25 things about my Batini OSCE~

3:13 AM 2 Comments A+ a-


Assalamualaikum!

Time to answer Aliaa's tag. 25 things about me. Erm, or maybe the tittle should be 25 things about my batini (internal medicine) osce? =)

1. Baru habis OSCE beberapa minit yang lepas. Perasaan? Erm, empty? Taklah, mixing sebenarnya. Nervous, lega, risau, bahagia. So, stabil la jawabnya~ Tawakkaltu 'ala Allah...

2. Terus terangnya, saya selalu jadi gagap kalau nervous, excited dan takut. Normal ke? Ntah, tapi saya sangat tak suka. Janganlah sesekali tanya how come a debator ada gagap. It happen to me okay. Dan time OSCE tadi, si gagap itu keluar di section 1. Ciskek sungguh lah! Tapi bravo gak sebab berjaya kurung dia di section 2 dan 3. I even talk as fast as I can! *rasa macam debat je* Good job to myself. haha~

3. Tadi kena buat abdominal examination. @_@ Haih, nasib baik tak jadi ikut nafsu malas belajar abdominal examination sebab bajet ia lebih untuk surgery. See? See? Kena sebijik! Alhamdulillah sebab dah praktis banyak kali. It smooth and easy~

4. Dr JUST sangat mengotakan janji tahu. When they say, this time you'll get the real patient not like your seniors before, then that's means by hook or by crook you'll get it! Aish, menggeletar okeh nak cari finding. Nak tekan lebih-lebih pun tak berani sebab dia sakit sangat. Ntah iye tak idak apa yang aku jumpa. Ya Rabbi sabar je lah...

5. Always be spesific! Tadi doktor sempat post mortem my performance and he say i forgot to ask if the patient has hypertension. Aik? But Dr, I already asked him if he had any chronic disease and you say he don't know anything about any disease before. Pun tak diterima... Be spesific. Yea.Yea. Okay, i'll be like one in the future~ T_T

6. OMG! Macam mana boleh lupa nak tanya patient pasal dia merokok ke tak!!!!!!! Punyalah jumpa ramai perokok tegar tiap2 hari di Jordan, itu jugak yang lupa nak tanya. Aaaaaaaaaa~ Dr cakap time post mortem baru teringat. Alaaaaa... *takpe, i'll never forget it ever next time!*

7. Being in OSCE, i has this unsecure feeling if i give the right diagnosis or not. Ish, takutnya kalau salah diagnose orang. Dari nak jadi doktor, tak pasal2 jadi pembunuh. Na'uzubillah...

8. Ada sorang budak arab tadi depress dasyat sungguh kot sebab terlupa satu benda kecil time OSCE. Lupa nak cakap pasal position je pun. Dia punya terkejut dan menyesal tu sampai tumbuk2 dinding dan muka macam ada orang meninggal je. Eii, Horror la you.. Aish, tawakkal sudaaa..~

9. Aha, akhirnya saya berjaya ambil history dengan fully Arab! Yeay! Alhamdulillah.. Walaupun tadi sempat ada dua tiga kawan arab hasut2 tak yah la cakap Arab, english je sudah tapi still i made it! Horray~ Perhatian ye, i can do it! Don't turn me to be a chicken. I believe in myself =D

10. Ada sorang kakak mukim (MO) yang jadi patient olok2 untuk history tadi tiba-tiba dengan baiknya nak tolong saya dengan buat gaya mulut untuk kasitau jawapan bila doktor tak tengok saya. Haha. Lawak okay! dia kejap on gaya, kejap tunduk, kejap on sebab tak nak doktor yang amik markah perasan. Dari takut dah jadi rasa rileks plak sebab nak tergelak. She's nice! But unfortunately saya tak faham sepatah apa pun yang dia cuba nak sampaikan. Adeh... -_-'

11. My purple stestoscope was missing in action pagi2 time nak pergi exam. Aiseh, dugaan2x! But fortunately i have a spare stetoscope which the one that my own father buy for me. The purple one i buy it myself. Gatal. But going to exam with a new stetoscope which had been special for me (from my father!), i do feel like abah is always beside me during the whole exam. Sangat membantu menenangkan jiwa raga. Alhamdulillah~ (Abah, if you read this, sorry i buy the new one. The colour is tempting.. ngeeee...;p)

12. Being a biasa-biasa student, i don't always actually understand how people can be so depressed everytime they finish their exam. But i admit i do have my own time too. But not everytime laa. Selalunya lepas keluar markah, bukannya lepas keluar dewan. I always tell myself don't ever regret what you has been through. We've done our best. Unless you did a very stupid mistakes. That's it. The rest just left it to Allah. But still you should not do the same mistakes in the future. Itu penting!

13. Bila fikir-fikir balik, this whole OSCE sebijik macam dulu-dulu pernah main dekat kampung. Ala, main doktor-doktor tu. Adik jadi patient, akak jadi doktor. Hehe, dejavu kan? Itu pasal bila sekarang ni takut sangat, saya cakap dalam hati "alah, macam main doktor-doktor je nih!" untuk kasi rileks. =P Tapi jangan buat sampai lewa plak. Patient betul tu weh! Ada markah siap. Huhu..

14. Sebenarnya walaupun muka saya kering tapi hati saya tetap basah dengan cuak nak dapat markah. Abnormal la kita kalau tak hirau result kan? Melampau sangat rileks tu. Huhu. Tapi the last thing that we can do is praying and tawakkal. I believe in magic. I means magic done by Allah la, bukan magic yang bukan-bukan tu. Allah kan hebat~ Mesti dia boleh buat punyalah.. Just yakin and tawakkal. Insyallah~ I have a lot of experince. ^^, Moga kita semua dapat high marks. Aminnnnnnnnn...

15. Oh, semalam kitaorang berkampung OSCE di rumah. Sori la kawan-kawan untuk everything yang merapu meraban semalam. Tambah-tambah bila masing2 gigil masuk bawah hiram sebab bilik tak ada pemanas. Dan pada para pesakit yang sampai senak-senak perut kena tekan atau tahan geli geleman, uuuu mintak maaf. Moga jasa-jasa kalian bantu kita study Allah balas dengan sebaik-baik ganjaran. Amin....

16. Dua hari sebelum ni plak, Sir Izz (x-lecturer di INTEC) datang lawat student-student di sini. Sempat la pergi jumpa Sir kejap. Tak sia-sia sejam lebih tinggal buku sekejap sebab lepas pergi jumpa tu, kitaorang dapat banyak sungguh dos-dos motivasi dari Sir. Sampai ada senior terasa macam terus nak bukak buku kat McD. Haha. Btw, thanks Sir!

17. Mini OSCE plak boleh la tahan. Itu dugaan lagi besar tu jadi sebelum tu sebab ada masalah teknikal. Nak nangis rasanya pergi OSCE dengan sangat serabai dan jantung degup macam jadi pelari pecut. Tapi alhamdulillah Allah balas balik kemudahan banyak sangat. One of them : Acid Base yang saya tak sempat baca langsung kat rumah memang tak keluar dalam exam. Fuh, lega~ Alhamdulillah... Yang lain? Erm, ntahlah. I've done my best. Itu je rasanya..

18. OSCE sangat membantu untuk jadi lebih yakin menjadi doktor. Tak tahu kenapa saya sangat gabra kalau doktor suruh buat PE atau ambil history dalam Arab depan orang ramai dalam round biasa-biasa. Tapi lepas buat OSCE, rasa macam makin yakin plak. Yosh, let us be better in the future~ ^_^Y

19. Setiap OSCE punya station ada 6 minit. Nampak pendek kan? Tapi tu kalau kena time blank atau rasa macam dah habis buat tapi banyak masa lagi (either you're great or you miss something!) , rasa macam Ya Allah panjangnya masa Kau bagiiii... Cuak kentang jadinya.. Tapi alhamdulillah tadi okay je even ada gak termiss something or tak sempat something.. Never mind. Benda dah lepas..

20.Tiba-tiba rasa rindu plak. Tambah-tambah sejak dah 4 minggu straight menjadi penghuni tetap KAUH di akhir round, dah rasa macam susah plak nak gi rotation lain. Aceh. Hehe. I will gonna miss Dr Liwa's "Mumtazzzzz, you are wrong!", Dr Abdllah Khasawneh's eagle starry eyes, Dr Iman's motherly touch, Dr Mahmoud Aiyesh's "Why10x??" for every marathon question answer, Dr Malkawi's kindness, Dr. Ammar Daoud's "Davidson says.." and all the doctors in KAUH Batini (Internal Medicine)'s department. Thanks for everything and i love you all! KAUH is the best! Doktor2 di Mafraq dan Basma, i love you too.. Hehe. Thank you~

21. Habis OSCE, mari rileks-rileks lapangkan diri dengan banyak kerja lain selain study yang dah lama kita tahan. Buku? Meeting? Jalan? Kawan? Blog? everything~!!!

22. Next rotation is SURGERY! U.. scarynya rasa. Surgery terkenal dengan sebagai rotation paling strict, berdisplin, paling lama berdiri tak duduk2 dan banyak lagi yang serba skema. Sangat jauh beza dengan internal medicine yang macam heaven. I'm excited but i'm also worry about it. Eish, boleh! boleh! Hai surgery~! =D

23. Yes! Exam dah habis~ Takyah berfinal exam deret2 macam orang lain.. Erk, tapikan lepas ni cuti hujung minggu kejap and terus sambung masuk rotation baru. Takde dah cuti winter.. T_____________T aaaaaa jelesnya~

24. Okay, internal medicine dah habis! Eh, dah habis? Satu rotation dah selesai? Wah, cepatnya rasa.. Biar betul... Lepas ni pejam celik pejam celik berapa banyak plak rotation banyak habis. Dan fikir-fikir balik rupanya masa saya di Jordan hanya tinggal 2 setengah tahun je lagi. Lepas tu kerja. Wow~

25. Last but not least, Selamat tahun baru 2011 semua~

2 comments

Write comments
mariah
AUTHOR
December 31, 2010 at 11:29 PM delete

assalamualaikum tahniah ainul

btw, x delah horror sgt pon surgery tuuh cek ainuk

cuma ada bbrp doc kena discipline lebih cket cam dok rami yaghan, fuad ammari ngan imad hijazi..

muwaffaqah enshaallah =)

p/s: x tahan ayat tuh "mumtaz u're wrong!" hahahaha

Reply
avatar
zmah
AUTHOR
January 20, 2011 at 5:49 AM delete

Tahniah..!Itulah pengalaman namanya.

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *