Eureka


Assalamualaikum....

signboard awal : awas, read at your own risk


Saya adalah budak kampung yang tahun lepas belakang rumahnya ada sawah bendang, ada parit ban, ada belukar dan macam-macam lagi ada.

Jadi secara tidak langsung, pelbagai diversiti tumbuhan dan haiwan juga ada banyak wujud di sekeliling saya.  Ada ayam, ada angsa, ada burung, ada kucing, ada biawok, ada ular, ada musang. Macam-macam juga ada.

Oh, cakap pasal ular..



Dulu-dulu waktu ular rajin naik rumah, ada orang pernah pesan

"kalau jumpa ular, jangan lari terus. Karang dia kejar".

Jadi takkan nak beku depan dia kot?
Ah, rupanya kena tatih senyap-senyap kasi dia tak perasan, lepas tu baru lari lintang pukang selamatkan diri..Ha, dan jangan lupa kasitau orang kampung supaya ada ekspedisi memburu ular pula boleh dijalankan.

Buru = Bunuh

Erm.. tapi ular memang wajib kena bunuh ke eh?

Dulu macam pernah dengar orang kata ada beberapa haiwan yang dibenarkan dibunuh kalau terjumpa. Alasannya boleh mendatangkan kemudaratan. So, jumpa je boleh bunuh... Betul ke eh? Lupa pulak..

Kalau dia saja-saja nak lintas jalan dan tak kacau orang pulak macam mana? ular jadian ke?
Kena bunuh gak ke? Ke pandang sambil pejam mata je?

Eh, apesal tiba-tiba takde angin ribut tiba-tiba cerita pasal ular nih?
Kan sini kan ribut pasir dengan ribut open-open je ada...

Adakah sebab rindu nak dengar nama ular?. Mungkin sebab, ular macam tak wujud je kat Jordan nih.. Jangankan ular, monyet, biawak, angsa dan binatang-binatang femes di malaysia memang susah giler nak jumpa dekat Jordan.

Yang ada:
Kucing - tepi jalan/ rumah orang
Lalat - Laut mati
Binatang kecik-kecik comel - kedai haiwan
Ayam - Kedai ayam / ceruk kampung
Ikan hidup - Aqabah

Zoo Jordan ada apa eh? Tak pernah pergi pula. Eh, ada ke?

.
.
.
.
.
.

stop.stop.stop.

Melalaut pulak lama-lama.

Tapiiii.., sebenarnya dalam hati ada kata "eureka!"

Sekian
terima kasih

p/s: maaf kalau pening. Nak panadol? Buku "I'm Jane Austen's best friend" pun ada....


6 comments

tepianmuara | September 30, 2011 at 3:25 PM

betul-betul tak faham.

hah

-hazen | September 30, 2011 at 4:15 PM

misteri Eureka

Anonymous | October 2, 2011 at 5:53 AM

kan dah kata, kalau ada ular, jangan dok dekat., Dok dekat buat apa, bahaya tambah ular sendok, whatever semua Allah yang tentukan, mohon yang terbaik darinya.

tepianmuara | October 2, 2011 at 7:08 AM

baca entri atas

baca balik yang bawah.

'Ha, dan jangan lupa kasitau orang kampung supaya ada ekspedisi memburu ular pula boleh dijalankan.'

gelak serius.
(?)

Ainul Arina Madhiah | October 2, 2011 at 7:43 AM

haniff:

haa? akak plak yg tak paham awk komen apa..erm, macam mana org gelak serius? buat muka ketat sambil sebut ha ha ha? *adeh, pening*

syafiq:
=D

ni mesti abah:
I will never forget that advise, abah.. jangan risau, insyallah Ina hati-hati. Ular kat sini tak mematuk sangat. Dia buat hal sendiri je. hehehe

tepianmuara | October 8, 2011 at 1:48 AM

lebih kurang macam tulah.
saya pulak yang tak faham dengan diri sendiri. hah.

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images