My Bongsu


[in picture : Aiman the biggest bongsu among the bongsu-s~ =) ]

Assalamualaikum....

'5 Misscall. 1 call waiting..'

Bertalu-talu handset berbunyi waktu baru melangkah keluar dari dewan kuliah tadi. Nak tak nak sambil tangan kelam kabut penuh sesak pegang lab kot dan buku teks McLeod dan nota, handset saya kepit di celah bahu dan telinga sambil berjalan bergerak ke bas.

"Salam.Kak Ina, ko lupa ke esok ada apa??!! " bebel Asyraf si budak Rusia celup dalam telefon tak menyempat-nyempat..

"Ha? Ha? Ada mende? Sori2. Orang baru habis kelas lah tadi.." balas saya sambil duduk menanti bas.

"Esok Aiman UPSR la weh, ko tak call wish dia lagi ke?" Rungut budak itu lagi.

Opss, alamak!!!!!!

Apa lagi, mau dekat 15 minit budak tu membebel-bebel sebab keterlupaan kakak dia nan sorang nih. Rasanya ni dah kali keempat ke kali ke berapa ntah saya kena lecture dengan dia sebab lambat take action pada hari-hari penting. Padahal pasal Aiman ada UPSR ni saya memang dah teringat sejak minggu lepas, tapi hari ni je terhilang plak ingatan tu. Huhu. Tadah je la telinga, Asyraf memang sangat prihatin bab famili, saya pun kadang-kadang kalah. Asal call famili di Malaysia, mesti dia nombor satu walaupun saya dah sedaya upaya call on time lagi awal dari dia. Huh~

So, habis je dia letak telefon terus saya call Malaysia..

" Assalamualaikum. Hello Aiman Farhan Najmi!!!!!! Macam mana persiapan exam? Good luck! Do your best! Buat elok-elok! Jangan ketaq2! Doa banyak2! blablabla......" berbungkus-bungkus pesanan saya beri pada adik bongsu ini.

Macam tak percaya plak budak ni dah darjah 6. Dah nak habis sekolah rendah dah pun. Lepas ni dah jadi remaja sekolah menengah. Huahua. Pelik nyer nak sebut. Masakan tidak, dia ni anak bongsu. Manja memang nombor satu la. Sampai pernah dengan selambernya minta izin mama dan abah nak sambung belajar di USM saja sebab dekat dengan rumah waktu kami yang lain berebut-rebut berangan-angan nak pergi oversea. Adeh..

Aiman adalah orang terakhir famili saya yang bersekolah di SK Permatang Tok Mahat. Cikgu semuanya kenal dia dari awal lagi sebab kakak-kakak dan abang dia sekolah yang sama. Risau juga saya kalau dia tension diperbandingkan tapi alhamdulillah dia nampak boleh berdiri sendiri malah jauh lebih hebat dari kami. Syukur.. Memang dia jarang kalah kalau kami main lawan-lawan pencapaian sekolah rendah di rumah. ;p

Di rumah sekarang memang tinggal dia sorang je yang temankan mama dan abah. Penglipur lara habislah~ Memandangkan kami baru pindah rumah, mama kata kawan dia kat area ni jauh lebih banyak dari kawan mama dan abah sendiri. Selalu sangat dia yang perkenalkan jiran-jiran kami kepada keluarga sendiri. Peramah sungguh. Mana taknya, kat padang bola tu kawan-kawan dia terdiri daripada pelbagai peringkat umur. Yang baya-baya saya pun layan geng dengan dia. Huhu.

Bongsu-bongsu dia ni pun, dengar cerita dia ada bakat abang mithali. Adik-adik sepupu yang kecik-kecik semua suka sangat rapat dengan dia. Saling memahami agaknya jiwa-jiwa kebongsuan diaorang nih. Haha.. Kami suka buli dia suruh buat macam-macam time balik Malaysia sebab rindu sangat nak sakat dia waktu dekat rumah dulu. Kalau dia tak nak, buatlah gaya mengharap-harap sikit, confirm dia cepat cair punyalah dengan kakak dan abang dia nih. Hehe, tu pasal kami sayang sangat budak nih!

Well, oklah. Pendek kata esok dia nak UPSR. Walaupun UPSR saya rasa sangat senang dah sekarang untuk saya, tapi saya tetap anggap kalau dia dapat 5A UPSR ni, dia memang sangat-sangat pandai! Siapa lagi nak backup adik sendiri kan? Hehe..

Ok Aiman Farhan Najmi (the only one yang ada tiga nama selain saya di rumah)..!

Good Luck & All the best in UPSR~ Bitaufiq my dear!

Buat elok-elok....

Semoga dipermudahkan segalanya insyallah~

Nanti kalau dapat 5A, tunggulah kak Ina & Abang Asrap punya kiriman ye. Buat betul-betul sungguh-sungguh baru boleh dapat okeh! ^_^

Bye, love you! Y(^*^)

4 comments

jejakalkindi | September 20, 2010 at 8:13 PM

salam..good luck buat aiman untuk UPSR...semoga berjaya dengan bergaya.

Ainul Arina Madhiah | September 23, 2010 at 3:12 PM

bro fisol:
ws. syukran atas wishnya. amin.... ^_^

Anonymous | September 25, 2010 at 9:18 PM

kak ina..tak adil..
may ari tu kak ina jer yg post brg...
abg syap tak post pun..
mana aci cam nih..(T_T)

Ainul Arina Madhiah | September 26, 2010 at 7:19 AM

amira:
lah, kan ke time mira upsr tu abang asrap belum fly lagi.. so nk pos mende? haha... gi tuntut kat dia time mira pmr nnti..

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images