From A Listener to A Speaker

Assalamualaikum....



Sebagai seorang orang Melayu yang secara adatnya tidak selalu bercakap banyak di hadapan, berada di tanah Arab merupakan satu latihan yang cukup baik untuk mengeluarkan kita dari kepompong segan nak menyuarakan minda dan pandangan ke khalayak umum.

Kerana asasnya bagi masyarakat Arab berdiam diri boleh membawa mati ( ni seorang lecturer saya pernah cakap. Quote betul-betul dalam arab saya tak ingat. Anybody?). Maka, nak tak nak kena jugak bercakap!

That is good actually.............................. until when you talk too much and fools yourself...

( dalam semua situasi : depan orang @ depan hanya seseorang @ sorang-sorang )

.
.
.
.

Bagaimana? How? Kief?

1) Too much wandering around out of topic
2) Too high pitch of voice yang tak kena tempat dan keadaan
3) Too skeptical

and last but not least - the most important piece...

3) Being judgmental 



Saya tak kisah kalau kita berbincang 2 hala 2 sisi 2 situasi 
sebab saya tahu itu memang jalan untuk kita jadi lebih terang dan seimbang
macam debat yang dibuat untuk cari pandangan yang paling tepat
Habis arena, diri sendiri boleh bertimbang tara mengikut rasa.

Cuma saya terkilan satu,

Bila yang bercakap provokasi tak kena gaya,
Lain yang dibincang, lain contoh yang dibawa
tak cukup perencah, tunjuk pertimbangan (judgmental) sebelah mata

Kamu sebenarnya ikhlas bertanya ke atau saja memprovokasi ya?
Ayat penyataan yang kamu beri, itu saja-saja teka atau memang dah tepat kebenarannya?

Haih, macam manalah saya nak belajar tahan sabar kalau asyik hari-hari kena hadap ayat-ayat macam ni..

Nak tambah lagi contoh ayat judgmental MatLutfi (speaking, gemok, kuruih, hantaran murah)  :

5 - Dia dapat pi??!! Ntah-ntah pakai kabel kot / Takpelaaa, dia orang kaya...
6 - Balik Malaysia tiap-tiap tahun tiap-tiap kali cuti , ni mesti anak manja nih....
7 - Ni pergi Korea confirm hantu Korea kan? Ada ke tempat Islam kat Korea?
8 - Cuba blog tu tulis pasal benda-benda wacana ilmiah sikit. Ini pasal travel lah, hidup sekeliling lah
9 - Boleh pakai ke buat kerja macam tu? Ni bukan zaman-zaman magic-magic atau zaman mukjizat nak buat perubahan mengejut..

blablabla...and the judgmental go on...~

Blurfffff........  *bosan*........

Ini yang saya rangkumkan sebagai 'cakap tak fikir habis'

Bak kata Matlutfi "Saya kagum dengan kepantasan dan kehebatan orang kita dalam menilai seseorang tanpa ada bukti yang kukuh, valid dan sabit".. and malangnya, saya setuju! (only for those judgmentalis)

Never mind, dah nak tahu sangat baklah saya jawab satu-satu persoalan/penyataan yang diberikan. (sebab Matlutfi pun dia menjelaskan gak jawapan sebenar last-last kan?) 

*Maaf saya jawab dalam blog, saya perlukan masa untuk berfikir jawapan yang paling sesuai supaya saya sendiri tak mempersendakan diri sendiri waktu tengah kecamuk*

5 - Dia dapat sebab dia usaha lebih, pandai cari jalan. Dia punya ready nak pergi interview tu macam interview tu exam SPM tahu?

6 - Pernah dengar tak berita mak dia sakit ke ayah dia sakit ke? Tu anak bertanggungjawab tu, tu pasal balik selalu. Biar je lah, kan ke bagus dia tolong mak ayah.

7 - Saya mmg minat korea. tapi bukan smpai tahap obses. Ada je la islam kat korea, Ittaewon khasnya. Walaupun di Korea hanya ada 0.1% Muslim, tapi tetap Islam pernah jejak ke Korea sejak zaman Kerajaan Silla lagi walaupun macam malap-malap. Kita patut ucap terima kasih pada Imam Zubercoch and Abdul Rahman dari Turkey yang jadi pioneer dalam menyebarkan Islam di Korea waktu perang. Kita? Saya sebenarnya tabik spring dengan usaha umat Islam di Korea yang cuba nak bawa Islam di sana walaupun agak susah sampai sekarang. Those yang tak pernah ambil kisah takkan tahu betapa eagernya orang sana nak belajar Islam. Why don't we help them too?  

8 - Pernah tahu tak sasaran blog dia siapa? Mungkin kurang isu semasa atau mungkin kurang ayat-ayat Quran atau hujah yang dikemukakan sebab dia nak cuba tarik orang-orang yang suka terus klik X pada blog-blog serius dan berat. Travel nampak simple tapi dalamnya mungkin ada isi pancing-pancing yang sedang mengumpan readers untuk sama kembali pada Tuhan. Cerita hidup dia mungkin bukan kisah hangat ikon-ikon dunia tapi tetap ada pengajaran yang dia cuba nukilkan supaya jelas apa hikmah perjalanan dunia yang Allah aturkan. Salah ke? 

9 - Memang takde magic, memang takde mukjizat. Tapi Allah kan tetap ada. Jadi atau tak, itu urusan Dia. Yang penting kita usaha. Husni Mubarak yang keras kepala tahap mustahil nak turun lepas 30 tahun naik takhta pun last-last tumbang, kenapa kita nak prejudis dan skeptical sangat dengan usaha-usaha macam ni?

See?

So,
Never judge a person until you have walked a mile in their shoes.

Plus,
"World needs more positive people"

And..!
" Think first before you talk "

Pendek kata,
Saya suka dengar ramai bangkit bersuara tapi saya lebih bahagia kalau suara-suara waja tersebut tak tercemar dengan unsur-unsur yang menyakitkan telinga dan juga jiwa. =)

Sekian,
Semoga kita jumpa lagi lain masa

Wassalam

Ikhlas dari,
Audiens yang mengharapkan perubahan (^^,) 






4 comments

Kun Zalameyh | July 9, 2011 at 6:01 AM

ada kaitan dgn forum semalam?

Ainul Arina Madhiah | July 9, 2011 at 6:22 AM

kun zalameyh:
a piece of it. =)

-hazen | July 9, 2011 at 8:16 AM

Cuba blog tu tulis pasal benda-benda wacana ilmiah sikit. Ini pasal travel lah, hidup sekeliling lah..



kih3. sebijik, tak edit2 langsung nih. :D

Ainul Arina Madhiah | July 9, 2011 at 9:45 AM

syafiq:

kalau awak datang semalam, memang nampak macam unedited langsung. Tapi bagi akak, ayat tu akak pernah dapat banyak kali dari ramai orang. So I bet we should say ayat tu dah wujud lama dah, cuma semalam mungkin baru dia (ayat ni) berjaya tolak tangan akak untuk bergerak. Kan? =)

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images