Bumi Dia Dunia Saya

Assalamualaikum

*Sesi sambung cabaran*

Day 26 – A photo of somewhere you’ve been to.

TRAVEL

Let see mana tempat yang dah pergi~

Tahun 1

Jelajah seluruh Jordan

Tahun 2

Turki (Istanbul + Antakya + Capadocia + Hatay + dll)
Syria (Halab + Damsyik)
United Kingdom (Leeds + London)
Perancis (Paris)
Belgium 
Holland (Amsterdam + Volendam)
Austria (Innsbruck + Neuschwanstein)
German (Frankfurt + Fussen)
Italy (Venice + Florence + Rome + Pisa)
Switzerland ( Jungfrau + Lauterbrunnen)

Tahun 3

Spain ( Cordova + Granada  + Barcelona)
Perancis (Paris + Besoncon + Gilley)
Syria (Damsyik + Homs + Hama + Nawa + Busra )
Russia ( Moscow + St. Petersburgh)

Tahun 4

*bersambung*

* update June 2011 : Korea (Seoul + Jeju) *

( Jalan-jalan transit < less than 15 hours : Kuwait, Bahrain, Mesir)
.
.
.
.
Yup,
Saya memang kaki jalan. Merata-rata saya pergi.Lagi jauh lagi saya suka. Lebih luas dunia yang saya lalui, lebih jelas perbandingan yang saya ketahui. Banyak benda yang saya boleh belajar. Belajar berdikari, belajar pengurusan, belajar bumi tuhan dan belajar kenal manusia.

Keluarga alhamdulillah sangat supportive (dari sudut dorongan ye, bukannye wang lagi setakat nih. Sendiri nak jalan, sendiri kumpul duit.). Mungkin juga sebab mereka sendiri pernah belajar di luar, jadi mereka tak kisah sangat saya berkembara asalkan pandai urus dan pandai jaga diri. Lagipun, mereka galakkan saya all-out sepuasnya sebelum balik Malaysia dan terikat dengan banyak tanggungjawab nanti.

Dulu waktu kecik, tempat utama yang saya nak pergi adalah Canada, bumi kembara ilmu mama dan abah saya. Tapi bila tahun pertama di Jordan, saya batalkan sebab ingatkan Canada tu macam America, susah ya amat nak masuk. Bila dah tahun empat baru tahu rupanya tak sesusah itu sebab Canada sama sahaja macam UK. Hmmph! Tengoklah kalau ada rezeki nanti, saya nak jugak pergi. Amiin......

Jujurnya,
semangat saya lebih berkobar-kobar untuk berubah dalam tempoh mengembara
mungkin sebab waktu begitu mata hati saya lebih terbuka
saya nampak jelas perbezaan kita dan mereka
malah kelebihan dan kekurangan yang saya ada
semuanya macam lebih tersusun jelas di depan mata
sebab itu kalau boleh saya nak genggam bawa kembali sebanyaknya 
sebab saya takut saya kembali futur di dunia saya

Semua bumi Allah ni sama
Di mana ada Islam, itulah bumi kita
Yang berbeza mungkin cuma budaya
atau hikmah sejarah yang kita jumpa
Selagi mana kita niat kekal kerana-Nya
Insyallah banyak ilmu baru bakal kita ada
Bukan sekadar kumpul debu di kasut saja.

Hurm... Saya cuma berbaki 2 tahun di luar. Entah balik Malaysia nanti dapat lagi ke tidak peluang macam nih. Syukur sangat-sangat sebab Allah beri saya peluang untuk belajar dalam keadaan ini. Walaupun kadang-kadang saya tension juga sebab duit selalu kurang sebab banyak habis mengembara, tapi saya selalu cuba kuatkan hati bahawa ini lebih baik dari saya habiskan sia-sia .... =)

Ok, doakan rancangan saya yang seterusnya berjaya. Saya sedang debar-debar tunggu keputusan aturan Dia.  Kalau baik untuk saya, insyaallah kaki ini akan sampai ke tanah baru dalam dunia saya. Insyallah kheir. Amin..

Jumpa lagi
Wassalam~













4 tahun penantian

Assalamualaikum...

Hari ini saya dapat satu hadiah..
yang dah 4 tahun saya nantikan..

Sepanjang tempoh tu 
saya selalu sangat gelisah
duduk tak senang 
jalan tak lapang
Tapi saya tak nak terus buang

Jadi saya terus tunggu
Bila nak sampai nih?
Cepatlah....
Saya bukannya berani sorang-sorang


1 tahun
.
.
2 tahun
.
.
3 tahun
.
.
4 tahun


Yeah, dah datang..... !!!

^_^
Alhamdulilah !
Lega nya~
Tenang sangat rasa

Eh, laa...
Saya bukan keseorangan rupanya
Ada juga orang yang serupa macam saya
Saya ingatkan saya sorang saja 

=)

Terima kasih Allah!
Syukurlah Engkau datangkan tepat sekarang
Walaupun lewat
Tapi mesti Kau ada sebab kan?
Tak apalah,
sekurang-kurangnya aku dah tahu:

1) Cahaya pasti tetap akan datang
2) Aku bukanlah hanya berseorang
3) Setiap kesulitan pasti boleh hilang
4) Masih belum terlambat untuk bergerak sekarang

Alhamdulillah.....!

p/s: 
Ainul Arina Madhiah,
Keluar! Pergi cari kegembiraan..
Sabar! Pergi cari ketenangan..
Tahan! Pergi cari kemanisan iman..
. : Biar pahit dalam kebersamaan, jangan bersuka ria dalam sendirian : . 

Kakak Penggerak, terima kasih ya~ ♥♥♥


Sekian, wassalam...

Ainul Arina
12 malam
'Baru jumpa bulan di balik awan'
Irbid

Riang Ria Jordan Mac 2011


Assalamualaikum...

Tadi waktu break antara kelas, ada seorang kawan buka dan belek-belek organizer kecil milik saya. Di halaman Mac 2011, dia tiba-tiba terhenti lama sebelum dengan penuh excitednya berkata 

" Mak aih, penuh giler jadual aktiviti ko...! "

Itu waktu pagi tadi.

Petang tadi pula lepas berlatih bola jaring, saya singgah kejap di rumah kawan ambil barang sebelum bergegas balik untuk Maghrib dan selesaikan urusan lain di malam hari. Dalam kelam kabut saya keluar, kawan yang ini plak kata

" Robot betul la dia nih.. Ko tak reti penat ke Ainul ? "

=) 

Banyak sangat ke eh? Alaaa.. seminggu je pun jangka masa semua benda nih. Habis karang, habislah~ :p Lagipun tak semua saya jadi AJK, saya datang sebagai penonton dan pengambil manfaat je. hehe.. 

Apa kata jom review balik apa yang ada di Irbid seminggu dua nih yang buat saya ke hulu ke hilir join sekaki selepas tamat OSCE Surgery 10 Mac haritu.

1. Anugerah Kecemerlangan Akademik 2011 (18 Mac)



Walaupun tidak berjaya melayakkan diri sebagai penerima anugerah, tapi saya tetap datang sebagai penyokong rakan-rakan sebaya yang menjadi AJK. Ingat senang klinikal year nak handle program macam diaorang? *sokong2!* Secara tak langsung juga, saya ambil peluang ini sebagai satu booster diri balik untuk kembali semangat study untuk cycle Pedi nanti. Walaupun macam dah agak mustahil je nak cecah dean list bila klinikal year medik nih, tapi takpe lah. Usaha tetap kena usaha! Kan? Kan? Ganbatte~

Sebenarnya seminggu sebelum event ni, saya sedang bermasalah sedikit dengan persepsi sesetengah orang yang suka bertindak tanpa berfikir di sini. Dengan kedudukan saya sebagai orang yang tersepit waktu tengah tak sihat minggu ni, saya jadi rasa cepat kecil hati dengan perangai mereka. Waktu itu saya tercari-cari, apa sebenarnya the best solution yang saya patut buat. Kenapa ada manusia yang terus suka tuduh melulu bila nampak sesuatu yang macam tak kena di mata mereka? Saya tak mahu jadi macam mereka tapi kalau saya di tempat mereka, apa yang saya patut lakukan sebenarnya. Dan tiba-tiba semua jawapan saya yang saya mahu cari, saya jumpa di majlis ini.. Seriously, saya nampak sangat-sangat jelas di sini. 

How? Nanti saya tulis lain di entry khas yang lebih spesific. Not now. =)

2. Minggu CAKNA 2011 (20-24 mac)

Debat Cakna

Cakna atau nama lainnya Current Issues And Speaking Language’s Week diadakan selama seminggu di sini. Ada banyak aktiviti yang PERMAI aturkan untuk ahlinya waktu ini. Ada forum CAKNA, Kuiz CAKNA, Debat CAKNA dan banyak lagi lah yang bertemakan 'Tsunami Reformasi Timur Tengah'

Kalau-kalau agak tak sempat nak up to date dengan isu-isu semasa global terutamanya revolusi domino effect di negara-negara asia barat sekeliling kami nih dan tsunami di Jepun, memang Minggu CAKNA adalah medium yang terbaik lah untuk ulangkaji secara ringkas semua peristiwa ini. Macam saya buat

Bercakap tentang Debat, tahun ni terpaksa tarik diri daripada jadi Hakim Debat sebab tangan dah full dengan tanggungjawab awal lain yang lebih banyak. Mana taknya bila kuliah je dah stat 8 sampai 5, lepas tu setiap malam ada debat. KARISMA pun tak setel lagi. Ish tak boleh. tak boleh. Terpaksa tolak juga. *frust* Takpe, next year kita join~ Ada dua tahun lagi. hehe. Apa pun, bakat baru debat tahun nih boleh tahan mantap. Bila plak eh nak buat english debate? Bakat banyak dah nih. Cepat laa... =)


3. PINTAR (25-29 mac)


Eh, ni bukan aktiviti khas. Ini memang program berkala setiap bulan. 
Keistimewaan PINTAR bulan nih adalah tayangan movie-movie menarik untuk tontonan semua.
Patutnya kena tengok ramai-ramai dengan anak PINTAR, ala-ala stay up ramai-ramai. Tapi sebab sekarang minggu exam dan ramai sibuk dengan CAKNA, jadi macam ter-delay kejap.
Never mind, satu apa pun dalam list cerita ni saya tak pernah tengok lagi sebenarnya. Jadi bolehlah buat stok list-list sumber elak mengantuk nanti. ^_^

4. Mini Klinik 2011 ( 26 Mac)

GP Mini Clinik 2011

Kalau dua tahun sebelum ini asyik di Irbid sahaja kerana ada sumber tenaga kerja (student medik dan dentist), kali ini MMJ buat permbaharuan baru : Export ! =) Jadi kali ini, Irbid hanya ada akan Dental Check Up dan Mu'tah dan Mafraq pula diberi peluang untuk  mengadakan Medical Check Up dan Dental Check Up khas buat pelajar Malaysia di sana. 

Sejak masuk tahun empat nih, saya memang fail kalau plan nak ke Mu'tah sebab banyak bertembung dengan hal lain, jadi inilah peluang keemasannya. Sambil jalan-jalan, sambil kerja. Sambil jumpa kawan, sambil jadi doktor. Best!

Dan alhamdulillah dapat juga saya serati program KARIM (Karnival Ilmu Mu'tah) yang turut diadakan serentak di sana. Ada beberapa keunikan yang saya suka dengan program tu. Nanti saya cerita lebih lanjut dalam entry Mini klinik ya~

5. KARISMA 2011 (31 Mac - 2 April)


Ok, sebenarnya tak mula lagi pun program nih. Masih di peringkat countdown. Masing-masing tengah pulun berlatih petang-petang nak tambah stamina untuk persiapan KARISMA. Tahun ini Karisma buat kembali di Irbid, ini kali kedua selepas waktu saya first year dulu. Insyallah moga ada penambahbaikannya dari yang lepas~

Debar sebenarnya nak lalu KARISMA ni sebab saya ditaklifkan menjadi Timbalan Ketua Kontigen Irbid tahun ini. Berat gak sebenarnya tanggungjawab yang satu nih. Insyallah lepas ni tak nak jadi dah. hehe.

Buat masa sekarang so far semua persiapan okay. Latihan okay. Baju T-shirt khas dari brotherhood arts pun dah siap semalam. Mereka dah hantar pos tadi. Jangka masa sampai maximum  31 haribulan dengan syarat lancar tanpa kerenah emigration. Bab ni memang kena tawakkal habis-habis. Allah je yang mampu handle. Kami dan mereka dah buat yang terbaik sedaya upaya. Moga-moga sempat sampai. Aminnnnnn... Insyaallah~ Doakan ya!

Harapan utama saya selain semoga kami menang (normal lah sukan kan?), harap-harap kelemahan-kelemahan KARISMA di tahun-tahun lepas dapat dipertingkatkan khususnya dari sudut semangat kesukanan. Sampai sekarang saya blur macam mana nak bagi orang tak gaduh time main. Terlebih dose sangat kalau semangatnya gitu. Main-main gak, akhirat jangan lupa... Ok? Jadi ukhwah kena jaga~ Insyallah..

selesaiiiiiiiiii...................

Ada satu lagi program besar sebenarnya tapi sebab dia masih di peringkat kajian, jadi kita simpan dulu lah. Buat bahan next time. =)

Ha, ini lah aktiviti IRBID bulan MAC 2011. Banyak ke? Ok je kot....

Kalau berminat, join je semua..
Kalau tak sempat, pilihlah mana yang utama..
Yang penting, peluang sudah di sua
Nak ambil manfaat atau tidak, itu hati sendiri perlu di tanya~

Remember : Time and tide wait for no man!


So far, saya sebagai warga PERMAI sangat berpuas hati dengan bulan nih. Mungkin juga sebab waktu penuh program bulan satu haritu saya tak sempat join walau satu pun sebab tengah busy exam, jadi bila dah habis exam waktu orang lain busy exam, saya rasa sangat bosan dan tertanya-tanya PERMAI takde program ke ye? hehe..  Bulan inilah tempat kita balas gian nak join program sama-sama. Alhamdulillah...

p/s: Nasib baik gak minggu ni dan minggu depan round kat Rahmah Hospital je. Maunya kalau kat KAUH, jenuh gak kena fikir dua tiga kali nak join program merata-rata macam nih. Alhamdulillah.Alhamdulillah. Tq Allah!

Ok, cukup setakat ini. Next time cerita lagi.

p/s: Program-program juga, study jangan lupa! ^_^

*tutup pen*

Jumpa lagi~
Wassalam....

p/s II : Tukar baju blog. Biar mata terang-benderang. =)

Latihan Pertama

Mini clinic 2011 Mu'tah
Assalamualaikum..

Alhamdulillah baru sudah selesai Mini Clinic di Mu'tah nun semalam.

Buat kali pertamanya, saya turut serta bukan lagi sebagai seorang pesakit atau seorang AJK atau seorang test technician tapi sebagai seorang GP (general practitioner a.k.a Doctor) yang akan bertugas menjadi di kaunter consultation.

Debar oo nak berlatih jadi doktor. Terasa macam kena ambil exam OSCE dalam bahasa Melayu plak. Bab ilmu tu satu hal, bab komunikasi pun penting gak kena praktis sekarang. Pesakit tu bukan objek jadi kenalah pandai ambil hati dan buka jalan macam mana nak kasi dia open dengan kita dan berkongsi rahsia dan masalah peribadi dalam jangka masa yang pendek tu. Uuu, cuak-cuak..

Tapi alhamdulillah, semalam semuanya berjalan sangat lancar. Totally great! Thanks to Allah for giving me such a wonderful experience in Mu'tah. Dah lama tak sesenang dan hati selapang semalam. =)

Ada banyak benda saya nak kongsi dekat sini, tapi sekarang tak sempat nak tulis semua. Ada 6 kelas menanti pagi ni. Jadi kena dahulukan apa yang lebih utama sekarang.

Sekadar mahu memetik sesuatu yang sangat terkesan semalam...

Barang siapa melepaskan seorang mukmin dari kesusahan hidup di dunia, niscaya Allah akan melepaskan darinya kesusahan di hari kiamat, barang siapa memudahkan urusan (mukmin) yang sulit niscaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia dan akhirat. Barang siapa menutup aib seorang muslim, maka Allah akan menutup aibnya di dunia dan akhirat. Allah akan menolong seorang hamba, selama hamba itu senantiasa menolong saudaranya. Barang siapa menempuh perjalanan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memudahkan jalan baginya menuju surga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah satu rumah Allah untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya bersama-sama, melainkan akan turun kepada mereka ketenteraman, rahmat Allah akan menyelimuti mereka, dan Allah memuji mereka di hadapan (para malaikat) yang berada di sisi-Nya. Barang siapa amalnya lambat, maka tidak akan disempurnakan oleh kemuliaan nasabnya.” (HR Muslim)


^_^


ok ya.
Jumpa next nanti~


Wassalam.. 

Home Sweet Home

assalamualaikum..

sambung cabaran lagi
*serius macam habis idea walhal aktiviti banyak je kat Jordan sekarang*

Day 24 – A photo of something that means a lot to you.



To thee I'll return, overburdened with care;
The heart's dearest solace will smile on me there;
No more from that cottage again will I roam;
Be it ever so humble, there's no place like home.
Home, home, sweet, sweet, home!
There's no place like home, oh, there's no place like home!

[ John Howard Payne ]


Looking forward for Sixth Of Six ~ ^_^Y

p/s :
Baru perasan post editor saya adalah sangat old-fashion. Padanlah orang lain tulis style canggih-canggih, saya maintain tulis style yang lama. Haha, padah malas godek update. ;p
Okay bye. Nak pergi tengok Debat CAKNA 2010~


wassalam.

Siapa saya?


Assalamualaikum

*sesi sambung cabaran~*

Day 23 – 15 facts about you.

Erm, memandangkan saya dah selalu sangat jawab soalan macam ni secara sendirian berhad, kali ni saya cadang nak ambil jawapan dari orang lain pula. Jadi secara istimewanya disebabkan saya dapat tugasan cabaran blog ini dari PlurkVille a.k.a Kampung Pisang Joget, maka sasaran responden juga adalah mereka yang tinggal di sana. =)

Baik.

Soalannya berbunyi : Apa pandangan kalian tentang saya yang kalian kenal?

Jawapan mereka..........

Kak Ai's
beliau seorang yang bersemangat berpasukan....gehehe~*main bola jaring pakei baju kurung*

(erk,hehe..itu namanya gian nak pegang bola selepas berbulan-bulan pegang buku. ;p)

Tim
dia budak baik, gadis solehah yang berjiwa besar. atlit ni.. dan berpandangan jauh~ seorg yg mesreee jugak =)

(rasanya saya dah terlebih 'mereng' dan 'kurang masak' dalam plurkville tu. =p )

Kak Wani Adnan
peramah. =D

(Owh, yang itu memang konfirm fakta sebenar.. hehe..)

Kak Sarah Shukor
Komited dengan study dan tanggungjawab =)

(Am I? Tetiba rasa jauh sangat lagi bezanya dengan KS. huhu...)

Arina
mcm mak2 =p

(shuuuuuuu??????!!!!!.... -_-' bertuah punya budak. Ko lagilah, macam baby! hehe )

Kak Wana
bersemangat dan cekal =)

(Cekal? Psss akak, nak tahu satu rahsia? saya pun selalu homesick jugak. hehe.. ;p)

Ct Winky
mesti seorang yg tenang dan susah nak marah? btol x? sbb ct tgk layout plurk n profile picture..hee~~

( => Gambar-gambar tu semua memang gambar penenang kalau tengah hangin. Tengah berusaha menjadi orang yang banyak bersabar sekarang..)

Jull
inquisitive =D tidak malu bertanya, kualiti terbaekkkkk! pemimpin berjiwa rakyat pun boleh gak kan =D

( kesimpulannya saya cepat excited kah? hehe.. pemimpin berjiwa rakyat? Hope to be one. Amin.. =D )

Kak Izz
aktif,komited,tegas,bakal leader in future insyaAllah..

( Terasa ada ciri skema di situ. Hehe. Takpe, kearah skema yang berkualiti. Kan akak kan? hehe.. )

Kak Yus
ye lar jwpn izz tu! nmpak sgt komited dlm smua hal.. *Atlet pun yer jugak ni*

( Jawapan para ibu ni selalunya lebih kurang sama kan? Mama saya pun pernah cakap saya tak reti duduk diam, suka sangat ke hulu ke hilir.. hehe.. )

Kak Nat
ye..ye..sangat setiakawan jugak!dan pandai coupe dgn any situation dan cekal hati..

(akak, cekal hati dan pandai coupe dengan keadaan tu sebenarnya berat sangat saya nak buat seminggu dua nih. Banyak sangat benda jadi sekaramg. Sebak plak saya baca akak sebut saya gini, walhal saya sebenarnya takde lah kuat mana. Doakan saya kuat-kuat selalu ye! => )

Mahera
FLOJ

(*pengsan* Itu Fathiyah Idris la wei...! aiyoo... >_< )

Kak Sol
unique =)

(Hurm.. Terkejut eh tengok saya kat plurkville? hehe... Sayang akak!)

Lala
dia dah pegi rusia akhir taun lepas. dah tgk kubah bawang tu.

(Haa? Erm, maknanya saya kaki travel kah? hehe.. betul3... ;p )

Kak Qis
hmm...awk seorg yg fun, loving n penuh emosi..hehe

(Yup, plurkville adalah saya punya playground~ Yeay!!!! =D )

Kak Diya
akak tak reti nak describe orang sangat ni. akak bagi jawapan simple2 jelah ye. akak rasa ainul ni sangat rajin dan aktif, suka explore new places or new things. ainul teliti, dan suka memerhati. bukan perhati yang biasa2, tapi perhati dengan akal hati =) wallahu'alam. akak tak kenal awak in person, jadi tak mampu describe banyak2.

(Ini bukan simple nih, ni dah berjela nih. hehe.. Takdelah, gurau je. Yup, saya memang suka memerhati lama-lama. Sebab saya selalu takut yang kalau-kalau yang saya nampak hanyalah ilusi semata. =r )

Kak Nad
Ainul: Berani suarakan pendapat dan voice out. Jujur je gaya dia tulis kat blog, kalau baca selalunya mesti macam eh alamak aah laa betul laaa (alamak kantoi2 stalker sebab baca dendiam pastu tak tinggal komen pun haha). Pastu rasa2nya, Ainul enjoy travelling eh? :D

(Yang ketiga saya memang angguk-angguk setuju. Yang kedua saya tengah usaha. Tapi yang pertama tu.... erm, saya belum betul-betul berani sebenarnya akak. Masih belum sampai benchmark idola-idola saya. Doakan ya. hehe.. )
.
.
.

Selesai~!

Eh terlebih 2 plak. Takpe je lah ye.

Ok, itu adalah saya dari pandangan ahli Plurkville, komuniti privasi kecil saya di tempat persembunyian seketika waktu bahagian-bahagian diri yang selalu terselindung mahu memunculkan diri. Bukan maknanya mahu hipokrit, tapi sekadar mahu berstrategi dalam hidup. Tak semua kondisi dapat kita hadapi dengan cara yang serupa. Seperti ada masanya diri kita perlu berhibernasi untuk kembali me-recharge tenaga. Atau pergi menukar angin supaya tidak terlalu lali dengan tabiat diri.

Dah lama rasanya saya tak buat aktiviti 'tanya orang siapa saya' secara rawak. Saya pernah cerita dulu sekejap pasal aktiviti ni. Sekarang ni banyaknya cermin saya adalah rakan-rakan rapat yang selalu monitor saya. Tetap, saya masih belum betul-betul mantap dari pelbagai segi. Banyak sangat lompong buruk sana-sini. Tapi takpe, saya akan buat yang terbaik untuk belajar memperbaiki diri. Pengalaman kan guru yang terbaik! Tolong saya juga ya kawan-kawan~ =)

Ok

Nak pergi CAKNA lepas nih.

Jumpa lagi
wassalam~

Selamat Datang, Bayi Comel!

Assalamualaikum



Sekarang saya tengah minggu nursery. Jadi persekitaran saya di hospital setiap hari adalah bayi-bayi baru lahir hingga sekitar seminggu dua hari. Alhamdulillah hari ini ada satu pengalaman baru yang saya timba di hospital. Saya dapat masuk operation teater untuk tengok pembedahan Caesarian.

Memang betul-betul begini!
*Gambar adalah ihsan google, tapi 98% sama antara gambar dan realiti tadi*

Awal-awal lagi bila kami bertiga perhatikan prosedur pembedahan, saya ada satu perasaan semacam bila nampak ada satu tangan yang terhulur keluar dari bawah kain yang menutupi seluruh seluruh tubuh si ibu di sebelah meja anaestetic. Ada manusia rupanya di bawah itu yang sedang berserah, bertawakkal dengan membiarkan manusia lain merobek tubuhnya, hanya untuk mengeluarkan seorang manusia kecil yang berada di kantung perutnya. Penentuan hidup matinya juga boleh jadi di situ.

Waktu doktor menghiris pisau ke perut ibu yang terdedah, menggunting sikit demi sikit lapisan membran yang ada, menarik sedaya upaya lemak-lemak yang menghalang perjalanan, mengelap darah-darah yang keluar sebelum berhati-hati menebuk lubang di rahim ibu yang licin yang seterusnya memancutkan cecair-cecair jernih yang laju dari isi dalamnya, saya lihat satu persatu bagaimana doktor menarik keluar makhluk kecil yang menginap di situ dengan cepat dan segera tapi masih berhati-hati.

Ia kecil, putih kebiruan, lembap kuyup, lembik dan longlai. Betul-betul macam anak patung adik yang direndam dalam mesin basuh kami di rumah. Dalam hati dah ada satu soalan. Anehnya dia! Betul ke manusia tu? Aku macam tu ke dulu? Macam tak percaya je... @_@

Senyap. Tapi setengah minit selepas itu, ada suara menangis mula kedengaran. Kami yang melihat di tepi terus bergegas keluar bilik utama, menuju ke Dr 'Ula, residen Pediatric merangkap doktor grup kami hari ini yang sudah siap-sedia menunggu kedatangan bayi di tepi tempat pemanas baby.

Sambil beliau mengelap saki-baki cecair likat putih yang ada di badan bayi tu dan menyedut kahak-kahak yang ada dalam tekak bayi, kami di ajar maklumat-maklumat penting yang perlu kami kuasai dalam memastikan 10 minit terawal kelahiran bayi ini adalah berada di tahap selamat. Kami periksa keseluruhan inci tubuhnya, dengar bunyi jantung, dan pelbagai lagi check-up yang penting lain untuk bayi seawal ini. Contoh:

Airways - Check!
Breathing - check!
Circulation - check!
Obvious Abnormality - Check!
Urine - Check!
Blood Stem - Check!
Jap cari kaki - check!
---> elak tertukar baby~

Dari biru kini bayi itu dah kembali menjadi pink kemerahan, tanda perfusion stabil buat setakat ini. Suara tangisannya sangat kuat dan pergerakan badannya sangat aktif. APGAR score 6/8. Grimace tak dapat buat sebab bahan tak jumpa.

Melihatnya seorang bayi yang sedang kuat menangis di depan saya, saya jadi kembali teringat waktu awal kelahirannya tadi. Biru dan senyap. Memang macam ajaib rasanya tengok perubahan dari keadaan yang senyap, longlai, kuyup dan lembik tiba-tiba jadi aktif, merah, bising dan gebu. He's already here! Tadi takde, sekarang dah ada! =D Subhanallah~

Dr 'Ula buat kerja sangat pantas! Dia tanya soalan pun pantas sungguh! Kalau tak jawab pantas juga, maknanya bakal kena bebel kenapa tak bersedia. She's great! I like her!

Bila saya tengok Cesaerian tu, saya jadi teringat pengalaman mama waktu lahirkan arwah Fatimah dulu. Mesti macam ni jugak kan? Dari segi macam mana suspennya arwah nak lahir, macam mana birunya dia waktu lahir, macam mana lajunya doktor-doktor cuba nak selamatkan dia dari terus lemas + tersedak dalam meconium aspiration sebab placental rupture tu, dan semua aspek yang saya nampak tadi. Mesti sama!~

It's worth a while! Rasa dia tetap lain dari tengok video..

Saya terasa macam kembali masuk ke mesin rentas masa, melihat sendiri apa yang berlaku waktu mama saya melahirkan arwah adik. Cuma bezanya, bayi depan mata saya sekarang normal. Tapi arwah adik saya kena komplikasi yang agak teruk sebab kelahiran tu. She was having a major cerebral palsy. Totally. But still alhamdulillah both mama dan adik selamat waktu tu. Syukur..~

18 tahun masa yang Allah tangguhkan sebelum Dia makbulkan doa saya nak tahu apa jadi sebenarnya waktu mama bersalin dulu. Sekarang dah selesai. =)

Melalui pengamatan sendiri hari ni, saya memang serius rasa
-hebatnya Allah!
-hebatnya penciptaan manusia!
-besarnya pengorbanan ibu!
-besarnya tanggungjawab doktor!

Semuanya bercampur jadi satu dalam hati.

Just say ALhamdulillah....
Thanks you for everything....

Yet I'm still a sinful slave till now...
Forgive me O Allah...
Ameen ya rabbal 'alamin....~

Last but not least,
Ahlen Wasahlan wahai bayi-bayi comel... ^_^

Jumpa lagi
Wassalam~

p/s:
I'm doing my best not to get sick right now. Sayang lah kalau kena jauhkan diri dari bayi-bayi comel nih. But yet, my health seems getting worse. Esok wajib pergi klinik. Demi mereka yang cute, saya akan gagahkan diri telan ubat batuk putih yang tak sedap dari markas sihi itu. Yosh! Chaiyok2~ >_<

Ada kawan kata : Apalah ko immune lagi rendah dari baby kat sini. Gi minum susu ibu! Ceh~ -_-'

Surat Untuk Yang Menyakitkan Hati

Assalamualaikum

*Sambung cabaran lagi*

Day 22 – A letter to someone who has hurt you recently.

Erm.. dah lama tak surat lah sebenarnya. Macam mana ya?

.
.
.
.

Ehem.ehem...


Kehadapan ***** yang menyakitkan hati saya, (skema...sekema...)

Terima kasih,
sebab buat apa yang awak dah buat sekarang

Terima kasih,
sebab bagi saya sedar ragam manusia itu berbeza-beza

Terima kasih,
sebab bagi saya pengalaman berdepan dengan orang macam awak

Terima kasih,
sebab bagi saya inisiatif cari jalan macam mana nak handle perangai awak

Terima kasih,
sebab bagi saya perasaan tension maka saya lagi ingat Allah

Terima kasih,
sebab beri peluang untuk saya lari kejap tenang diri

Terima kasih,
sebab bagi saya sedar saya belum kuat nak kawal diri dan perasaan

Terima kasih,
sebab bagi saya tahu yang saya ni belum cukup bagus dalam bermuamalah

Terima kasih,
sebab bagi saya kenal kelemahan saya sendiri

Terima kasih,
sebab bagi saya peluang fikir kenapa kita jadi macam nih

Terima kasih,
sebab bagi saya fikir macam mana nak elak benda yang sama jadi

Terima kasih,
sebab bagi saya berlatih jadi sabar lebih kuat dari selalu

Terima kasih,
sebab bagi saya keazaman tak mahu buat perkara yang sama pada orang lain

Terima kasih,
sebab bagi saya pengajaran untuk bekalan saya yang akan datang

Teriman kasih,
sebab hadir dalam hidup saya

Semoga Allah kurniakan yang terbaik untuk kita semua~

.
.
.
.
.
.

Isk, sayang satu benda je. Semua luahan hati dalam surat ini selalunya akan datang 2-3 jam selepas saya bertenang. -_-'

=)

See?

Tak semua yang buruk itu memburukkan dan tak semua yang sakit itu sentiasa menyakitkan~ Sekurang-kurangnya imuniti hati boleh bertambah...

Insyallah~

*********************************************************************

Saya punya aktiviti:

Mulai minggu ini,
kelas mula pukul 8 pagi hingga 4.30 petang

awal Pagi morning report
tengah pagi round dengan doktor
Tengahari rehat sejam sekejap
hujung tengahri sambung afternoon round
petang kelas sampai habis

balik kelas, terus turun padang (kalau tak lewat + tak penat)
berlatih bola jaring, bola tampar
sampai dekat maghrib

balik rumah
rehat 2-3 jam sesuka hati
sambung study untuk esok
kalau tak larat, tidur je terus
bangun awal pagi baru ulangkaji

esoknya,ulang-ulang-dan-ulang rutin satu hari...

Okay, pediatrik memang penat sungguh! saya dah mengaku~ T_T

Nasib baik ada baby-baby nursery yang comel-comel boleh menghiburkan hati.. =D


Harap-harap badan yang macam terkejut sekarang ini cepat sikit adapt-nya.
Saya dah rasa semacam. Penat semacam. Tekak tak sedap & asyik rasa nak termuntah je.
Tapi setakat ni alhamdulillah boleh tahan muntah,
isk saya tak suka muntah
Muntah bagi saya adalah lambang severity.
Sekali muntah, insyallah terus sakit betul.
Dah itu dalam kelas sekarang mengantuk macam agak severe
Kena set satu badan balik nih
Ke ini side effect last vaccination of hepatitis semalam eh?
Entahlah..


Never mind!
Pediatrik best.
Walaupun orang kata antara semua, pedi paling dasyat rotationnya
Saya akan cuba sedaya upaya mem-best-kan diri sendiri

Just wish me luck!
Doakan ya~

Jumpa lagi

Wassalam

Terima Diri

Assalamualaikum

*sambung cabaran blog*

Day 21 – A photo of something that makes you happy.
- Recently -



Gambar ini mewakili rasa lubuk hati saya yang kadang-kadang jadi muram bila terasa ada bisikan yang buat saya rasa rendah diri, rendah semangat, rendah motivasi dan adik-beradik rendah yang lain. Maka, bila saya baca dan kembali berusaha jadi kuat, saya kembali sukahati! ^_^


Sukar sebenarnya saya mahu menjadi saya. (Eh, ayat apa nih?)

Saya cuba buat dalam bentuk nombor ya. Biar senang nak cerita kisah encik risau dalam diri saya dan encik jawapan yang selalu nak datang tolong~

1. Duduk di Jordan ini bagi saya bukan mudah. (Tapi bukan lah terlampau dasyat teruk sampai saya benci). Dengan orang Arab yang kadang-kadang senang sangat nak buat kita sakit hati, kesabaran memang sangat-sangat selalu teruji. Dengan kawan-kawan yang selalu dapat markah tinggi, kadang-kadang saya selalu terfikir saya sebenarnya layak ke tak nak berdiri bersama mereka di sini..

---> Ish, Ainul! Kamu kira bertuah dah dapat sampai Jordan dah 4 tahun ni. 4 tahun tu tahu? Dah 1460 hari dah pun. Duduk bercampur dengan Arab yang menyakitkan hati ni, pernah tak buat kamu rasa bahawa kalau kamu masih gagal kawal perasaan, memang kamu masih lemah bab urus marah. Tapi kalau dah pandai uruskan mereka, bravo! =) Kan bagus dapat belajar tahan marah.. Markah tinggi? Macam mana agaknya kalau markah kamu paling tinggi dan kamu jadi riak dan malas belajar dah? Ish3, na'uzubillah~

2. Saya memang suka berpersatuan. Kalau ada aktiviti-aktiviti menarik, saya memang tak lepas peluang. Tapi kadang-kadang bila ada masalah datang, saya terfikir adakah saya buat keputusan yang salah? saya takut sebenarnya kalau kerja saya dianggap fitnah kalau markah akademik saya tak setinggi rakan yang lain.

---> Kalau kamu tak berpersatuan, boleh jamin markah kamu boleh mencanak-canak naik macam menara taiwan 101? Siapa boleh tahu selain Allah? Bukan ke selama kamu banyak persatuan ni, Allah ajar banyak sangat perkara pada kamu khususnya bab tawakkal? Pernah tak kamu teringin nak bayang berapa banyak benih akhirat yang kamu dah tanam bila kamu bantu permudahkan urusan orang lain waktu berpersatuan nih? Nak harapkan pahala luar kerja + ibadah wajib je rasanya kamu punya akaun mesti tak cukup makan. Hesh, berapa kali nih nak ajar suruh yakin dengan Allah? Siapa tolong Allah, nanti Allah tolong dia balik~ INgatt~

3. Saya selalu teringin nak jadi macam orang lain. Nak baik macam dia tu, nak pandai macam dia nih, nak comel macam dia nun, nak istiqamah macam dia hat sana. Selalu sangat terasa macam saya serba kurang. Serba jahat. Serba tak best. Di sisi manusia pun rasa macam tak lengkap, di sisi Allah tu tak tahu lah apa taraf saya sekarang. Sedihnya tiba-tiba.

---> Tiada manusia yang sempurna lah Ainul. Setiap orang ada rezeki masing-masing, ada kekurangan masing-masing. Benda yang kita dah ada, tak semua orang ada. Sebab tu ada benda yang orang lain ada, mungkin kita tak ada. Adil la kan? Bila nampak orang hebat, doa lah banyak-banyak pada Allah moga-moga kalau ada rezeki dan kebaikan, kita pun boleh jadi macam dia. Orang yang lebih hebat jangan kita cemburu lebih-lebih. Allah mesti lagi tahu apa yang terbaik untuk kita. Kita jahat? Kita tak pernah bunuh orang kan? Kita tak pernah teguk arak kan? Kita tak pernah belasah cikgu kan? Jahat sangat kita level kita sekarang? Kalau setakat benda-benda kecik, sekali terbuat sudahlah. Jangan sesat lama-lama, patah balik cepat-cepat. Allah selalu boleh terima kita, asal kita betul-betul nak berubah walaupun susah. Biarlah orang nak kata apa, yang penting kita tahu hati kita

4. Saya banyak sangat kelemahan sampai kadang-kadang saya terfikir kenapa banyak sangat kelemahan yang saya ada. Orang lain tak macam saya pun..

---> Kita adalah kita. Mereka adalah mereka. Apa-apa pun, diri kita sekarang adalah satu keunikan yang kita saja ada. Tiada siapa boleh jadi kita, ganti kita dalam dunia. Semua orang ada ciri khas tersendiri. Kalaupun dekat sini kita rasa kita kosong, tapi ingat kita adalah anak kebanggan ibu bapa kita. Kita pegang harapan mereka sekarang. Sekarang kita dah mula bertapak sejauh ini, kenapa kita nak berhenti tengah jalan dan lari? Teruskan! Percayalah, dengan kelemahan ini insyallah suatu hari nanti ia boleh jaid kekuatan untuk kita terus berdiri kuat dalam cabaran hidup kita nanti.

Ok??? =D

Normal lah kalau kadang-kadang hati berbisik macam nih. Yang penting kita kena tetap terus kuat dan berkeinginan untuk terus berjaya dalam hidup! Pengalaman adalah guru yang terbaik. Mana-mana yang nampak tak betul, kita betulkan. Bila selesai dan berjaya, tua nanti mesti kita boleh berbangga dengan apa yang kita dah lalui sebelumnya.


Ganbatte ! Jiayou! Jiayou! =)

***************************************************************************

Ramble~

1. Hari ini hari pertama masuk round Pediatric! Tiada round pun tadi, cuma doktor compact-kan 4 sekali satu hari. *Berpinar-pinar* Lepas ni boleh lah nak ambil gambar bayi Arab banyak-banyak masuk blog. hehe... Owh, tadi result surgery dah keluar, alhamdulillah lebih tinggi dari jangkaan asal (soalan sangat susah dan tak terjangka!). Boleh tenang sekarang. Mari study Pedi~ Yeay!

2. Saya ditaklifkan sebagai Timbalan Ketua Kontigen Irbid untuk KARISMA IV tahun ini. Pertama kali kena uruskan hal-hal kesukanan walhal selama ini aci redah main je. Dalam masa satu bulan ni, kami bakal beraksi habis-habisan di padang. Mohon doakan kejuaraan IRBID tahun ni ya. =) Aminnnn!

3. Tadi telefon Malaysia, mama abah semua di kampung. Ada kenduri sambut cucu tiga orang sekaligus. Tak kesampaian lagi saya nampaknya. Dengar bising-bising belakang telefon pun dah rasa macam nak balik malaysia sekarang jugak. T_T

4. Sekarang dah pukul 1.30 pagi. Tadi 1.15 pagi baru habiskan buat puisi untuk projek antologi terbaru GKLN. Itulah tangguh punya akibat. Isk3..

5. Irbid masih winter. Kelmarin tak tahu suhu tapi seharian hujan. Semalam 5 degree hujan-hujan jugak. Hari ni 9 degree terang dan panas. Sobah punya gas macam dah nak habis je nih. Kalau habis, maksudnya bakal jadi tong ketiga baru la tahun ni. Aduh.

Ok jumpa lagi
Wassalam~

Worries ?

Selamat Hari Jadi, Abah! =)

Assalamualaikum...

Alhamdulillah tadi mini OSCE dah setel~
Esok ada OSCE plak. Emmmm, mintak jangan putus doakan kami ya~ ^_^

Eh, sempat lagi kan saya nk update blog? Hehe...
Jgn risau. Ini update wajib demi somebody yang paling saya sayang..
Lulus tak lulus exam saya pun boleh kena mengena dengan redha dia...

Siapa?

(づ。◕‿‿◕。)づ ABAH SAYA !

Kenapa?
⊂(◉‿◉)つ Lusa hari jadi beliauuuuu...~ (11-3-196?)



.: Selamat Hari Lahir Abah ! I love You ! :.


Arina doakan Allah perkenankan semua doa abah dunia akhirat. Aminnn~


Baru minggu lepas saya telefon rumah membebel-bebel mengadu takut dengan exam + study + kerja pada orang di Malaysia. Tambah-tambah bila waktu tu macam-macam masalah macam menggedik nak datang sekarang.

Mula-mula cakap dengan mama, as usual mama awal-awal akan cakap " Kan dah kataaaa jangan aktif sangat masuk klinikal. Sudah-sudah la.." -_-'

Uuuu, kena sebijik~ Tebal telinga kena tegur balik. Padan muka aku. Sorry la mama. Nak buat macam mana, anakmu sorang ni memang tak boleh duduk diam. >_<

Tapi still, mama tetap kasi beberapa cadangan dan nasihat untuk setelkan masalah tersebut. Lepas tu mama kasi telefon pada abah untuk sesi nasihat seterusnya.

Bila habis mengadu pada abah, tahu apa abah jawab?

" Hek eleh. Dah tahun 4 pun takut exam lagi ke? Macam tak pernah exam.. Orang makin besar makin pandai setel masalah hidup, dia tak reti. Apa la...Hahaha... "

Erk, ini memang nak kasi jantung berhenti terus ni. Dasyatnyer smash dia. Kejam. Kejam. -_-'

Aaaaaa.... orang kecik lagi laaaa! Baru 22 tahun tahun. Mana banyak pengalaman hidup lagi macam dia! Ish, suka mengusik orang! >_<

Nasib baik tak lama. Lepas puas gelakkan anaknyer yang innocent, baru abah kembali normal dengan menjadi motivator terhebat balik dalam hidup saya.

Waktu itu lah abah pesan

"Hidup kita ni bukan semua kita boleh dapat atau kita tentukan. Semuanya Allah dah susun awal-awal. So, normal lah kalau tiba-tiba ada benda unpredictable datang. Yang penting, kita kena pandai adjust diri sendiri dalam semua keadaan. Be flexible~"

Eh, betul gak kan? Apesal saya tak terfikir eh? ๏̯͡๏

(。◕‿◕。) Thanks abah! It helps me a lot now~

Abah memang suka bawak saya fikir keluar dari kotak. Kalau bukan sebab abah punya point of view yang sangat luas dalam kehidupan, saya tak rasa saya akan jadi seperti saya sekarang.

Indeed, he has a lot of talents and skills which i really admire.

Paling penting, abah ni muka je ganeh tapi hati taman. Huahuahuahua... ;p

Ok, abah.

Sekali lagi, happy birthday to you!

Pergi dating sorang-sorang dengan mama tu jangan lupakan anak-anakmu yang jauh di asrama masing-masing. Kami sayangggg abah. We miss you. =D

Doakan Arina yang tengah busy exam dan study dan 'main kerja-kerja' di Jordan ni yer..

Jumpa lagi,
Wassalam~

p/s: Abah, lepas baca sila tinggal komen dalam blog yer. Asyik komen dalam telefon je keje. Hehehe... ;p

Invitation of A Grumpy Old Lady

Salam

Semalam hari ahad. Hari pertama sekolah untuk minggu terakhir Surgery.

Lokasi : Mafraq
(Yeay, boleh tidur..eh!..study dalam bas untuk 1 jam)

Kedatangan : 6/12
(Hampagas betul yang baki tu ponteng untuk exam. Orang lain pun exam da..)

Kes : Diabetic Foot + Dermoid Cyst + R.T.A
(Alhamdulillah ada gak kes dermoid cyst nak jumpa, senang sikit nak hafal)

.
.
.



Tengah-tengah kami perhati seorang patient lelaki yang kakinya dah teruk diabetec foot, tiba-tiba saya rasa semacam. Turut rasa diperhatikan dari tepi. Tengok Fathiyah.

" Weh, makcik tepi ni apesal tak alih-alih tengok kita ni? Dah la muka macam garang. Seram aku kena perhati macam alien.."

"Dia tak pernah jumpa Malaysian kot"

Jadi untuk mengurangkan rasa segan kena tenung, saya terus tegur makcik tu.

" Salam Makcik! Selamat Pagi! Hehe..."

"Ws.Selamat Pagi! Ko dari mana?"
tanya makcik

saya lega tiba-tiba sbb dia dah boleh bercakap, dari langsung senyap tenung kami

"Kami dari Malaysia"

" Jom pergi rumah aku jom! " ajak makcik tiba-tiba

Ha??? Takde angin takde ribut tiba-tiba ajak pergi rumah... Kenal pun belum, sembang pun baru tiga patah.. -_-'

" erm...aaa...isk..erm.. makcik, sorry. Kami ada exam rabu nih. Kena balik study. hehe. terima kasih... " balas hati sambil sembunyi cuak dalam hati.

ish makcik nih. Gaya macam nak menculik orang je. Kan kami dah terkejut. Cuba bina jambatan hati dulu ke ramah-ramah dulu ke gelak-gelak dulu ke. Ini tak, tenung lama-lama macam nak makan, pastu terus serbu ajak pergi rumah dari hospital. Kalau saya kanak-kanak, dah lama saya lari lintang pukang. Pelik lah makcik! =)

.
.
.
.

Ok, untuk hari Isnin dah dibenarkan cuti round dari hospital. Alhamdulillah boleh ber-ashabul kahfi di rumah. Harap tak syahid atas katil plak. Amin...

Exam :
MINI OSCE 9 MAC 8pagi
OSCE 10 MAC 8pagi

Doakan kami ye!

Jumpa lagi~

Hospital ujian kehidupan

Assalamualaikum...




" You have to set in your mind that the hospital is your life! When you go back home, it is just to have some rest and eat and sleep and all of it is just for a few moment before you come back to you life - which is the hospital... " (Dr Rami Azab)

Erm....

Tapi kan Dr...

tiap-tiap saya rasa sangat happy keluar dari hospital.. Macam mana? -_-'

Patut la hebat-hebat bebenar Dr-Dr nih. Sampai macam tu sekali mindset diaorang. Boleh ke saya jadi macam tu?

Hari-hari nak try lah praktis sebut mindset ni, walaupun asal sebut je rasa macam tercekik. Asal terbayang je automatik kepala geleng-geleng.

Ish Ainul!

Takmau degil~ Takmau degil~ *buat gaya kawan melayu segrup* ;p

Ingat....

Abah cakap
"Hidup ni dah ditentukan sejak azali.Allah know the best! Nak tak nak,kena pandai flexible. "

Think positive~ Prioritize~ Get a life (of your own point of view)~



Aha, lupa!

Alang-alang dekat nak exam, biar saya nasihatkan diri sendiri dulu~

Sila lah jangan abaikan Hak Allah, Hak Diri dan Hak Orang Lain....

Jangan sebab nak exam, asyik baca buku je... Ibadah tonggang~
Jangan sebab nak exam, asyik baca buku je... tak tidur tak makan~
Jangan sebab nak exam, asyik baca buku je... tak hirau orang atau kawan~

Susah tapi tak mustahil. Mana tahu kadang-kadang Allah balas lagi best~
Ganbatte! Ganbatte Ainul!

Siapa bakal exam, sila terasa sama macam saya. Hehe.. ~

Oh, tajuk entry ini agak aneh sebenarnya saya rasa. Bunyi ala-ala sedih lagi serius tapi sebenarnya saya hilang idea nak letak tajuk apa, jadi gabungkan je tiga elemen isi jadi satu ayat - Hospital & Ujian & Kehidupan~

Selamat belajar!

Wassalam~
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images