CNS Internal Med Intro - Last ~

Assalamualaikum...

23 Sept 2010, Princess Basma Hospital -

Nothing much to say for today. Overall-nya it started with a little bad hair day. Blamed my worst nightmare which end me up struggling till half of the day to be happy and chase the depression away. Huhu..

Plus, hari ini Doktorah Iman cakap fully Arab owh... Adeh2, bertambah-tambah depression jadinya. Nasib baik Doktorah Iman comel dan banyak buat demonstrasi Physical Examination for CNS (Central Nervous System) punya topic hari ini. At least, lepas diri sendiri kena jadi model untuk corneal reflex (sentuh bebola mata dengan sedikit tisu basah untuk check blinking ada ke tak), saya dah kembali normal lepas cuak dan ketawa waktu itu. Alhamdulillah~

Pagi-pagi tadi pukul 8 dah bersiap-siap turun Hospital Basma. Waktu orang lain rileks tunggu doktor, saya dan Fathiyah dan pergi jumpa nurse awal2 kata nak cari patient untuk ambil history sendiri. Ala-ala sediakan payung sebelum hujan takut2 kalau kena berebut atau nanti senang nak accompany ahli grup lelaki jumpa patient perempuan. And we got an epilepsy patient - dari tiga je patient yang ada kaitan ngan CNS hari ini.

One of our arabic friend from other group, Salar kebetulan ikut kitaorg time jumpa nurse dan tiba-tiba dia dapat jumpa patient tu dulu daripada kami. Huhu, ma'alish. Share je lah. Tapi mcam biasalah, kitaorang banyak jadi pendengar. Never mind. Maybe we can have another patient later. Plus, Salar is good enough to help us a lot this morning~

Makcik yang kena epilepsy tu pagi ni takde masalah sangat. Nampak macam normal je. Tapi rupanya dah banyak kali dia masuk hospital sebab selalu tak sedar diri time kena epilepsy attack. So far nothing abnormal can be seen dari luaran. Nak buat test pun kami macam tak berapa reti sangat lagi, lagipun ini kes epilepsy. Tak tahu sangat epilepsy punya test macam mana. huhu.

After that, around 8.30 Doktorah Iman datang dan bawa kami ke satu bilik kuliah untuk perbincangan. Tajuk hari ini CNS. As been told before, she was talking in Arabic 100%. So, fokus2! Nasib baik pagi tadi gak ada tulis setiap perkataan berkaitan dengan CNS dekat borang history taking siap2. At least, ada certain word yang pelik-pelik tu kita boleh tangkap dengan lebih baik dari hari sebelumnya. Alhamdulillah~

Hari ni gak doktorah banyak kasi penerangan than asking us any question. It's okay since she has to show us a lot of demonstration about CNS test for the patient. Oh ya, saya juga nampak sedikit perubahan corak model pada hari ini di mana semua model2 exam hari ini adalah akhawat sahaja, maybe sebab doktorah Iman sendiri adalah perempuan. Tapi Siham dan Fathiyah lah yang kena banyak kali sebab diaorang paling depan. Saya di line kedua kena sekali je. Huahuahua..

Bincang punya bincang sekali jam dah pukul 12. Makna kata, hari ini memang tak jumpa patient langsung. Phewh, nasib baik pagi tadi dah ambil history siap2. Sekurang-kuranya ada sekali gak lah jumpa patient dalam sehari. ^_^

About lecture di Red Hall KAUH pula, hari ini kami dah start tengok wayang physical examination. Dengar kata minggu depan full seminggu tengok video. Aish, duduk dengar lecture dalam red hall yang lampu kelam2 tu pun boleh terlena, inikan pula tengok video. Huhu, ish2. Tak bleh2~ Kena jaga dan dengar! Doktor panggil ke depan suruh kejut kang, baru tahu malu. Huhu..

ALhamdulillah around 4 o'clock, kelas tamat. Plan asal nak balik pergi klinik untuk ambil second dose Hepatitis B vaccine, tapi mcam tak sempat plak since ada kerja menunggu di sakan. Tak apalah, esok2 je nanti.

Ha, Intro INternal Med dah selesai! next week kita rotation INtro Surgery plak. Kawan-kawan yang dah sudah dah pesan siap2, selamat berdiri lama2. Huhu, nasiblah. Dah la syita' pun dah nak mula.Ada kawan yang dah menegur dah symptom lama dah nampak balik. Confirm lepas ni tiap2 malam kena tidur sambil angkat kaki. T_T

Ok, that's all for today~ See ya! Wassalam..

p/s:



For my dearie best friend - Aimi Athirah Azmi Murad! 24th Sept 1989~

HAPPY BIRTHDAY TO YOU...~
HAPPY BIRTHDAY TO YOU...~
SELAMAT HARI JADI KE 21...~
SELAMAT HARI JADIIIIIIIIII !!!!~

^_^

Miss you so much my dear. Kullu 'am wa antum bikheir.. Tak sabar nak jumpa awak~
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images