Sopo Sing Reti Ngomong Jowo, Mentu Sini Disik....

7:27 AM 7 Comments A+ a-

Assalamualaikum..

~gambar milik haji google~


Baru-baru nih, keluarga Sabak Bernam ada buat grup facebook untuk kumpulkan semua generasi kami. Memang ramai sungguhla nama-nama yang dah tak berapa kenal. Dah dekat 5 generasi, salasilah pun makin berkembang macam ranting pokok. 

Best gak sembang tiap-tiap hari dengan sepupu sepapat kat situ. Iye lah nak jumpa setahun sekali pun payah benar. Saya balik, diaorang tak balik. Diaorang cuti, saya tak cuti. Sampai ada yang dah bertahun-tahun kot tak jumpa. *rindunya~*

Satu lagi kelebihan bergrup macam ni sekarang ialah saya tak perlu lagi risau bahasa jawa berkarat besi tembaga. Hehe.. Semua dalam tu semua speaking habis. Saya dan beberapa kerat yang duduk luar kawasan Sabak je yang sedikit kureng kemahiran bahasa jawa. Tapi takpe, kitaorang semua paham tetap paham. Nak membalas je tak reti. Adik bongsu saya pun dah terer bezakan jawa dan English.. hehe.. ;p

Jadi, atas dasar 'simpati' mereka untuk memastikan kami yang di kejauhan ini tetap ingat bahasa jawa totok supaya kekal lama tak hilang ditelan zaman, maka ada lah beberapa post khas cerita-cerita dalam bahasa jawa yang merapu meraban macam kat bawah ni. Kalau tak faham dan tak gelak, maknanya fail la tu.. -_-'

p/s:
Dekat Irbid ni, satu-satunya sumber saya nak dengar bahasa jawa pure secara sangat fasih ada sorang je yang tinggal saya kenal walaupun kalau nak kumpul bilangan sebenarnya ramai je keturunan jawa kat sini. Mostly ramai yang ingat patah-patah perkataan. Saya pun sama je la. Huhu. Orang kata ala-ala macam dah jadi celup. Cair tak leh pakai sebab cair tu selalunya maksudnya fasih. Kan?kan? Jadi para Javanese sekelian, selamat testing bahasa budaya keturunan! =)
 


.
.
.
.

Iki kesah si Mael, bocah sing tangane orak reti meneng. Eneng wae bende arek dicekel. Nek nang gedey, mesti njikok gulo-gulo. Weroh mainan, mesti dikerjakke sampek entek. Nemu batu gedi, nyelamate eneng ayam sing nggelimpang dibalangi.

Bapak si Mael pulak garang tenan. Nek Mael nggeratil, mesti keneng tabok. Nek ngarepe uwong, bapak’e melorok wae maknane mengko kuwe !


Nek arek mulehke tangan Mael sing gatel kuwi, bapak’e entuk karangan nggowo mareng suro. Podo sembayang jemaah la Magrib kuwi. Sap seng ngarep sekali, Mael bener-bener nang mburi Pak Imam.


Tapi moso sik rukuk, Mael weroh kain pelekat nyelet nang silete Pak Imam. Nawane Pak Imam orak sempet nganggo spender, ngomong Mael nang jero ati. Melas Pak Imam. Lalu Mael sing baru arek tobat kuwi alon-alon narik kain pelekat seng teselet celah silete Pak Imam. Tapi malang bapak’e perasan. Bapak’e melorok karo ngetep-ngetep lambe.

Alamak! Mael nggigil seawak. Endang-endang kain pelekat kuwi disogok meneh.


Opo meneh, ngelompat la pak imam kuwi. “Woi bokong aku!” Pak Imam ngelatah sebape dicocok. Entek batal kabeh sembayange.


*Pengajaran : Ojo ndelok bokong Pak Imam moso isik sembayang.*


.
.
.
.
.


Hehehe...


Selamat!

Jumpa lagi~

Wassalam...

p/s : ada sesiapa perlukan khidmat penterjemah untuk ini? ;p











 

7 comments

Write comments
Rossarina™
AUTHOR
April 25, 2011 at 7:42 AM delete

weyh hahahah lawak gile cite jowo tuh. XD

Reply
avatar
tepianmuara
AUTHOR
April 25, 2011 at 8:19 AM delete

'paham tetap paham. Nak membalas je tak reti.'

setuju2!

nawane ke nowone eh?

melorok..dapat bayang, dapat bayang. haha.

Reply
avatar
Raihana Nazri
AUTHOR
April 25, 2011 at 8:58 PM delete

bila Jawa menyatu..


saya bukan Jawa ye kak Ainul.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
April 27, 2011 at 7:23 AM delete

Aku sakit weteng boco ceritane mail...
nak aku dorong dewek2 mesti ne wong ngomong aku edan...hahaha

.....aku jowa..selangor serumpun

Reply
avatar
April 27, 2011 at 11:21 AM delete

arina:
hehe.. aku dah sakit perut dah baca benda nih awal-awal aritu...

haniff:
hehe.. akak tak sure la plak nawane ke nowone. macam lebih kurang je sbeutan dia. tak kisah la. =)

harishah:
needs translator? ;p

Reply
avatar
April 27, 2011 at 11:33 AM delete

rai:
hehe.. takpe2, bukan jawa pun boleh je baca. ;p

anon:
haha. nasibla...
owh, serumpun rupanya kita.. selamat datang saudara!
*maaf eh, nak membalas dalam jawa memang fail. faham je mumtaz. =) *

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *