat lawatan, kurang padat dengan orang, laju giler, tak payah loncat-loncat train dan jugak pakai T-money card. Plus, bas dia ada pengumuman-pengumuman berhenti mana, so dengar je dan tahu sekarang kat mana untuk keluar kat mana. Lagi satu, dia agak jimat even masalah utama orang luar adalah nak baca sign board tentang laluan bas. Well, prepare je lah awal2 bas nombor berapa kena naik - lagi better dan mudah. Nampak, naik, scan T-money (first untuk tengok jauh mana), jalan, scan T-money semula (untuk charge), turun.. sampai!

p/s: Kalau buat jahat tak scan sebelum turun, nnti naik sekali lagi dia charge double. Dan seingat saya, ada something juga yang macam denda apa ntah. Lupa plak. Tapi pendek kata, jangan jadi jahat lah. Diaorang boleh detect. ^^

Ok, our first destination - Kimchi Museum dekat COEX mall (Line 2 Hijau - Samseong station exit 6). Entah kenapa ramai student Korea yang saya jumpa macam jarang datang sini, bila saya tanya semua tak sure. Tak femes kot. Tapi takpe, kita pergi je lah. Try tengok. Dan hasilnya bagi saya : SUPERB! Best! Tiket pun okay 3,000won je.
pintu masuk
Ada banyak benda yang kita boleh tengok dan belajar walaupun takdelah besar sangat muzium ni. Sangat mesra pelancong  museum nih. Tiga bahasa (korea english jepun) lagi -memang puas lah~ *gaya mcam geram kat Museum Russia je. hehe* Ada penerangan, ada gambar, ada miniature, ada statue, ada slot kesihatan dan paling best -ada slot rasa-rasa. *yummy!*

tempayan simnpan kinchi 
peti sejuk kimchi moden
rasa-rasa kimchi
patung suapkan kimchi?
aneka variasi kimchi
Untuk pengetahuan, berdasarkan testimonial rakan-rakan saya yang di Korea - umumnya semua Kimchi boleh dimakan sebab memang tak pakai sebarang daging atau air rebusan daging. 100% berasaskan tumbuhan sahaja. Even kalau pergi belajar buat Kimchi pun kat sana pun memang tak ada guna. Kalau ada pun, mungkin ada yang pakai wine. Tapi itu boleh didetect melalui harganya yang sangat mahal dan tak masuk akal. Selain tu kalau nak konfirm lagi, baca je lah ramuan apa - tu paling simple dan mudah. Jadi don't worry~ Insyallah kullu kheir.

ada jual kat Amman. Boleh beli makan.
Memandangkan COEX mall ni gabak ya amat, kalau rasa-rasa macam sesat, boleh tanya dekat kaunter pertanyaan di setiap square dalam mall nih. Diaorang agak fluent in English dan boleh kasi map Coex Mall sekali. Kiranya nak shopping ke tour mall ke boleh dibuat kalau nak. Besar giler!

caoex mall
hyundai versi baju
macdonald

dental hospital
Dalam Coex Mall ni jugak sebenarnya ada satu tempat menarik bernama COEX Aquarium. Alah, ala-ala Aqua KLCC tu. Kami memang plan nak datang stempat sini. Dia punya gate nak masuk Aquarium tu seriously sangat-sangat-sangat lawa dan menarik! Tapi malangnya, kami tak jadi masuk -setakat bergambar depan gate tu je lah. Sebab apa? Sebab tiket dia bernilai 18,000 won. Mak aii..~ Balik lahh *merajuk tiket mahal*
lawatan kanak-kanak.
comel kan?
Next, kami ke National Museum of Korea (150 meter ke Yongsan Family Park dari Incheon Station line 4 Biru Muda). Muzium ni dikatakan muzium keenam terbesar di dunia jadi boleh bajetlah lama mana duduk sini. Kitaorang spend dalam dekat 3 jam kot memusing. Besaarrrr sangat! Ada bangunan, ada taman, dan ada banyak sangat bahagian termasuk bahagian Asian Culture seperti Jepun, China dan Inodonesia.

Pintu masuk
taman, kolam dan pavillion
get ready dengan audio English 1,000 won 
Sebagai salah seorang peminat tegar budaya asing yang selalu teruja nampak tinggalan culture-culture Korea melalui drama-drama historical mereka seperti Queen Seon Duk (empayar Shilla), Painter Of The Wind (Lukisan), Dae Jang Gum (makanan, istana dan perubatan) dan Dong Yi (music), bila nampak sendiri benda-benda tu depan mata ia seolah-olah macam OMG OMG OMG Dah jumpa! Memang saya cari setiap satu benda yang saya tahu dulu. Dan perasaannya bila dapat jumpa semua adalah sangat-sangat puas~ Semua benda di sini dikira National Treasure, siap ada nombor masing-masing lagi. Boleh rujuk sini.

singgahsana raja
mahkota emas Silla - kerajaan yang menggabungkan Three Kingdom -first nampak dalam drama Queen Seon Duk
Lukisan Dancing Boy karya Kim Hong Do - first kenal dalam drama Painter of the Wind

self potrait of a famous painter Yun Du-seo -juga first tahu dalam Painter of the Wind
lukisan Holding A Drinking Bout karya Shin Yun Bok - juga first kenal dalam Painter of the wind

ochestra music - First nampak dalam Dongyi

gayageum - first kenal dalam Heartstring

pyeongyeong - ala2 lithophone. first kenal dalam Dong Yi
Seperkara lagi yang saya takkan lupa dekat sini adalah perasaannya bagaimana menjadi satu-satunya (dua orang je)orang bertudung yang ada di muzium sebesar dan sesibuk ini. Saya tak pernah rasa takut malah lebih seronok. Sebab awal-awal masuk je dekat tangga, terus ada sekumpulan budak-budak Korea yang berkumpul tegur kami dengan mesra sungguh dengan ucapan Assalamualaikum!! 


budak kecil peramah
Tak cukup itu, sepanjang kami jalan-jalan dalam muzium tu, punyalah ramai officer korea tegur dan bersembang dengan kami. Setiap kali baru jumpa mesti diaorang sapa dulu dengan  "Assalamualaikum!" Uiks,aneh sikit. Tapi rata-rata bila kami tanya "Awak muslim ke?" diaorang mesti gelak dan cakap "Taklah! saja je tegur awak.Need any help?"  Oh.. terharuu...~ Tukang ambilkan gambar sangat ramai dekat sini. Baik-baik belaka.

replica Gyeongcheonsa Pagoda
National Muzium of Korea sangat-sangat superb untuk dilawati. Pertama sebab dia memang ada banyak benda untuk ditengok, kedua sebab dia FREE (semua muzium utama kat Korea free ye), dan ketiga sebab ada tempat tengok movie dan tempat makan/rehat yang menarik. Kami siap jumpa ABC Green Tea yang sedap lagi~ Of course la beli, dah jadi kegemaran pulak ber-green tea di sini. Yum2~



ABC version korea
Next, kita berlarian laju-laju pula ke National War Museum (10minit jalan dari Line 1 Biru Tua Namyeong Station) sebab dia tutup pukul 6. Agak bermasalah sikit ke sini sebab internet bohong kata jalan sepuluh minit JE. Dari station tu kena belok kanan ke jalan utama, then belok kanan lagi jalan dalam 15-20 minit(jauhhh!) then lintas jalan, lepas tujalan ke kanan 2 minit masuk gate askar pastu jalan ke depan gate 5-7 minit baru dan bukan muzium yang betul-betul tepi pintu gate. Aiyoo, punyala berbelit ok jalan datang sini. Nasib baik orang-orang keliling baik.


bangunan utama
Awal-awal tu, kami tersilap masuk muzium yang tepi gate. Ingatkan dah sampai sebab nampak ramai askar. Sekali rupanya tu Muzium Wedding Hall. Muzium? Bantai je lah jom masuk, macam menarik je bunyi. Sekali bila masuk tanya, rupanya baru tahu itu dewan orang kawin, bukan muzium pamer barang! erk. -_-' Gelak sakan abang askar yang tolong kami dalam tu. Lalu sebab dia baik, dia pun tunjuk jalan ke muzium kat atas yakni yang betul sampai ke kaunter guard muzium tu.

museum wedding hall
Pakcik askar war muzium sangat-sangat baik. Dia bagitau kami muzium nak tutup lagi 25 minit, kalau nak masuk gak larilah masuk. Kalau tiket dah tutup, masuk je free.. "Palli..Palli (cepat..cepat)"  Dia suruh naik ikut tangga sebelah postguard dia (tangga itu agak aneh, sangat kecil melekat half ke dinding). Kami pun dengan innocent nyer lalu situ sebelum tiba-tiba dekat tengah jalan, pakcik guard tu keluar panggil kami kuat-kuat sambil tunjuk 'bukan situ. sebelah! sebelah!' sambil tergelak-gelak. Huh?  Aaaaa T_T Rupanya sebelah tangga tu ada lagi satu tangga yang proper. Silap naik tangga, ternaik tangga yang tempat paip bangunan lalu. Patut kecik benor. *malu*

As been predicted by pakcik tadi, kaunter tiket dah tutup. Kami takut-takut nak masuk lalu depan kaunter penyambut tetamu, tapi gayanya macam diaorang buat dono sahaja, maka kami pun segera amik pamplet dia dan terus buat muka selamber masuk. Yeay! Free! ( 3,000 won patutnya).




Disebabkan muzium ini juga sangat besar dan luas termasuk area luar, maka kami decide untuk tengok-tengok mana yang perlu je. Usyar-usyar sikit. Then keluar pergi area taman dia. Mungkin jugak sebab berdebar tinggal kami je manusia yang ada dalam tu area tu. Untuk mengurangkan rasa bersalah tak bayar tiket, kami pun pergi beli frigde magnet dia yang harga 3,000 won jugak. Hehe.. Dapat lah souvenir satu.






Sebelum jalan-jalan di sekitar taman di Muzium ni, kami solat jamak takhir di tepi pintu area parking bawah tanah muzium nih yang agak tersorok. Gilir-gilir solat supaya boleh tengok-tengok kalau ada sapa-sapa datang. Sini tak berapa boleh solat terang-terang, nanti orang tengok pelik. Kita jaga-jaga sudah. Waktu Maisarah solat, saya yang waktu itu menjaga persekitaran tiba-tiba didatangi seorang pakcik tua yang pegang bakul bunga dengan isterinya. Jual bunga kah? Alamak.Alamak.



Makcik tersebut sangatlah curious apa kami buat dekat situ, nasib baik Mai cepat habis solat. Kalau tak jenuh nak terang. Pakcik tu alhamdulillah mampu bercakap english macam budak sekolah rendah. Simple, comel tapi masih boleh faham. Kadang-kadang kena jugak pakai perkataan korea untuk fahamkan mereka. Yang makcik plak, langsung. Korea only. Tapi overall mereka sangat peramah dan baik hati. Comel je tengok diaorang macam datang dating berdua dah tua-tua..

" You works as English Seongsangnim(teacher)? "
"Aniyo..No.No. I know English little... I read book.. study little.. "  
" Aaa... geurayo(really)? Your English is quite good "  


Ok, kembali kepada cerita War Muzium. Satu benda yang paling saya tertarik di sini adalah The Statue Of Brothers. Siapa yang suka tengok cerita-cerita perang mesti pernah dengar/tengok movie Tae Guk Gi : The Brotherhood of War. Thanks to Abah, baru sekarang saya tahu rupanya ni kisah benar cuma ada sikit pengolahan jalan cerita. Kisah kasih sayang brotherhood yang sangat erat dan melankolic terutama bila mereka berjumpa sebagai pihak seteru dalam Perang Korea. *sedih*




Habis pusing seluruh War Muzium, kami bergegas ke Korean World Cup Stadium (Line koko 6 )pada lewat petang a.k.a nak maghrib. Disebabkan dah terlampau lewat, kami tak dapat masuk ke dalam stadium (malas sebenarnya). Jadi jalan-jalan luar tengok-tengok orang dah bergambar. Melalui pemerhatian, kebanyakan yang ada dekat sini waktu petang adalah kaum-kaum ibu dan anak-anak kecil yang bersenam. Bersenam main bola siap! Ibu aktif, anak setuju! Haha.. Comel~ Diorang punya subway station sini pun theme bola habis.

korea world cup stadium
subway stadium
subway stadium lagi



anak dan ibu ber riadhah
Next, teruskan perjalanan ke 63 building (jalan kaki 30 minit lepas Line Ungu 5 yoeido station). On the way, kami cuma sempat beli air untuk alas perut. Semangat sangat nak pergi 63 building. Pengaruh My girl? Tak tau. Tak tau. =p  Tapi yang penting, sengaja nak tengok view Seoul terutama Han River dari atas puncak. Cantik dengarnya.

63 building siang
63 building malam
63 Building ada banyak area untuk dilawati. Ada Top View area (tengok pemandangan), ada Seaworld Area (muzium ikan dan peguin?) dan ada Wax Museum (macam Madame Tussaude), ada muzium pameran seni, kedai cenderahati dan banyak lagilah . Tapi harga tiket dia....T_T... paling murah adalah Top View area : 11,000 won + pameran seni dan kedai... Nasib lah, nasib baik last tempat untuk harini. Nak naik punya pasal, lebur lah sebanyak itu. Area lain, ambik gambar depan pintu sahaja. Hehe. Jadiklah~

p/s: gambar naik lif tak smepat ambil, penuh sangat orang...




art gallery

atas 63 building

teropong cari Gong chan?
Turun-turun bangunan, rupanya jam dah pukul 10.00. Alamak! Ada lagi sejam je sebelum subway service tamat. Maka sebab tak larat nak jalan plus takut lewat nak ke subway station, kami terus naik teksi ke Yeouinaru Station. Ahamdulillah rupanya takdelah mahal sangat. 3,000 won je. Boleh guna T-money card lagi. =) Maka, kemudian meloncat-loncat trainlah kami balik ke Sindorim dan naik bas ke Dongyang balik. Tepat pukul 11 malam sampai depan pintu bilik sambil ditunggu Kak Pady yang dah bercekak pinggang risau. Ngee, mana tak nya handset takleh pakai, tentatif kami main tukar-tukar sendiri, macam mana dia nak reach? Mian~ ........................................*solat jamak dan terus tidur*

2nd Day

Bersama Kak Pady dan Kak Nad yang dah recharge sehari, saya dan Maisarah yang masih excited meneruskan perjalanan untuk hari second last. Selain travel ke tempat menarik yang berbaik, fokus hari ini juga adalah untuk pergi University-University tempat rakan-rakan kami belajar. Alang-alang diaorang busy, meh lah kami je datang sendiri. Hehe.. Cuma Maya je tak sempat jumpa, sebab dia di Daegu, luar Seoul. T__T
First, Bukchon Hanok Village (Line 2 hijau Anguk Station) - antara tempat idaman saya wajib sampai bila di Korea. Uniknya di sini, ia adalah sebuah kawasan yang mengekalkan bentuk dan struktur kebudayaan Korea lama terutamanya bentuk rumah di sini. Masuk area ini seolah-olah memasuki pintu peredaran masa -back to the past. Orang kata penduduk di sini dulu semuanya adalah pekerja-pekerja istana di sekitar kawasan ini. 






kawasan jalan kaki
contoh pintu rumah
Disebabkan kawasan ini teramatlah sangat besar termasuklah di kelilingi oleh Gyeongbokgung Palace, Changdeokgung Palace dan Jongmyo Shrine, activity 'Buckchon Wandering' kami hanya mampu menghabiskan 1 kawasan iaitu Gye-Dong Alley (selama dalam lebih kurang sejam setengah) daripada total 6 alley yang ada. Fuh, penat giler! Dah la berbukit~ @_@ *semput*

peta
Istana di sebelah
wandering
coffee shop
Buchon Cultural Centre
Oh ya, sebelum mula wandering, sebaiknya ambil pamplet peta di pusat utama dia yang ada di bangunan terawal sebelum masuk lebih dalam. Dari situ boleh tengok dalaman rumah lama dan boleh buat pilihan alley mana nak lalu dan tempat menarik apa yang ada. Macam kami, kami bantai je pilih Gye Dong Alley sebab pertamanya dia betul-betul sebelah istana, kedua dia punya jalan tak berbelit dan ketiga dia ada banyak  tempat singgah menarik contohnya Choong Ang Middle and High School - sekolah lokasi Winter Sonata. (tapi sebab kelam kabut, malas nak masuk dalam-dalam. sekali bila balik bukak internet baru wow! T_T )

Choong Ang High School -site drama Winter Sonata
salah satu rumah di Bukchon



sanggojae - salah satu rumah di Bukchon yang jadi lokasi penggambaran Personal Taste
Kemudian, kami cepat-cepat ke National Palace Museum (Line oren 3 Gyeongbokgung Station). Dia actually sebelah je dengan GyongbokGung Palace yang kami pergi dengan Razin dan Min dalam part 2 haritu. Muzium ni unik sebab dia khas untuk istana-istana punya barang sahaja. Memang superb gak lah. Kaya kot raja-raja diaorang ni dulu. Kita cuci mata sudah...~


pintu " sapa lalu, takkan tua sampai bila-bila"  - legend only
bersama entah siapa berpakaian hanbok
perhiasan kepala puteri time kawin
baju raja
cop mohor raja
corak raja?
Tengah-tengah pusing tu, tetiba terperasan ada something best dekat Gyeongbokgung Palace kat luar. *mengintai* waah, ada changing guard ceremony! Nak tengok! Kak Nad dan Kak Pady tak larat pergi, maka saya dan Mai terus keluar lari-lari nak cepat sampai. Wajib tengok.Macam dekat London dulu, ini pun tak boleh lepas ni. *jalan laju-laju*  _/~_~\ /






ada video tapi sekarang internet tengah ciput. nanti saya update lain~

Habis.... ! Yeay~

Eh, dah pukul 1 lebih. Kena bertolak ke Hanyang University (Line hijau 2) pulak. Hanyang University katanya adalah the best Engineering Universty dekat Korea. Wow. Ada temujanji nak jumpa Min dan Zaki, ex-schoolmate yang sekarang study sana. Err, erti kata lain sebenarnya diaorang nak bawak makan lunch. Hehe. Lapar dah~ Sambil reunion, sambil makan, sambil jalan-jalan Hanyang University, sambil solat dan rehat. 4 in 1. Terima Kasih Min! Terima Kasih Zaki!

dinding welcome to Hanyang
Hanyang Plaza
Uni Hanyang
Logo singa kebanggan Hanyang
Lunch with Min & Zaki  - ops, baru perasan Zaki langsung takde gambar dalam travelog. Huhu, tak ingat langsung dah. Ingat nak makan je. sorry.. =p
on the way ke hostel Min
Min and us in front of the hostel
pekan Hanyang
Next, ke Children Grand Park (Line hijau Tua 7). Takde kerja saja jalan-jalan taman sebab Jordan takde taman *tetiba. hehe* Okaylah, sangat besar, sangat warna-warni, sangat banyak pokok. Nasib baik time ni takde apa-apa event. Orang sana kata kalau ada event ke carnival ke memang sangat-sangat pack taman yang sangat besar nih. Uuuu.. Alhamdulilllah.. Boleh jalan-jalan sambil rehat lagi *dah penat sebenarnya*










Petangnya, our last destination hari ini adalah Korea University (line koko 6) - one of the best University terbaik Korea (dalam S.K.Y). Saja nak jalan-jalan dan ziarah kawan jugak dekat sini, Haniff. Korea University punya bangunan lawa-lawa. Macam bangunan istana. Disebabkan Haniff memang berbakat besar jadi tour guide, time pusing-pusing memang banyak la cerita boleh didengar. Contohnya adalah sikap student Korea yang time exam, diaorang akan tidur terus kat library dan bawak selimut ubat gigi semua. Wow, nerdnya.



gerbang utama





disebabkan Korea Uni takde gate yang ada lambang, maka snap  je la  lambang dengan pondok guard
Wan Hanif, the man of the evening
Habis pusing-pusing university, Haniff bawa kami makan waffle aiskrim. Dia belanja. Yes, Alhamdulillah.. ^^ Perasa pilihan : tentulah Green tea! Then berinterviewlah kami semua sebanyak-banyaknya dengan dia gaya macam kawan lama. Thanks Haniff! Semoga terus sukses dalam exam, jasamu dikenang~ *kitaorang terharu sebab dia sangat gigih sanggup bawak jalan-jalan sejam walaupun banyak kali kitaorang kata takpayah sebab esok tu dia nak exam *  Maka, seterusnya adalah balik hostel, berkemas siap-siap untuk esok, dan tidur.

ice cream waffle perasa green tea
Last Day


Kalau nak travel, ambillah tiket flight yang balik malam-malam macam kami. Sebab siangnya walaupun hari last boleh sakan travel lagi dengan syarat beg dah siap kemas malam sebelum tu. =D

Ok, untuk last day ini saya dan Maisarah berpisah balik dengan Kak Nad dan Kak Pady. Kami dah travel merantau tempat-tempat baru lagi. Akak-akak tu plak nak pegi shopping yang baki-baki. Maka, kami pun sepakat jumpa balik pukul 3 petang. Jadi seawal jam 8 pagi lagi saya dan Maisarah keluar supaya boleh maximumkan hari.

First, destinasi pertama kita hari ini adalah Sungkyunkwan Univeristy (SKKU). Oh, yang ini kenal dari drama historical Sungkyunkwan Scandal (SKKS) dulu. Plus, Luqman the AJK aritu pun study situ. University ni ada dua kampus, salah satu dari dua tu hanya satu je yang ada budak melayu kat SKKU. Sampai sekarang saya pening mana satu. Ntah macam mana kitaorang terpergi yang line biru tua (lagi satu line biru muda)  Daku ingatkan dekat., sekali sejam lebih naik train. Boleh bantai qada tidur lagi sepanjang jalan. Alhamdulillah, puas rehat. Orang pun tak berapa ada.



Sungkyunhwan University ni adalah university tertua dekat Korea. Wujud sejak zaman dinasti Joseon iaitu pada tahun 1398 - dah 600 tahun dah! Wow...~ Dengarnya dari dulu lagi University ni dah hasilkan ramai cendiakawan-cendiakawan Korea. Dalam area university ni jugak sebenarnya ada banyak monumen lama (or should we said purba...err.. ancient lah) seperti Dongjae and Seojae - yakni dormitary lama zaman dulu-dulu yang dengarnya digunakan sebagai latar dorm dalam drama SKKS. Tapi sebab asyik confius dekat campus mana satu, last-last tak cari pun. Jumpa gate, jalan-jalan, ambik gambar, balik. Sama ada ia lokasi penggambaran SKKS juga atau tak, I don't know. Pening.

gate sungkyunkwan Uni


bangunan Uni

Habis SKKU, kita bergerak ke Seoul National University (Line oren 3) pulak. One of the S.K.Y group iaitu uni terbaik Korea. Amirah belajar sini tapi tak sempat ziarah dia. Takpelah, kami pun kelam kabut. University yang ini pun ada macam confuse antara dua. Mana satu yang betul wallahualam. Confuse. Bantai je pergi. Janji jumpa gate dan dah sampai. =p (update lepas balik: silap lagi! terpergi yang education.. -_-' haih)




Dah selesai round university, next kita ke Hongdae (line hijau 2) balik. Kalau haritu part 2 datang jalan-jalan dan pergi Hello Kitty Cafe, kali ini kita mahu pergi cari Tricky Eyes Museum dan Location Site Coffe Prince. Hanya dua tempat ni yang sempat nak pergi serentak sebelum patah balik Nandaemun untuk last shopping dan balik.

Hongdae
moscot Cat Cafe tengah pening kepala nak menulis nota
First, cari Tricky Eyes Museum (exit 9). Disebabkan muzium ni kecik dan berada di celah-celahan bangunan macam rumah kedai, adalah lebih baik sekiranya tanya orang sekeliling atau singgah je dulu kejap dekat kaunter pertanyaan tourism tengah-tengah Hongdae tu mintak peta dan arah jalan. TETAPI...! pengajaran utama dari kami : jangan datang tricky museum last-last macam nih. Tiket dia 13,000 won! Maka, sebagai student yang dah kopak lepas 8 hari di Korea, memang telan air liur je lah. Tengok mana yang boleh je kat area kaunter. Ada la sikit. Tapi kat dalam lagi superb..... ni saya ambil dari blog orang lain ya~

sign board luar
signboard dalam
us~
dan lepas ni orang lain punya gambar...cilok.













Then, cari Coffee Prince Cafe site (exit 4). Agak jauh sikit dan berbelit jalannya. Usahanya tentulah melalui peta dan tanya orang. Alhamdulillah sampai. Tapi erm.. disebabkan sekarang diaorang macam tengah buat renovation, agak macam usang sikit nampaknya. Tapi still nampak jelas je lagi. Kami setakat ambil gambar dekat luar. Dekat dalam tak boleh ambil gambar kalau bukan customer. Nak minum situ? Erm paling murah kopi 6,000 won. (even macam takdelah mahal, tapi still duit nak simpan shopping). Ok bye~!

pagar luar
the cafe

the wall


the drawing
And finally, jom pusing Namdaemun buat kali terakhir untuk beli souvenir berbaki yang diperlukan a.k.a habiskan duit yang ada. Eh..eh.. lupa. 10,000won kena simpan sebab nak buat tambang naik bas airport. Alhamdulillah kali ini pergi Namdaemun dengan sangat laju sebab saya dah hafal jalan. Gerai utama tentulah gerai unni cantik yang kami sentiasa dapat murah haritu tu. Beli-beli apa yang patut, pusing-pusing kejap, and say goodbye to them.. Then, lari balik hostel cepat-cepat.



Tepat pukul 3, kami sampai hostel. Kemas apa yang patut, salam-salam dengan student-student dekat situ yang banyak tolong, then bergegas naik bas angkut beg yang bertimbun-timbun saratnya. Kata Iffah, lebih senang kalau naik bas airport sebab dia terus sampai ke Aiport sebagai last stop. Perjalanan dari kawasan kami adalah dalam sejam (kot). Tambang pun 10,000won je. Oklah,deal~



And this is the last episode. Sepanjang perjalanan tunggu bas, naik bas dan sampai airport, memang rasa macam tak nak balik. Korea is fun! Banyak sangat benda baru dan best-best yang saya belajar dan saya jumpa dekat sini. Punya feeling nak pusing slow-slow sehabis-habisnya even kat dalam airport untuk last tengok Korean punya suasana sampai hampir-hampir kena tinggal flight. Haha. Aduh, tak perasan lah! Nasib baik ada encik steward panggil - Adik? Ke KL kan? Eh, cepat~ Orang dah naik lah. Erk? @_@


bas khuntoria.. isk3..

hutan dalam airport
mission accomplish
good bye korea~
Alhamdulillah, pengembaraan selesai. 8 hari yang penuh dengan pengalaman-pengalaman serta pengajaran baru untuk kami bakal bekal sekembalinya ke rumah. Tak sangka dah habis jua akhirnya. Syukur alhamdulillah, jejak pertama ke timur selesai. Insyallah, selepas ini ia bukan sekadar berhenti di sini, tapi ini adalah batu loncatan untuk misi menjelajahi bumi Allah yang seterusnya, mencari makna dan menerusi hikmah yang ada. Insyallah.

Seinfiniti terima kasih saya kalungkan buat rakan-rakan yang banyak membantu di Korea terutamanya Min, Maya, Zaki, Wan Hanif, Iffah, Anis, Razin, Luqman dan adik-adik Dongyang Mirae yang lain. Tanpa kalian, mana mungkin pengembaraan ini akan semenarik seperti yang kami lalui. Moga Allah balas jasa kalian dengan sebaik-baik ganjaran. Jemput datang Jordan kalau berkesempatan~

Last but not least, saya harapkan seperti biasa pengembaraan ini bukan manfaatnya sekadar untuk saya tapi juga untuk semua disekeliling saya termasuklah para pembaca. Yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk juga dari-Nya tapi mungkin disandarkan di atas bahu saya yang penuh kelemahan dan mungkin selalu terlupa.

Dan andai kata ada yang bertanya adakah kalau sampai saatu masa kelak, saya mahu kembali ke Korea:
Ya. sudah tentu!  Masih banyak lagi yang saya belum gali dan temui....Dan telah banyak yang sekarang saya mula rindui. ^_^

ok, jumpa lagi!

update :  Tambahan lagi sorang - seinfinti terima kasih untuk Mr. Luqman Saram, project manager TnT. Tanpa belas simpati beliau yang sanggup dikacau seminggu sebelum kami fly, tak ada lah kami sampai ke Korea untuk join TnT. Thank you~
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images