Mari Jadi Berani

12:28 PM 0 Comments A+ a-




21 Sept 2010 , KAUH-

Assalamualaikum

Kalau semalam Dr malignant dan kelmarin Dr beningn, saya tertanya-tanya Dr apa pula yang bakal kami temui hari ini.Dr bertugas kami hari ini ialah Dr Usamah. Topik perbincangan kami pula kali ini adalah topic RS (respiratory system).

Dr Usamah kelihatannya macam Dr Rubaba’ah kelmarin. Banyak tembak dan banyak terang. Takdelah malignant sangat. Penyampaian kelas beliau boleh tahan bestnya. Oh ya, lupa pula, dalam kelas Dr Usamah tadi kerusi berasingan untuk akhawat cuma ada dua. Bakinya adalah dua kerusi panjang macam kerusi sofa. Bila saya dan Fathiyah lambat masuk, kami macam sedikit keseganan nak duduk berapat-rapat dengan rakan lelaki yang lain di sofa tersebut. Nak tahu apa Dr Usamah buat? Dia beri kami bantal untuk diletakkan sebagai pemisah di antara kami akhawat dan rakan lelaki di sebelah. Lega.. Fathiyah tak henti2 bersyukur “inilah nikmat duduk negara Islam.” ^_^

Seperti semalam, kami juga ada model khas untuk dikerjakan sebagai bahan eksperimen untuk topic kali ini. Macam biasalah model mesti kawan lelaki.Hari ini kami sudah mula guna stetoskop. Hoho.. excited nih~ Tapi ada satu yang saya perasan, sejak kami sudah berkelas dengan Dr لواء الإسلام, rakan-rakan arab sudah mula menunjukkan perubahan. Mereka tak lagi kuat menyampuk. Nak menjawab masing-masing beradab dengan mengangkat tangan tanda minta izin. Hanya seorang dua kekal berperangai sama. Hehe.. Alhamdulillah~

Model kami hari ini ialah group/ class representative kami sendiri. Kalau semalam Bashar, hari ini Abdul Fatah sendiri. Dr terangkan satu-satu macam mana nak check pesakit menggunakan stetoskop. Banyak betul bunyi yang kami belajar hari ini. Dull, Stony, Resonance, Crackers , Bronchial Breathing, Wheezing, Stridor dan macam-macam lagi. Dah macam jadi gendang plak model kami. Habis kena ketuk ramai-ramai untuk buat percussion guna jari. Haha.

Tapi hari ni pun, budak perempuan tak kena pegang model lelaki lagi. Kami praktis sesame perempuan sendiri. Alhamdulillah, bukan apa sebab kami dengar cerita ada kumpulan lain mereka yang perempuan pun still kena praktis pada model yakni kawan lelaki grup sendiri.. Aish, segan2. Kalau patient , lain cerita lah. Huhu..

Habis berolok-olok testing check patient, maka sekarang adalah time untuk cari patient sebenar. Maka kami pun beramai-ramai mengikut Dr Usamah menjelajah tiap penjuru wad untuk mencari patient yang bersesuaian. Dah macam anak ayam ikut mak nyer saja. Hehe. Lama gak cari patient. Bukan senang tau. Tak semua patient nak cooperate. Dan bukan semua patient ni memang berpenyakit yang melibatkan RS. HUhu.. Tak pe. Tak pe. Cari lagi. Cari lagi.

Alhamdulillah hari ini kami jumpa tiga patient berkaitan. Pertamanya seorang pakcik yang baru lepas lalui pembedahan thorax. Dadanya ditebuk dengan satu tiub yang akan alirkan darah dan cecair yang berkumpul dalam peparu ke dalam satu botol plastic besar atas lantai. Banyak sangat darah yang dah keluar. Dr kata tebukan tu dibuat sementara paru-paru pakcik tu nak kembang elok-elok balik jadi normal. Keduanya patient yang alami complikasi DVT (deep vein thrombosis). Sebelah kaki pakcik ni bengkak. Doktor tunjukkan kami cara nak buat pitting edema pada pakcik tu. Wow!

Ketiganya adalah pakcik yang ada masalah Aortic Valve Regurgutation ke bronnchoectasis ntah.Tak berapa dengar doktor cakap sebab tu tengah sibuk dengar bunyi kat dada patient. Pakcik ni baik sangat. Sangat Co-operative. Dengan pakcik ini best sket kot, barulah kami dapat praktis dengan macam-macam bunyi dalam peparu. First time dengar tu memang teruja lah. Pelik-pelik bunyi dada pakcik tu. Memang abnormal! Ada wheezing dan ada crackers. Subhanallah. Allahu yusalmik, pakcik!

Selain bunyi kat dada belah belakang, doctor suruh kami cari 2nd intercostals pakcik tu untuk dengar bunyi artificial valve yang pakcik tu guna. Yang ni memang saya menggeletar sikit mula-mula nak pegang dada pakcik tu untuk cari dan detect tulang rusuk dia. Takut oh! Mana pernah pernah lelaki asing selama nih. Ini rupanya perasaan Siham semalam. Ok, faham. Huhu..Takpe2, ini patient, kena professional! Bunyi artificial valve memang sangat kuat dan laju. Macam bunyi air pancut. @_@

Ok, habis time rotation. Disebabkan doctor habis awal, saya dan Fathiyah cadang nak praktis amik history sendiri. Target kami, tentulah pakcik baik tadi. Tapi tiba-tiba kawan arab kami dua orang ikut. Dan salah seorang diantaranya terus decide untuk dia sendiri yang tanya soalan dan nnti dia translate semua pada kami. Erk! Dia dominate lagi~ Adoi.. Terus saya dan Fathiyah minta diri dan cari patient lain. Tak nak dah ajak budak Arab. Biar kami sendiri terkial-kial asal kami boleh tanya dan belajar sendiri hari ini.

Nak cari patient macam susah. So kami decide ambil je patient yang kami jumpa pada hari first, iaitu seorang makcik yang sangat baik dan peramah. Tambah-tambah bila dia kata “Ana jahiz ya dukturah! (Aku bersedia bila-bila ya doctor untuk tolong kau) ”, lagilah kami happy dan bersemangat. So, kami terus jumpa makcik yang sorang ini. Dia masuk wad sebab sakit dada.

Alhamdulillah macam yang kami jangka, dia memang best. Walaupun dia tak reti cakap English, dia sabar je dengan kelemahan kami yang bahasa arab biasa-biasa je. Lawak gak bila dia dah stat bercerita benda lain yang agak lain dari pengetahuan kami, kami memang nganga habis. Mende makcik cakap nih? Haha.. Depan makcik tu la kami pertama kali susun ayat, depan makcik tu la kami pertama kali buka buku kamus dialog perubatan arab, depan makcik tu jugaklah kami pertama cakap tergagap-gagap dan tunggang tebalik ayat medic dalam bahasa arab dengan patient. Alhamdulillah berjaya gak. =) Sayang sangat makcik tu!

Selesai! Hehe. Best2~ Sebab kami dah kenyang dengan perasaan puas hati dah berjaya ambil history sendiri dan detect kelemahan utama kami iaitu vocab, kami decide taknak makan tengahri dan terus duduk kat tempat tersorok (yakni tepi tangga kat bawah jalan) untuk berlatih berlakon patient dan doctor dan berkomunikasi dalam arab untuk hilangkan gugup. Dah macam budak kecik main doctor-doktor plak. (Sapa kata budak besar tak main ;p) Hehe. Tapi asal ada arab lalu je, kami diam. Arab takde kami pomprang pomprang berlakon cakap arab. Arab lalu kami diam. Haha. Teruk kan? Pemalu sangat~ Yang penting, rotation hari ini berkesan dan lebih baik dari semalam! ^_^
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *