Pertama di H. Basma

12:36 PM 3 Comments A+ a-

Assalamualaikum

22 Spet 2010 - Princess Basma Hospital

Kalau 3 hari yang lepas kami berkampung di KAUH (King Abdullah Univeristy Hospital), hari ini kami ke Princess Basma Hospital di Irbid.

Topik hari ini adalah CVS (Cardio Vascular System : JANTUNG) .

Pertama kali datang ke hospital ini, kami awalnya agak kelam-kabut dengan system di sini. Nak tunggu di mana? Nak daftar di mana? Macam mana kelas semua kami tak tahu. Bila semua ahli grup dah sampai, kami ikuttt je CR (class representative) gi cari doctor. Rupa-rupanya doctor suruh ambil history sendiri awal-awal pagi ni dulu. Aish, penat orang tunggu sejam lebih kat luar rupa-rupanya semua masuk buat kerja sendiri dulu. Takpe, sabar2~

Saya, Fathiyah, Sarah terus bergegas ke wad Internal Medicine wanita sebab wad lelaki dah penuh dengan student medical lain. Aha, kosong! Bestnya, x yah berebut-rebut patient~ ;p

Senarai nama kami ambil dari nurse bertugas dan kami jejaki patient-patient yang ada penyakit-penyakit berkaitan CVS. Ok, ada satu unstable angina dan satu lagi DVT (deep vein thrombosis).

Awal-awal lagi kami dah pesan pada Sarah “ Sarah, kitaorang nak berlatih sendiri cakap arab dengan patient. Bagi kitaorang peluang, and kalau kitaorang tak reti baru kitaorang akan tanya kau. Jangan menyampuk or anything yang kacau kami nak bercakap. Masyi?” Alhamdulillah, Sarah sangat memahami. Dia agak concern sikit bab-bab toleransi dan beri peluang pada orang sket ini. Hehe. Bagus2. Senang kami nak straight forward cakap apa kami nak.

Makcik pertama yang kena unstable angina ni memang sangat baik. Senyum je memanjang. Tapi penerangan dia kadang-kadang agak panjang dan melawakkan. Bila kami tanya kau ada weight loss atau tak, seronok je dia cerita dulu dia 140 kg sekarang dah 50+kg. Dulu nak tunduk pun macam nak terkeluar jantung, sekarang dah boleh buat kerja rumah sikit-sikit dah. Dah makin kurus dan lawa. Haha.. Adeh la makcik. Comel je anda.

Kalau kami blur sket apa yang dia terang dalam arab, dia siap praktis kat badan kami plak gaya macam dia doctor kami student. Dia buat demo kat kami apa feeling compression pain, macam mana pain tu nak radiate dan macam-macam lagilah. Siap buat sendiri pitting edema tunjuk kat kami. Kalau kami tak tanya, dia plak yang ingatkan soalan kat kami. Hoho, sonang kerja den kalau patient semua gini. Dah biasa kena tanya student katanya. Hehe ^_^

Patient kedua kami yang pulmonary edema tu, kami tak dapat interview dia sendiri sebab dia lemah sangat. So kami tanya ahli family dia. Tapi time ni ramai plak kawan-kawan arab lain dah start join sama. Apa lagi, seperti yang dijangka, mulalah beberapa orang menyampuk kami dan terus tanya soalan-soalan lain pada family tersebut sampai kami terganggu dan tergendela. Tapi kali ni kami bertegas. Haaaa, kan dah kena tegur~ Baru nak senyap~

Habis ambil history 2 patient, CR panggil kata dr dah suruh buat diskusi. Okeh. Jom! Tapi, rupa-rupanya diskusi kami bukan di secara duduk selesa di bilik kecik macam KAUH, sekali rupa-rupanya kena berdiri tepi katil atau tepi-tepi dinding wad sahaja lama-lama. Lama tau! Lama giler sampai dekat 3 jam. Macam nak tercabut kaki berdiri. Saya dah la pernah trauma pengsan waktu kawad dulu. Oh tolonglah jangan nak memengsan kat sini. Please2, badan sila kuat! Sampaikan tadi, bila doctor cerita tentang varicose vein boleh terjadi sebab berdiri lama sangat, terus sorang ahli grup bergurau “ Duktur, aku rasa kami semua dah kena varicose vein dah ni..” Haha.. Doktor gelak je, nampak sangat budak lelaki pun sama tak larat. Tapi doctor maintain rileks sampai tunjuk varicose vein kat kaki dia sambil kata “ ini asasi” … Waaaa T_T

Dr yang berdiskusi dengan kami hari ini namanya Dr Naseer. Agak tua tapi mantap. Cumanya hari ini 75% penerangan doctor adalah dalam bahasa Arab. Adeh, berpinar kepala. Memang kena focus elok-elok untuk dengar betul-betul apa doctor cakap. Dr Naseer tanya sikit-sikit je, dia banyak beri penerangan sambil jawab soalan-soalan dari kami.

Tapi uniknya Dr nih, semua contoh surgery CVS semua dia tunjuk kat badan dia. Memang dia pernah kena semua lah senang cakap. Bedah jantung, varicose vein kat kaki dll. Teringat plak cerita Surgeon Bong Dal Hee bila tengok doctor banyak parut bedah kat badan sendiri tadi.

Oh ya, hari ini pun kami ada model lagi. Kali ini Ridhuan. Memandangkan model kali ini kita kena cari kedudukan jantung di badan dia, memang dia kena buka baju atas habis. Dalam hati saya ‘nasib baik aku pompuan’ . Insyallah kot takkan jadi model, sini jaga amat rasanya kehormatan wanita dia, insyallah selamat. Huhu.

Dalam pukul 11.45, rotation tamat. Hari ini agak kepeningan sikit sebab doctor cakap arab banyak sangat. Nasib baik boleh faham gak cumanya itulah takut-takut kalau ada gak terlepas point-point penting yang tak faham atau tersilap faham. Nauzubillah. Harapnya tak lah~

Ok, tamat rotation hari ini. Macam biasa, habis rotation kena pergi lecture di KAUH, Tapi hari ni habis lambat. Balik dah lembik. Adeh, ni baru minggu first. Macam mana lah senior-senior lain hebat sangat lalu klinikal sambil sibuk kerja-kerja lain dan banyak aktiviti. Huhu. Tabik2~ Semoga kami budak2 baru klinikal dapat jadi pelajar klinikal yang berjaya. Amin.. ^^,

p/s: kerja gila sungguh buat 4 entry dalam satu malam. Burn habis malam nih. Esok lah baca CVS. Dah ngantuk sangat la plak. Ok, wassalam~

3 comments

Write comments
jejakalkindi
AUTHOR
September 22, 2010 at 6:30 PM delete

salam...challenging juga task kat hospital ni ye..dan makcik yang mula2 tu memang kelakar.. hehe..

Reply
avatar
izzatibaik
AUTHOR
September 23, 2010 at 8:33 AM delete

salam cik nul..

nmpaknya saya brjaya mendahului korang wat rotation kat hosp basma!!!
terima kasih kpd k.zimah(^_^)

haha..bittaufeq dear

Reply
avatar
September 23, 2010 at 3:12 PM delete

bro fisol:
ws. hehe. itulah, saya baru nak kena lalu. semput gak rasanya nak meng-adapt. doakan yer ^_^

izzatisepi:
ws kak sepi comel...
'anjaadddd?? T_T takpe2, kitaorg buat banyak kali.. haha.. taknk kalah gak tu.. ;p
nak join lagi tak?
syukran for the wish my dear, ^^

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *