Perfect Surgery Student?

12:28 PM 6 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Orang selalu kata Surgery tu menakutkan. Well, mula-mula macam tak. Tapi bila jadual minggu ni berderet gabung semua doctor-doctor malignant, memang sedap lah!



Ayat-ayat setajam pisau bedah tu mcm dah lali plak kat telinga minggu ni:

"Korang ni grup mana ha? Aku nak kasi evaluation marks zero!"

"Aku rasa korang salah masuk bilik nih. Ni kelas medik, bukan kelas nursing!"

"Esok aku rasa baik korang tukar kos amik farmasi, senang sikit!"

"Korang ni teruk! Satu apa pun tak reti! Tak baca buku langsung! "


Duh, ni memang dah gaya latihan nak kasi lion's heart habis nih. Cuma dalam konsep student, kena condemn habis-habisan pun perlu kekal maintain cool. Iyelah takkan nak nangis plak. Kalau buat muka tak puas hati kang, mau kena tambah dos halwa telinga lagi.. -_-'

Ubat saya setiap kali Dr ambush : Biar kena marah sekarang, daripada nanti aku bunuh orang~



Tsk, kuat! Kuat! Dah berapa ramai dah yang grad jadi doktor and lepas benda-benda yang sama. (Doctor tu pun sure dulu kena cara yang sama gak. huhu) I can do it! Chaiyok2! *Pray for me please~*
.
.
.
Tadi entah macam mana boleh terbukak intro buku surgery Recall. Intro tu! Mana pernah bukak sebelum ni. huhu.. Then, saya terbaca satu artikel ini: (Let muhasabah!)

The Perfect Surgery Student - panjang nih -

Never Whine [so far belum pernah salahkan doktor, it's my own fault]

Never pimps his resident or fellow student (or attending) [this is penyangak!]

Never complains [urm, i will try..]

Is never hungry, thirsty or tired [ woho, ini macam nerd sangat dah nih..]

is always enthusiastic [i do except when it is tiring me to death]

love to do scut work and can never get enough [erm, ya Allah berilah aku kekuatan! ]

never makes a fellow student look bad [like blaming others? i hope not~!]

is always clean [kebersihan itu separuh dari iman. Busy-busy pun kena jaga la..]

is never late [ i'm already in ]

smiles a lot and has a good sense of humour [Guane nk smile kalau Dr pun banyak mencuka dengan student? eh.eh. takbleh salahkan orang.]

makes thing happen [ i wish! ]

is not a 'know it all' [apesal plak? Know it all bukan feveret student doktor ke?]

never correct anyone during rounds unless it will affect patient care [O, really? okay, it's new for us.]

makes the intern /resident/chief look good at all time, if at all possible [this is why i always hate kaki menyampuk!]

knows more about her patient than anoyne else [only when they are cooperative!]

loves the OR [takpernah dapat masuk lagi. T_T]

never wants to leaves the hospital [oh never! i love my house! hehe]

takes correction, direction and instruction very well [insyallah...]

says "Sir" and "Ma'am" to the srubs nurses (and to the attending, unless corrected)[ yes, ma'am! ]

never ask qauestion he can look up for himslef [uuuu. ini memang kena sebijik kat batang hidung nih..]

knows the patient disease, surgery, indication for surgery and the anatomy before going to the OR [baikkk..]

is first to arrive on clinic and last to leave [ uuuu, susah tu.. ]

always places xray up in the OR [ untuk? ]

read from surgery text everyday [ @_@ *berpinar-pinar* ]

is a team player [yup, i agree!]

asked for feedback [ i wish to but sometimes doctors are very busy ]

never has a chip on her shoulder [ stay cool! yeah!]

loves to suture [ i wish it now! ]

is honest and always admits faults and error [ yep, plus brave enough to hear all the curse from those unstable emotion people]

knows when the patient is going to OR [okay~]

is confident but not cocky [tampal besar-besar kat hospital boleh tak terutama dekat depan orang yang suka buat muka "aku hebat" ?]

has a 'can-do' attitude and can figure out things on her own [ gosh, ganbatte ne! ]

is not afraid to get help when needed [ try me! ]
never say 'no' or 'maybe' to involvement in patient care [ takkan always yes? ]

treats anyone with respect [ini basic akhlak. sendiri mau ingat. ok? ]

follow the chain command [ yes bos! ]

praises others when appropriates [ takpe2, itu kan rezeki dia..]

check with intern beforehand for information for rounds [intern pun tak kenal sapa. huahuahua...]

runs for materials, lab values, test result etc during rounds before any house officer [ okay, ini memang tak tau langsung nk buat macam mana amalinyer..]

give credits when credit is due [jangan jeles-jeles. tak baikkkk~]

dresses and undress wounds on rounds [tak pernah ada peluang lagi setakat ni]

has a steel bladder, a cast iron stomach and a heart of gold [mende nih? apesal semua serba zat-zat besi bumi je.. dop paham.. suruh tahan karat a.k.a kuat mcm besi ke?]

always write the op notes without question [takbleh tanya langsung ke?]

always check with intern after round for chores [tak boleh, sebab ada kelas! ;p]

always make sure there is medical student in a every case [saya la medical student!]

always follows the patient to the recovery room [belum tahu lagi la pasal management bilik-bilik nih..]

in the OR, always ask permission to ask a question [Saya anti kurang adab + suka menyampuk. Yep! Understand? ]

always review anatomy prior going to OR [kena simpan atlas sebijik kat wad nih..]

does what the intern asks [tak de sapa-sapa suruh lagi pun..]

is a high-speed, low-drag, hardcore HAMMERHEAD ----->

A hammerhead is an individual who places his head to the ground and hammers through any and all obstacles to get a job done and then asks for more work. One who gives 110% and never complains. One who desires work. [wow!]

.
.
.
.
.
.

Jom semangat balik jom! Surgery best! Doktor-doktor semua memang text book bergerak habis. Lantaklah kena marah ke herdik ke janji engkau improve~ Yang penting sabar, kuat, tabah dan terus berusaha! yosh! Ganbatte! Jia yuo! =D

6 comments

Write comments
syah
AUTHOR
January 25, 2011 at 9:17 PM delete

ni ad satu ayat bahdal surgeoun KAUH

Dr : Korang tau x memori ikan brape lame?

kitorg : kene tau ke?

Dr : HEH! memori ikan ni 3 saat..korg dengan ikan ni setaraf tau x?sesilap lagi bebal..

kitorg : ..terpakse senyum..

Reply
avatar
January 25, 2011 at 9:43 PM delete

assalamualaikum.

kak tahun ke berapa medik?

maaf, pembetulan sedikit. kebersihan 'sebahagian' dari iman. :)

Reply
avatar
January 26, 2011 at 6:09 AM delete

syah:
ouch, makan dalam gile. Dr mana tu?

Harishah:
wa'alaikumsalam dik.
Akak baru tahun empat.
Oh, thanks ya tegur. ^_^

Reply
avatar
aisyahrkh7
AUTHOR
January 27, 2011 at 4:29 AM delete

btw takat 2 round dh lepas ni, ak rase ak suke int.med.. haha tetibe je kuar statement..

bittaufeq ala kulli hal lah kt korang2 yg mmg hebat ni!!
(^_________________________^)

pssst.. lame tak nmpk ko nul.. sehat?

Reply
avatar
January 27, 2011 at 6:15 AM delete

aisyah:
intermal med rileks kan? ko dah jumpa belum doktor2 feveret aku? hehe..
hebat amende kitaorg ni kalau hari2 asyik kena belasah dengan doktor surgery je. huhu.. btw thanks! bitaufiq jugak!

pssssttt, rindu eh? hehe.. jom la jumpa2 esok... ikut tak?

Reply
avatar
aisyahrkh7
AUTHOR
January 27, 2011 at 6:35 AM delete

ak suke material int.med tu lah..
bkn sbb rileks.. haha nerd btol statement..

btw hari ni ak tgk 6 endoscopy.. ha amek.. de sorg pakcik tu de mallory weis tear, recurrent vomiting, heavy drinker, tattoed
---> most probably ade liver cirrhosis..

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *