Sarkas-tik

10:58 AM 3 Comments A+ a-

Assalamualaikum...




Simpulan bahasa / peribahasa / perumpamaan :
Satu method orang melayu untuk berlapik dalam mengajar. Kadang-kadang tajam menikam walaupun bunyinya macam sedap tanpa perisa. --> SARCASM - berunsur sarkastik.

Eh.eh, orang bukan melayu pun ada bahasa macam simpulan bahasa jugak. Kalau orang putih, ada yang " as __ as ___ " tu. Amende ntah nama dia, saya lupa. Kalau Arab pulak ada tasybih. Yakni contohnya "Saya jumpa lautan dalam kelas". Fuh, hiperbola gitu.

Hujung minggu ini saya baru belajar dua peribahasa sarkastik baru dari dua buah negara (Rusia dan London)- credit to kisah benar kawan dan satu lagi dari buku. Yang dari London tu macam dah lama pakai, tapi uniknya dia men-scientifik-kan ayat. Uiks, macam best jugak nih. At least orang tak paham takkan terasa. Haha..

Let us begin~

A) Dari Rusia

Seorang cikgu sedang tension anak muridnya asyik tak dapat jawab soalan.

Cikgu : Kepala kamu ni ada otak ke ada cabbage?
Murid : *Blur* Apa kaitan otak ngan cabbage?
Cikgu : Cabbage tu kalau bukak punya bukak, last-last takde apa2. Ada paham?
Murid : *sob sob* Tak baik ooh cikguuu~ T_T


B) Dari London

Seorang kawan sedang tension kawannya lambat bersiap lalu dia kasi sms.

*Teet..teeett...*

To: A bukan nama sebenar
From : Z ialah nama betul

‘Oit Escargot…kitorang tunggu kat Hyde Park’

*...(Tamat)..."


"Escargot??! Kira berhemah la konon dari nak panggil aku ____? Mereng!" kata penerima sms.

Sekian~

Haha.. Sarcastic giler kan? Boleh terdiam terus kalau kena penampar angin macam tu. ;p Ini boleh kira macam simpulan bahasa moden ke eh?

Cakap tentang sarcasm ni, rasanya dia macam antidote untuk orang marah kan? Sangat melegakan dan kadang-kadang boleh buat orang gelak tak henti. Tapi ingat! Kalau salah pakai, kadang-kadang boleh jadi sangat insulting dan membahayakan diri sendiri dan orang di sekeliling.... You can hurt others~ =(

So, kesimpulannya kalau nak ber-sarkastik silalah beraksi dengan orang-orang sekepala yang memahami sahaja. Ataupun sarkastic dalam hati senyap-senyap sudah..

Bila kumpul ayat-ayat moden ala-ala simpulan bahasa nih, satu benda yang tiba-tiba datang dalam kepala saya ialah "HLOVATE". Aaaaa, sangat suka sarcasm dia! Cruel yet cute and funny~ Hehe. Erm.. Tapi kalau sampai se-sarcasm Dr Gregory House - ouch, that's really hurt! *Takmau* =)

Positively said, sarcasm can turn out to be supportiveness. But it depends on how to accept them in your heart. How? Just ignore the bitter side. Done!~ *\^_^/*

Kuiz: Apakah itu escargot? ^_^ Jawab..jawab! Hehe..

3 comments

Write comments
R
AUTHOR
August 7, 2010 at 3:39 PM delete

cam sipuuuuttt.... ahaha...
nice entry.. =)

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *