Condolences To Irbid


Assalamualaikum


Hampir setiap hari pesanan-pesanan Allah dalam Al-Quran tentang kematian selalu kita jumpa

.
.
.


Setiap jiwa pasti akan mengalami kematian, dan kelak pada hari kiamat saja lah balasan atas pahalamu akan disempurnakan, barang siapa yang dijauhkan oleh Allah Ta’ala dari neraka dan dimasukkan oleh Allah Ta’ala ke dalam surga, sungguh dia adalah orang yang beruntung (sukses).” 
(QS. Ali Imran : 185)


“Dan bagi tiap-tiap jiwa sudah ditetapkan waktu (kematiannya), jika telah tiba waktu kematian, tidak akan bisa mereka mengundurkannya ataupun mempercepat, meskipun hanya sesaat” 
(QS. Al A’raf :34)


“Dan dimanapun kalian berada, niscaya kematian itu akan mendatangi kalian, meskipun kalian berlindung di balik benteng yang sangat kokoh.” 
(QS. An Nisa : 78)


“Sesungguhnya proses penciptaan manusia di dalam perut ibu, berlangsung selama 40 hari dalam bentuk air mani, kemudian menjadi segumpal darah yang menggantung selama 40 hari, kemudian menjadi segumpal daging  selama 40 hari juga. Kemudian Allah mengutus seorang malaikat untuk meniupkan ruh pada janin tersebut, dan diperintahkan untuk mencatat empat ketetapanrezekinya, kematiannya, amalannya, dan akhir kehidupannya, menjadi orang bahagia ataukah orang yang celaka….” 
(HR. Bukhari dan Muslim)


“Sesungguhnya di sisi Allah sajalah pengetahuan tentang (kapankah) datangnya hari kiamat, dan Dia-lah yang menurunkan air hujan, dan Dia lah yang mengetahui tentang apa yang ada di dalam rahim, dan tidak ada seorang pun yang mengetahui (dengan pasti) apa yang akan dia kerjakan esok haridan tidak ada seorang pun yang mengetahui di bumi manakah dia akan mati..” 
(QS. Luqman : 34)

.
.
.
.


Tapi selalunya susah sangat kita nak dapatkan feeling dia melainkan bila betul-betul jadi di sekitar kita.
Betul kan?

Dan hari ini rupanya ada satu suratan takdir di Irbid yang Allah dah tulis tanpa kita duga

5 tahun saya tinggal di Irbid belum pernah kami berdepan dengan kematian rakan-rakan sekuliah seMalaysia
(kecuali arwah Ustaz Arman beberapa tahun lalu)

Minggu ini,
kami dikejutkan dengan berita seorang adik junior masuk wad
selepas asyik hidung berdarah-darah tak berhenti kebelakangan ni
ramai orang fikir mungkin sebab winter sahaja
tapi bila dah check doktor
rupanya dia menghidap Acute Myleoid Leukimia
terkejut sangat kami, apatah lagi dia sendiri (allahua3lam)
Masya Allah, semoga Allah lekas menyembuhkan dia

Pagi ini,
facebook Irbid gempar lagi
Hospital kekurangan bekalan darah O+ve untuk dia 
Malaysian ramai nak derma tapi polisi negara Jordan tak membenarkan
Akur. Semuanya bersebab yang kukuh
Maka seterusnya pada rakan-rakan Arab tempat kami memohon bantuan
moga ada yang sudi memberi darah buat bekalan
Syukur alhamdulillah, dengarnya ramai yang sudi menghulur tangan

Petang ni,
belum lagi sempat reda tentang iklan-iklan darah amat diperlukan
datang lagi sebuah berita yang tak diduga
"Illham Ellani dah pergi bertemu Tuhan tadi"
Ya Rabbi... Innalillahi wa innailaihi roji3un...~

Too sudden
Minggu ni. Pagi ni. Petang ni.

* terkebil-kebil. and I'm speechless *
- baru plan nak pergi melawat kat hospital esok lepas kelas- 

***

اللهم اغفر له وارحمه وعافه واعف عنه وأكرم نُزُله . ووسع مُدخلهُ . واغسله بالماء والثلج والبرد ، ونقه من الخطايا كما ينقى الثوب الأبيض من الدنس ، وأبدله داراً خيراً من داره ، وأهلاً خيراً من أهله وزوجاً خيراً من زوجه وأدخله الجنة وأعذه من عذاب القبر  ومن عذاب النار 

"Ya Allah! Ampunilah dia dan kasihanilah dia dan sejahterakanlah serta ampunilah dosa kesalahan dia. Dan muliakanlah kedatangannya dan luaskanlah tempat masuknya (kuburnya) dan bersihkanlah dia dengan air salju dan embun, bersihkanlah dia dari segala dosa dan sebagaimana kain putih yang bersih dari segala kotoran dan gantikanlah baginya rumah yang lebih baik dari rumahnya dan gantikanlah isteri yang lebih baik dari isterinya dan gantikanlah keluarga yang lebih dari keluarganya dan peliharalah (hindarkanlah) dia dari seksa kubur dan seksa neraka."

~Alfatihah untuk arwah Illham Ellani~


***

Dan khas untuk saya sendiri hari ini :

1. Never ever take granted of any symptoms even macam simple dan bias pada cuaca
2. Acute is seriously very100x dangerous. I knew it before but I never thought it will be this shockingly fatal.
3. Today we are healthy. Tomorrow, still there will be no guaranty.
4. Procrastination is bad. You never know how horrifying the outcome will be.
5. "Sickness will make u appreciate your life" (His last words that I read, and it stuck deep inside now)
6. Sometimes jokes can be a cruel reality. And it hurts specially to those who doesn't mean any harm. 
7. I used to say "Pejam celik pejam celik macam tak sangka dah tahun 5, dah nak habis dah study"... and I nearly forget that we can also lose someone in those 'pejam celik pejam celik' time. Revised!. 
8. When I read back all the verses above.... I admit that I'm shivering now! >_<


Walaupun saya takdelah kenal sangat dengan arwah, tapi saya kenal dia melalui program PERMAI. He is a good guy, I know. Semoga Allah rahmati rohnya dan tempatkan dia di kalangan hamba-Nya yang dikasihi.

Dan saya juga sangat-sangat doakan semoga
Allah berikan kekuatan dan ketabahan untuk ahli keluarganya di Malaysia
dan sahabat-sahabatnya yang masih bernafas di Jordan
Kehilangan seseorang yang rapat adalah sangat menyakitkan
I've been in that shoes and I knew how deep the wounds are
May Allah ease your pain
Allah ma3akum jami3an
Semoga kalian cekal mengharungi ujian ini
Amin..~




Salam takziah dari saya

6 comments

huzaifah | December 4, 2011 at 6:07 AM

salam perkenalan dari dua kalimah

Anash | December 5, 2011 at 2:42 AM

ainul,

..kehilangan kawan di usia begitu...
..membuatkan kita sedar...yang ajal tak kenal usia...

sihat bukan bermakna boleh hidup 100 tahun lagi dan
sakit bukan bermakna hanya boleh hidup 100 saat lagi...

"wake up ... our age is nearing death..."
Al Fathihah to your friend.
Btw, semangat uhkhuwah amat kuat di sana... akak rasa bangga

Najahi | December 5, 2011 at 2:34 PM

"minggu ni. pagi ni. petang ni."

maksudnya, dia tak suffer untuk jumpa Allah. Allah pendekkan masa sakit, sungguhlah Allah Maha Penyayang.

Alfatihah.

Mijoe | December 14, 2011 at 1:33 AM

Al Fatihah

Saif Shah =) | December 17, 2011 at 9:43 AM

salam wbt...

innalillahi wainna ilahirojiun... i heard this news last week from ust hasrizal blog... insyaAllah, moga ini menjadi ingatan buat kita bersama...

Allahu yahfadz..

Ainul Arina Madhiah | December 27, 2011 at 6:39 AM

untuk semua:

terima kasih atas doa dan kiriman ucapan. Kita doakan semoga arwah tenang di sana selalu.

-alfatihah-

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images