Obsesi Bius

3:03 PM 0 Comments A+ a-


Salam

My current obsession.... : Anaesthesia !

Walaupun ada banyak benda yang boleh buat diri sendiri termenung bila tahu apa yang wajib master seperti..

1) Pharma (ergh.... -_-')  ----> eh tapi lama2 main ubat, actually boleh je senang hafal..!
2) Electrolyte + air + udara + benda-benda ber-volume (urffff.... *_*)
3) Graf-graf pelbagai jenis gas (oh my...>_<)
4) physiology yang paling basic yet paling berbelit (those weird names... T_T)
5) ALL system sekali harung ( hahhhh? O_O)


duh... apesal semua yang saya kurang minat ada kat sini nih... Aish...~


tapi......
saya tengok mereka...

1) the way anaesthetiologist rileks kan patient waktu awal-awal masuk OT adalah sangat mencairkan... macam paedi punya orang nak ambil hati budak.
2) sangat-sangat humble. Tak hadap langsung nak glamor.
3) sangat alert macam ada sensor dalam badan. Tengah-tengah senyap, tiba-tiba je pergi perbetul tu, perbetul nih. Mata tajam semedang.. Cool ..!
4) Sambil tunggu dan perhati keadaan patient, boleh rehat-rehat sambil baca buku. Yeah, I like!
5) Since diaorang kena tahu semua system, semua benda yang ditanya insyallah semua boleh jawab. Wow, macam buku teks bergerak..
6) Kerja diaorang macam agak ajaib. Sekejap je boleh tidurkan orang sampai tak ingat dunia dan bila habis operation, tingggg!  bangunkan orang balik.. huiyo..~ (ye lah, sebab ubat je pun sebenarnya. ..)
7) Sangat-sangat berprinsip lagi tenang. Lantak lah orang nak bising suruh itu suruh ini, kalau diri sendiri tahu tak perlu buat, tak payah buat. Nak elak gaduh? Sorok-sorok je buat apa kita nak buat.. (based on my own experience)
8) Penyabar maybe... Kalau tak mesti hangin nak tunggu lama-lama dekat situ sambil bersedia je. Kalau jadi something, maybe la sibuk. Tapi kalau smooth je, memang agak bosan.

Tapi aneh lah,  ramai kawan tak faham, kenapa saya tak tertarik pada surgeon macam saya tertarik pada anaest eh? Haha.. entah! Chemistry maybe? Atau mungkin juga sebab banyak sikap feveret yang saya suka  ada pada para anaest. Surgeon ada je tapi anaest lagi ada. hehe..  Plus, saya dah ada sorang doktor kegemaran kat sana.  =P

atau mungkin jugak sebab anaest ni satu-satunya rotation yang saya boleh buat banyak skill setiap hari berbanding rotation lain. Memang menarik hati lah! Surgery dulu tolong tengok je. Bukan buat pun. huhu..

Tapi macam tak best plak list-list macam ni. Kena cerita fully a situation dari awal sampai habis baru nampak kot. Mau panjang berjela ni karang... =D

Nantilah ! Habis exam nanti akan ada satu dedication entry. ^_^

Yang penting, anaest sekarang macam jadi faktor pendorong lagi kuat untuk menghadap juga benda-benda yang saya kurang suka nak belajar dulu. Terasa macam nak je beli buku-buku anaest banyak-banyak. Erm, tapi anaest kat sini dua minggu je rotation dia.. Tak bestnya ... (T_T)

Takpelah, dua minggu yang paling bahagia kalau nak banding rotation-rotation lepas. Mungkin jugak sebab jarang kena balun dengan doktor. Haah la.. Yer.yer. itu antara yang paling tepat rasanya. ^^,

Apapun, semua ni baru sangat lagi. Ada banyak lagi rotation yang belum diteroka. Siapa tahu nanti ada lagi yang best macam nih....

So, dalam kepala dah ada few considerations to make untuk future:
1. OnG
2. Paedi
3. Anaest
4.. ......akan datang.....

Ini semua perancangan. Ketentuannya kita tengok nanti apa Allah nak kasi.. Insyallah kheir~

^_^

Oklah

Saya exam Anest Khamis nih. Doakan ya~


Jumpa lagi!









Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *