Bushido



Dalam tanggungjawab, selalu sangat orang beralasan...

" Saya belum bersedia "
" Sekarang muda lagi, enjoy lah dulu "
" Itu hal-hal orang dewasa. Tak perlu masuk campur lagi sekarang "
" Bukro..Bukro... (Esoklah..esok..) "

Optimis betul orang-orang zaman sekarang kan?

Sangat-sangat yakin yang waktu masih panjang dan tidak perlu terburu-buru. Semuanya boleh main tangguh-tangguh dan rileks sentiasa. Tak payah kelam kabut, sampai masa nanti sampailah seru. Pendek kata, selamber sudaaah~

Agaknya kalau kita bungkus dan pos mereka ini ke perkampungan samurai, mesti dah lama kena cantas agaknya...

Kenapa saya cakap tu?

Sebab dalam kod etika samurai, first and foremost : B.U.S.H.I.D.O.

Apa tu???~~

Bushido (Way Of Warrior)ni secara simplenya ialah satu kod etika moral falsafah samurai yang terdiri daripada 7 falsafah. 7 Prinsip Bushido itu ialah:

1. Gi (Ambil keputusan berdasarkan kebenaran)
2. Yu (Berani dan kesatria)
3. Jin (Murah hati, mencintai sesama insan)
4. Re (Santun, bertindak benar)
5. Makoto (Bersikap tulus, setulus-tulusnya)
6. Meiyo (Menjaga kehormatan, martabat dan kemuliaan)
7. Chugo (Mengabdi)


Bushido asalnya adalah rangkuman etika tiga agama di Jepun iaitu Shinto, Confusism, dan Buddhism. Tapi sebenarnya kalau ikut Islam pun, etika-etika ni memang dah lama wujud dan sedia ada. Cuma kita je yang susah amalkan..

Dalam banyak-banyak perkara yang disebut dalam bushido ni, saya paling suka nak sembang tentang aspek hidup Samurai yang sangat dekat dengan kematian. Mereka memang dah diasuh untuk sentiasa ingat mati. Kematian paling ter-best sekali bagi mereka adalah kematian waktu perang sebagai seorang pahlawan yang sedang berada dalam kondisi optimum/terbaik kehidupan dia.

Dan secara tak langsung bila mental samurai bersikap macam tu, diaorang akan ada satu dimension pandangan yang mana diaorang akan apprieciate sangat-sangat kehidupan dan tak akan sia-siakan apa yang diaorang ada dan diaorang sayang.

“As long as you keep death in mind at all times, you will also fulfill the ways of loyalty and familial duty. You will also avoid myriad evils and calamities, you will be physically sound and healthy, and you will live a long life. What is more, your character will improve and your virtue will grow.

If people comfort their minds with the assumption that they will live a long
time, something might happen, because they think they will have forever to
do their work and look after their parents-they may fail to perform for their
employers and also treat their parents thoughtlessly.

But if you realize that the life that is here today is not certain on the morrow,
then when you take your orders from your employer, and when you look in on your parents, you will have the sense that this may be the last time-so you cannot fail to become truly attentive to your employer and your parents. This is why I say you also fulfill the paths of loyalty and familial duty when you keep death in mind.”

('Bushido Shoshinshu' written by the 17th century Edo Period Samurai, Taira Shigesuke)


So, konklusinya perasan tak keadaan kita yang 'low-production' sekarang ni mostly sebab kita suka take things for granted? yakni sentiasa berharap semua benda akan kekal ada sampai bila-bila dan lupa yang kita sebenarnya bertuah sangat-sangat sebab ada benda tu sekarang.

Kenapa tak kita tiru aspek Bishido mereka yang ingat mati nih?

Even sebenarnya dalam Islam pun dah lama ada sejak zaman Rasulullah lagi cuma kita makin lama makin lupa, tambah-tambah bila dah ada dalam zon selesa.Dalam islam, kita panggil 'syahid'. See? Sama je~

Jadi, jomlah buat yang terbaik selagi mana kita sedang dalam keadaan yang terbaik.

Ingat kan pesan Rasulllah tentang 5 perkara?
1. Sihat sebelum sakit
2. Muda sebelum tua
3. Kaya sebelum miskin
4. Lapang sebelum sempit
5. Hidup sebelum mati.


=)

Dan yang terakhir, apa kaitan bushido, samurai dan gambar sakura?

Bushido = Samurai's Way of Life

Sakura = Samurai's Symbol Of Life ---> Precious And Fleeting Gift due to unexpected date of death

Bak kata puisi oleh Eugen Herrigel dalam buku Zen in the Art of Archery:

It is not for nothing that the samurai have chosen for their truest symbol the fragile cherry blossom.
Like a petal dropping in the morning sunlight and floating serenely to earth,
so must the fearless detach himself from life, silent and inwardly unmoved.


(p/s: Sakura blossoms in a brief period and then fall at the very height of their beauty)

Maka.............

... Ada keluarga? : Sayang betul-betul, jangan nak gaduh atau biar je ...
... Ada duit? : Guna betul-betul, jangan gila nak belanja je ...
... Ada kawan? : Jaga betul-betul, jangan nak asyik egois je ...
... Ada masa? : Urus betul-betul, jangan asyik tido atau main game je ...
.
.
.
... Ada exam? : Belajar betul-betul, jangan nak bising bila nak habis belajar je!


Adoi.adoi. Dah terasa sendirian berhad. Ok, selamat. Nak pergi study, esok exam Farm Animal. Doakan ya~

Jumpa lagi!

p/s:
For those who interested in Bushido
1. Understanding Bushido
2. Moral Dalam Bushido
3. Transformasi Bushido Terhadap Jepun
4. Review Buku : Bushido - Code Of Samurai
5. Etika Bushido
6. Wiki Melayu : Bushido

update: sehari lepas tulis entry tentang bushido, saya jumpa buku pasal hagakure di kedai. ^_^ best2~

4 comments

ismiizzah | August 24, 2010 at 2:47 PM

ada keluarga - sayang betul2 . jangan nak gaud atau biar je

ada kawan - jaga betul betul jangan egois...

like this!

akak | August 24, 2010 at 5:18 PM

Adoii..kesimpulan Ainul tu sangat terkena batang hidung nie..hihi Sakitnyee!! :p. Jom kita ubah mn tak betul tu.. ADA MASA lagi nie.

Ainul Arina Madhiah | August 24, 2010 at 6:44 PM

izzati:
=D

akak:
saya pun! adoih2.. hehe.. jom2~

rfiz | August 26, 2010 at 3:13 AM

Dari Ibnu Umar bahawa Nabi s.a.w pernah ditanya,"Siapakah orang yang paling bijak wahai Muhammad?",maka Nabi menjawab, "orang yang paling bijak adalah orang yang paling banyak mengingati mati dan paling banyak bersedia untuk menghadapinya".
-Hadis riwayat Ibnu Majah)

umat islam x amalkan hadis ni..org jepun lak amalkannya..~_~
anyway..tx 4 da post

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images