Lets Fly

Assalamualaikum

Once upon a time, a little bird has been asked to fly together with the flock.

"I can't!" it replied.



It feels a little bit jealous towards the other birds which can fly freely in the sky.

"How i wish i can fly like them and even cross the sea with my wings.."

1 year...
2 years...
3 years...
> years has pass..

It is still the same~

" I'm scared....I'm nervous... I never believe in myself. "

But it never stop trying. Slowly step by step. The other birds support it continuously saying that it will be granted a wish if he made it - by the Lord.



Till one day....



It made it!!!

It even can fly through the ocean - his own wish few years ago which it never thought will be reality.

See?
No matter how long you has had a inferiority towards the others, as long as you believe in yourselves and keep trying to fulfill your dreams, God will never left you behind.

Remember Khalid Al-Walid?
He is not among the earliest people who revert to Islam but as soon as he realize who he is and what he shall be, he never stop doing the best for Islam and be a great muslim.

(^_^)Y ----> Let us be like him!





" GOD has bought from the believers their lives and their money in exchange for Paradise. Thus, they fight in the cause of GOD, willing to kill and get killed. Such is His truthful pledge in the Torah, the Gospel, and the Quran - and who fulfills His pledge better than GOD? You shall rejoice in making such an exchange. This is the greatest triumph. " (9:111)

2 : 216




" ............ Ketika Salahuddin menjadi tentera Al-Malik Nuruddin, sultan Aleppo, ia diperintahkan untuk mara ke Mesir.Kadi Bahauddin bin Shaddad, penasihat utama Salahuddin telah menulis bahawa Salahuddin sangat berat dan memaksa diri untuk pergi ke Mesir bagaikan orang yang hendak di bawa ke tempat pembunuhan (Kadi Bahauddin, 1234).

Tetapi itulah sebenarnya apa yang dimaksudkan dengan firman Allah, “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu” (Al-Baqarah:216)

Apabila Salahuddin menguasai Mesir, ia tiba-tiba berubah. Ia yakin bahawa Allah telah mempertanggungjawabkan kepadanya satu tugas yang amat berat yang tak mungkin dapat dilaksanakan jika ia tidak bersungguh-sungguh............ "

.
.
.
.
.
.

“Ya Tuhanku, aku telah kehabisan segala perbekalanku. Kini aku mohon pertolongan-Mu. Aku menyerahkan diriku kepada-Mu. Aku yakin hanya Engkau saja yang dapat menolongku dalam keadaan yang genting ini”

[Salahuddin A-Ayubi, Perang Hittin- 24 Rabiulakhir 583 H]

.
.
.
.
.
.

“Ya Tuhanku, aku telah kehabisan segala perbekalanku. Kini aku mohon pertolongan-Mu. Aku menyerahkan diriku kepada-Mu. Aku yakin hanya Engkau saja yang dapat menolongku dalam keadaan yang genting ini”

[Ainul Arina Madhiah, Perang Dalam Hati- 19 Syaaban 1431 H]

.
.
.
.
.

Amin~

Arina, the storyteller~



Assalamualaikum...


Arina: Buat apa nih?

Ainul & Maisarah : Balut buku semalam..

Alya & Kemal : tolong tengok. haha..

Boleh bayangkan 5 orang budak sedang berkumpul di sekeliling meja bulat sambil membalut-buku beramai-ramai seperti zaman sekolah rendah di rumah dahulu kala?

=)

I love the moment~

We talked and shared stories. We laughed and laughed like nothing bother us at all togeter.

Dari pelbagai kisah ke pengalaman dan lawak jenaka, akhir sekali beralih ke sesi bercerita tentang kronologi Twilight hingga ke Breaking Dawn. Penceritanya tentulah daripada empunya kesemua buku, Miss Arina. Kami di sekeliling dengar sambil menganga dan banyak tanya. Memang tak ubah macam budak kecik dengar atuk dia bercerita. Haha.

Atuk2, cerita lah lagi... Ceritalah lagi... =p

p/s: Arina, ko memang ada bakat story teller. Jimat masa aku nak pinjam 4 buku tebal-tebal tu. hehe..

Alf Mabrouk



*******************************************************************

- Sabak Bernam -


Sebulan lepas, saya baru kena ceramah dengan polis kenapa balik awal sangat padahal hujung minggu ini keluarga kami ada perjumpaan besar a.k.a kenduri tambah ahli. Abang sepupu saya si polis tu la yang nak kawin!

Kena soal dengan orang kerja polis ni memang konfirm ah tak boleh lawan. So, cara terbaik adalah sengih sahaja sambil janji akan call time dia nak kawin nanti. hehe..

Ingat lagi dulu time duduk Gopeng, rumah famili dia je la tempat saya nak pergi lari dari sekolah kalau cuti pendek-pendek. Dia pesan ada apa-apa kasitau dia. Nak fly pun dia boleh ambik kan. Haha. Bertuah kan abang sepupu sorang nih? ;p

Tapi dia memang abang sepupu yang best, sama gak macam yang lain. Boleh diharap dan senang dibuli. Hehe.. Adik sepupu memang konfirm lah menang kan kalau pandai pujuk. ;p

Abang Nizam, Tahniah!!!!!! ^_^

Walaupun Arina tak pernah jumpa lagi kakak yang bertuah tu, konfirm mesti dia memang the best yang terbaik untuk Abang. Jadi suami orang elok-elok tau. Balik tahun depan, kena bawak kenalkan dekat Arina okeh. hehe...

And again, sorry tak dapat datang~ Huhu T_T Sangat-sangat nak sebenarnya..

*************************************************************

- Kuala Lumpur -


Ini lagi satu kenduri minggu ini yang saya sedih jugak tak dapat pergi.

Dia salah seorang kawan baik saya yang sangat best. Pandai menulis dan pandai macam2.

How funny dah jumpa lama dengan dia dari Malaysia tapi hanya mula rapat melalui alam maya. Dalam blog, she is the best! Time-time tak berapa betul di alam realiti, saya senang bersembang-sembang dan gaduh-gaduh manja dengan dia di komputer sendiri. Adegan 'berebut kakak' yang paling tak tahan tu. Sangat childish kan? Haha. Satu yang paling saya cemburu, dia sangat senang berkata-kata dari segi emosi terutamanya. Dan saya memang selalu kalah sebab saya segan memberitahu rasa hati seterangnya.

Mostly kawan-kawan saya semuanya kawan dia juga. KS, Kak Wani, Kak Nadia, Chiam, dan ramai lagi. We share a lot of similarity but yet i never told her before that i always think she is always superior to me. =)

Dan hari ini, dia melangkah lagi ke depan semula meninggalkan kami di belakang dalam tangga menuju keredhaan-Nya. Dia pun dah jarang singgah dekat blog saya -tanda kesibukan yang makin ketara. Tapi takpe, blog bukan tanda, yang penting ukhwah yang dibina kekal selamanya.

Selamat Pengantin Baru Fathiyyah! Semoga kekal berbahagia hingga ke syurga~

Now let me reply her message here:
Fathy, i miss you too. Take care dear. Jangan selalu sedih2. Mujahidah kena kuat n Fathy confirm boleh buat! Pasal Tiqah, don't worry. Ainul still pegang lagi janji kita dulu~ ^_^

***********************************************************************

Sob!Sob! *Lap air mata*

Dah..dah.. Tak leh sedih2. Kena happy la orang kawin~ Ape la...

Tukar mood!

^_^

Okay, sementara orang Malaysia semua nak kawin minggu nih, saya nak keluar berjalan kejap lah. Nak pergi ambil semangat Tanah Urdun nun di daerah sana. Hehe.. bYE~

Tawakkal





"Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya.
(Ali-Imran : 8)




STATUS : TawAKkal..

.: Let Khadra teach you how to make a cut :.

Assalamualaikum~

Hi! Meet Dr Khadra. An ex-surgeon and a writer now. A combination of which i have had dream to be somewhere later.


" ... At night. when all is still, I am left once again with the thoughts and memories of what has been a surgical life. - THE END- "

Done! *Tutup buku*

Phewh.. Alhamdulillah selesai Making The Cut by Mohamed Khadra - satu-satunya buku yang pertama kali saya beli dengan penuh susah payah sampai terpaksa ber-sistem barter dengan sepupu di UK demi sebuah buku yang dikhabarkan sangat best untuk dibaca. (Either saya beli lambat sangat sampai habis stok atau memang spesis susah dijumpai di Jordan, Malaysia mahupun UK -_-')



Secara sinopsis pendeknya, buku ini berkisar tentang perjalanan seorang doktor untuk menjadi specialist in surgery - yang mana kita tahu bukan calang-calang orang yang boleh tahan dan terus berjaya dengan hebatnya dalam bidang yang sangat mencabar nih.

Ok, seperti yang saya dah agak buku ni memang penuh dengan ranjau dan ragam kehidupan seorang doktor yang sangat sibuk dan sangat stress. Tapi satu perkara yang saya suka sangat tentang buku ini ialah cara bagaimana dia tunjukkan pada pembaca bagaimana dia lalui semua cabaran tu dengan tabah dan positif.

Tambahan, selama tiga tahun jadi budak medik ni saya memang tak dapat-dapat lagi jawapan macam mana kita nak set satu border antara hubungan patient and physician supaya kita tak terlampau get involved in emotion. Kalau di MIFC dulu, Dr Khaleed Jaddalah jawab " When you get the experience then you'll know it". Saya rasa jawapan tu macam kabur sangat, tapi melalui buku ni saya dapat beberapa gambaran macam mana benda tu berlaku dan macam mana kita nak handle. It helps a lot! ;)

Saya paling tertarik pada satu sikap yang ditekankan oleh doktor Khadra. Saya tak tahu apa satu perkataan spesifik yang boleh saya terangkan tentang perkara ni. Tapi kalau didefinisikan dengan lebih jauh, ianya bermaksud 'sampai satu tahap, sebagai doktor kamu kena biarkan fitrah alam berlaku'. Doktor bukan tuhan yang boleh memastikan semua manusia takkan mati. It will never happen! Memang dari segi tanggungjawab, doktor perlu usaha sebaik mungkin untuk selamatkan pesakit tapi akan ada satu masa yang doktor takkan boleh buat apa-apa dah lebih dari kepakaran dia. Kematian adalah sesuatu yang pasti dan sebagai doktor, kita tak boleh nafikan yang ia sentiasa akan datang - sama ada sudah diagak ataupun secara tiba-tiba. Ia fitrah~

Ada lagi beberapa isu-isu hidup doktor yang pernah saya bayangkan kebarangkaliannya terjadi tapi susah nak baca kat tempat lain turut diceritakan dalam buku ini. Antaranya ialah pertembungan agama dan nilai serta moral antara pesakit mahupun doktor (Islam vs Jews), sistem politik hospital yang memang adakalanya korup, kesan jangka panjang/pendek rawatan yang kita sediakan (merawat lelaki paedophilia yang ada erection dysfunction), isu competence vs compassion (doctor vs patient), isu doktor yang tak berapa kisah atau terlampau risau dengan kesihatan diri sendiri (bajet-bajet tak risau bila terperasan diri ada symptom penyakit), isu doktor pun manusia biasa (Bedah orang sambil tutup part selain point nak bedah sbb tak nak ter-distract yang mereka sedang bedah manusia) dan banyak lagi kisah kehidupan seorang doktor yang lain.

Itu belum campur dengan bagaimana dia ceritakan hidupnya yang sangat komited dengan kerja sampai lebih rela duduk hospital dari bercuti di rumah dan membina keluarga hanya bila habis belajar jadi specialist sahaja. Totally workaholic. *Nggeeee.. Tak best!* Nasib baik isteri doktor ni juga seorang doktor yang sangat memahami. Tiba-tiba teringat MIFC haritu doktor pesan supaya cari pasangan hidup yang boleh jaga diri sendiri supaya tak tension kalau kita busy. Penting amat sebenarnya aspek ni kan?

(Tapi kan,penuh ayat kureng sopan betul lah dalam buku nih. Ih.. >_< Kot ye pun tensen, mulut tak bertapis betul doktor-doktor nih. Liquid tulisan kang!)

Overall nya, kehidupan seorang pakar bedah saya rasa adalah sangat mencabar. Tabik springlah dengan surgeon. Patutlah kadang-kadang they look arrogant, it is actually their self-defence mechanism rupanya. They got a great heart but can't obviously show it to others for the sake of the future. Orang fragile better tak payah jadi surgeon la kot, you'll suffer a lot. T_T

Alhamdulillah, tak sia-sia buang tabiat beli buku susah-payah macam ni. I love the thrilling sensation when i first got the book in my hand. It is superb~ Sesuatu yang susah nak dapat memang sangat dihargai bila dah diterima. =) Apa lagi bila ditimbang dengan ilmu baru yang diperolehi dari setiap helaian muka surat yang dibaca. Nothing is precious compared by reading a book. *Perlukah buat lagi perangai pelik macam nih? Hehe..*

So far, sekarang ni macam addicted pula dengan buku-buku medik yang tak terlalu formal. Nama-nama macam Sherwin B Nuland, Atul Gawande, Oliver Sacks, Raymond Tallis, Richard Gordon, Picault macam dah menjentik-jentik untuk dicari. Nasib baik duduk Jordan, at least kalau tengah high baca buku tu, selamat lagi lah dari nak terus cari on the spot. Bukan boleh harap Ainul nih.. Hehe.. *Gila buku*

But still, lepas habis baca buku Making the Cut ni, next week dapat Denyut Kasih Medik (org punya,tengah beratur). Erm, Crusade baru 1/4, Enjoy Your Life 1/2. Apa nih baca buku half-half? ;p Buku universiti tak yah sebut, itu wajib~

Oklah. dah malam sangat nih. Esok ada kelas. Dan esok jugak lepas kelas ada operasi memburu buku dan barang di Amman. *Blink blink mata bersinar* =) Hopefully jumpa something yang best~ Amin...

Jumpa lagi~ ^_^

Mata minda : Masalah?


Assalamualaikum...! :)

Soalan hari ini - "What is the definition of Problems?"

Kalau saya, saya jawab "It is subjective." Korang pulak macam mana?

=p

Sebenarnya tadi saya baru berbincang face to face dengan seorang kawan baik saya kat sini mengenai 'kisah kami'. Kisah yang bermula apabila kami kelihatan seperti sedang berperang dingin gara-gara sudah jarang duduk sebelah-menyebelah mahupun keluar berdua-dua macam belangkas seperti selalu. Maka kemudiannya kisah ini menimbulkan pertanyaan kepada keluarga kami di sini yakni akhawat2 MEP7 yang sangat caring. =)

Mula-mula seorang datang tanya saya, apa saya ada masalah kah dengan kawan baik saya tu? Tiba-tiba dua tiga hari lepas ada lagi dua tiga orang lain juga tanyakan saya benda yang sama. Eh?Eh? Apasal semua fikir macam tu?

Rupa-rupanya bila diselidik semula barulah saya tahu rupanya mereka terperasan yang kami nampak dah makin jauh dari selalu. Laaaaa... ;p

Itu dari sudut mereka. Dari sudut saya pula, mula-mula saya tak perasan. Tapi lama-lama lepas ramai sangat yang tanya, saya pun naik confius juga, kami ada problem kah? Dia kecik hati ke? Saya ada bengang kat dia ke? Lama-lama bila saya biarkan, saya pulak yang fikir pelik-pelik. Ishhh... Tak leh jadi nih.

Sebab itu tadi saya decide untuk sembang balik dengan dia pasal hal ini masa kami jalan dua-dua pergi kedai. Dia terkejut jugak rupanya pasal hal ini. Ingatkan dia tahu. Huhu..

Maka, bila dah bincang balik kami simpulkan mungkin ini sebab definisi masyarakat bahawa kalau dah kawan baik dan rapat kena duduk sama-sama je sepanjang masa. Spekulasi sungguh. Kan?Kan? =)

So, to my dear friends... Jangan risau. Saya dan dia takde masalah apa-apa. Kami memang kadang-kadang suka lompat-lompat tukar tempat duduk dalam dewan. Saja tukar angin. Kalau ada sebab lain pun, selalunya sama ada terdatang lambat, atau malas nak duduk depan a.k.a datang kelas tak ikhlas, atau study untuk exam tak habis lagi so kena duduk belakang untuk study, atau sedang berapi angkara benda lain maka kena duduk tempat lain supaya api tak merebak kalau kena angin. Itu je pun~

Kalau kadang-kadang terasa sipi-sipi atau gaduh-gaduh manja tu normal lah kadang-kadang, tapi takde lah sampai berminggu-minggu nak mogok tak nak jumpa. Lepas daripada tu, it's better to let by gones be by gones. Sakit jantung ah nak sakit hati lama-lama. Buat kronik jiwa raga je nanti, hidup pun tak aman.

Jadi, actually tak ada masalah pun...

Tapi benda ni buat saya teringat kata-kata seseorang bahawa " The way we see a problem is the problem"..

Ye la kan, orang fikir lain-lain. Kadang-kadang kita fikir diaorang macam ni, rupa-rupanya dia bukan macam tu. Tambah-tambah saya memang jenis penakut sikit kalau bab-bab perkara yang mungkin menimbulkan kontroversi, kekacauan mahupun kecemburuan dalam hidup bermasyarakat nih. Memang lama giler nak fikir sebelum buat apa-apa yang saya bajet berkemungkinan akan menyebabkan hal-hal tadi jadi.

Tapi ada kawan dah nasihatkan supaya jadi terlampau takut-takut sebabnya kita semua tak serupa. Macam yang saya cakap tadi, saya mungkin ingat dia macam ini padahal dia tak macam tu pun. Macam mana nak pastikan? Susah tapi yang penting tawakkal lah pada Allah yang memegang hati-hati manusia.

Paling penting, hati sendiri perlu diasuh terlebih dahulu supaya bijak menyelesaikan masalah kehidupan. Biasalah tu kalau dah nama hidup, takde masalah tak sah! Tapi kalau kita pandai putar, ia bukan lagi satu masalah! It depends on how you see them~

Tambahan, bila umur sudah 20-an perangai pun kenalah 20-an jugak. Bukan nak suruh jadi matang macam orang dah lama dewasa sampai tak boleh huha huha. Tapi ada masanya kena pandailah fikir mana patut mana tidak. Bak kata Dr Psycho, kalau mental age tak sama dengan chronological age, itu terencat akal namanya. Faham? Hehe.. ;p

Maka pengajarannya ?? ----> Saya serahkan kepada korang untuk jawab sendiri~ ^_^

p/s:
walaupun saya pelik kenapa mereka fikir kami ada problem, tapi saya jugak terharu kerana ada yang terperasan keadaan kami yang kami sendiri tak berapa perasan.Itu namanya caring and concern. Thanks kawan-kawan! ;) *terharu*

Iklan : Lecture notes untuk diambil


Alhamdulillah semua first exam dah habis. Fuh, lega! Boleh rehat kejap.

Balik rumah tiba-tiba blur. Nak buat apa eh?

Komputer? Bosan lah.
Makan? Kenyang dah tadi.
Tidur? Tak mengantuk pun.

Berdiri tengah-tengah bilik sambil tengok kiri kanan. Make over lagi lah. Nak punggah apa pulak kali ini yer. Erm,baju sudah, buku sudah, beg sudah, apa lagi nak susun lain semula? *Garu kepala*

Tiba-tiba fail-fail lecture notes yang memanjang kat tepi tingkap tiba-tiba macam memanggil-manggil untuk di 'touch up' balik. *Tinggg! iDEA!!*

maka Misi malam ini : Sort out semua kertas untuk disimpan dan dibuang~

Mula-mula kita call senior dulu untuk konfirmkan betulkah dia memang tak nak dah lecture notes dia. Kalau sah, bolehlah susun siap2 dah untuk kasi junior. Tak pakai dah pun lepas ni kecuali notes summary. Menyemak plak nampak malam nih.

"Akak, konfirm yer akak tak nak semua tu dah?"
"Ye.ye. awak bagi orang lain pun takpe."
"File?"
"Amik je la sekali. Kesian plak kat awak nanti."
"Okeh. Yes, bos!"


So, malam ni memang operasi kertas secara besar-besaran. Bukan setakat kertas-kertas lecture notes tahun tiga, yang tahun satu dan tahun dua yang menimbun dalam almari pun kita godek sekali. Plus tarik sama dua kotak besar bawah katil yang simpankan kertas program + kertas artikel + kertas-kertas sepanjang hidup kat Jordan dulu.

Keluar, pilih, asing, buang! *dah macam iklan minyak plak*

Semua lecture notes untuk junior setiap tebal sejengkal kita ikat dengan kertas biar lekat sekumpulan. Pastu letak tindih-tindih tepi dinding biar sekata sebanyak 3 row 2 line. Fuh banyak giler, macam bakal kena panggil teksi je time junior nak amik nih. Sekali pandang macam pusat kitar semula pun ada. Huhu, lantaklah lah janji kemas.

Kotak yang berkotak-kotak pulak kita asingkan jadi tiga grup. Kotak nota sendiri, kotak nota senior dan last sekali kotak kertas buang. Kertas-kertas nak dibuang pakai balik sikit semula jadi pengikat kertas lain. Alhamdulillah ada gak kegunaan terakhir diaorang~

Next,kertas kerja bubuh sefile. Kertas artikel letak selaci. Kertas kena selalu baca letak sebekas. Fail sumbat dalam kotak gedabak. Hoyeay! Almari dah kosong sikit, mari isi balik buku-buku yang terkeluar dari almari sebab terlebih muatan~ ^_^ *bersinar-sinar mata nampak almari buku penuh buku*

Tengah-tengah khusyuk buat kerja, tiba-tiba housemate masuk nak pinjam komputer sambil tanya "solat belum, cik?" dan tunjuk tingkap yang dah hitam.

EH.EH. Dah maghrib eh? Bukan baru pukul 4 ke? Erk. Stop2, solat kejap.

Habis solat terus kocoh-kocoh sambung kerja. Kalau dah malam, maksudnya time tidur dah nak dekat. Takkan nak tidur dengan timbunan kertas kot. Haish. Cepat weh..

*buat kerja macam lipas kudung*

And then...,

Tepat pukul 11.30 akhirnya semua kertas berjaya di sort out dengan best lagi teratur sekaligus membarukan lagi muka bilik hari ini. Haha.. How i wish i can change my room as easy as ABC with a magic stick, so then bila bosan/ tension boleh ubah angin dengan bahagia. ;p

Tapi, bila tengok balik sekotak besar kertas yang nak dibuang tu tiba-tiba terfikir

"Kenapalah Jordan tak ada pusat kitar semula lain selain kat Amman.. Kan best kalau ada, boleh jana pendapatan sikit dengan kertas yang menimbun-nimbun nih.. Dah la pokok kurang, kertas plak main buang-buang je. Membazir~" (sekian, ceramah Enviroment Protection.)

Apa-apa pun, sangat happy kerja dah siap. Lepas ni boleh buat iklan "Mana-mana junior yang nak lecturer notes tahun dua (half) dan tahun tiga, bolehlah menghubungi saya secepat mungkin. First come first serve. Nak kosongkan bilik dengan segera. ;)". Nota tahun satu dah banyak buang, just tinggalkan soalan-soalan je, next year boleh kasi adik-adik baru dtg a.k.a bahan untuk memudahkan perkenalan. Acece.. Hehe.

Alhamdulillah, urusan kertas dah habis.
Tiba-tiba terasa macam budak dah grad berkemas nak balik Malaysia. ;p
Alangkah bestnya kalau betul! *excited nak habis*
Lagi tiga tahun je pun... Insyallah boleh buat, Fighting! ^_^

**************************************************************

Plan senggang exam:
1) Amman b4 puasa
2) Buku bukan akademik puas-puas
3) Jalan-jalan jumpa tetamu
4) Setelkan borang darah
5) Merawat kembali penyakit 'gatal melukis' dalam kelas farm. Habis buku aku.

*************************************************************

Bitter Truth

Assalamualaikum




Psychology, Chapter 8 -
.
.
.
.

"Defense means acts of protecting."

Mechanism of defense :

1) Repression : Psychological act of excluding desires and impulses

2) Denial : Rejecting the too-uncomfortable-to-accept fact

3) Reaction Formation : act opposite of impulse

4) Projection : Make impulse external

5) Isolization/intellectuation : using reasoning to block comfrontation with an unconcious conflict

6) Displacement: Channel impulse to non-threatening target

7) Sublimation : Channel impulse to socially desired activity


.
.
.
.
.
.
.
.


This is not a new thing to be learn. People always did the same thing when they afraid to accept the truth.

Unfortunately, a truth is like a boomerang. No matter how far you throw it away, it will always come back. Forever.


....... " Then which of the favours of your Lord will ye deny?".....

E.M.O

Assalamualaikum..

Semalam saya sangat stress.
Kemudian ada kawan kata "Takpe, balik boleh tulis blog. Jeleslah dengan orang yang pandai luah perasaan dalam bentuk tulisan...

Erk? Am I? ﴾͡๏̯͡๏﴿

Haha.. Takde maknanyer~

Lain orang, lain caranya.
Tapi saya,blog bukanlah tempat meluah perasaan yang sangat jelas lagi ketara. Gembira tak apa, tapi kalau berunsurkan ketidak-stabilan emosi saya tak gemar menunjukkan secara konkrit di laman ini.

Pertamanya sebab blog ini terlalu public. Kemudian kalau emosi saya tak stabil pun bukanlah lama sangat. Risau-risau nanti diri dah selesai tapi blog yang memanjangkan cerita. No.no.no!

Memang boleh je nak cerita dalam blog tapi penceritaan saya bukan jenis Straight forward. Ia lebih kepada tersembunyi dan lapik-lapik. Dari sudut watak, suasana mahupun jalan ceritanya. Tapi matlamat dan nilai akan tetap sama.

Maka, saya cuma boleh merumuskan bahawa blog ini lebih mengajar saya untuk meng-analogi-kan cerita supaya rahsia tetap terjaga di samping semua masih boleh mengambil iktibar daripadanya.

Ingat!
Kayu yang dipaku, kesannya takkan hilang walaupun paku telah dibuang.

Jadi, fikir dahulu sebelum bertindak! =)

**********************************************************

P/s:

Semua kakak-kakak graduan tahun 2010 akan pulang hari ini. Selamat jalan semua!!

Sahabat

Assalamualaikum

***********************************************************

Hari ini aku teringatkan seseorang...

Yang darjatnya diangkat kerana komunikasinya yang hebat.
Bantuannya sangat diperlukan sebagai sahabat penguat,
Dalam jalan juang menarik kembali umat yang makin sesat.

Siapakah insan ini?

Sewaktu berdepan kecaman penyembah ilusi,
tuturnya tenang menerangkan kasih Illahi.

Saat dimarah sahabat hingga ditarik rambut dan janggut,
Diplomasinya tetap tenang dan penuh lembut.

" Wahai anak ibuku! Sesungguhnya kaummu memandang aku lemah dan nyaris-nyaris mereka membunuhku; maka jangan engkau jadikan musuh bergembira melihatku, dan janganlah engkau jadikan daku termasuk dalam golongan orang zalim.” (Al-Quran, surah al-A’raaf:150)

Dia tidak mudah terasa mahu pun putus asa
Apatah lagi kecewa walaupun usahanya seakan sia-sia.
Demi Allah, Dia sanggup berkeringat
Demi sahabat, Dia sentiasa dekat
Dan Demi ummat, Dia tak pernah penat

Dan aku?
Kenapa perlu keliru?
Sedangkan masalah ini pernah berlaku dahulu
Malahan derita Dia lebih berliku.

Bangun!
Ambillah ibrah dari kisahnya.

Walaupun terpisah zaman,
jasad kita berdekatan
Aku masih bernyawa manusia
Dia pula penghuni taman syurga
Di tanah yang sama
Bumi Jordan tempat bersemuka.



(Meneropong sambil membisikkan khabar buat kekasih Allah yang bersemadi nun di bukit sana...)

Wahai Harun A.S, semoga aku dapat mencontohi semangat dan kelebihanmu serta kebijaksaan engkau menghadapi ujian dari Allah..!



Ini pula gambarnya secara lebih dekat - ihsan Google



***************************************************************

Makam Nabi Harun ini makam dhorih (ada jasad Nabi Harun yang betul di bawahnya). Makam Nabi Harun sangat jauh. Terletak di puncak bukit tertinggi di kawasan Petra. Dikhabarkan bas dan kereta tidak boleh melalui kawasan ini. Option yang tinggal hanya berjalan kaki atau menaiki unta atau keldai atau kuda. Itupun mungkin ambil masa berjam-jam lamanya. Maka, yang termudah adalah meneropong dari sebuah kawasan yang bernama 'BANORAMA' (-_-')

Ini saya sertakan sekali beberapa artikel tentang kawasan ini mahupun tentang personaliti Nabi Allah yang hebat ini. Semoga ada manfaatnya untuk semua. =)

1. Komunikasi Nabi Harun
2. Jabal Harun, Jordan
3. Pengalaman Jalan Kaki ke Makam Nabi Harun oleh pengembara anonymous
4. Inside of Harun's Tomb
5. Siapa Nabi Harun?

Swine & Pig

Assalamualaikum



Dua hari lepas, dalam bilik exam Farm Animal, 10 minit sebelum exam mula....

*semua budak sedang khusyuk membaca kecuali Encik Arab A dan Encik Arab B yang khusyuk menyanyi*

Tiba-tiba....

Cik Arab C : Guys, what is the name of matured pig?
Encik Arab A : Boar.
Encik Arab B : Law samaht, it's not pig! It's swine!
Cik Arab C : *sambil buat muka annoyed* They areee the same Speciesss~
Encik Arab B : Yes, but still we must use the name in the book!
Cik Arab C : Blurffff.. What everrr~
Encik Arab A : *sambung menyanyi*

Dan saya di sebelah tergelak-gelak dengar mereka sembang sambil sembunyi muka dalam buku..

Memang gaya Arab pure sungguh budak nih menghafal~ ;p

Dunia Kanak-Kanak

Assalamualaikum

Ini Amna Nuha, anak sulung kakak angkat saya. Keletah, cerdik dan comel. Umur dia dua tahun baru dia dapat jumpa dengan Acik dia yang jauh sangat nih. Orang kata Amna nih tak reti duduk diam, tapi balik haritu dia sangat baik dan sangat mendengar kata cakap Acik dia. Hehe. Rindu la budak kiut nih! She is so adorable~


(Kak yan, rambut Amna ni mesti Mak Ana yang ikat kan? Arina dulu pun kena ikat fesyen yang sama. Tak ubah-ubah gaya mak buat~ Hehe... )




Saya suka kanak-kanak?
Kenapa saya suka kanak-kanak?
Sebab kanak-kanak suka saya.

Haha.. berkeyakinan amat gayanya~
Boleh lah sikit-sikit sejak kadang-kadang memang acara-acara rebut perhatian anak orang nih... ;p

Tapi kan bila saya belajar Psychology ni baru saya sedar sikit,
saya senang mendapat 'kebenaran' warga cilik ini bukan sebab aura rupanya..
Mostly saya rasa sebab curiousity mereka (based ikut umur)..

...pada cermin mata saya...
...pada umpan warna-warni yang saya bawa...
...pada hadiah-hadiah yang saya acah-acah hulur...
...pada trick saya yang melenyapkan ibu-ibu mereka...
...pada ajakan baik berbaur ugutan yang saya guna...
...pada soalan-soalan saya yang meriuhkan mulut-mulut mereka...
...pada kesanggupan saya layan benda-benda kegemaran mereka...

Aiseh, kantoi sudah!

Jelas lagi nyata,
Tiada yang istimewa melainkan pandai berpsychology untuk memanipulasikan keadaan dan tahu men-detect ruang dan peluang waktu bila kanak-kanak senang di-approach dan ditarik!

Time dia tak layan, jangan layan dia balik. *kejam ke? hehe..taklah!*

Plus, bersikap sedikit sebanyak seperti mereka selalunya akan meyakinkan mereka bahawa "oh, kakak ini boleh dibuat kawan".. ^_^

apa-apa pun, bila belajar psychology kanak-kanak semester ini saya jadi lagi banyak idea macam mana nak meng-approah golongan kiut-miut seperti budak-budak ini. Mungkin boleh jadi lebih senang dari biasa sebab dah tahu sikit sebanyak psychology mereka melalui subjek ini.

Contohnya di usia bawah 2 tahun, mereka selalunya dah ada konsep 'object permanence' dimana mereka ni kalau kita tunjukkan satu objek dan kemudiannya sorokkan objek tu dari depan mata mereka, automatiknya mereka akan cari balik mana objek tu. Sebab secara normal psikologinya memang mereka bersikap 'tahu sesuatu benda tu memang wujud dan ada'. So, try la tayang2 sesuatu depan mereka beberapa lama dan main sorok-sorok benda tu. For sure, diaorang akan tertarik! Dah lama-lama main nanti, boleh lah senang rapat dan larikan dari ibu ayah mereka tanpa budak-budak ni sedar~ :P

See, it is easy as ABC. Just take some time and TING!!!! you get their attention!

Tapi jangan la test waktu diaorang tengah melalak atau meragam, memang la langsung tak layan~ Huhu...

Layan budak-budak sangat best! Dengan diri sendiri pun dah jadi budak rasanya..Senang nak kawan, senang nak suruh, senang nak layan...

Dan kadang-kadang semua tu buat saya terfikir....

Alangkah indahnya kalau meng-approach orang dewasa sesenang meng-approach kanak-kanak. Ragam makin besar makin lain dan makin luas. Nak berkawan ada yang susah, ada yang senang.

Tapi bab nak saling memperingatkan antara satu sama lain itu yang susah teramat untuk dibuat. Salah cara nanti kesannya bukan sehari dua, mau lama jugak terasanya nanti. Silap-silap dari kawan, tiba-tiba jadi lawan. Diluah mati emak, ditelan mati bapak.Susah sungguh~

Itu aspek rakan sebaya, kalau dari sudut kita sebagai junior mahupun anak muda yang dikatakan baru setahun jagung, macam mana agaknya nak bersuara pada mereka yang jauh lebih tua. Saya yakin tak ramai yang berani kalau tak tahu cara. Kan?


^_^

But as been told by one of my teacher, human is a complex creation. We need a lot of research and experience in knowing the best way to deal with them. So my dear friends, do not give up! Keep up the spirit and keep fighting~

"Wahai orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu (lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertakwalah kamu kepada Allah, supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)." (3:200)


Ganbatte! (゚ヮ゚)づ

p/s:

1) Satu je saya tak puas hati dengan budak-budak, kalau lama tak jumpa diaorang mesti diaorang tak ingat langsung kita siapa... Penat oh nak ulang ambil masa layan balik bila diaorang mesra semula. Hmmpph.. :(

2) Tiga tahun duduk Jordan, still tak dapat skill lagi pujuk anak Arab.*Nasib baik cucu Baba ramai terer english walaupun kecik-kecik lagi*Bahasa diaorang(kanak-kanak) lagi pelik nak tiru sebab bahasa mak ayah diaorang pun still tak fasih sepenuhnya lagi. Anak orang Melayu je la pun yang boleh diajak kalau nak.. *cam mana nak masuk Pedi tahun depan nih?"

3) Ustaz Sulaiman (Pegawai MSD) dah nak balik, bermaksud si Nabilah (Dik Ila) comel dan adik-beradiknya yang kiut dan best pun dah nak balik. Ala, kena pergi melawat selagi boleh la macam nih. Bukan selalu jumpa diaorang. Haritu bila saya tensen dia asyik lupa saya je, dengan selamber dia balas - "Acik nih macam mana la Dik Ila nak ingat acik, acik kena lah selalu lawat Dik Ila.." - Erk,last-last diri sendiri gak terdiam. Ish,Pandai betul budak nih smash aku~ >_<

Budakkk La Budakkk~

Virus

Assalamualaikum..




A virus!

Nothing in the world is as scary as being infected by virus. They disturb the whole system of the host. Either human or computer, once the virus get inside - situation will be worse.

Medical fact said that viral infection could lead to an itchy and burning sensation. As on fire, people cannot stand still. Plus, it is systemic - which means the whole body will get involved~

Why did people get scared of this creation?

Because they can replicate, mutate and independent in terms of not being limited to a single organism as host! As if nothing in the world can hold them from anything~

Pretty strong isn't it?

But what would it be if we manipulate them to be in our motivation? And our passion?

Put it in a positively state of kind.

Just imagine how a virus of motivation and passion will turn us to be so definite and desired to achieve our dreams. How burning we'll be to get to the destination of the success as if we'll die of suffocation if we cannot achieve them? Nothing can stop us from our mission.And the dreams and the hopes will replicate over and over till it fulfill our life as long as we live - till we get what we want. =)

That is so beautiful ~~~~~~~~

Oh virus, come and get me! щ(゚Д゚щ)
Bring me to the state of highest passion to get my dreams~ *Ay!Ay! Captain!*

If Kang Mae live greatly due to the Beethoven Virus,
then let me fly high with the infection of Iman & Addeen Virus too~

Soar and achieve the success! In Dunia wal Akhirah~

Yosh! Fighting!

Handle With Care

Assalamualaikum



As a book addict, I've found out that the high price of book in Malaysia and even Jordan was really irritating. It really drives me a hard bargain.

But Bahrain seems like heaven, even though not as much as UK. The duty free bookshop in the airport is so cool! I can get the latest thick-type-of-novel just by 6JD which is quite impossible to get in Jordan. That's how my friend and i end up buying a few novels as much as we can there including this one which I'll shared with you guy here.

Actually I've finish reading this good book entitled 'Handle With Care' by Jodi Picault. The book is really good! It is about a difficult life of a family with a child suffering a disease called Osteogenesis Imperfecta (OI).

Since I've learned about them in MSS, it was exciting to get through the whole fact again by reviewing the story. I bet you know how I enjoy study and grab things better in form of story like in House drama or even novels than the dead end fact in the medicine books.

Besides good style of informing the reader about OI, this book also has a few things that make me stuck with it till the end.

1) The character in the book have a similarity to me in the aspect of having a disable family member. Truthfully it took a great patience to deal with, as a parent or a sibling. I kept remembering my late sister through the whole book. But thanks God, my family didn't have to get through a difficult financial problems like the character which ends her up suing her OB doctor a.k.a her best friend stating that it happens due to malpractice- which actually they had been doing that to get money for the sake of the OI child.

2) One of the main character in the book is a OB doctor. I also had a dream to be one. I already know that OB doctor will always having risk to meet few famous ethical medical problem involving life but i never take them seriously yet. But this book had make me think over it all again. The ethical thingy is quite depressing, i guess. It requires strong heart to face the reality and keep the emotion hide. How us women, can deal with tears of mothers-to-be who is really hard to get pregnant but then have to terminate their own child due to medical issue? It is hard! Plus, i bet the fiqh issue will also add to the stress.

3) The worst thing a doctor can imagine to get in is malpractice. I had watch few of them before but i never heard a case of wrongbirth. Wrongbirth means the baby should not be born! If the doctor let it be, than it was the doctor's mistake. What a ridiculous issue~ However sometimes, the laws are siding the parent due to few cases like this book. If I'm the jury, i also think that this type of case (the book) is quite challenging to be judged. Both have their own difficulties and i were very sympathy to both of them, the mother ( i hate her at first but i can't resist to love her at the end) and the doctor. However, i think medical law is really interesting - to be prepared of.

4) The mother of the child is a pastry baker. It seems so beautiful how the author give us analogy of life by comparing life issue with few terms in baking (metaphorical language of baking) like Weeping, Hardball, Proof, Folding, Blind Baking and ect. Some of them sounds alien to me. But it great! I gained new information plus recipes too. Maybe we can try some of them later.

5) There is a quote from the doctor in the book says "we were trained to pick out something that seems not right, not something which seems too right." That is the main point of the doctor's mistake in the book as i read. Too right sometimes means not so right at all. I wonder how many possibilities will arise due to this condition. Does it happen in real life? Sound rare but nothing is impossible. S.C.A.R.Y.

Okay, enough with book review. Overall, i am really satisfy with this book. It is good. (even though the end is not as i hope)

There is an article/letter from a patient of OI to the author of this book. It is good to read through them. The message : Novels sometimes can be 'hyperbola'.

Jodi Picault. Never heard about her before. But now I've google-ed all her book. Mostly, they are about medicine, law and life. She has been the author of 17 best selling books! Cool~ No wonder i can easily fall in love with her writing once i get them. I'm looking forward to read more of her. Later. Insyallah~

*****************************************************************************

# I'm currently waiting for a very-hard-to-get book to arrive in my hand. So much problem has occurs. If it is not because of it's great review from the readers plus it great contents, i'll never buy one like this. Stressful! But thrilling. Can't deny that one. =)

# I got a pile of reports to do and a bunch of slides to read. The exam is around the corner. Yet this summer semester should be treated like holidays since next Sept I'll be going into clinical years which are adventuring yet might be hell. Hoho.

Books.Books.Books.... Opsss, responsibilities and exam come first! Got to go. Bye~

Pilihan

Assalamualaikum



Selalunya kalau orang memberi pilihan, saya lebih suka untuk membiarkan mereka sendiri yang buat keputusan. Sebabnya saya fikir saya boleh masuk dengan semua pilihan, maka apa-apa pun boleh.

Tapi dua hari lepas, saya baru belajar tentang perkara yang baru tentang sikap seperti ini.

Yakni ia betul-betul menunjukkan bahawa saya seakan-akan berperangai tidak bertanggungjawab! Kenapa??!!!

Saya fikir sebelum ini kalau saya begini, ia lebih kepada satu kemudahan yang mana saya kurang cerewet dan mudah menyesuaikan diri dengan keadaan.

Rupa-rupanya mengikut hukum alam, pilihan perlu tetap dibuat kerana kesannya kelak di masa depan perlu ditanggung sendiri atas pilihan yang kita lakukan.

Which means kalau saya beri orang lain buat keputusan dalam hidup saya walaupun untuk sekecil perkara, andai nanti kesan yang timbul adalah buruk, i may end up menyalahkan mereka yang mengambil keputusan ini. Sedangkan saya sendiri ada peluang untuk memilih apa yang saya sepatutnya boleh pilih.

Hurm....

Patutlah ada seorang manusia di sini pernah mengutuk saya di belakang bahawa saya ini tiada pendirian. Mungkin ini yang dia lihat. Siapa tahu kan?

Mmm.. It is a good lesson of life. Lepas ni kenalah berubah...

Orang lain tak boleh buat keputusan untuk kita. We should do it by ourselves. Pendapat orang lain mungkin boleh diambil untuk timbang tara, tapi keputusan tetap terletak di tangan kita. Yes!

^_^

13:11

Bismillah..

- A point to ponder when life seems dull and miserable with undefined problems. -

Is there is something wrong with my heart?
Not the anatomically one, but the other side.
Why does it feels bad?
Does it hurt or dead?
Something feels wrong but i don't know why..





~Ya Allah, tuhan yang membolak balikkan hati-hati manusia, tetapkanlah hatiku di dalam agamaMu,di dalam ketaatan kepadaMu,di dalam da'wahMu dan di dalam beribadat kepadaMU'. ~




I can't let it be.
Something must be done.
As soon as possible A.S.A.P.
For my life to shine again like a bright sun

"GOD does not change the condition of any people unless they themselves make the decision to change." (13:11)

Back to the basic ---> Tazkiyatun nafs..

Welcome home to Jordan

Assalamualaikum...



Akhirnya selepas 20 hari balik bercuti ke Malaysia, hari ini saya dah kembali berada di Irbid, Jordan. Macam tak percaya je dah tempoh 20 hari tu dah habis dan saya terpaksa kembali menghadap buku-buku dan kerenah di Jordan yang mulai masuk musim summer ini.

Ini rasanya kali pertama memang tak ingin sangat-sangat dah balik Jordan. Mungkin sebab cuti yang terlampau singkat dan padat sampai terasa cepat sangat. Dah macam budak first year pulak feelingnya. *Homesick*

Mama pun ada cakap "barang rumah pun tak sempat habis hafal location lagi dah kena balik Jordan semula". See? Bukan saya sahaja, orang lain pun terasa sama. *Nak balik Malaysia!*

Dalam perjalanan, saya men-distract diri dengan sudoku dan baca novel baru. Alhamdulillah kurang sikit tak puas hatinya. Tapi dah habis semua tu, nak buat apa lagi? T_T Dah la lepas ni, cuti nak balik Malaysia sangattttt jauh~

Sampai rumah serentak dengan azan subuh. Longlai semacam je turun. Rasa macam nak cepatkan masa je supaya boleh lajukan sampai Ogos tahun depan so saya boleh balik Malaysia lagi dengan bahagia. Fortunately, tiba-tiba depan pintu bilik ada bungkusan hadiah dan bunga menunggu (dari MPPM). Hehe,ok ceria sikit balik. Tapi bunga dah layu! Aish. >_<

Lepas sembahyang subuh, termenung sekejap (mamai) betul ke dah sampai Irbid nih?

Esok ada kelas, baki sehari sebelum masuk hujung minggu. Tapi hujung minggu ni pun padat dengan program MIFC. Aduh.. Tapi elok gak kot sebenarnya, takdelah rasa lapang sangat untuk ber-feeling homesick. Yosh!

Apa-apa pun, realiti tetap realiti. Kaki dah berjejak, so nak tak nak kena menlangkah jugak. Saya ada baki sebulan untuk summer semester sebelum maju memasuki fasa klinikal year yang serba baru. So, Fighting! Semangat2x!

Plus, bila lagi nak merasa jadi penyambut junior baru kan? Kejap je lagi nak balik Malaysia semula next year. Pejam celik pejam celik dah sampai masa....

Maka,
Ainul boleh!
Jordan best!
Saya happy!
Go! Go!
Mari enjoy study!
Chaiyok!

Okeh, bye Malaysia~ Tunggu saya tahun depan..
And, Jordan says welcome home (in 6 years) to the land where your future shining brightly - Irbid~ (cewah)

Kelana Kota Paris Edisi Kedua

Assalamualaikum!

Ada lagi seminggu tempoh masa untuk duduk Malaysia. Nak extend boleh tak cikgu? T_T

Erm, oklah baik saya siapkan travelog seterusnya. Kali ini saya nak sambung cerita tentang sambungan travelog lepas. Kalau awal-awalnya di Spain, next week seterusnya adalah di Perancis. Ini kali kedua saya ke Perancis spesifiknya Paris tapi ia juga kali pertama saya menjengah Besoncon-sebuah bandar cantik di pinggir negara Perancis.

Let us begin!

Memandangkan saya sudah dua kali ke Paris dalam dua tahun ini, maka feelingnya jadi sedikit kurang untuk menyelongkar secara excitednya bandar ini. Tapi kawan-kawan yang lain bukan begitu, maka penyelesaiannya mari jadi pemandu pelancong lagi! Haha, i like! ;p

'Ada satu kisah hidup yang saya belajar sebenarnya di Paris kali ini iaitu tentang kebersamaan ketika mengembara bersama rakan. Alkisahnya ada rakan yang kurang mempercayai saya sebagai penunjuk arah ketika di sini dan terus menerus berkata "boleh percaya ke ainul nih? overconfident sangat karang langsung tersesat", dan kesannya saya yang waktu itu agak sensitif (penat barangkali) jadi kecil hati dan bertindak tidak rasional dengan membiarkan mereka buat keputusan sendiri dan jalan ikut suka hati mereka sedangkan saya berdiam diri walaupun saya tahu arah yang diambil adalah salah.

Yang saya paling ingat sewaktu kami sampai di Arc de Triomphe. Saya yang kebengangan terus meminta kebenaran ketua rombongan untuk terus berjalan sendirian ketika kami berhenti di Champ Elysees, berdekatan Arc De Triomphe untuk berehat. Saya sempat bercakap secara perlahan "siapa nak ikut saya, jom. Yang tak nak, sudah!" sebelum terus ke terowong bawah tanah untuk naik ke kawasan Arc de Triomphe di tengah roundabout yang sibuk dengan kereta yang bertali arus. Hanya dua orang yang mengikut dan yang lain dengan kisah mereka sendiri. Dalam hati saya terdetus 'lantak koranglah'.

Saya dan rakan yang berdua itu selamat sampai di tengah Arc de Triomphe lebih awal dan selamat kerana mengikut jalan yang betul. Tapi bila saya kembali melihat rakan-rakan lain, baru saya terperasan rupanya mereka pergi melintas jalan yang sangat sibuk itu! Ya Allah! Saya terkejut tak terkata! Bahaya la weih!!!! Jalan yang betul sepatutnya kena guna terowong bawah tanah, bukan atas jalanraya!

Ketika melihat mereka yang ada tersekat di celah-celah kereta yang bertali arus dan ada yang lainnya dimarahi polis-polis di roundabout tersebut, saya jadi tergamam. Terdiam satunya kerana saya risaukan keselamatan mereka. Kedua saya terpukul sendiri kerana menjadi orang yang mementingkan diri hanya kerana kecil hati. Kalau jadi apa-apa pada mereka yang lain macam mana? Tak ke naya? Kamu tahu kebenaran tapi kamu tak beritahu yang lain dan biar mereka terkapai-kapai. Cis,Kejam! >_< Menyesalnya! T_T Sudahlah waktu itu mood jadi tak seronok nak berjalan, kemudian masa pulak terlajak-lajak sebab orang lain ada masalah. Nasib baik tak jadi apa-apa. Puncanya : Saya terlalu mengikut kata hati. That is the point! Dalam mengembara beramai-ramai, toleransi sangat perlu. Kecik hati ke terasa ke apa ke itu normal, tapi yang penting adalah cara menguruskannya. Kalau tak, macam-macam masalah timbul. Macam tadi~ So, start dari itu saya nekad. Lantaklah korang nak cakap apa, better aku tahan dulu. Karang korang susah, dengan aku-aku pun susah sama. So, baik jangan. Daripada berjalan sambil bengang, baik berjalan sambil ceria kan? Yosh! ^_^ Y'


Ini pengajaran utama kembara kali ini! Ok, mari masuk travelog~

Kali ini saya ada masa 2 hari sahaja di Paris. Memandangkan saya dah pernah pergi dahulu, maka target kali ini ialah menyelesaikan beberapa perkara yang tak sempat saya buat sewaktu kali pertama di Kelana Convoy(KC) dahulu. Mangsanya ialah kawan-kawan sekembara saya, habis semua saya tarik buat benda-benda luar biasa sedikit dari yang selalu budak perempuan first time travel buat seperti keluar sampai malam. hehe.. ;p



Arc de Triomphe kami lawat ketika pertama kali sampai ke Paris sebelum ke Spain haritu. Waktu itu dah lewat petang. Cantik kan suasananya? Di sinilah cerita tadi jadi.



Orait. Selepas tiba dari Spain waktu pagi, kami check in Formula-One Hostel! Ini lah hostelnya~ Boleh la tahan cuma yang kureng best adalah tandas dan showernya yang kena kongsi lelaki perempuan. Haih. Sangat unsecure okeh! Tak tenang langsung. huhu.. Tapi bilik tidur ok la. Nice.



Pengangkutan biasa di Paris of courselah naik metro. Ada sekali itu kami terlajak silap stesen terambil metro terus ke airport, padahal nak ke tempat lain. Opss, okay my bad! Saya memang lemah sikit metro Paris ni awal-awalnya, sebab dulu time Kelana Convoy(KC) saya pusing Paris dengan kakak-kakak dan abang-abang yang lebih besar dan dewasa, maka saya yang satu-satunya adik ketika itu hanya ikut menonong sahaja tanpa perlu baca peta metro atau peta Paris. Semua diaorang buat. hehe. ;p Tapi takpela sesat sekali, kita kena gak belajar dari kesilapan kan? ^_^



Selesai check in, kami terus ke Notre Dame Cathedral. Ingat cerita Hunch Back of Notredame si Quasimodo dan Esmeralda the Gypsie tu? Ha, inilah lokasinya! Di luar Cathedral ini, banyak sangat burung merpati tengah berkumpul. Apa lagi, main merpatilah kami semua! Hehe. Tengoklah sampai ada yang takut-takut kat sini. hehe..





Sambil kawan-kawan lagi excited teramat main merpati, saya pergi masuk Cathedral tu sorang-sorang. Dulu time KC tak sempat masuk sebab panjang sangat barisan. Sekarang barisan macam kosong, apa lagi,masuk laaa... Dah la free tau! Tapi memandangkan ada macam tengah ada upacara plak dalam tu dan ramai giler orang, saya cepat-cepat keluar balik sebab tak berani masuk geledah sorang-sorang, dah la saya je bertudung. Cuak. Hehe. Kena tarik kawan-kawan masuk gak ni, baru berani sikit.





Cathedral ni macam muzim. Ada banyak sangat lukisan asli tentang sejarah dan barang-barang antik dalam tu. Replika seluruh notredame pun ada. Nak tahu, orang pertama yang tegur saya dalam tu dan berikan risalah sejarah lukisan tu adalah seorang paderi tua. Terkejut saya bila dia tetiba datang tanya 'are you muslim?'.Takut-takut juga mengangguk ya. Ingatkan apa la dia nak buat, dia nak tolong terangkan everything about the muzium. Errr, okay. Silalah asalkan jangan dakyah saya lebih-lebih. Huhu.



Dalam semua design bangunan NotreDame ini, saya paling tertarik tengok patung-patung demon yang kat bertenggek kat atas bumbung. Unik la! Dah tertenung tu nanti mula lah terbayang-bayang cerita Hunchback of Notredame di mana patung-patung tu dia hidup waktu malam dan ada diantara mereka jadi kawan Quasimodo. Wow! @_@ *berangan*



Kemudian kami selusuri jalan sekitar Seine River - sungai utama di Paris. Di sungai inilah nanti banyak cruise lalu-lalang - dan kita akan naik cruise juga malam ini!. Yeayyy!! Sebab apa saya excited? Sebab dulu time KC saya tak sempat naik cruise gara-gara nak habiskan pusing seluruh Paris dalam masa sehari. Hehe. Sambil jalan-jalan, kami sempat ambil gambar di beberapa bangunan-bangunan bersejarah sekitar sini.







Plan seterusnya adalah jalan-jalan depan Louvre Museum. Waktu ini sebenarnya dah lewat petang. Kenapa saya suka keluar malam di Paris? Sebab dulu di KC, saya dah puas keluar siang dan tak sempat keluar! Hehe.. Orang kata kota Paris lawa waktu malam, maka baik saya gunakan peluang sebaiknya kali ini, kan?kan? ;p Nasib baik rakan-rakan sekembara takde masalah nak ikut cadangan saya. Alang-alang dah pergi, baik guna sepuasnya kan? Tentang jalan, takde masalah. Memori saya masih kuat untuk cari secara cepat lagi selamat tempat-tempat yang pernah saya lawat. Tadaaaaa~ Cantik kan?









Okeh kawan-kawan. Sekarang tiba masa naik cruise. Eh kejap2! Jom tengok menara Eiffel Tower waktu malam. Saya dah plan awal-awal, saya kena pastikan kawan-kawan yang lain mesti sampai bawah eiffel tower tepat jam 7 malam, untuk tengok Eiffel tower tukar-tukar warna sambil keluar lampu kelip-kelip macam sparkling sebelum kekal berwarna keemasan untuk sepanjang malam! Ini pemandangan kegemaran saya waktu KC dulu. Cantik tau! 20 minit Sekali sehari je jadi. Tak leh miss! ^_^





Baiklah, sekarang boleh naik cruise. Kalau tak silap, cruise ni 2 jam sekali. Maka kena pandai bajet masa. Dah la ramai. Tapi seriesly naik cruise best! Plus waktu malam! Hehe. Semua bangunan nampak cantik sangat sebab mostly berwarna emas. Tapi lebih best bila atas cruise tu, kita duduk di luar ( Saya tak sempat, tapi kawan yang lain buat. Ceh, ruginya saya.)





Tambahan pula, perbezaan jambatan-jambatan di sungai ni nampak lebih ketara waktu malam. Setiap jambatan ada cerita masing-masing tahu, haaa.. tak leh lah nak kata semua jambatan sama je. Cerita-cerita ini semuanya diceritakan oleh seorang tourist guide of the cruise. Mantap oh pakcik ni. Fasih 4 bahasa -English, Spain, France,Italy. Semua cerita dia ulang 4 bahasa. Waaa,kagum! (Ini saya petik satu gambar dari Internet yang tunjukkan hampir semua jambatan di situ)



Dua jam atas cruise ditamatkan dengan mengusyar gambar kami di pondok gambar di hadapan stesen cruise. Sebelum naik cruise kami kena bergambar kat atas cruise. Ramai-ramai dan sorang-sorang. Photographernya orang France lah. Tapi terpulang nak beli atau tak. Tak nak pun takpe. Mahal gak. 10 euro per pic. Ok2. Jom balik hostel!



Bonjour!!

Hari kedua kami, pertamanya bawak kawan-kawan naik Eiffel Tower. Tapi korang je la naik. Saya tak nak dah. Why? Dulu kan dah naik. Plus saya takde feeling naik Eiffel Tower. Haha. Arrogantnya budak ini! ;p Betul lah. Dulu dah naik, just pusing-pusing dalam menara besi sambil teropong pemandangan Paris. Dan dulu jugak terperangkap dalam summer dan orang yang ramai giler atas menara tersebut, yang mana membuatkan saya rasa OMG nak turun!nak turun cepat! - kenangan yang biasa-biasa, takde istimewa. So, bye-bye Eiffel~ Korang je la naik, saya tak mau. Lagipun, kedengarannya juga mereka kena naik guna tangga, which means lagilah saya tak mau! huhu.



But, let me show you few of their picture from the view of puncak Eiffel. Quite beautiful jugak la. For first timer, you better have some experience here. ^_^





Sementara menanti mereka semua naik atas, saya pula jalan-jalan sorang-sorang. This is the time to explore everything by my own. Luckily, saya sudah hafal sikit-sikit ayat france which is so useful in being independent here. Jalan sorang diri sambil tunjuk muka confident macam Paris itu tempat sendiri. Nasib baik pernah pergi, maka berani la sikit. Masakan tidak, ramai sangat encik penipu dekat sini. Kenapa?



Pertamanya encik African yang jual keychain. Fuh, ayattt... Pandai betul nak suruh orang beli keychain dia. Ada ke patut mula-mula dia offer 3 keychain untuk 1 euro. Big no la sir! I've been here before and i buy 8 keychain for 1 euro okay (which is actually need more patience and strong will to persuade them. hehe), you got the wrong person la bai. so, bye-bye! (p/s: alhamdulillah i met 2 pakcik yang sanggup jual 8 keychain for 1 euro for my friends too but unfortunately i also saw the other african scold him badly after that. Pity him.)



Kedua, waktu saya jalan ronda-ronda sorang diri lalu jambatan nak ke Trocadero, ada seorang pakcik ni nak lukis muka saya. Penat dah kata tak nak dan takkan beli, dia nak gak lukis. Ish, sukati pakciklah. Lukis lah tapi i'll never buy. Sambil dia lukis sambil kami sembang. Tetiba habis lukis, dia kata lukisan ni dia kasi present with discount. Eh, hellooo? Discount? Nak tahu harga asal dia berapa? 40 euro! Discount 20 euro! Maka, disini kita boleh praktiskan perangai degil kita. Saya tak nak, saya tak nak lah! 20 minit pakcik tu pujuk beli juga. Saya pulak dengan selambernya masih i don't care la pakcik, saya tak nak jugak. Lukisan tu dah la kartun, tak sama pun dengan muka saya. Last2 dia give up, terus saya dapat free! Haha.. Alhamdulillah, rezeki kedua! Yuhuuu~



Lepas pakcik tu tension, kawan dia try pujuk guna alasan diaorang miskin n belum sarapan so i should give money. He look quite mendesak. Eh, amboi, melebih nih. Miskin betul takpelah, bohong sungguh dengan appreance dia. Ah, tak kira! Tak nak jugak. Kita lawan balik guna alasan saya student, takde duit sambil buat muka kesian and simpati. About 10 minutes gak, pastu dia pun give up. Yeay, menang! Haha. Chow cepat-cepat, karang pakcik lain plak ambil giliran nak suruh beli. huhu..



After few times pusing-pusing, last-last bosan maka saya patah balik ke Eiffel tower. Jalan sorang diri sambil elak-elak encik African dan makcik-makcik mintak sedekah. Caranya : jangan jawab bila dia tanya boleh cakap english ke tak. BUat muka tak paham dan blah! Selesai. ^_^ Pusing-pusing keliling Eiffel ni sempat jugak saya kenalan dengan few solo tourist yang ada di situ. How? By asking others to take each picture. Bantu-membantu. I take yours, you take mine. ( Macam yang di bawah ini) Nice but a little bit bored when they leaved. Okay, i don't like being solo in any travel.



Hanya ada satu cara yang boleh hilangkan bosan berada sorang diri di Eiffel Tower. Iaitu ketika anda dapat melihat aksi encik African lari bertempiaran bila polis France datang kejar diaorang sambil naik basikal. Saya sempat tengok dua drama. Satu polis kejar sungguh-sungguh. Satu polis kejar lewa-lewa. Yang penting all the africans lari pecut ramai-ramai macam dalam filem sampai kawasan tu tiba-tiba kosong dari africans. Wohoo.. Teruja, tergamam dan tergelak di situ.

Alhamdulillah, mereka dah turun. Seterusnya mari ke Mosque of Paris. Ini pun susah gak. Dalam map payah di baca dan saya lupa jalannya macam mana sebab mosque ni dulu saya pergi jalan kaki pusing jauh giler. So, terpaksa guna cara saya-tak-tahu-tempat dengan tanya penduduk-penduduk sekitar sini. Dekat sinilah kami diuji dengan masalah bahasa. Adoi, nasib baik dah hafal ayat biasa tanya arah dan tanya orang. Seriesly sorang pun tak reti cakap english! Diaorang friendly and care to help but unfortunately they can't speak english. Sejam jugak kami memusing-memusing sebelum akhirnya sampai selepas asar.



This is my first time get into the mosque. Dulu kan tak sempat sebab ada solat hajat yang ramai sangat orang, kali ni alhamdulillah. Orang-orang dalam masjid pun sangat friendly. But they also can't speak english well. Ada sorang je reti sikit-sikit. Dia la yang intertain kami sambil usaha speaking english. Tapi seterusnya bila kami dapat tahu dia dari tunisia, apa lagi... mari cakap arab lah makcik! haha.. terus dia teruja dan beritahu orang lain dalam masjid tu. Tak pasal-pasal semua berebut sembang dengan kami juga. Lerrr, semua terer arab rupanya... ^_^



Saya sayang sangat makcik-makcik kat situ. Diaorang baik sangat-sangat. Bagi kami susu, roti dan macam-macam lagi. Suruh kami berehat sampai ke isyak pun boleh. Tapi nak buat macam mana, kami kena keluar before maghrib. Sambil sembang-sembang sempat juga kami tanya makcik-makcik situ tentang Islam in France. As i expected before, memang ramai pun. Dan foreigners pun ramai jugak and most of them adalah dari Asia Barat, so guys, Arabic is very useful here~ So far, takde masalah sangat dengan Islam sebagai cara hidup di sini. Yang kena bukak-bukak tu maybe dalam sektor kerajaan sahaja. Alhamdulillah. Semoga kita jumpa lagi suatu hari nanti makcik-makcik ku!



Seterusnya mari kita ke Louvre Museum. Oh ya, sebenarnya kami ke sini jam 6 petang sebabnya kebetulan pada hari kami datang ini adalah International Day of Louvre Museum, maka lepas jam 6 petang semua international foreigners dapat masuk museum secara free of charge. Itu yang pilih timing ini. Alhamdulillah jimat belanja. Apa ada di museum ini? Owh, banyak sangat benda sampai tak tersebut. Tapi fokus kami hanya tiga benda : Potret MOnalisa, Undang-undang Hamurabi (ingat tak? ada belajar dalam sejarah form 5 - undang2 pertama di dunia )dan Hidung Sphinx. Tapi Hidung Sphinx tak jumpa sebab jauh sangat side dia. Yang lain setel!













Memandangkan ini hari terakhir, maka semua pakat nak shopping. Saya? Erm, usyar je lah kot-kot ada terbekenan nak beli lagi. Tapi kami cuma ada masa 2 jam je. So, sampai area Montmartre which is the most cheapest area to shop around selain Notre Dame, semua pecut lari tinggalkan saya yang takde arah tuju nak beli apa sebab semua dah beli dulu. hehe.

Owh ye, area Montmartre ni sebenarnya ada church kat atas bukit yang mana kalau kita naik, kita boleh nampak bandar Paris dari atas. Paling cun kalau nak naik ialah waktu lewat petang. The sunset is really beautiful and breath taking! Alhamdulillah saya dah naik dulu, so takde la rasa terkilan tak naik kali ni sebab orang lain lagi excited nak shopping. Ini gambarnya waktu malam.



K. dah selesai jilid kedua Paris in my life...



Seterusnya saya akan ke Gilley untuk main Ski! Untuk ke Gilley, saya menginap sekejap di pekan Besancon , tempat university cikgu bahasa Perancis saya di Integrasi Gopeng dahulu - Madam Seri Wangi. Kebetulan ada x-anak murid Madam Seri jugak kat situ, maka apa lagi, kita buat link connection barulah. hehe.. Alhamdulillah tempat menginap semua dihandle kawan baru saya ini. Bawah ini adalah gambar seluruh Besancon dari atas. Keunikannya dapat diperhatikan dari bentuknya yang macam ladam kuda. kan?



Jauh jugak untuk ke Besoncon dari Paris. Kena naik train selama 2 jam lebih.



Hari pertama - cuaca cerah dan terang benderang. Takde salji lagi. Maka, kita jalan-jalan pergi taman saja dulu. ^_^





Hari kedua - Salji turun! Horray~ Alhamdulillah, ramalan cuaca sangat tepat. Pagi-pagi subuh saya dan tercangak tepi tingkap tengok salji turun sambil telefon Malaysia. Macam ajaib je semalam hijau, tiba-tiba hari ni putih. Subhanallah~



Baiklah, mari kita bertolak ke Gilley. Naik keretapi juga. Dalam salji yang masih turun dan suhu yang sejuk tak terkata. Main ski di Gilley ni boleh la tahan. Dia tak berbukit tinggi macam di Ankara Turki. Landai je tempat dia tapi luas giler. Ada la sikit-sikit cerun kat situ. Tapi area tu ada hutan kat tepi dia.









Kebetulan waktu saya dan kawan-kawan saya pergi main ski, nobody was there! Only us! Memang rasa scary sangat kalau keseorangan tengah ribut salji sebelah hutan apabila kita punya penglihatan terbatas. Ada sekali saya tertinggal seorang diri di tengah, yang di depan dah ke depan sangat, yang di belakang pulak tertinggal belakang sangat. Sekeliling saya cuma nampak salji yang macam lautan. Nothing else except a grey patch of jungle view beside me. Waktu tengah berseorangan seorang diri tu terbayang macam-macam - Rancangan "i shouldn't alive : trapped in snow storm" lah, Aswad the lion of Narnia lah, Snow Queen lah dan macam-macam lagi yang berciri creepy and scary. Last-last sebab takut sangat, saya pecut ski. Tak kisah lah terguling-guling pun, janji tak berseorangan. huhu. Baru sekarang saya ternampak a dark side of snow yang selama ni nampak sangat suci murni.







Lepas puas main ski, saya di bawa melawat coklat factory di area ini. Bukan kilang besar pun, tapi ia cuma macam sebuah rumah je. Dengar kata coklat di sini sangat terkenal. Agaknya lah sebab saya tengok banyak sangat keratan akhbar pasal pakcik ni tertampal di sini.





Harga coklatnya pun mahal giler. Tapi setaraf la kot dengan kepelikan dan keunikan coklat yang dia buat. I never taste one like that before. Unik! Paling tak tahan, boleh pulak ada coklat perisa rempah cili. Hadoi. Seriesly pelik.



Malangnya pakcik ni tak reti cakap english, maka terpaksa guna khidmat penterjemah kami di sana. (semua patung perempuan, bunga, kereta dan periuk atas meja ni semuanya adalah coklat! Wuish, dah rasa macam dalam hensel and gretel la pulak~ hehe)





Ok, kemudian hari ketiga di Besancon kami pergi jalan-jalan kat bandar dia. Masih lagi berjalan dalam salji. Putih memanjang semua benda yang kami nampak. Plan untuk ke Istana atas bukit Besancon terpaksa cancel sebab jalan licin. So, jalan sini je lah. Never mind, yang penting balik nanti saya kena call madam Seri nak cerita macam-macam. Hehe... "Madam, saya dah jumpa university madam!" ;p








Seorang kawan saya di sana bawa kami ke sebuah kedai hot chocolate. Di situ kami diberi sebuah buku menu hot choclate setebal 8 muka yang memaparkan pelbagai jenis hot chocolate dengan pelbagai perisa yang berbeza + pelik dan tak pernah kami cuba (yang haram, still lah tak boleh cuba yer). Apa lagi, macam seidkit jakun la saya dan mereka tukar-tukar rasa hot chocolate masing-masing. Haha.. Ini satu muka surat yang saya sempat ambil gambarnya.





Oh ya, satu perkara yang saya paling suka ialah salji di Besancon. Ntah kenapa saya baru terperasan kepigan salji di sini coraknya terlampau jelas dan cantik serta mudah dilihat mata kasar. Rasanya dulu time di Jordan dan Turki, saljinya tak secantik ini/ corak sebenarnya susah nak nampak. Yang di sini, sangat clear! Guna kamera digital biasa pun boleh tangkap bentuknya. Cantik sangat!



Ok, sambung jalan. Habis pusing pekan Besancon, macam biasalah kami pergi jalan-jalan shopping cuci mata kat area shopping (bukan kat pekan tadi). Satu lagi yang saya perasan di Besancon ialah dia punya susunan shopping complex (not so big tingkat-tingkat like Mecca Mall la. Just gudang-gudang setingkat yang besar gabak). Penuh sepanjang jalan sederet-deret sebelah menyebelah macam fast food kat Syariq Jamiah! Senang kerja kami nak bershopping macam ni, harga pun murah tersangat-sangat, lagilah rambang mata! I love Besancon! Hehe..



Dan keesokannya, saya bertolak pulang dari Besancon ke Paris untuk kembali balik ke Jordan. Besancon saya tinggalkan dalam salji yang memutih dan lampu yang menguning (malam) . Selamat tinggal Perancis! Kalau ada rezeki, insyallah kita jumpa lagi - buat kali ketiga pula. Allah jualah perancang yang maha bijaksana.







Akhir kalam, tamat sudah kembara Spain France winter Treat 2010. Terlalu banyak cerita, pengalaman dan pengetahuan baru yang saya perolehi dalam kembara kali ini. Yang paling penting, cita-cita menjejak bumi Andalus telah tercapai. Syukur alhamdulillah. Syukran ala kulli hal~

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images