Akhlak dan Agama

8:40 PM 6 Comments A+ a-


Assalamualaikum

Berkampung bersama pelajar Yarmouk selalu membuka saya peluang untuk berfikir panjang tentang kerana mereka selalu menceritakan kembali kepada kami apa yang mereka pelajari di kelas-kelas mereka.

Semalam, saya diujakan satu persoalan yang telah diperbincangkan di dalam kelas kakak-kakak yang bakal graduasi tahun ini.

Antara agama dan akhlak, siapa yang paling dominan dalam kehidupan kita?

Apa ya jawapannya? Dan kenapa?

Jawapannya..... ?


p/s: Bakal exam ethic 27 ini. Doakan ya~

6 comments

Write comments
ilmi bayt islah =)
AUTHOR
April 26, 2010 at 10:52 AM delete

assalamualaikum ainul..
saje nak share apa yg ilmi dapat waktu ainul dapat persoalan ni *_" (sedih jgk tak jumpe ainul waktu tu sbnrnye)..

Biasanya dlm hidup seorg daie.. ada 3 jenis keaiban diri yg prominent dan significant .
1- Bakhil
2- Hawa (ikut hawa nafsu)
3- Ujub

Hawa pulak ada 3 tahap dan kategorinya. yang paling ilmi terasa bila ada penerangan pasal shopping lah..

memang kadang2 kan kita naaaak sangat buat benda yang tahpape dan kalau difikarkan takde manfaatnya utk ummah mahupun diri sendiri pun.. tapi sbb hawa menguasai diri jadilah kita insan yg tak berguna, disisi manusia mahupun Tuhan kita..

jadi jawapannye agama ke akhlak? jawapan ilmi ialah amalan yang menentukan kedua2nya samaada kita beragama mahupun berakhlak..

dan alhamdulillah ilmi dpt ketiga2nya (perassan nak beramal, agama dan akhlak) time ainul mencari2 persoalan tersebut.

jangan serik jadi tetamu kami..

Reply
avatar
April 26, 2010 at 3:38 PM delete

entah lah... susah bebonar nak jawab tu. tapi bagi sy,dlm konteks org islam dan kafir, agama lebih penting. kerana Allah tidak akan membalas kebaikan keatas orang kafir yang berakhlak mulia.

dalam konteks org islam plak. pada sy akhlak lebih diutamakan. "sesungguhnya aku diutuskan untuk memperbaiki akhlak".

kalu agama seseorang tu kuat mcm mane pun, tp die tak beradab dgn masyarakat, dua ibu bapa, tuhan.. tak berguna jugak kan.

kalu agama die kurang, tapi die praktikkan semua yang dia tahu didlm kehidupan, di beradab dengan masyarakat, ibubapa, tuhan.. disamping die berusaha meningkatkan agamanya. maka die lebih baik dari yang beragama kuat tadi.

jadi akhlak lebih lebih dominan dalam kehidupan kita sebagai muslim

Reply
avatar
ainshams
AUTHOR
April 27, 2010 at 1:46 PM delete

salam ainul my GS!
erm, klu akak ditanye soalan ni, akak tanyer blk penyoal tu~apakah indikator seseorang itu dikatakan beragama & apakah indikator seseorang dikatakan berakhlak?
jwpn bdasarkan neraca kedua2nya..

(sgt suka soalan dibalas dgn soalan, spy same2 dpt berfikir.. hehee)

agama=aqidah+syariah+akhlak.

wallahu A'lam.

Reply
avatar
ainshams
AUTHOR
April 27, 2010 at 1:49 PM delete

sama ada memilih beragama atau berkahlak yg dominan,....better ikut pilihan Allah..

apapun, Allah menilai manusia berdasarkan TAQWA.. ape itu taqwa?? jom belajar ilmu mengenai TAQWA!
yg penting, utamakan pandangan Allah berbanding pandangan manusia ^^
wallahu A'lam.

Reply
avatar
ismiizzah
AUTHOR
April 28, 2010 at 12:28 PM delete

Salam Dr ainul.. =)...
sebenarnya susah juga nak jawab soalan nie..

Ramai juga yang punya agama, tapi tercicir akhlak..

Dan betapa ramai yahudi atau non-muslim yang punya akhlak(kalau ianya boleh disebut akhlak), tetapi tidak beragama..(kepercayaan kpd Tuhan)..

Contoh mudah : Di Jordan, ramai kan orang islam dan beragama, tapi ramai juga yang buang sampah, tidak hormat org lain,bising dan kurang adab..sedangkan akhlak itu agama..

Di jepun, nak jumpa sampah pon susah agaknya(tak pernah pergi pon.hehe)adab mereka dengan guru, tak buat bising..tertib..

Jadi, orang islam tak punya akhlak ke??

seperti kata Dr Najah :
Aqidah yang soheh, tanpa akhlak(adab) yang cantik, umpama pokok yang tidak punya buah langsung takde manfaat..

Akhlak adalah sebahagian dari agama..

Bittaufik..

Sorry banyak ckp..hehe
(i'm..silent reader..)

Reply
avatar
April 29, 2010 at 12:13 PM delete

semua:
syukran kawan2 atas segala penerangan yang diberikan. Macam best plak buat sesi tukar jawab soalan macam ni.

Saya tak sempat nak buat khulasah panjang lebar di sini. Tapi dipendekkan cerita, menurut sheikh duktur di Yarmuk Universiti yang mengajar ilmu ini kepada akak-akak Yarmuk, dia menyimpulkan bahawa akhlak itu lebih dominan dalam hidup manusia. Sebabnya sangat banyak, lebih kurang sama seperti yang kalian perbincangkan.

Tapi ada satu sebab yang paling saya tertarik dimana ia telah dikemukan oleh salah seorang pelajar di situ kalau tidak silap. Dia mengatakan bahawa,

"Untuk contoh yang lebih mudah, kita lihat sewaktu zaman Rasulullah dahulu - manusia tertarik untuk menerima Islam adalah disebabkan oleh akhlak yang Rasulullah tunjukkan walhal ketika itu kepercayaan terhadap agama Islam masih kosong~"

Wallahualam... ^_^

p/s:
Nanti insyallah, saya cuba mintak senior yang ada dalam kelas tu terangkan balik apa yang dia belajar di sini.

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *