Travelog Korea 2011 Part 3 - Sehari Semalaman di Jeju Island

11:33 AM 8 Comments A+ a-


Assalamualaikum..



Alhamdulillah, berkesempatan juga akhirnya nak catatkan bab ketiga. Maaf lambat, hari raya lah katakan. Cuti kan kenalah dimaksimumkan dengan berfamili dan bermasyarakat setempat, betul tak? Hehe..
Ok, back to the track. Selepas 4 hari berteman di Seoul bersama TnT, kami bergerak pula ke Jeju.
Part 3 : Jeju - Sehari Semalaman di Bali of Korea





Sehari Semalam - teringat pulak dengan bebelan tour guide kami dari Yeha Tours..

" Awak tahu tak, Jeju ini 3 kali lebih besar dari Singapore tahu. Jadi mana boleh awak datang satu hari satu malam saja! bla33.."  @(-_-)@     *uhuk, layan je lah.. orang tak cukup duit da...*






Aha, kalau ikut entry lepas, kita berhenti di Gimpo airport jam 12 malam kan? Kita sambung sini.
Boleh bayangkan tak betapa cuaknya kami berempat perempuan melayu yang baru 4 hari duduk Seoul tiba-tiba nak melepak 5 jam di tengah malam buta di Gimpo Airport yang gelap gelita lagi langsung takde manusia lain selain pakcik guard di sana?  Pakcik Guard pesan pergi la duduk hotel mana-mana dulu esok baru datang sebab Gimpo Airport memang bukan 24hours service. Tapi malangnya teksi pun dah pulang. So macam mana? T_T






Maka, nak tak nak kami pun berjalanlah slow-slow dan mengambil keputusan untuk lepak sahaja dalam bilik merokok kat luar sebelah pintu airport tu untuk memastikan keselamatan terjaga la kononnya sebab situ ada pintu even cerminnya kaca nampak dari luar jugak *Nasib baik dah biasa hidup dalam bau rokok kat Jordan, at least bolehlah bersabar kejap dekat situ*






Sambil sembang-sembang dalam bilik merokok tu, pakcik guard datang sapa takpe ke nak duduk sini, bau busuk rokok banyak. Oh, kami tak kisah! ^_^ Dan entah macam mana lepas tu, boleh plak kami sembang-sembang panjang dengan pakcik guard tu. Baik betul dia.. hehe.. dan alhamdulillah lah saya faham jugak apa yang dia cakap sebab dia guna ayat simple yang saya dah biasa dengar. Nak harap bahasa inggeris? Huh, sepatah pun dia tak reti.


Kemudian dia pergi round2 airport dengan guard sorang lagi sebelum lepak-lepak dekat luar sambil mengeteh sebelah pintu kami. Aik. Pakcik tolong jaga kami jugak kah? Hehe.. Kamsahamnida..^^


Yang paling best, dalam setengah jam lepas tu tiba-tiba dia datang masuk dekat kami dan cakap...
" Jomlah masuk dalam airport, korang tidur dalam. Aku kasi. lagipun korang perempuan.."


ha? really? seriyes???!!  Jinjja??!! wah, we love you pakcik! =D


Then dia bawa kami ke kerusi tempat menunggu dekat dalam Gimpo Airport tu. Sambil tu dia terang-terang arah lokasi certain place untuk kegunaan kami dekat dalam airport (in korea)..






" Korang tidur dekat sini ya. Ni mesin minum kopi. Sana tu ada mesin beli makanan. Dekat sebelah sana pulak ada 'hwajangshil'.."


" *alamak*  Ha? Yang lain aku faham, yang hwajangshil tu apa dia? Aku tak tahu.."


" Lah, kau ni kata faham Korea. Yang lain semua kau boleh faham, hwajangshil pun kau tak tahu. blabla3.."


*Hish pakcik ni.. membebel plak dia. Shil dalam arab aku tahu la. Shil korea mana aku dengar sangat dalam tv*


" Ala pakcik, minta maaf la. Tapi series aku memang tak tahu apa shil-shil yang kau sebut tu. Dalam english, apa? "


Kemudian dia terdiam lama. Berfikir barangkali macam mana nak fahamkan kami. Nampak gaya perkataan shil-shil tu agak penting untuk kami tahu. Seketika kemudian muka dia tiba-tiba bercahaya macam ada idea.


"Macam nih...! Kau makan, Kau minum...*sambil buat gaya makan dan minum tangan ke mulut*....lepas tu kau buat yang ini  *badan dia mengiring belah kanan, sambil tangan dia buat gaya ada something keluar dari gluteus maximus*... Ha! Faham?? "


Kami masing-masing terdiam sebelum semua orang serentak tiba-tiba sebut...


" Laaaaaaaaaaaaaaaaa..... Toilet ke??!! " sambil tahan nak gelak.






" Ha betul-betul...! Toilet ! " sambil pakcik tu terkial-kial sebut toilet dalam english.


Erk..Adoi, sakit perut semua orang gelak tengok gaya ala retarded pakcik tu buat body language tentang toilet. Tak pasal-pasal seharian lepas tu, kalau nak pergi toilet kami ajuk balik pakcik tu punya cara. Hehehe.. Lawak sungguhlah tengok dia. Tapi layan je lah. Sekurang-kurangnya pakcik tu sangat-sangat la baik hati lagi lawak orangnya. For sure kami takkan lupa dia sampai bila-bila. Thanks for everything pakcik! Jasamu di kenang! =)



Maka berehatlah kami selama 6 jam dalam Gimpo airport secara tenang lagi selesa. Siap boleh bersiap-siap macam rumah sendiri lagi sebab kami je manusia yang ada. Dan bila airport dan mula buka service, kamilah orang pertama yang beratur dan siap sedia. ^^



Kami ke Jeju menaiki flight murah Eastar Jet. Semua urusan beli semua dah siap-siap diuruskan oleh Yeha Tours seminggu sebelum tu. Jadi kami just datang dan bawa diri. Aneh juga rasa jadi the only foreigners yang naik flight tu waktu tu. Funny pun ada tengok stewardess dari laju-laju sebut 'annhyonghasaeyo' kat setiap seorang tiba-tiba kena tukar 'hello welcome!' untuk 4 orang. Stewardess diaorang sangat-sangat baik dan pesawat sangat comel macam kelas tadika. Lagi best, luggage boleh masuk kargo secara free dan ada minuman free. Air Asia?  Easyjet? Harap jelah..




easter jet punya decoration 
mcam bilik tadika. sedap nak tidur. ;p

colourful...
Dalam sejam selepas tu kami pun tiba di Jeju International Airport. Menunggu beberapa minit di Gate 4, coster Yeha Tours pun tiba. Owh, hari ni seluruh ahli grup kami berjumlah 9 orang. 4 orang Malaysia (kami lah itu) dan 5 lagi chinese singaporean. Tour Guide kami adalah Mr Zin, orang Seoul yang duduk di Jeju dan boleh tahan English-nya. Maka berkenalan lagi kami hari ini. *dan malangnya sekarang dah lupa nama sebab kenal sehari je. aduh.*





museum mini dalam airport
Dan sekarang pengembaraan pun bermula (13 June 2011 - 9.20 pagi) --- West Tour . only.  ~


West Tour of Jeju Island 
Cop! Kita berkenalan dulu dengan dengan Pulau Jeju. Hebat ala-ala  seperti Langkawi di Malaysia, Jeju terkenal dengan tiga frasa -  Seokda (rocks), Pungda (wind), and Yeoda (women). Sebab tu dia dipanggil Jeju Samdado. Sam bermaksud tiga.Da bermaksud banyak.  Do tu macam imbuhan bahasa untuk tempat je. Selain tu, Jeju juga dikatakan Island Of Spirits - tempat suci untuk18000 dewa-dewi dan malahan turut menjadi satu tempat yang penuh dengan folktales, proverbs dan mempunyai loghat yang tersendiri.



Seokda - Rock/Stone : Jeju sendiri terbentuk dari letusan gunung berapi.  Jadi tentulah banyak batu-batunya yang lain dari yang lain. Datang Jeju wajib akan nampak batu-batu macam bentuk orang-orang tua. Paling terkenal adalah batu Dol Harubang (dalam bahasa Korea baku : Harabuji (atuk) ).






Batu-batu ni berfungsi sebagai penjaga dan pelindung bagi penduduk Jeju. Ada jugak yang kata batu-batu ni pun sebenarnya secara literal adalah pelindung penduduk Jeju daripada angin yang kuat. Tapi yang paling tak boleh blah, patung Harubang tu siapa sentuh hidung dia, maka dia boleh beranak dengan mudah. HuH? (o_0)
Harubang-harubang  : simbol pelindung 

Pungda - Wind : Angin di Pulau Jeju memang dasyat. Paling kronik yang dapat saya rasai adalah waktu pergi Saesom (Sod Island). Macam nak terbalik jatuh laut rasanya waktu melintas atas jambatan di situ. Banyak kes sebenarnya orang jatuh laut dekat Jeju. Mr Zin siap pesan banyak kali tolong jaga-jaga setiap kali pergi area laut. Tengok laut bergelora pun dah rasa macam ombak datang nak tarik kata. Takutt. Disebabkan sini banyak angin, ia digunakan sebaiknya sebagai salah satu sumber terpenting di Jeju. Rumah pun khusus ikut angin..


kipas gergasi yang banyak di jeju
angin kuat
Yeoda - Women : Terkenal di seluruh dunia dengan gelaran Haenyeo, wanita pulau Jeju adalah bukan calang-calang wanita. Kehebatan mereka menyelam ke dasar laut tanpa sebarang tangki oksigen dan berdepan dengan ombak ganas, angin kuat dan bahaya obor-obor dan jerung untuk mencari rezeki memang tidak dipertikaikan lagi.Kalau jumpa mereka tengah laut, macam ikan duyung je kelihatannya. ~(**)~


arca Haenyeo - simbol kebanggaan Jeju
Ada satu poem yang terkenal tentang Haenyeo (boleh tengok kat museum dia, tapi sy tak sempat pegi)



Eating with the wind
Excreting with the clouds
Making the waves my home
Farewell to my grieving mother
Farewell to my grieving father
Farewell to my parents and sbilings
Making the Han River Sea my home
Entrusting my cursed lot to continue on
My soul and body was born

Dikatakan dulu lelaki ramai yang dah hilang di laut dan ada satu masa lelaki takdapat ke laut sebab kena cukai, jadi wanita yang free dari cukai dan lebih ramai melebihi lelaki terpaksalah pergi kerja cari rezeki. Maka bila perempuan lebih banyak bawa rezeki pada lelaki, maka timbullah satu budaya anak perempuan lebih diagungkan daripada anak lelaki - sangat lain dari tempat lain kan? =D

Siap ada kata-kata terkenal lagi dari pulau tu



"When you have a baby girl, butcher a pork and throw a party. When you have a baby boy, just kick him hard in the butt.”

Tsk.Tsk.Tsk.. Kesian budak lelaki....

Ok, habis pasal Samda. Ada satu lagi Sam yang juga femes kat sini iaitu Sammu (Tiga yang tak ada). Apa dia yang tak ada tu?  Ha... Tiga benda yang tak pernah ada di Jeju adalah pagar, pencuri dan pengemis. Menurut sejarah, penduduk Jeju adalah keturunan Tamna yang katanya dibuang daerah sebab terlalu kuat berpegang pada nilai diri. *Jeju lebih dulu tempat orang kena hukuman buang daerah* 

Disebabkan situasi Jeju yang kita dah tahu agak susah nak duduk situ dulu-dulu dengan anginnya, lautnya, batunya, dan lain-lain, maka mereka hidup saling bergantung, berjimat cermat dan tekun. Tambahan semua orang kenal semua orang, jadi sikap bertanggungjawab tu sangat kuat. Sebab tu disini takde pagar sebab takkan ada pencuri dan takde pun pengemis sebab semua masing-masing menjaga satu sama lain. Amanah sungguh mereka!
Jungnang - pagar tradisi orang Jeju
Disebabkan takde pagar, untuk mengetahui tuan rumah ada kat rumah ke tak maka diaorang kenalkan konsep kayu palang. Selalunya setiap rumah ada tiga palang. Kalau tuan rumah ada kat rumah, palang semua terbuka. Kalau tuan rumah takde kat rumah tapi still di area tu dan akan balik dalam sekejap lagi, satu palang akan diangkat, jadi tetamu boleh tunggu  Kalau tuan rumah takde kat rumah tapi akan balik pada hari yang sama, dua palang akan diangkat dan tetamu boleh datang semula sehari dua lepas tu. Dan kalau tuan rumah keluar dalam masa yang sangat lama dan tak tahu balik bila, baru semua palang diangkat. Unik kan?


tuan rumah ada kat rumah. Jemput masuk!


tuan rumah takde kat rumah dan balik hari lain. so sila datang semula ya...


tuan rumah takde kat rumah, tapi sejam dua lagi dia balik. jadi sila tunggu.




tiada di rumah selama beberapa jam tapi akan balik hari tu jugak
Ok, sekarang baru kita mengembara.

Pertama sekali , kami bergerak ke O'Sulloc Green Tea Museum. Sepanjang perjalanan, saya perhatikan pulau Jeju ni nampak macam pulau yang sangat-sangat terpelihara alam sekitarnya. Langsung tak sama macam Seoul yang super moden. Jeju lebih kepada kekampungan yang sangat cantik dengan alam sekitar. Pantainya bersih, udaranya nyaman dan suasananya tenang.


O'sulloc tea muuseum


Tiba di O'Sulloc Green Tea, saya seolah-olah berada di Cameron Highland. Macam agak aneh sebenarnya dari pulau yang landai dengan cuaca yang biasa tiba-tiba bertukar jadi sangat sejuk. Rupanya pertukaran suhu ni jadi sebab lambakan kipas gergasi yang ada dekat ladang tea ni. Fungsinya memang supaya suhu jadi sesuai untuk pertumbuhan pokok tea. Sekitar ladang teh ni juga adalah bunga-bunga kuning yang mekar dan arca teko macam dalam Alice in Wonderland.


rombongan tadika
ladang teh dan kipas gergasi



Lebih menarik, di sebelah ladang teh ni juga ada satu muzium teh khas. Disebabkan kami malas nak masuk dalam tengok orang buat teh dan membeli teh-teh yang telah dikomersilkan, maka kami cuma pergi ke bahagian bumbung muzium untuk tengok pemandangan keseluruhan ladang teh ni.


muzium teh
pemandangan dari puncak muzium
Tapi baik jangan tiru! sungguh sebenarnya sangat rugi! rupanya ada banyak acara lain dalam muzium ni, siap boleh testing free lagi. Ini lah akibatnya bila penat sangat dan tak berapa dengar tourguide kata apa. Nasib baik bila kami terawal masuk coster, tourguide kami Mr Zin kasi kami aiskrim green tea yang dia dapat sementara nak tunggu rakan-rakan lain. Dan seriously aiskrim green tea adalah sangat-sangat lazat !!! 




green tea ice cream


Next adalah Hallim Park. Oh ya, lupa nak kasitau. Di Jeju, jarak perjalanan satu tempat ke satu tempat adalah agak jauh. Maka alhamdulillah, dengan ini kami boleh tidur lena sementara bergerak ke satu destinasi walaupun selepas bersembang-sembang dengan semua orang. 


Plus, ni Jeju takde metro. Hanya ada bus dan teksi sahaja (yang mana dua-dua agak mahal). Pendek kata, kalau nak jalan sendiri di Jeju sila bawak duit kepuk-kepuk sikit. Kawan-kawan Singapore kami yang tadi actually dah 3 hari di Jeju dan mereka baru join Yeha selama dua hari. Perbandingannya duit yang habis memang sangat ketara. 10,000 won boleh habis hanya untuk teksi sahaja untuk ke satu dua tempat. Pergh..


Ok, Hallim Park. Keliling Hallim Park ni actually ada dua tiga pantai yang sangat lawa. Tapi kami tak pergi pun sebab Hallim Park pun dah besar sangat nak habiskan.




peta Hallim Park
" Hallim Park, almost 100 thousand square meters, has a variety of gardens that can be enjoyed and divided into 16 sectors including the Tropical Botanical Garden, Washingtonia Palm Garden, Foliage Plant Garden, Palm Tree Garden, and Kiwi Fruit, Jeju Stone and Bonsai Garden, Water Garden, Subtropical Botanic Garden, Bird Garden and much more.

 The most famous tourist sites in Hallim Park are Hyeopjaegul and Ssangyonggul (double dragon) Caves known to be the only two-dimensional caves in the world with wall dan surrounding look like a body of a dragon. In addition, Jae Am folk villagechildren's amusement park and outdoor resort facilities make it enjoyable for both children and adults"   

Tengok? Betapa luas dan banyaknya benda dalam satu lokasi untuk dilihat. Memang wow! Wow! lah kami 
jadinya dekat situ. Oh ye, tiket masuk semua tak payah bayar ye. Yeha tOurs dah uruskan. =)
Hallim Park Bonsai Garden



water garden


dalam gua
Dalam gua ni ada beberapa sculpture lain. Yang paling menarik adalah patung Dr Jin yang menjadi lagenda lagenda dekat sini. Alkisahnya...


" Jin was as schoolboy who one day wandered into a cave. There he met a pretty girl and they played together. After that, Jin went to the cave every day to meet the girl. His teacher noticed he was getting pale, and she found out that the girl was really an old fox in disguise. So she gave the boy a bead and told him to swallow it next time he saw the girl. When he did this, he saw the girl change into a fox. He got scared and ran away. Luckily, he met a man who saved his life, and after that Jin was able to see everything about the human body and even revive dead people. "


Ni patung lagenda Dr Jin dan mutiara merah

harubang 

fumah tradisional hallim park


merak yang sangat lawa!
hundreds of lotus 
taman cactus
palm road

batu penunggu?
mini zoo
garden of stone
Penat pusing Hallim Park yang super grand itu, kami teruskan perjalanan ke tempat makan tengahari yang bersebelahan dengan Cheonjiyeon Waterfall. Seperti biasa, makanan kami adalah makanan korea yang berasaskan sayuran dan seafood. Haemul Dukbaegi kalau tak silap nama dia.  Restaurant muslim di Jeju tak banyak.  So, kenalah tengok betul-betul.
















Tapi sebenarnya geli sikit nak makan kat Jeju sebab kat sini diaorang asyik promote dekat non muslim suruh cuba makanan paling terkenal di Jeju iaitu Heuk Dwaeji (Black Pig). Eww...*pengsan* Lagi tak tahan, Black Pig ni sebenarnya dulu sangat berlonggok dekat Jeju. Orang Jeju pelihara belakang rumah dan diberi makan erm... najis tuan rumah. *yek..! bluuuuuwwek!.. *muntah hijau* Walaupun sekarang Black Pig moden tak makan najis macam dulu, tapi still ergghh saya tak berapa boleh tahan nak dengar. Nasib baik tak terjumpa walau sekor waktu kami datang. (@_@)~pening.


Habis makan, kami bergegas ke Cheonjiyeon Waterfall, 70m sebelah restaurant tadi. Lagendanya disini Cheonjiyeon Waterfall dikatakan sebagai penghubung Syurga (Cheon maksudnya langit) dan Bumi (ji).


vyiuh






Cheonjiyeon Waterfall 















Selain spersekitarannya menjadi tempat orang buat hajat (dengan menyusun batu), kawasan ni juga terkenal sebagai habitat Marbled Eel (Mutae Eel) yang diklasifikasikan dengan monumen semulajadi berharga di Korea. Tempat ni memang lawa sangat-sangat. Breath Taking!!




marbled eel
Ikan kap yang besar-besar gabak
subahanallah...
stream area situ
Habis tu, kami bergerak pula ke Saeseom Olle atau nama lainnya Sod Island. Orang sana kata Sod Island ni dulu asalnya adalah puncak Mount Halla (gunung tertinggi di Korea) yang tercampak ke laut waktu letusan gunung berapi meletus


sod island
Dekat sini lah baru kami nampak dengan mata kepala sendiri Haenyeo tu bagaimana hidupnya. Orang-orang tua plak tu haenyeo yang kami jumpa. Memang kagum lah!




haenyeo baru balik menyelam
haenyeo... *nasib baik dapat capture*
Antara hasil-hasil yang diperolehioleh Haenyeo dari dasar lautan...



gamat?
menatang apakah ini?
siput ..! sedap nih~
Di sini ada jambatan besar untuk kegunaan lalu lalang jalan-jalan rentas laut ke pulau tu. Hujung jambatan ni pula ada railway untuk hiking ke tengah laut (dalam dan satu taman jalan-jalan pusing pulau. Adventure jugaklah dekat sini, Baru naik jambatan dah rasa nak terguling-guling jatuh laut kena sergah dengan angin. Mostly ramai jalan pegang tepi jambatan sebab gayat. Hoho


khi
jambatan yang sentiasa dirempuh angin kuat
orang hiking di atas tebing dan haenyeo di dalam laut
tepi jambatan
Habis lalu jambatan, saya dan Maisarah yang agak suka adventure ambil keputusan nak hiking ke tengah laut sikit. Lalu tebing tinggi yang berbatu-batan tak rata lah kiranya. Memang best even kadang-kadang macam kena crawl and climb sikit waktu nak balik. Tapi Mr Zin dah pesan awal-awal nak hiking kat area ni yang paling kena jaga-jaga, kes orang jatuh tak jumpa-jumpa memang pernah ada, so kami kena pandai-pandai jaga diri. Baik bos! 
peringatan yang kami tak faham. haha..


mari mulakan ~!
Seronok oo hiking ke tengah laut macam nih. Boleh ambil gambar dekat sikit dengan pulau-tak-tahu-nama depan dia. Bila sampai tengah laut plak, boleh tengok pemandangan yang sangat-sangat lawa. Haenyeo tengah laut pun lagi jelas tengok dari atas. Memang sangat rewarding!


dari atas tebing laut


haenyeo di tengah laut
Oh ye, di Jeju waktu ni agak panas. Jadi sepanjang jalan, kami habis berbotol-botol air jus aloevera yang sangat sedap terutama bila baru keluar peti ais. Terima kasih pada AJK TnT yang kenalkan air ni. Dulu tak pernah teringin minum pun, sampai dekat Korea baru belasah macam nak rak sebab sedap sangat. Diaorang kata kat Korea memang femes. Sama jugak dengan milky Soda. Jadi memang sakan minum dua air ni je lah sepanjang jalan. Addicted plak. Hehe..




Ok, sambung. Selesai Sod Island, kami bergerak pula ke Yakcheonsa Temple atau nama lainnya Medicine Stream Temple. Walaupun sebenarnya takdelah teringin sangat tengok kuil, tapi hentam sajalah ikut sekali. Tambahan, kuil ni boleh tahan terkenal walaupun baru dibina. Dewan dalamnya di katakan sebagai yang paling terbesar di seluruh Asia. Corak pembinaan ala-ala Joseon Dinasti yang warna-warni pun macam boleh tahan lawa untuk dilihat.
Mr Zin, our tour guide
warga travel Yeha Tours hari itu... 8 perempuan, 1 lelaki.


wishing pond..baling dalam mulut ikan mcam kat fun fair


tugu perang
pemandangan sekitar temple


temple
Menariknya, ada mitos di sini yang mengatakan siapa yang minum air mata air yang ada dekat sebelah kuil nih, dia konfirm akan datang jeju lagi. Dan kalau tak silap, macam boleh sihat penyakit sebab air ubat katanya.  Huiyoo tapi maaflah saya tak berminat untuk minum. Sebagai student medik yang diajar oleh Dr.... alamak-lupa-nama!  (Microb), terngiang-ngiang kepadatan microb yang pernah diberitahu. Haha. Dan, satu lagi sebab ia dalam temple. So, no thanks~







Yaksu ( The Medicinal Water )
Yang paling saya tertarik tentang temple ni adalah kerana persekitarannya yang penuh dengan buah limau. Macam drama My Sassy Girl plak rasa. Tapi kata Mr Zin, sekarang summer so buah-buah ni semua masam. Winter nanti dia manis. So untuk tahu betul atau tak, ada couple honeymoon dalam grup kami pergi panjat pokok tu dan ambil satu, kongsi dengan kami. Dan keputusannya : Uwekk!! High level punya masam 
macam laut mati punya high level masin! Habis sebotol air cuci mulut. Isk.


boleh beli limau....

atau panjat sendiri ambil. hehe


Next, kita ke Jusangjeolli Cliff. Tempat ni memang superb! Ternganga kami bila tengok tebing lautnya yang 
sebijik macam bentuk sel-sel tumbuhan. Ajaibnya! Subhanallah...~




turun tebing sikit
dah sampai!

aneh kan bentuk dia?


ombak yang agak ganas


Mengikut sejarah, katanya batu-batuan ni asalnya adalah lava yang turun dari Halla Mountain ke dalam laut. Tapi macam mana boleh jadi bentuk gitu, wallahualam. Nampak macam dibuat-buat tapi mustahil lah. Takkan manusia nak ukir sebijik-sebijik macam tu kat laut yang gelora dia masya allah lagi garang dan ganas dari gelora kat Sod Island. Tinggi tahu ombak dia hempas tebing. 





cuba tengok bentuk dia elok-elok
Tengok ombak dia memang agak seram, tapi pemandangan dekat Jusangjeolli Cliff ni memang sangat cantik. Rasa tenang sangat! Tak tahu nak cerita macam mana. Tapi memang lawa lah! Dia ada keunikan yang tersendiri. Siap ada taman lagi untuk main-main dengan arca dolphin yang banyak. Tapi tak tahulah sini ada dolphin ke tak...
tebing curam
Maka, bila selesai melawat Jusangjeolli maka tamatlah tentatif kita bersama Yeha Tours...~


Eh, tunggu...! 


Ada satu lagi tempat boleh pergi walaupun tak masuk dengan Yeha Tours punya trip. Diaorang boleh berhentikan kita denkat Teddy Bear Museum waktu nak on the way balik ke hostel. Tiket sendirian berhad lah. Balik pun nanti sendirian berhad. Boleh tunjuk kad pada pakcik teksi.  




Ok. Dengarnya Teddy Bear Museum dekat Jeju ni adalah adalah the biggest Teddy BearMuseum in the world. Satu perkataan yang boleh gambarkan perasaan kami bila masuk teddy bear museum ni adalah WONDERFUL! Just cuba bayangkan macam mana satu dunia manusia yang semuanya jadi teddy bear. Aww cute....~








Tapi hati-hati. Perasaan anda boleh terguris dengan tiket masuk yang super mahal- 7000 won sorang. Dua kali ganda lagi mahal dari muzium-muzium dekat Seoul. T_T


Uniknya, Teddy Bear Museum ni seolahnya mereka bentuk seluruh bumi kita punya sejarah dengan berpendudukkan teddy bear. Slot fakta sejarah teddy bear ciput je. Yang lain penuh dengan teddy bear yang tengah berposing secara tema. Contohnya tema Life Of Korea macam yang ini... 
Kenduri Kawin
Pengantin Korea Teddy Bear
Tandu bangsawan
Teddy Korea tepi laut
Miss Teddy the Haenyeo
perkahwinan luar negara
orang istana teddy
mari buat kimchi
Dan untuk peminat-peminat cerita Korea, yang paling boleh menterujakan pemandangan tentulah koleksi-koleksi teddy bear drama Goong yang terkenal tu. *Ambik gambar! Ambik gambar!*  


Prince Lee Shin and his teddy : Welcome~!
Hyo Rin, Lee Shin, Chae Kyoung, Lee Yul -version real 
Hyo Rin, Lee Shin, Chae Kyoung, Lee Yul -version teddy 


the royal couple and the junior prince


royal wedding
hyo rin the ballet dancer and the royal couple


Tak cukup dengan bahagian dalam yang penuh teddy bear, bahagian luar muzium pun penuh dengan arca-
arca teddy bear dalam pelbagai keadaan. Jom kita tengok gambar lagi. Lagi best dan lagi cute... ~ ^^

*tambahan gambar : kredit to wandergal punya blog dan google. *


elvis presley


Mona Lisa version Teddy.
teddy bear paling mahal - sebab pakai baju ori LV  tuuu...
The Thinker
You Jump.. I Jump..! W e're on Titanic~
tarzan and jane ?
wow.. the beatles!
horray horray di Disneyland~
hi..! I'm Neil Armstrong~
Opsss.. Marlyn Monroe..!
China famous tomb of soldier..~
' The Last Supper'  painting
ni gerai jual teddy bear...
arca teddy bear kat luar.. ! 
penerbangan pertama bersama adik beradik Wright


Ok dah selesai. Habis jalan-jalan petangnya tu kami cuma pusing-pusing sekitar guest house dan shopping souvenir sikit seperti patung comel harubang, keychain dan juga chocolate Jeju yang terkenal dan sedap selain unik sebab tak pernah dengar ada chocolate kaktus



Dan esok paginya, tepat jam 7 pagi, kami bertolak pulang ke Seoul semula.. (dalam keadaan kurang puas hati sikit sebab tak dapat pergi tengok sunrise kat Sunrise Peak yang super famous itu. sob2.. T_T)

Alhamdulillah. Jeju memang best! Cantik dan menenangkan. Memandangkan kami hanya sempat pusing Jeju bahagian Barat, jadi yang bahagian Timur tak terlawat lagi. Itu pun dah cukup banyak yang kami jumpa. Takpelah. Rezeki setakat ini dulu. Insyallah lain masa, saya memang teringin nak datang semula habiskan semua. 

Pada sesiapa yang berminat, pergilah Jeju! Nak honeymoon pun best kat sini. Memang betul lah apa yang orang selalu cakap. Jeju itu cantiknya umpama Bali atau Langkawi. Memang seronok. Yang tak bestnya cuma kos yang agak tinggi sebab dia memang tak berapa membangun, mungkin sebab nak kekalkan keindahan alam dan sejarah lamanya yang banyak cerita. Apa-apa pun, memang sangat worth kali ini. Saya suka ^_^

More about Jeju? 

1. Why we love Jeju?
2. Yeha Tour in Jeju: West or  East - you choose!
3. 15 must visit in Jeju

K. sekian, last part : alone in Seoul nanti sambung lain kali.. Tak larat dah. Hehe...^^

Jumpa lagi!

Part lepas : 

Part 2 - 4 hari berteman di Korea
Part 1 - First Impression

p/s:


17hb ni (esok) saya akan bertolak balik ke Jordan. Doakan kejayaan saya dalam tahun baru ini ya (tahun kelima). Bye Malaysia! Gonna miss all of Malaysia again...





8 comments

Write comments
-hazen
AUTHOR
September 16, 2011 at 5:39 PM delete

aaa panjangnye, lelah.

nanti sambung baca, setakat ni

Sammu (Tiga yang tak ada). Apa dia yang tak ada tu? Ha... Tiga benda yang tak pernah ada di Jeju adalah pagar, pencuri dan pengemis. Menurut sejarah, penduduk Jeju adalah keturunan Tamna yang katanya dibuang daerah sebab terlalu kuat berpegang pada nilai diri. *Jeju lebih dulu tempat orang kena hukuman buang daerah*

Disebabkan situasi Jeju yang kita dah tahu agak susah nak duduk situ dulu-dulu dengan anginnya, lautnya, batunya, dan lain-lain, maka mereka hidup saling bergantung, berjimat cermat dan tekun. Tambahan semua orang kenal semua orang, jadi sikap bertanggungjawab tu sangat kuat. Sebab tu disini takde pagar sebab takkan ada pencuri dan takde pun pengemis sebab semua masing-masing menjaga satu sama lain. Amanah sungguh mereka!


waw!

kalau ada surau mesti tak hilang sliper.

Reply
avatar
September 16, 2011 at 6:22 PM delete

syafiq:

ops, sori. lupa nak letak warning awal-awal..

haah kan, selipar mesti boleh jimat sebab tak pernah hilang..

Reply
avatar
EIM
AUTHOR
January 17, 2012 at 1:21 AM delete This comment has been removed by the author.
avatar
angh
AUTHOR
March 28, 2012 at 5:16 AM delete

kalo nk pegi sana lg,leh x sy join ??

Reply
avatar
September 13, 2012 at 1:14 AM delete

long entry...but thanks for info. survey2 nak ke jeju island by year end nanti..:-)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
December 26, 2012 at 9:24 PM delete

Thanks for the info and a very helpful blog indeed!Insya Allah will be in Seoul and Jeju June 2013. Can't wait :)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 23, 2013 at 1:54 AM delete

Hi sis...how to book the tick to jeju island??and how much. Kitaorg memg teringin nak ke sana. Kalo ikot that travel agensi, dorg bawa ke tempat mana di jeju.

thanks.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
August 29, 2013 at 1:02 AM delete

Hai,
Nak tanya gmbr bunga kuning ade laut tu dekat bahagian mana yek..

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *