Kefahaman Aneh Si Kecil

10:47 AM 1 Comments A+ a-


Assalamualaikum

Hari ini saya mahu berkisah tentang dunia kanak-kanak.

Umumnya, semua orang pasti pernah melalui fasa menjadi anak kecil yang mana pengetahuannya tentang dunia adalah sangat kecil dan baru. Justeru, kadang-kala pemahaman mereka mengenai sesuatu perkara di dalam kehidupan sering kali tersasar dari kebenaran.

Namun begitu, ada masanya walaupun salah, keyakinan yang mereka tunjukkan amatlah tinggi sehingga menyebabkan ia menjadi sesuatu yang lawak. Perkara inilah yang sering kali kita lihat dalam pelbagai rancangan yang memaparkan penguasaan pemahaman kanak-kanak seperti KID SAYS THE DARNDEST THING dan juga MACAM-MACAM AZNIL.

Antara satu persoalan yang paling saya ingati di dalam dua rancangan tersebut ialah "Osteoporosis itu apa?". Soalan seperti itu tahapnya agak tinggi tapi jawapan yang kanak-kanak itu suarakan cukup menggelikan hati. Seorang dari mereka menjawab dengan pantas "Makanan!". Kemudian seorang lagi dengan yakinnya berkata, "salahlah! itu dinasour!" Erk.. Hahaha,sakit perut saya ketawa. Bolehlah tahan jawapan mereka tu, sekurang-kurangnya ada sikit sama pelik dengan nama para dinasour yang lain. :P

Dan sebenarnya tadi selepas habis kelas, saya dan dua rakan yang lain, I dan A bersembang mengenai perkara ini sewaktu kami makan bersama. Kemudian kami masing-masing cuba untuk memikirkan kembali apa 'kefahaman pelik' yang pernah kami yakini sewaktu kecil dahulu untuk dikongsi bersama. Mari kita dengar ya~

**********************************************************************************

1. Kisah Saya dan MAKTAB

Dulu saya bersekolah rendah di sebuah sekolah luar bandar. Sewaktu darjah 1 hingga 3, saya kurang terdedah kepada wujudnya sekolah-sekolah hebat seperti MRSM, SBP dan kolej-kolej sek. men. elit yang banyak sebagai pilihan untuk ke sekolah menengah.

Kemudian waktu itu tidak silap saya, terdapat seorang senior telah menjadi satu-satunya pelajar sekolah kami yang mendapat tempat ke MRSM atau nama lainnya MAKTAB RENDAH SAINS MARA . Seluruh guru dan sekolah amat berbangga dengan dia.

Saya pula ketika itu hanya mengetahui bahawa maktab adalah tempat untuk latihan menjadi guru. Maka waktu itu, saya sangat takjub dengan senior tersebut kerana saya sangkakan dia terus lompat boleh jadi cikgu selepas habis sekolah rendah. Waaaaa!!! Tabik springlah!!!!

Faham tanpa tanya sesiapa, maka inilah jadinya. Kefahaman aneh ini saya yakini selama hampir beberapa tahun sehinggalah saya masuk ke darjah lima kemudian barulah saya mengetahui bahawa Maktab MRSM itu bukanlah Maktab Perguruan. Aduh, malunyer kalau fikir kembali... hehe.. n_n


2. Kisah A dan LUSA

Kawan saya, A dahulunya tinggal di luar negara sewaktu kecil. Maka apabila dia pulang ke Malaysia beberapa tahun selepas itu (sekolah rendah), penguasaan bahasa melayu bakunya agak terbatas.

Satu hati, dia diberitahu oleh seorang rakan bahawa dia bertugas di sekolah pada hari lusa. Memandangkan dia tidak mengetahui apa yang dinamakan 'lusa', maka dia bertanya pada rakannya yang lain mengenai maksud 'lusa'. Kawannya memberitahu "Lusa tu lagi dua hari."

Dua hari kemudian, dia kembali bertanya pada rakannya "Harini lusa kan?"

Rakannya menjawab "eh bukanlah! Lusa tu lagi dua hari."

A rasa pelik tapi sekadar mendiamkan diri.

Dua hari kemudian lagi, dia bertanya "harini lusa kan?"

Sekali lagi dia mmdapat jawapan yang sama "lusa tu lagi dua hari laaaaa..."

Pening A jadinya. Bilanya nak sampai-sampai "lusa" nih? Puas dia tunggu sehinggalah disebabkan terlalu lama menunggu kedatangan hari 'lusa', dia langsung tak bertugas.

Hahahaha.. Senak kami jadinya mendengan cerita budak ini!


3. Kisah I dan OVERSEA

I adalah anak bongsu dalam keluarga. Maka, ketika abang kakaknya sibuk mahu melanjutkan pelajaran, dia terdedah kepada perkataan 'oversea'.

Melalui pemerhatian dan analisis sendirian berhad, I semakin yakin bahawa oversea itu tempat untuk sambung studi.

Kemudian suatu hari, ayahnya bertanya "adik tahu ke 'oversea' tu apa?"

Maka dengan muka innocentnya I menjawab,

"Mestilah tahu! Oversea tu oversea la. Oversea tu nama sebuah negara yang nama dia oversea - yang semua student Malaysia sambung belajar kat situ.."

Selesai menjawab, keadaan jadi sunyi sepi sebentar sebelum ayahnya ketawa tak henti-henti dek kepandaiannya anaknya tika itu membuat lawak. Hehehe...


****************************************************************************

Macam mana?

Pelik sungguh kan kami dulu-dulu? :P

Apapun saya yakin kalian dulu pun masing-masing ada kefahaman yang pelik-pelik begini. Cubalah fikirkan kembali. Mesti nanti tak kering gusi malu sendiri. ^_^

Tapi, ada juga yang perlu kita fikirkan kembali sambil saling-saling gelak dengar kanak-kanak buat lawak.

1. Kanak-kanak sememangnya mempunyai sikap ingin tahu yang sangat tinggi. Maka, mulutnya selalu tak henti-henti tanya macam-macam pada orang sekeliling. Justeru selaku orang besar, kita perlulah menerangkan jawapan yang mereka perlukan. Jangan pula dimarah dan disuruh diam. Itu tandanya mereka mahu belajar dan ingin tahu. Kan bagus gitu?

2. Bila kanak-kanak faham benda yang salah, maka siapa yang bertanggungjawab memperbetulkan mereka? KITA si orang besar - ini jawapannya. Yang salah jangan dibiar terus salah supaya kesalahan tidak terus dibiar berakar umbi hingga ke akhirnya, nanti besar siapa susah? Kita jugakk...

3. Lawak-lawak seperti ini kadang-kala bila terbawa-bawa ke alam dewasa, maka ia dinamakan 'lawak kurang pandai'. Maka sila lah jangan kanak-kanak sekeliling kita terbawa-bawa sampai ke dewasa kerana ia boleh membawa malu sedikit dan banyak bergantung pada tahap tak faham kalau orang dewasa yang buat. T_T hehe...

Bila sembang bab layan budak-budak bercakap nih, saya rasa rindu pulak pada budak-budak kecik di Malaysia. Macam-macam idea keluar kalau mereka mula riuh. Tak sabar nak balik~

oklah, sampai sini dahulu. Sekian. Jumpa lagi!

-----------------------------------------------------------------------

p/s:

1. Esok sudah mula KARISMA di Mafraq. Saya menggalas tugas sebagai pemain bola jaring Irbid dan pemain bola tampar Amman (import). Maka kawan-kawan, doakan kejayaan kami di sini ya! ^_^

2. Radin, nah ambik nih entry tak serius. ;p

-----------------------------------------------------------------------

Akhlak dan Agama

8:40 PM 6 Comments A+ a-


Assalamualaikum

Berkampung bersama pelajar Yarmouk selalu membuka saya peluang untuk berfikir panjang tentang kerana mereka selalu menceritakan kembali kepada kami apa yang mereka pelajari di kelas-kelas mereka.

Semalam, saya diujakan satu persoalan yang telah diperbincangkan di dalam kelas kakak-kakak yang bakal graduasi tahun ini.

Antara agama dan akhlak, siapa yang paling dominan dalam kehidupan kita?

Apa ya jawapannya? Dan kenapa?

Jawapannya..... ?


p/s: Bakal exam ethic 27 ini. Doakan ya~

Maarad JUST 2010

7:14 AM 3 Comments A+ a-

Assalamualaikum...

Minggu ini kami ada Maarad. Ada banyak booth-booth dari pelbagai negara dibuka untuk memaparkan kebudayaan masing-masing. Jom tengok gambar.

Ini pintu masuk.


Booth Malaysia


Booth Saudi


Booth Iraq


Booth Syria


Booth Lubnan


Booth Russia (baru ada tahun ini)


Booth Palestin


Ini antara booth-booth yang sempat diambil gambar.

Ok, sampai sini dahulu.

Nak pergi sekolah dah. Jumpa lagi!

Sepagi bersama veterinar JUST

12:07 PM 11 Comments A+ a-


Assalamualaikum

" The best doctor in the world is the veterinarian. He can't ask his patients what is the matter-he's got to just know. "

Pagi tadi, saya menggantikan kawan untuk bertugas sebagai peneman akhawat medik USIM melawat fakulti veterinary di JUST sedangkan saya sendiri tak pernah pergi ke bahagian sana.

Memang saya teruja amat!

Lawatan ini merangkumi ladang penternakan, muzium veterinary, kelas dan makmal ujikaji mereka.

Kedatangan awal kami disambut pertamanya dengan pemandangan sekumpulan pelajar veterinari sedang melakukan pemeriksaan kepada seekor kambing dan seekor anak kambing. Ada seorang pelajar arab saya lihat sedang periksa anak kambing sambil pakai stetoskop. Kemudian dia pegang satu bahagian badan anak kambing tu sambil tengok jam. Dalam hati saya bertanya "tengah ambil heart rate ke kak?" hehe.. Ada yang lain sedang ambil darah, yang lain belek-belek kaki tangan telinga dan badan si kambing besar pula. Excited saya tengok aksi mereka. Profesional!

Sambil tengok-tengok, kami diberi penerangan serba sedikit tentang bidang veterinari dan sejarah fakulti tersebut di sini. Malah kami juga berkenal-kenalan dengan pakar-pakar haiwan yang ada ketika itu. Pelajar-pelajar di fakulti ini gaya mereka berpakaian macam pakar bedah manusia pun ada - baju seragam macam surgeon warna hijau dan ada stetoskop lilit leher di samping buku nota dalam poket. Macam mana eh nak bezakan mereka kalau binatang-binatang ni tak ada di sebelah? :P

Kemudian, kami dibawa ke bilik-bilik khas yang diperuntukkan untuk pembelajaran dan pemeriksaan binatang-binatang terbabit. Ada bilik bedah yang menempatkan mesin X-ray binatang, mesin anaesthetic binatang, meja bedah binatang yang berlampu dan sebagainya. Sebijik macam bilik bedah manusia cuma dia versi kecik sedikit. Kagum sedikit.

Kemudian kami di bawa ke muzium anatomy veterinary. Ingatkan biasa-biasa sahaja, sekali bukak pintu habis semua ternganga. Di depan kami kelihatan lebih sepuluh ekor binatang yang sudah terbuka segala kulit dan isi sedang berdiri tegak menyambut kami. Wahhhh~~~~~~

Dah terasa macam muzium Taiping punya bahagian pameran haiwan nih! Tapi lagi best sebab haiwan-haiwan sini semua dah transparent dia punya bahagian isi dalam badan walaupun dia berdiri penuh gaya lengkap bentuk macam hidup lagi. Kalau muzium anatomy manusia buat macam ni, terasa macam jumpa hantu pun ada. Sudahlah besar gedabak lagi tinggi dari kita. huhu.. >_<

Dari unta ke keldai ke anjing ke burung ke lembu ke kambing semua lengkap! Best la senang cerita. Tulang-tulang binatang yang dah bercerai pun cantik tersusun penuh bertimbun dekat almari sebelah binatang-binatang awet ini. Kalau sekali pandang, macam himpunan tulang manusia yang Polpot bunuh pun ada.. Serius saya amat-amat kagum!

*Ni siapa tuan rumah siapa tetamu ni? Sama gaya je excited dengan orang USIM.. hehe*


Kemudian kami ke makmal. Di atas meja, ada seekor cadaver anjing yang tinggal separuh badan dan paru-parunya terbuka. Doktor cakap sekarang mereka sedang belajar sistem pernafasan binatang. Minggu depan belajar GIT pula, baru mereka bukak bahagian perut anjing itu nanti. @_@

Kami diberi penerangan tentang cara pembelajaran di fakulti ini. Ok, kalau kita pelajar Tibb Basyari (perubatan) belajar detail head to toe tentang manusia, mereka pelajar veterinary ini pula belajar detail head to toe juga tentang binatang. Sistem yang dipakai semua sama. GIT, MMS, RS, HLS dan sebagainya. Dia ada tunjuk rajah leher anjing untuk belajar otot dan salur darah. Haih, sekali pandang memang macam rumit tahap tinggi. Saya memang tak boleh detect langsung beza otot-otot dia.Mantap ah!

Kemudian peti sejuk di sebelah kami dibuka untuk menunjukkan beberapa 'cadaver' yang digunakan. Ada pelbagai organ binatang di dalam peti sejuk ini. Dan tingkat bawah sekali dalam peti ais tu ada seekor anjing yang sangat besar berwarna putih lengkap seluruh tubuh macam sedang 'tidur' dalam suhu sejuk yang berasap-asap. "Itu 'cadaver' baru" kata doktor. *_* Erk, kuatnya bau formalin! Busuk~

Sambil tunggu student USIM, saya sembang dengan salah seorang student di situ. Namanya Ala', pelajar tahun lima. Saya tanya dia bagaimana belajar veterinari. Dia jawab 'lebih kurang macam kamu belajar manusia jugak tapi mungkin lebih susah sebab ini binatang, kita tak boleh belajar dengan badan sendiri dan sistemnya agak lain.Owh.Tapi peluang pekerjaan dalam bidang ini sangat tinggi permintaannya di sini.

Habis pusing-pusing, kami pergi ladang haiwan. Malangnya kata doktor, ladang haiwan ini tak banyak dah. Mereka sedang dalam usaha memindahkan ia ke tempat lain sebab univeristy tengah cuba nak jimat bajet. Yang tinggal cuma kambing biri-biri dan lembu sahaja. Kuda tak nampak sangat. Itu je pun.

Habis pusing, semua balik semula semula untuk ke kelas...... Tamat~

Nice experience. Tiba-tiba terfikir macam nak ambil kursus elektif Pet Care atau kos veterinar pula untuk summer nih. Susah tak? Siapa pernah ambil? :)

Thanks to MMJ for the wonderful experiences. Really appreciate that!


p/s:

1) Alaaaa, sayangnya lupa bawak kamera. T_T

2) Mahera, terima kasih sebab ada lab! hehe.. *kejam* Nanti aku bawak ko jalan sana eh. :D Ganti macam ni la aku nak! Ganti edit buku aku takmo! ;p

PunchBag kah saya?

1:44 PM 7 Comments A+ a-


Assalamualaikum

Di Jordan, musim summer sudah mula menunjukkan muka. Cuaca makin panas, cahaya matahari semakin kuat dan bahang terik sudah seakan terasa. Semua orang seperti sedang menjalani proses adaptasi dari hidup bersejuk kepada berpanas kembali.

Dalam proses pengadaptasian ini,ada antara kita yang sudah mula keluar dari tabiat kebiasaan diri. Kebanyakannya seperti bertransformasi menjadi insan ber-treshold rendah dalam amarah. Tanpa sebarang tanda, tidak semena-mena kita yang menyapa menjadi mangsa - melepas geram secara tak berhemah.

Kemudian mulalah, yang mulanya tiada mengena juga akhirnya dijangkiti - sakit hati dan naik darah sekali. Seorang, dua orang, tiga orang dan semakin lama semakin meninggi. Termasuk akhirnya diri saya sendiri.Punch bag kah saya? >_< ... T_T

Ishhh... susahnya tak nak marah apabila kena marah dengan orang yang tengah marah sendiri ini. X_X

Tapi bila fikir lama-lama, kita sendiri sedar bahawa rakan kita yang sedang marah ini sekarang memang sedang 'luar biasa' dan 'buang tebiat'. Maka, itu bukan dirinya yang sebenar. Jadi, tak ada guna nak melawan dengan kepelikan mereka buat masa ini.

Konklusinya, inilah peluang mahu belajar jadi 'ignorant tegar'...

Jangan dipedulikan ayat-ayatnya yang pedas tahap cili padi,
Jangan disimpan perangai-perangainya yang semacam menyakitkan hati,
Jangan dibalas letupan-letupan dia dengan senjata-senjata kita sendiri,
Jangan didekati dia sebentar kalau risau kita turut bakal terjangkit emosi,
Jadilah ignorant tegar - itu yang paling baik kerana hanya air dapat memadamkan api.


Sebab apa? Sebab amatlah sayang kalau kawan yang mesra bertukar jadi lawan yang terasa hanya kerana sedetik tempoh adaptasi yang selalu buat manusia terlupa sikap sabarnya.

Nak mengamuk balik? Tak usah..
Nak merajuk? Baik tak payah..


Kuatkan diri sekejap. Buat "don't know" je sudah.
Kalau tahan, hadap sahaja angin dia.
Kalau tak tahan, duduk jauh-jauh sikit pun tak apa.
Nanti dia dah cool down, boleh lah datang dekat balik.. Kan?kan?kan? ;)


Ok, Ainul. Sila siap sedia.
Sudah kena dua tiga kali dengan orang yang berbeza, hipotesis terbukti benar. Mereka marah tetiba, kita terima atau diam sudah cukup. Tengok, akhirnya mereka kembali normal. Maka lepas ini kalau kena lagi sekali, kita rileks-rileks sudaaa... Jangan kita terlajak sama, sudah~ Haru je karang. Ok? Sabar ye! Sabar ye! Smile!!!! (^_^)Y

*****************************************************************************

p/s:

1. Kepada kawan-kawan yang terasa kalau saya terbengang tiba-tiba juga, saya mintak maaf ye.

2. My dear Zafirah Hani, semoga cepat sembuh! Macam tak percaya je dengar ko kena langgar pagi tadi padahal baru tadi pagi gak kita bersembang atas gonggok sesama. You really make me scared okay.. Huhu. Syafakillah~

3. Esok mahu pergi lawat ladang dan muzium veterinar di JUST. Yeay! Tiga tahun duduk sini, tak pernah sampai lagi ok. Thanks to student USIM, you make my wish come true. haha. ;p

Wonder

10:30 PM 2 Comments A+ a-

Mata

10:12 PM 2 Comments A+ a-


Assalamualaikum

Sistem lepas saya banyak belajar tentang mata dan beberapa penyakit yang berkaitan tentangnya. Cataract, Glaucoma, Myopia dan adik-beradiknya serta banyak lagi.

Bila belajar tentang mata, saya banyak teringat keluarga-keluarga saya di Malaysia.

Tok pernah masuk dewan bedah sebab glaukoma.

Mak Ana (Mak angkat) pernah masuk dewan bedah sebab cataract.

Bila belajar sambil teringat orang Malaysia, maka proses penghafal bab itu jadi lebih mudah sebab teruja nak kongsi idea dengan mereka balik nanti.

Tapi semalam, sistem CNS dah habis. Exam mid term pun dah selesai.

Tiba-tiba dapat pulak berita Abah Din (ayah angkat) bakal masuk dewan bedah hari ini sebab masalah mata.

Terdiam di situ.

"Ish, takpe2. Bedah mata tak sesukar mana untuk doktor mata. Peluang nak baik pun sangat tinggi," bisik saya pada hati sendiri.

Bila saya tanya kakak di Malaysia, dia pun tak tahu nak kasitahu spesifik nama penyakit abah. Katanya ia berkisar " tentang 'kanta mata' yang hampir rosak, berkemungkinan sebab abah selalu keluar kerja waktu panas-panas, dan mereka kena beli kanta baru sendiri (akak pun tak reti terang macam mana kanta tu) yang doktor suruh". Alamak, simple sangat ciri-cirinya untuk saya nak bajet sakit mana satu, macam mana nak tahu nih.. huhu.

Tak apa lah, yang penting abah selamat.

Maka saya pun menelefon warga famili nucleus saya untuk pemberitahuan update terkini abah. Jauh tu pusing-pusing dunia punya berita. Terima kasih tak terhingga kepada Facebook - sebab andalah saya update sangat pantas tentang orang sana. :) Ini kegunaannya berfacebook dengan keluarga kalau duit dah kempis nak calling-calling selalu~

Ok, hari ni hari abah operation. Arina doakan abah Din akan kembali pulih dan sihat seperti selalu. Moga Allah permudahkan segala urusan Abah Din. Doa kami adik beradik yang jauh akan sentiasa mengiringi abah, insyallah...

Kawan-kawan, doakan sama ye.

p/s: Tak sabar nak tanya update mereka nanti..

Super 10 dan Exam

11:17 AM 5 Comments A+ a-


Assalamualaikum..
(Notis awal: Entry ini panjang amat..)

Alhamdulillah, minggu yang mendebarkan sudah tamat!

Kerana apa mendebarkan? Sebab minggu ini saya tersepit antara dua perkara - Sukan Super 10 dan minggu peperiksaan. Dua-dua saya susah nak lepas.Sukan hari Jumaat. Exam pula hari Isnin

****************************************************************************
Cerita sukan

Mula-mula cadang kalau habis study sahaja saya akan turun. Tapi tengok-tengok waktu tu, hati dah tunggang-langgang tension study. Maka secara berani mati saya hadirkan diri masuk bertanding. Niat utama mahu melepaskan tekanan. Harap-harap lepas main bolehlah fokus balik study, insyaallah.. Maka, saya pun turun akhirnya.

Awal-awal datang, hati sudah berdoa oh tolonglah jangan sesiapa sebut tentang 'keberanian' saya datang sukan walaupun nak exam. Tapi malangnya hajat tak kesampaian. Dari pagi sampai tengahari junior-junior secara innocentnya asyik menyebut benda yang sama.

" Waaa, akak mesti dah habis study.."
" Mantap la akak datang padahal lusa exam.."

Aishhh, aku lari balik kang! Huhu. Seriously, saya memang takut bila orang beranggapan sedemikian. Padahal hakikatnya, saya belum bersedia 100% tapi memang dah tak boleh tahan menghadap buku dan benda yang sama. Rasa tertekan padahal turun ni nak kasi hilang tekanan. Maka bila diasak-asak begini, rasa macam nak menangis pun ada. Dalam hati asyik terfikir "kalau result aku jatuh teruk lepas ni, habislah mesti orang ingat pasal sukan.."

Lalu pagi yang sepatutnya ceria jadi sedikit kelabu. Dengan hanya berteman Nabilah - rakan seangkatan yang juga medik tahun 3, kami melekat berdua supaya terasa agak kuat berada di kalangan mereka-mereka yang examnya masih jauh. Huhu.

Tapi mendung tak selalunya lama. Dalam perjalanan, kami terserempak dengan tiga lagi kawan sebatch. Wah! Excited tahap tak ingat dunia. Ada geng! Ada geng! Legaaaa sikit rasa hati walaupun masing-masing datang dengan nota kanan kiri.

Ok, boleh fokus sukan~

Perancangan awalnya, saya yang memang tak masuk olahraga ini akan habiskan sesi pagi (olahraga) dengan baca nota di tepi padang sementara tunggu sesi bola waktu petang. Tapi lain yang dirancang, lain pulak yang datang. Memandangkan senior-senior klinikal pun yang datang pun amatlah sedikit, saya diminta sama menjadi bidan terjun pasukan paramedik memandangkan tenaga kerja amatlah kurang. Erk. -_-'

Bajet-bajet takdelah sibuk mana, sekali rupanya sukan belum mula pun dah ada kes jadi. Mula-mula sorang kena hempap tiang lompat tinggi, lepas tu ramai pulak yang out-of-order lepas lari. Peserta lari kejar garisan penamat, kami paramedik pula lari kejar mangsa-mangsa pengsan yang penat. Utara barat timur selatan. Aduh, tak boleh ke kecikkan sikit padang? Huhu..

Ok, habis acara olahraga, semua pergi masuk stadium pula - bola bakal beraja. Yeay!

Ini baru betul saya nak masuk padang. Bola tampar, bola jaring - here i come!

Pasukan saya (Ungu) dah mula tunjuk belang. Di padang mungkin kami banyak kecundang, tapi di court, peluang takkan kami biar terbang. Otai bola tampar kebetulan ada dalam pasukan kami. Bakat-bakat baru pula dah tak sabar nak tunjuk potensi. Apa lagi, maka peti ubat semua saya tolak tepi. okay guys, get ready - Hot Squid Team nak mula beraksi~ Go!!

Perlawanan pertama: Bola Tampar
Saya masuk untuk minit masa pertama. Entah kenapa skill hancur. Bola tak henti-henti keluar ke tepi. Tension. Saya bajet mungkin sebab lama tak praktis maka saya dah berkarat. Maka secara adilnya, baik saya keluar beri peluang pada yang lebih baik daripada saya menghancurkan team sendiri.

Alhamdulillah, strategi ini berkesan. Ada beberapa junior yang sangat hebat tersembunyi. Bila mereka ganti, saya memang teruja di tepi. Mantap amat budak-budak nih. Bagus2! Lega...

Sementara beberapa game mereka perlu lalui, saya di belakang sedaya upaya kembali mengasah diri untuk bola jaring terutama bab shoot. Lama tak main memang teruk. Ini pertama kali kembali turun selepas karisma tahun lepas. Setahun sudah tak aktif. Keluar jugak peluh lepas tersekat sepanjang winter. ;P

Eh, baru terperasan game volley dah habis. Alhamdulillah, team saya juara! Yuhu...

Perlawan kedua: Bola jaring
Ya, ini masa penentuan. Badan sudah sangat segar bugar walaupun tangan dah lenguh berlatih shoot dekat 2 jam. Seperti biasa, posisi sebati saya GS. Berteman ahli-ahli pasukan yang bersemangat, saya seperti yakin kami boleh lalui pertarungan ini.

Kali ini memang saya amat fokus. Amat-amat fokus. Bola - shoot - menang. Ada sedikit rasa luar biasa di situ. (tiba-tiba terfikir: kenapa susah sangat maintain fokus macam game dalam study ye?) Game by game, kami berjaya mara ke final. ALhamdulillah.

Sedari awal game, alhamdulillah semua percubaan shoot saya berjaya hinggalah ke minit perlawanan akhir baru saya seperti hilang punca dan terpaksa bergantung kepada GA untuk tolong golkan. Tak apalah. Yang penting, setiap bola yang berjaya di shoot saya anggap seperti setiap masalah yang berjaya saya baling keluar dari belenggu diri. Sangat puas. Sangat lega. Macam high pun ada.

Tapi paling tak tahan, terjadi satu peristiwa di mana bola yang saya sedang shoot tersekat di celah palang dan tak turun-turun. Dewan yang mulanya bingit terus terdiam macam malaikat lalu, kemudian selang beberapa saat dewan kembali pecah dengan gelak manusia yang berguling-guling tengok 'bola sejarah' itu buat show. Adus, malunya! Macam mana boleh tersekat sampai kena jolok dengan bendera nih... T_T
Hehe.. Kenangan betul!

Final netball - Biru VS Ungu. Takdir telah menentukan bahawa pasukan netball saya semuanya muka orang baru dalam netball Irbid. Apabila bertembung pula dengan team netball biru yang kebetulannya semuanya atlet-atlet senior netball Irbid dalam KARISMA, saya seperti "gulpp..". Tapi alhamdulillah team underdog ini kecil-kecil cili padi. Sengit saingan yang diberi. Dan keputusannya kami kalah sipi 3-4. Takpe2. Kalah bermaruah kata orang. ^_^

Dan hari ini, medal yang tiba ke tangan saya : Johan Bola Tampar + Naib Johan Netball. Versi terbalik tahun lepas iaitu johan netball dan naib johan bola tampar. Alhamdulillah. Tak sia-sia turun. Ada habuan yang menanti rupanya. Syukur...

Eh, sukan dah habis.. Tapi exam belum.. Alamak, tension balik~

****************************************************************************

Cerita Exam:

Tadi baru habis exam. Sebetulnya, exam kali ini saya seperti agak tertekan. Entah kenapa terlalu takut. Keyakinannya tak seperti selalu. Memang agak merudum. Tambah-tambah dengan risau khabar-khabar lama betapa susahnya CNS 2. Selain itu, saya juga turut risau kalau-kalau sukan kelmarin dan akan datang (Karisma) bakal dipengaruhi dan mempengaruhi keputusan exam kali ini. Memang amat penting!

Kebetulan tadi tengahari saya terdatang awal dan kemudian dikejutkan dengan tersilap tengok tempat periksa. Aduh, gelabah amat jadinya. Nasib baik sempat tengok balik secara sipi di komputer dewan sebelah. Maka terkocoh-kocoh saya lari dan tiba di dewan yang betul tepat pada masanya.

Exam pun bermula dalam keadaan saya masih terkejut dan kalut. Soalan yang keluar pula buat saya terfikir-fikir agak lama. Kelihatannya agak susah dari biasa. Adus, takut lagi! Jantung tak henti-henti berdegup. Hati tak usah kata lah, memang memecut sentiasa tawakkal pada Allah. Kena lepas! Kena lepas!

Dan bila markah keluar.....

Ya Rabb! Syukur alhamdulillah... markah okay! Wah, lega tak terkira sebab saya sudah terasa macam seperti bakal markah teruk amat sahaja sebab takut punya pasal. Alhamdulillah okay. Masih di range yang serupa. Tak meningkat tapi tak juga menurun. Lega. Walaupun mungkin tak sehebat yang lain, tapi tetap saya syukur teramat sebab kalau hendak dibandingkan keadaan saya nak exam kali ini sangat tersepit dan tertekan dengan diri sendiri. Tak macam selalu. Dan sebab itu saya sangat lega dengan rahmat Allah kali ini. Syukur alhamdulillah................ ^_^Y

****************************************************************************

So....
Memandangkan semuanya telah selamat berlalu, maka hati saya sangat lapang dan tenang malam ini. (Syukur alhamdulillah ya allah atas kurniaan-Mu.) Kerisauan saya tentang sukan sudah hilang! Dan lepas ini juga saya boleh menumpukan latihan untuk sukan KARISMA dengan sangat fokus sebab exam dah okay. Fuh, nasib.. Ganbatte Irbidians!

Sebab kelegaan ini juga, kecenderungan saya untuk menulis secara panjang lebar telah terberlaku. Hehe. ^_^

Lepas ini, saya akan belajar exam UGS pulak. Sistem ini nampak macam menarik. Tapi pemberatnya 8 kredit hour. The longest dan the biggest in the whole pre-klinical session. Gulp. Takpe2. Ainul boleh! Chaiyok!

Ok, berhenti sini dulu sebelum saya menyambung jadi beberapa muka lagi.

Jumpa lagi. Wassalam~ ^_^

Just Stand Up

9:21 AM 0 Comments A+ a-


Assalamualaikum

Tengok jam ---> Ada lagi 19 jam lagi.

Dah macam cacing kepanasan menyelak buku.

Teringat kawan beritahu tentang ini ....

****************************************************************************

Just Stand Up

everything will be alright again
alright again, alright again

the heart is stronger than you think
like it could go through anything
and even when you think it can’t?
It finds a way to still push on though

Sometimes you want to run away
DON‘t got the patience for the pain
And if you don’t believe it look into your heart
The beat goes on

I'm telling you things get better through whatever
If you fall, dust it off, don't let up
Don’t you know you can go be your own miracle
You need to know!

If the mind keeps thinking you’ve had enough
but the heart keeps telling you don't give up
who are we to be questioning, wondering what is what?
Don't give up, through it all, just stand up

Ooh, it's like we all had better days
Problems getting all up in your face
Just because you go through it
Don't mean it got to take control, no

You DON’T got to find no hiding place
Because the heart can beat the hate
Don’t want to let the mind keep playing you
Saying you can't go on

I’m telling You things get better through whatever
If you fall, dust if off, don’t let up
Don’t you know you can go be your own miracle
You need to know!

If the mind keeps thinking you've had enough
but the heart keeps telling you don't give up
who are we to be questioning, wondering what is what?
Don't give up, through it all, just stand up
Through it all, just stand up

You don’t got to be a prisoner in your mind
If you fall, dust it off, you can live your life
Yeah, let your heart be your guide
Yeah yeah

You will know there's a good if you trust the good
Everything will be alright, yeah
Light up the dark, if you follow your heart
And it will get better through whatever

If the mind keeps thinking you've had enough
But the heart keeps telling you don't give up
Who are we to be questioning, wondering what is what?
Don't give up, through it all, just stand up

If the mind keeps thinking you’ve had enough
But the heart keeps telling you don't give up
Who are we to be questioning, wondering what is what?
Don't give up, through it all, just stand up

You got it in you, find it within
You got in now, find it within now
You got in you, find it within
You got in now, find it within now

You got in you, find it within
You got in now, find it within now
Find it within you, find it within
Through it all, just stand up..

****************************************************************************

Exam esok CNS2.
Entah kenapa rasa sangat cuak.
Kurang yakin, takut dari selalu.

Isy...
Syuh!Syuh! Syaitan syuh!
Aku ada Allah, aku tak takut~

Abah kata buat je sedaya upaya yang terbaik selagi mampu
Takut-takut pun kena lalu gak
Tak lalu tak boleh
Maka, lalu je laaaaaa.... Just Stand Up okay~

Ganbatte kudasai!
Kawan-kawan sekelian, good luck esok!
semoga semua berjaya dengan cemerlang. Amin!
Doakan kami semua ya~

Malaysian Jordanian - Jordanian Malaysian

3:11 AM 8 Comments A+ a-


Assalamualaikum....

Tadi habis kelas, singgah satu kedai belek barang
(note: [] adalah cakap dalam hati)

Orang kedai: Ini harga sepuluh ringgit.
Kami : [owh, pandai cakap melayu. biasala....]

Orang kedai: Dari mana? Selanjur? Kedah? Kuala Lumpur? Bahang?
Kami: TerenJanu [ Terer geografi gak dia nih..]
Orang kedai : Owh, TerenGGanu!
Kami: [uik, G dia sebut betul. Kurang slang Arab sikit. Bagus2.]

Orang kedai: Saya dari Malaysia.
Kami : Eh? For holidays? [baru balik melancong ke? ]
Orang kedai : Nope. I'm studying in Malaysia. You know UNITEN? Near UPM. In Selanjur.
Kami : When? [Erk, student Malaysia! Dulu kot ni, biasala tu...]
Orang kedai : Start last year. Now i'm in holiday, so i come back to Jordan for a while. In May, i'll go back to Malaysia for study again.
Kami : [Huk, macam ayat aku versi terbalik je. I'm studying in Jordan. This June, i'll come back to Malaysia for holidays and i'll come back again here in July to continue my study ]

Saya tanya kawan : Yang ini okay tak?
Orang kedai menyampuk : Ini? Tak KOT. Ini besar LAAAHH...
Sesama Kami: Blablabla...Tak cantik lah...blablabla.... yang ni boleh kot... blababla
Orang kedai menyampuk : Yang ini cantik LAAAAH! cuba try LAAH...
Kami : [Weih, apakah? semangat lebih plak dia guna malaysian stail of 'Lah and Kot'. Praktis dengan kami kah? ]

Sesama kami: Ish, jangan komplen banyak songeh. Nanti dia paham. Payah.
Orang kedai menyampuk : Tak apa. Saya paham sikit. Tak banyak. *sengih*
Kami: Erk. Adeh! *malu*[Ish, dia paham la pulak.]

Kami: Syukran *hulur duit*
Orang kedai: ok,baki seringgit. Jumpa lagi!
Kami: [sapa patut digelar budak Malaysia sekarang nih? Aku ke dia?]


Huhu.. Semangat betul dia bercerita tentang lokasi UNITEN tadi walhal kami tahu nama universiti tu sahaja. Bahasa Melayu pun boleh tahan tak skema. Tapi yang susahnya tentulah kami. Tak boleh sesuka hati berterus-terang sesama melayu. Agaknya kalau kami guna loghat negeri masing-masing yang up sikit, dia boleh paham tak? ;p

Apa-apa je lah. Tak ada apa pun sebenarnya. Cuma agak kepelikan sedikit berjumpa 'student Malaysia bukan Malaysian' dekat sini. Lagak dia seperti jumpa orang kampung pulak. ^_^

*Encik UNITEN, boleh saya tukar tempat kejap tak? Tengah homesick nih.. Boleh la... Boleh la...*



******************************************************************************

Aktiviti akan datang:

9 April : SUPER 10 - Sukan Seirbid ~
12 April : Exam CNS II ~
18 April : Exam Ethic/Management ~

'doakan kami!'

*******************************************************************************

Doktor + Harapan

1:19 PM 3 Comments A+ a-



Assalamualaikum..

Antara kelas yang selalu buat saya berfikir tentang nilai kemanusiaan ialah kelas Ethics. Menarik dan sangat mencabar. Bukan senang kekal beretika dalam keadaan genting dan tegang ketika ditimpa ujian. Malah menariknya, bagi saya ini adalah kelas yang banyak membuka mata tentang 'susahnya menjadi doktor'.

Hari ini fokus utama perbincangan berkisar tentang "Confidential Breaching". Lebih dispesifikkan pula ke tajuk "Breaking News".

Bagaimana seorang doktor perlu memberitahu khabar buruk kepada pesakit?

Patut terus terang atau cakap sikit-sikit atau simpan sorang dalam fail?


Kata pensyarah, secara kasarnya kebanyakan doktor pada hari ini tidak jujur dalam hal ini sedangkan mengikut kajian 2/3 pesakit lebih cenderung untuk doktor berterus-terang mengenai hal-hal seperti diagnosis dan prognosis kesihatan.

Kalau diberitahu pun, kebanyakan doktor tidak memberitahu 100% semua benda. Masih ada benda yang turut disembunyikan, padahal mengikut etika kedoktoran, itu adalah salah.

"not telling the truth, the whole truth equals to telling lies,"

Saya yang mendengar berfikir panjang.

Sangat susah! Pasti sangat susah! Untuk memberitahu berita buruk bukan sesenang menghafal skrip dan terus praktik seperti robot. Salah gaya salah ayat, boleh hancur jadinya.

Saya cuba membayangkan kalau saya di tempat pesakit, gaya doktor macam mana yang saya boleh terima untuk beritahu berita buruk tentang saya atau keluarga saya. Tapi dah lama fikir pun, saya simpulkan sehebat-hebat mana seorang doktor hebat menyampaikan berita buruk dengan baik, pasti untuk menerimanya agak sukar. Macam mana saya nak buat bila jadi doktor nanti? Tak nak ambil tugas kasitahu berita boleh tak? >_<

Tapi tak lama selepas tu, pensyarah di depan kelas menerangkan...

" seteruk mana pun berita yang bakal disampaikan, itu semua tak berapa penting selagi harapan masih ada. So, you must keep the hope on! "

HARAPAN!

That's it!

Sebagai doktor memang pesakit banyak bergantung kepada kita untuk membantu mereka. Walaupun doktor bukan tuhan yang mampu menghidupkan dan mematikan, tapi doktor masih mampu memainkan peranan untuk memberi harapan kepada pesakit dan ahli keluarganya - walaupun peluang sangat tipis.

" Do not tell lies. it's not about the news you're delivering. it's how, or the way you present the news. "

Dan paling buat saya terdiam ialah bila pensyarah beritahu...

" Your prognosis MAYBE precise and MAYBE NOT. Some people may end up earlier and some may end up a few years later than the prediction. So, why destroy hope ? "

Dengan memberitahu kebenaran, kita sebagai doktor telah memberi mereka peluang untuk menghabiskan sisa hidup dengan sebaik-baik perancangan dalam jangka masa yang ada.

Beri mereka peluang untuk bersama yang tersayang sepuasnya.

Beri mereka peluang untuk menikmati hari yang tinggal dengan sepuasnya.

Beri mereka peluang untuk melaksanakan impian-impian terakhir mereka sepuasnya.


Maka, ingat!

Tell them the truth ----> So, they can still have the hope burning inside ~


p/s:
Saya tak tahu bagaimana saya bakal hadapinya kelak.
Tapi saya harap saya bakal diberi kekuatan untuk melalui keadaan ini
Dan andai saya di tempat mereka, saya juga mungkin memilih untuk diberi peluang.
Maka,doakanlah saya agar tindakan saya kelak tepat dan bersesuaian di saat itu.

"Ya Allah, permudahkanlah urusan-urusan kami di dunia dan di akhirat. Amin.."

Barbeque Umm Qays

11:39 AM 3 Comments A+ a-

Assalamualaikum.

Ini update aktiviti selain studi.

Nama Aktiviti : Barbeque
Lokasi : 'Hutan' mini Umm Qays, Irbid - Jordan


Setiap kali musim peralihan winter ke summer, Umm Qays memang sangat terkenal sebagai tempat penuh bunga liar tumbuh. Musim spring Jordan bunganya tumbuh ala kadar. Kecik-kecik tapi banyak sangat macam karpet. Keindahannya terletak pada warna-warna yang striking. Hijau + Merah + Kuning + Putih.

(Tapi bunga tepi jalan JUST lagi lawa, warna dia subhanallah sangat terang dan kontras. Ungu,putih,oren,merun,kuning,hijau. Nasib baik warna biru tak ada lagi. Lain masa saya tunjuk.)

Ini antara gambar-gambar yang sempat di tangkap.





Tengah-tempat 'hutan' mini ini, khemah dinaikkan. Suka! Tiba-tiba teringat Kelana Convoy. Bila lagi nak berkhemah ya? Jordan kekurangan hutan untuk aktiviti-aktiviti hiking. Kalau berkhemah di padang pasir macam Bahriya Mesir, macam tak pernah jumpa lagi kecuali memang gaya hidup masyarakat Badwi.



Ini main course : Ayam Barbeque ~ (Sebelum)



(Dan selepas)



Hasilnya setelah berjerebu asap ~ Nyum2~ ^_^



Dan setelah beraktiviti beberapa ketika, semua bersiap pulang.
Erm yang ini memang 'macam' hiking. ;)



Maaf lah keadaan sebenar Umm Qays tak sempat nak dicapture dengan lebih banyak. Fokus lebih pada barbeque sahaja haritu. Pada orang luar Jordan yang tak tahu Umm Qays di mana, boleh tengok sini.

Ok, aktiviti dah habis. Jom balik baca buku. Exam nak dekat. Jumpa lagi.

p/s:
Untuk di Malaysia yang bertanya,
Korang , maaflah tak banyak sangat cerita aktiviti di Jordan. Tak tahu nak cerita apa selain life study dan kelas-kelas sampingan. Sini tak ada sangat aktiviti-aktiviti menarik selain kelas yang selalu dibuat dengan kerapnya. Kadang-kadang je. Nak berpusing sakan pun macam tak sempat sangat. Tambahan exam nak dekat. Nak cerita kelas pun, tak selalu jadi benda-benda best untuk dicerita, sekadar info-info medik je la. Hehe. So, kalau ada yang best jadi insyallah ada lah nanti entrynya. Kalau takde tu, tunggu je la next aktiviti ye. :) tq~

Paranoid

2:30 PM 8 Comments A+ a-


Assalamualaikum...

Saya teringin nak tanya satu soalan lah.
Pernah tak dalam hidup ni, kita rasa 'taubat! tak nak dah!' lepas jadi sesuatu yang buat kita takut untuk lalui perkara yang sama di masa depan?

Contohnya la kan....
Kita gagal exam sekali, pastu terus tak mahu belajar dah! Sebab takut gagal lagi~
Atau....
Kita pernah kena eksiden dulu, terus tak mahu jumpa jalan raya dah sebab takut kena langgar lagi ~
Atau mungkin juga....
Kita pernah kena kutuk sebab berubah jadi baik, so tak mau jadi baik dah sebab takut kena kutuk lagi ~
Boleh jadi juga...
Kita tak mahu kahwin sebab keluarga kita kucar kacir sebab kita takut keluarga kita pun kucar-kacir jugak nanti ~
Atau....
Kawan kita pernah terbuat silap, jadi kita cop dia 'si buat silap' sampai bila-bila sebab kita takut kita lupa dan dia buat lagi~

Hurmm....

Agak-agak la kan berbaloi ke tak ye berperasaan macam ni?

Ada orang kata ini adalah 'feeling of preventing'. Maybe?
Tapi bagi saya, ini adalah lebih kepada 'feeling of denying'.....

Denying - Penafian
Penafian bahawa kita takut dengan masa depan
Penafian bahawa kita risiko dan kebarangkalian
Penafian bahawa kita sebenarnya tak yakin dengan diri sendiri

Come on! Tiada siapa dapat meramal masa depan. Semua yang berlaku sekarang atau masa lampau adalah satu pengajaran untuk kita bawa sebagai bekal dalam menghadapi cabaran masa depan. Bukan sebagai tanda kita wajib kena perkara yang sama. Takdir Allah tak siapa tahu. Mungkin bakal jadi dan mungkin juga tidak.

Jadi mungkin lebih baik kalau kita jangan statik pada '1st impression' sahaja. Sebaiknya kita belajar jadi lebih berani supaya kita tak tercegat dan tak gerak-gerak dari tempat yang sama dari dulu sampai sekarang.

Beri diri kita + sekeliling kita peluang untuk rebut peluang yang Allah berikan dalam hidup ni. Orang dulu-dulu kan pernah ajar "Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan" - Pengalaman fungsinya supaya masa depan dapat dicorak dengan lebih baik, bukannya untuk menjadikan masa hadapan jadi lebih jumud. ;)

Maka, mari jadi berani dan hadapi hidup dengan sewajarnya....

( Entry diatas dikecualikan dari sudut perkara kejahatan dan kemaksiatan dll )


p/s:

Sekadar selingan,

Tulisan saya kebanyakannya berkisar mengenai apa yang saya rasa sewaktu itu.
Maka, secara asasnya saya menulis untuk menasihati diri sendiri.
Secara tak langsungnya, saya harap ada diantara yang membaca boleh dapat input yang sama.

Kenapa ya saya terangkan hal ini?
Sebab saya mula rasa takut pada perasaan yang gemar membandingkan tulisan dan penulis.
Tapi itu tak bermakna saya perlu terus tunduk dan berundur.
Sebab itu untuk kuatkan diri, saya tulis di sini. ;)
Saya bukan manusia sempurna tapi saya manusia yang sedang belajar untuk memperbaiki kekurangan dan kelemahan.

Saya masih belajar, sedang belajar dan terus belajar dalam kehidupan.
Saya suka memerhati sebab pemerhatian banyak mengajar saya tentang kehidupan
Bahawa hidup manusia berbeza dan banyak ceritanya
Cuma bila banyak jumpa dan tahu, ada rasa takut yang macam membelenggu
Tapi saya tak patut jadi paranoid kan?
Nope. That shouldn't be.

Allah is with us
Put your trust in Allah
And everything will be fine
Insyallah....... :)



Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *