Perbezaan antara Mereka

10:05 PM 6 Comments A+ a-

Assalamualaikum.....

Dalam hidup kita, rasanya mesti kita pernah main game yang cari perbezaan antara dua gambar kan? Ingat tak?  Game tu rasanya boleh latih tahan penumpuan kita dengan sangat cepat. Ye lah, bukan senang nak betul-betul teliti cari beza-beza dalam sesuatu gambar yang hampir-hampir serupa.


Waktu umur kita sekolah rendah, mak ayah belikan buku game cari perbezaan yang simple dan comel. Contoh macam yang bawah ni :

find differences between them
Owh, simple sangat nih! Kalau dapat, memang horray-horray sungguh! Lepas tu dengan bangganya tunjuk pada mak ayah kan? Lagi selalu dapat, lagi cepat habis! Mak ayah pun boleh belikan buku baru pula. Hehe.

Bila dah besar sikit, tak payah tunggu mak ayah belikan buku game. Kadang-kadang terus selak majalah atau mana-mana akhbar cari sendiri, confirm mesti ada game macam nih. Level dia tentulah kadang-kadang lagi power. Contohnya macam ni:

find differences in both pictures

Lagi thriller kalau game ni dimainkan dalam satu tempoh masa yang tertentu. Lawan pulak dengan kawan-kawan sebaya. Siapa cepat habis, dia menang. Fuh, memang banjir adrenalin lah kira! Best2~

Habis sekolah menengah, masuk university. Orang kata budak-budak separa dewasa macam ini jarang dah kot main game cari-cari perbezaan begini. Kecuali lah kalau dia saja-saja nak isi masa lapang. Kan? Kan?
Kecuali...................................

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


.
.
.
.
.
.

Budak Medik JUST tahun lima ataupun sesiapa sahaja student university lain yang wajib belajar subjek Radiology...! 

Tak percaya?

Tengok sini.......!

Arahan : 
Cari perbezaan antara dua gambar ini... Mana satu normal dan mana satu abnormal.. Kalau yang itu abnormal, apakah nama penyakitnya?

A

B

Lagi advance, lagi mencabar dan lagi memerlukan kadar penumpuan yang tinggi sebab gambar takde warna lain selain hitam putih SAHAJA. 

[ Sebab itu setiap kali bila ada orang dapat cari perbezaan yang sangat halus seperti ada jarum misalnya dalam gambar seperti di atas pada waktu ramai orang dah mula garu kepala sakit mata sebab tak jumpajumpa, saya memang tabik hormat la pada dia -Radiologist misalnya... Wow~]

Ada sesiapa nak cuba? Ni simple je nih..... =D

p/s:

Radiologist kalau diberi game simple yang dekat paper tu mesti diaorang cepat je habis kan? Hehe.. =p

See ya!


6 comments

Write comments
arina
AUTHOR
October 6, 2011 at 10:21 PM delete

normal: gambar atas. abnormal: gambar bawah. yang bawah tuh ade less vascular marks kat left chest. erm... atelectasis? *kening berkerut*

jangan rotan aku tau kalau salah ke ape hahaha. lari jauh2 dulu. yaw! XD

Reply
avatar
Diya
AUTHOR
October 7, 2011 at 12:02 AM delete

yang A normal. sebab kalau buat medical check-up akan dapat yang A. tapi yang B tu idak le akak tahu kenapa abnormal nya (nak tiru jawapan arina pun akak tak faham istilah tu semua, huk huk)

Reply
avatar
Ummu Ameer
AUTHOR
October 9, 2011 at 10:05 PM delete

yg B ada left sided pneumothorax hehe

Reply
avatar
niey
AUTHOR
October 11, 2011 at 6:34 PM delete

salam arina!

kecik2 juga suka main cari perbezaan nie..sampai besar pun suka buat!

tapi skrng kne cri perbezaan isi dokumen plak...yang bukan cri yang tersurat ttp yang tersirat. kehkehkeh...

slmt menjadi doktor yang berdedikasi!
-mesti tertanye2 siapakah kn?- haha

Reply
avatar
October 11, 2011 at 8:18 PM delete

arina bukan saya:
separuh je ko betul! separuh markah! hahaha....

kak diya:
kak diya dapat suku markah... full markah utk layman.. hehehe.. ;p

kak maryam:
yeay! tepat sekali! kebabebabommmm untuk kak mryam!!!!! =D

*akak memang dh grad jadi doktor, confirm la terer... kalau tak tau nih lepas grad, mau kena luku dengan company kot. simple plak tu. hehehe..*

Reply
avatar
October 11, 2011 at 8:23 PM delete

niey:

ces, siapakah ini buat daku tertanya-tanya. secret-secret plak dia. ;p

wallahi tak tahu siapa. tapi rasanya mesti ada tergolong dalam tiga golongan nih kan:

1) kerabat sepupu sepapat famili sendiri kat malaysia nun
2) kenalan dari kecik-kecik sebelum sekolah
3) orang yang kenal mama abah jugak

sebab takde orang lain dah selain tiga golongan ini yang panggil orang Arina! kan? kan? kan?

siapakah anda? =D

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *