Dr. Malignant



20 Sept 2010, KAUH -

Tajuk hari ini Physical Examination

Seperti biasa kami berkumpul beramai-ramai di tingkat 10. Sementara tunggu Dr betugas grup kami pada hari ini iaitu Dr.لواء الإسلام mengambil kami, saya dan yang lain membuat persediaan awal dengan membaca sekilas langsung bahan pembelajaran kami pada hari ini dalam lecture notes tahun lepas dan buku teks McLeod.

Alhamdulillah, Dr tiba tepat jam 8.30 pagi. Dr لواء الإسلام adalah seorang doctor yang agak muda berbanding Dr Rubaba’ah semalam. Apa pangkatnya di hospital saya tak pasti sebab menurut kata senior-senior Dr-Dr lecturer yang mengajar serta bawa student round hospital ni selalunya berpangkat tinggi dan hebat. Tak pernah ada doctor M.O yang jadi lecturer student di sini. Saya sendiri tertanya-tanya dr ini pangkatnya apa.

Awal pagi, seperti semalam kami perlu berdiskusi dahulu mengenai topic hari ini. Tapi Dr nampaknya mereview kembali topic semalam terlebih dahulu. Tapi ini bukan review ni, dah memang detail teramat gayanya. Banyak jugak info yang dr tambah dalam jadual yang senior Malaysia kasi dulu. Kata Dr, dia nak pastikan kami betul-betul kuasai history taking semalam. Tapi tengok dari gaya dan ilmu dr ni, beliau memang mantap!

Satu perkara yang paling saya suka pada Dr لواء الإسلام ialah sikapnya yang sangat tegas tentang adab. Dia memang anti perangai suka menyampuk dan memotong jalan waktu orang lain tengah bercakap. Ramai rakan arab yang lain terkulat-kulat bila Dr pandang mereka dengan pandangan berapi kalau mereka buat begitu. Haha, suka2~! Lebih organize dan senyap kelas hari ini ^^,

Dr لواء الإسلام pun suka main tembak-tembak tanya kami soalan medic. Tapi hari ini auranya lebih menakutkan sebab dr ini nampak garang dan tegas. Kalau tak reti jawab, dia punya tenung tu lain macam je rasanya. Kadang-kadang dia akan terus tunjuk pada rakan lain “ You! Help him!” dengan suara tegas. Yang nak membantu pun rasa macam kena freeze.. Selain tu juga, bila jawapan kami mula lari dari skema beliau, memang beliau akan ulang dua kali jawapan beliau sendiri sampai kita akur bahawa beliau adalah betul walaupun ada di antara kami cuba nak tegakkan pendirian sendiri dahulu. Huhu.. *takut*

Dr ni memang no Compromise kalau main-main. Ada seorang dia antara kami telah dihalau keluar dr diskusi sebab jawapan yang diberikan agak luar biasa logiknya.Entahlah, saya tak rasa sangat kawan saya tu sengaja tapi maybe dr ni tak suka kot jawab macam tu. Wallahualam. Ni baru hari kedua nih. So, I told you… Beware dengan Dr لواء الإسلام. Ini Dr malignant ni rasanya.

Lepas habis diskusi history taking, kami mula masuk physical examination. Seorang rakan lelaki arab kami diminta jadi model di hadapan kami yang lain. Dr mula suruh seorang demi seorang mula buat Physical Examination pada model tersebut. Tak ajar lagi dah suruh, memang cuak ah~ Dr memang bajet kita dah ready. Tapi kalau kita salah, dia tak marah pun. Dia pergi tunjukkan balik mana yang betul. Alhamdulillah. Seorang demi seorang lelaki pergi testing. Saya yang masih duduk dah terfikir sesuatu “ Eh, takkan saya nak sentuh kawan lelaki sendiri.. Segannya. Pesakit lainlah” Tapi Alhamdulillah, kami tak sempat. Haha.. lega..

Kemudian habis berlakon guna model, dr bawa kami menuju ke seorang pesakit di wad tersebut. Kali ini hanya satu katil pesakit yang kami dekati. Semua berkumpul di sekeliling. Dr mula panggil sorang demi sorang untuk buat physical examination (PE) pada pesakit lelaki tersebut.

Macam biasa, semua orang yang nampak terer di kelas bila depan pesakit semua macam gigil-gigil cuak salah. Apatah lagi bila doctor sendiri buat gaya ala-ala kerek tengok kami buat PE sambil cekak sebelah pinggang dan tengok kuku/jam dan memandang kami macam guna sebelah mata . Adeh la dr nih. Kot ye pun macam cool, you’re making us more terrified-lah! Huhu. Takde siapa di antara kami berani nak lawan cakap dia. Muka dia memang garang giler pun. Kadang-kadang je dia senyum (termasuk time saya sekali terjawab over-advance. Hehe..)

Mula-mula budak lelaki je dr suruh buat PE. Itu pun tak semua dapat sebab masa tak cukup. Tiba-tiba dr panggil seorang rakan perempuan arab kami untuk buat PE – Siham. Dia je yang dapat peluang sentuh patient hari ini. Siham nampak rileks je waktu buat, sekali rupanya bila kami tanya apa perasaan dia lepas habis kelas, dia cerita pada kami “ Waktu Dr suruh aku check tremor pada patient tadi, kalau ko nak tau tangan aku yang lagi tremor dari patient tu.. Menggeletar aku tahu..” Haha..

Habis PE, kami berkumpul di kaunter nurse dalam wad sementara tunggu Dr لواء الإسلام bercakap dengan ahli keluarga patient dan nurse. Waktu kami tengah perhati doctor di situ, saya dan Fathiyah memang sangat terkejut bila tengok dr لواء الإسلام berubah 180 darjah jadi sangat happy go lucky dan sentiasa senyum ketawa dengan family patient. Uih, lain habis dari dia dalam kelas tadi! Takjub kami, sahih betul kata senior bahawa Dr malignant selalunya memang double personality kalau berdepan dengan patient. Tabik2! ^_^

Bila doctor perasan saya macam terkejut tengok beliau, doctor senyum lalu cakap “Okay, khalas. You can go now,” Aaaa, lagilah kami berdua terkejut. Lagi-lagi Fathiyah. Sangat tak puas hati Dr senyum 2 kali pada saya padahal dengan orang lain pun Dr senyum je. Haha.. Sori poyo~

Next, kami ke café untuk makan-makan sebelum kembali Red Hall untuk dengar lecture sampai pukul 3.30 seperti selalu. Maka berlalulah hari kedua rotation kami dengan natijahnya keterbalikan perasaan di hari penutupan. Kalau semalam saya tension Fathiyah ok, hari ini saya ok Fathiyah plak tensi. Hehe.. I’m no longer in a bad mood! Love clinical years!!! ~

Notes:
Dr Malignant - Dr garang
Dr Benign - Dr tak garang
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images