Bila movie jadi bahan revision study

6:22 AM 3 Comments A+ a-


Assalamualaikum..

Hujung-hujung cuti dulu, saya sempat habiskan satu siri cerita Dr. House sebelum masuk kelas CNS. Sekarang dah dekat sebulan kami belajar sistem ini. Minggu depan pun dah nak exam. Sepanjang kelas haritu.....

Kelas Anatomy Satu

Lecturer: ... huntington disease..blablabla...autosomal dominan..blablabla... (kelas habis)
Ameera: Weh Ainul, ingat tak penyakit Thirteen dalam Dr. House. Penyakit tu, hungtinton la kan?
Ainul : Haah la.., mak dia kena dulu. Dia pun dah nak keluar symptom. Tremor segala bagai. Blablabla.....
Ameera: Caudate dengan putamen dia nak rosak rupanya....

Kelas Pharma Satu

Lecturer: .. parkinson disease... blablabla... hallucination...blablabla.. seizure..blablabla.. (kelas habis)
Ainul: Weh Meera, kan pompuan solek mayat yang hallucinate mayat bangun tu dia first-first ada seizure kan?
Ameera: Haah, yang dia hallucinate mak dia hidup lagi tu kan?
Ainul: Haaa, yang tu. Dia parkinson kan? Ingat tak Dr House kata dia hallucinate sebab dia ada delusion yang mak dia tak mati lagi?
Ameera: Haa, betul2! Mak dia pun dulu parkinson gak kan? Yang pernah jatuh terhentak kepala ngan tak leh butang baju tu..
Ainul: Ha.. betul2...

Kelas Pharma Dua

Lecturer: ..blablabla..amantidine....blablabla... antiviral agent..blablabla... high protein binding.. blablabla... (kelas habis)
Ameera: Oit Ainul, ingat tak kenapa Amber mati?
AInul: Aaaaa, keracunan amantidine..
Ameera: Haaa, betul! Sebab apa boleh keracunan?
Ainul: Sebab kidney dia rosak lepas accident. Pastu badan dia takleh tapis amantidine tu.
Ameera: Sebab amantidine tu high protein binding kan? sebab tu dialisis dia tak leh selamatkan gak kan?
Ainul: Haaa... betul3...
Ameera: Ingat tak kenapa dia makan amantidine?
Ainul: Selesema. Kenapa?
Ameera: Antiviral la kan ubat selesema...
Ainul: Oooo... Haah.. Betul2...

Kelas Anatomy Dua

Lecturer: Blablabla... Hungtington disease..blablabla... tremor at proximal... blablabla (kelas habis)
Ainul: Weih Meera, bukan ke Thirteen tu dia tremor kat pergelangan tangan waktu bentang diagnose?
Ameera: Haah la.. Ces, Dr. House menipu! haha..
Ainul: Ok, tang tu kita reject.! Tapi time dia kelam kabut ambil kertas jatuh tu macam mana dr House tahu dia hungtington?
Ameera: Entah, tremor bahu la kot..
Ainul: Owh, betul jugak..

Ok, cukup empat benda ni dulu. Karang kalau tulis semua revision, panjang berjela plak~

Sepanjang sebulan belajar CNS, sepanjang tu jugak la rewind siri Dr House lepas kelas dengan Ameera Suad. Kebetulan dia memang dah hafal lama cerita tu. Sama-sama minat. Maka, senang kerja. Hehe.. Saya dan Ameera duduk selang seorang di tengah kami. Bising betul kami ulangkaji subjek dalam movie setiap kali lepas kelas.. Kesian orang tengah, terpinga-pinga tentang Dr. House... Huhu.. Thanks Meera for the revision! ^^,

kebetulan siri yang saya baru tengok ini semua kait mengait dengan CNS yang saya baru belajar.Tapi seriusly, bab-bab yang ada kaitan dengan Dr House punya siri tu sangat senang nak ingat berbanding benda-benda lain yang baru belajar. Kan best kalau silibus semua ni diaorang buat cerita je. Senang sket nak hafal? Kan?Kan?Kan? ;p (nampak sangat dah cuak exam dekat tapi banyak lagi tak habis cover..)

Ok, exam dah nak dekat. Wish me... eh silap. Wish us luck ! 14 Mac nih exam CNS. Jumpa lagi~ *back to the book* Ta..

nota kaki untuk orang bukan medik:
1. Parkinson, Hungtington : Sejenis penyakit yang berkaitan dengan kerosakan otak.
2. Caudate, putamen : Salah satu bahagian dalam otak
3. Amantidine : sejenis ubat selesema
4. tremor: sejenis keadaan yang ala-ala menggeletar tanpa dibuat-buat
5. Hallucination : nampak benda-benda yang sebenarnya tak wujud pun
6. Dellusion : kepercayaan yang salah
7. seizure : tarik, sawan
8. Antiviral : ubat bunuh virus
9. Proximal : bahagian yang terdekat dengan badan

3 comments

Write comments
arraheeq
AUTHOR
March 8, 2010 at 7:30 PM delete

chop,org pakinson mmg slalu berhalunisasi eyh??kalau btul,cmne leh jd cmtu..means ape yg mempengaruhi patient pakinson tu smpai bole berhalunisasi??huhu

teringin nk tahu.thanx in advance :)

Reply
avatar
aliaa
AUTHOR
March 8, 2010 at 11:46 PM delete

wehh season bpe ehh?

Reply
avatar
MaUt
AUTHOR
March 9, 2010 at 8:27 AM delete

bagus2 korang..^_^..macam ni la blaja medic..pelbagaikan dan kretifkan diri..k blaja rajin2 ainul..gudluck exam take care muah2 salam

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *