Cuti

2:18 PM 3 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Satu perkara yang membezakan JUST dengan universiti-universiti lain di seluruh dunia adalah kadar kuantiti cutinya yang sikit. Sangat-sangat sikit.

Unik? Pelik? Lain dari yang lain? Tak tahu. Tak Tahu.

Sejak tahun pertama lagi menjadi pelajar di JUST, adalah dimestikan untuk kami wajib menghadiri summer semester selama sebulan sekaligus menyebabkan cuti summer sem 3 bulan yang biasa diperolehi oleh pelajar negara-negara lain / pelajar jamiah di Jordan yang lain tidak dapat kami nikmati. Cuti terpanjang di sini : 1 Bulan sahaja - Summer Time!

Dah tiga tahun jadi pelajar JUST.

Tiap-tiap tahun bila cemburu tengok orang cuti panjang berjela, dalam hati saya tak putus-putus bersuara " Takpe2, kita kat JUST grad awal.. Assobru minal Iman.."

Maka, tutup sahaja mata dan teruskan belajar dalam panas summer di JUST dengan bahagia.

Ok, dah dekat tiga tahun dah. So far, alhamdulillah rileks-rileks sahaja.

Tapi tahun ni, wallahualam entah kenapa ujian banyak betul datang bab-bab cuti nih.

1) Cuti untuk bulan 6 ni pun haritu dah kelam kabut sebab exam main tukar-tukar tarikh. Ini memang kena kat diri sendiri la. Maka, memang seminggu buntu dan tension apa nak buat. Tapi alhamdulillah sekarang selesai.

2) Cuti untuk bulan 8 pulak dulunya dengar dapat sebulan. Alih-alih sekarang dipotong seminggu. Tambah perencah lagi, budak-budak yang naik klinikal dengarnya up lagi potongan seminggu. Erk.. Aduh, seksanya dengar cuti dipotong-potong nih. Yang ini saya tak terkesan sangat sebab saya tak balik, tapi tengok kawan-kawan yang kena, maka rasa macam kesian jugaklah sebab aritu yang kes cuti bulan 6 ni pun saya sendiri dah rasa tertekannya macam mana. Huhu. Tambah lagi kesian pada kawan yang kena problem sebab nak balik kedua-dua bulan. Alahai, sabar yer.. Moga dipermudahkan urusan..

Ya Allah, berikanlah kami kesabaran tahap gunung ganang nak berdepan dengan kerenah orang arab nih.

Kot ye pun nak buat suprise macam nih, bajet-bajet la encik bahagian mana. Kalau Jordan-Malaysia tu jarak dia macam Ipoh-KL dengan tambang yang serupa macam bas Ipoh-KL, bolehlah kami nak rileks cool macho je terima berita macam ni. Ini dah menganggu perjalanan dan jadual ramai pihak di Jordan mahupun di Malaysia ok. Tak kesian ke? Aduh la hai..

Lagi bertuahnya, boleh plak datang bertimpa-timpa dekat final exam. >_<

Ish, sabar Ainul sabar. Tiga tahun setengah je lagi...

*Tarik nafasss, hembussss. Ulang banyak kali ye biar tenang selalu.*

Exam.exam.exam.

p/s: Adakah ini latihan untuk bakal kurang cuti bila kerja jadi doktor nanti? ~Maybe~

3 comments

Write comments
NORAIN
AUTHOR
May 24, 2010 at 6:15 AM delete

salam ainul...
teruskan usaha...cuti sikit, insyaallah ilmu nya banyak dr org lain...selamat maju jaya ye :D

Reply
avatar
Rossarina™
AUTHOR
May 24, 2010 at 7:42 AM delete

tarik nafas, hembus nafas. huhuhu aku .. nak lari dari sini! @_@

itu org yg potong2 cuti mmg xpk org laen lor. tade hati. huh.

Reply
avatar
June 3, 2010 at 10:32 PM delete

kak norain:
ws akak. aduh, benarkah begitu akak? T_T terharu.. hehe. insyallah ^_^

arina:
nanti aku masukkan dia dalam senarai penerima transplant hati biar dia ada rasa ber-hati sikit. kan?kan?kan?

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *