Sketching itu Best ~

11:53 AM 22 Comments A+ a-

Assalamualaikum..

Tadi ada meeting MPPM, jadi saya nak coret sesuatu tentang dia.

Treshold saya dalam mesyuarat adalah selama 4 jam sahaja. Kemudian saya akan hilang fokus dan mula menunjukkan simptom-simptom pelik yang ramai akhawat sini dah mula faham. Dilihat suka tenung orang dengan sangat kerap, kejap tenung kejap tunduk, kemudian sengih sorang-sorang sambil kefokusan kepada kertas meningkat sangat mendadak. (Deria telinga kepada orang yang membentang sudah hilang, deria mata pada orang depan mula jadi tajam)

Apa saya buat? Jjanggggg~





Hehe... Inilah diagnosis utama menunjukkan saya sudah kebosanan dan dah hilang fokus! Men-sketch manusia terutamanya yang khusyuk penuh gaya..

Oh lupa, saya cakap awal-awal, saya tak reti melukis apatah lagi buat kartun atau potret. Saya cuma reti men-sketch atau nama bahasa melayunya 'melakar'. Lain tau sketch dan lukis. Melukis perlu cantik-cantik, sketch cincai-cincai pun okay, janji gaya benda yang dilukis adalah betul. Ini bezanya.Maka, inilah hasilnya. (Orang sketch pakai pensel halus tak tekan kertas, saya skecth pakai pen siap kertas pun hampir lunyai ;p )

The best moment yang paling saya suka bila habis sketching ialah sewaktu menunjukkan hasil kepada model tanpa diundang. Kebiasaanya kekejutan amat ketara sebab kebanyakan model teruja mereka di-stalker. Ceh! Kadang-kadang kurang menjadi pun diaorang tak kisah sebab rupanya ramai suka diaorang dilukis. ( Salah satu cara untuk buat orang terharu yang baru saya tahu.. ) Eh, jangan risau.. model pilihan saya semua perempuan sahaja. Lelaki, saya tak kacau. Payah nak sketch~ ^_^

* Tak tahannya plak, kalau ada sambungan tu siap ada yang menempah "weh lepas ni sketch aku plak yer " Erk, haha..(pengsan~)

Kalau perasan, kebanyakan sketching saya adalah manusia tanpa muka. Oho, saya memang tak reti lukis muka! Asal lukis muka je jadi muka kartun. Jadi saya memang sentiasa kosongkan muka. Jangan suruh saya lukis muka korang kalau tak mau muka korang jadi muka manusia mutant, okay? ^_^

Men-sketch adalah satu terapi saya dalam menghadapi kebosanan bermesyuarat. Dan juga salah satu cara saya untuk merapatkan diri dengan orang lain. (How i wish i have a scanner/fotostate machine on the spot sebab sketching takkan sama untuk dilukis semula.. Tak sampai hati tak bagi walaupun kita pun kekadang teringin simpan.) Terharu kalau bila datang rumah kawan, kita nampak balik lukisan kita yang masih terpelihara. Huhu.. It is just a capture of moment ~ Simple tapi ada kenangan..


Fakta saya suka Sketching :

1. Jangan banyak gerak-gerak ubah posisi. Saya gam karang!

2. Sketching itu bergantung ikut mood. Mood tenang, gambar lawa. Mood kelam kabut, gambar pun gaya ribut. (Perhatikan gambar pertama di atas, model paling tepi belah kanan sudah macam hantu sebab saya sudah cuak kerana time saya membentang sudah sangat hampir)

3. Jangan saman saya kalau anda terpilih jadi model tanpa diundang. hehe..

4. Mangsa-mangsa model semuanya adalah mereka yang mereka di depan saya selagi mana mata saya berfungsi memaksimakan darjah keluasan pandangan. Nak jadi model, duduk depan, jangan duduk tepi saya. ;p

5. Sketching tiada warna. Jadi selawa mana pun anda melawa, kaler baju anda sama sesama manusia. Adil~

6. Saya paling lemah melukis manusia yang berposing secara control. Tak kisah la ayu ke macho ke. Ish, susah bebenor! Ekspresi natural yang ikhlas dan luar sedar adalah yang paling best untuk di-sketch~ Maka, jangan suruh saya sketch sambil anda bermodel secara ada niat jadi model saya, konfirm takkan jadi! Haha..

7. Sketching saya bukan imaginasi. Saya tak reti men-skecth benda yang saya tak nampak depan mata. Semuanya adalah kejadian sebenar. It turns out to be like a kind of diary , a capture of moment - diambil secara mata asli, tanpa guna kamera teknologi ~


Setiap kali melukis, mesti teringat Kak Hanis Zakaria dan Kak Nor (Hikari)... ;)

Saya pernah sketch meeting PERMAI, meeting MPPM, science hall 2 JUST, exam SPM kertas quran sunnah, kelas MEP3 Intec, tafakkuh, Liqa Ilmi I-gop, MEKAP, study grup.. (semua keadaan di mana saya mula hilang tumpuan.. ^_^ )

I LOVE SKETCHING !!!

(Ya Allah,lindungilah post ini dari di baca oleh bakal para pengerusi mesyuarat aku! Habis bakal kantoi kalau ada yang ingat~ Aminn... )

## next exam 27 Januari - GIT sistem. Doakan ya semua~

22 comments

Write comments
MaUt
AUTHOR
January 22, 2010 at 2:48 PM delete

hehe..ini juga adalah kegiatan yang selalu akak buat..hehe..tapi akak bukan buat bila tgh bosan je..memang tangan je ada je nak conteng2 something sambil2..btw, scatching awak cantik..cuma bleh brush up lagi shadowing n bleh diperhaluskan lagi lukisan..keep up d good work!

Reply
avatar
January 22, 2010 at 7:59 PM delete

Assalamualaikum

Ainul, i LIKE it..!!

Hehe.. kerana 2 sebab sebenarnya,

1)Ainul telah menjawab request aku untuk update post baru..!!

2) Sbb gambar aku ade dlm post kau tu..!! hehehe..

p.s : Mmg akan buat orang terharu tau. Aku ingat sampai bile2 time kau sketch gamabar aku sorang time ade orang buat pembentangan.. ingat samapai sekarang.. huhu.

Reply
avatar
Fez
AUTHOR
January 22, 2010 at 8:35 PM delete

Haha.. ber'sketching' bila booring mesyuarat ahsan dari berborak.. bestla ada bakat. Akk pun teringat kat kak nor (hikari) blog die best sebab die rajin melakar2..

All d best for the next paper. Yang pastinya mesi dalam exam mcq JUST, awak x leh nak melakar. Either tak sempat, atau makcik lab tu yang bising dulu..:p

Reply
avatar
kilah
AUTHOR
January 22, 2010 at 9:16 PM delete

eh..akak tk tau pn awak pndai melukis..

msurt lama mmg tk larat..
tkpe..sikit lagi korg nk masuk klinikal..
dh partially retired..=P

Reply
avatar
cud the ★
AUTHOR
January 22, 2010 at 10:27 PM delete

lepas ni lukis saye plak ye??
hihihi

Reply
avatar
arina
AUTHOR
January 22, 2010 at 10:34 PM delete

okeh. aku akn bergaye selambe slps ini. mn tahu tbe2 ko dtg kat aku, bersame gambar aku ho yeah.

pergh. terer gile <-- puji nye lmbt cket hahaha. tgn aku keras. (-_-!)

good luck! :D

Reply
avatar
January 22, 2010 at 11:56 PM delete

kak farah:
oh, lupa plak.. akak pun antara taiko melukis2 yang saya pernah jumpa.. hehe.. nanti akak ajar la mcm mana nak memperhalusi lukisan. Saya mana pernah belajar halus2 ni, main bantai je semua.. hehe..

aleen:
hehe.. uiks, time ko bentang sorang? bila tu eh? aku lupa.. haha...

kak faezah:
kak nor terer buat kartun. kartun dia comel2... *_* hehe.. mesi mcq? wah, itu rasanya saya bakal cuak tuh, konfirm takleh melukis.. ;p

Reply
avatar
January 23, 2010 at 12:00 AM delete

kak kilah:
hehe, orang2 yang pernah saya masukkan sebagai model je yang selalunya tau.. saya rasa tak pernah mesyuarat ngan akak lagi, so akak tak pernah kena. haha... haah, naik klinikal selalunya boleh retired mesyuarat lama2 kan? kecuali kak ain samsudin.. ;p

cud the star:
alamak, awak jauh sangat la... mata saya tak sampai nak tengok..

arina:
aku rasa aku pernah je lukis ko tapi bila eh? eh dulu ada la kat intec! aku lukis ko ngan fifah kat kelas, tapi aku tunjuk je lukisan tu, pastu aku tak ingat aku letak mana.. hehe.. weh, cuba belum melukis? belum cuba mana tau tangan keras ek tak..

Reply
avatar
syah
AUTHOR
January 23, 2010 at 1:01 AM delete

one thing about sketching..bile kita lukis, yg ad dalam otak cuma objek dan lukisan..masalah2 sume boleh hilang..bile abes lukis, kita tgk lukisan sendiri....waaaah..
smpai bleh lupa trus benda2 masalah td, bleh euphoria jap.. ^_^

p/s - tp klu lukisan x memuaskan, makin tensen kut..huhu..btw, nice sketching..

Reply
avatar
January 23, 2010 at 3:50 AM delete

syah:
eh, orang terer melukis dah datang... betul3.melukis boleh jadi analgesic yang best kalau malas nak fikir masalah... tiada side effect yang teruk selain pen habis dakwat. happy pun happy, masalah pun hilang~ \(^_^)/

p/s: kalau lukisan tak lawa, baling masuk tong je la jawapannya~ huhu. tq.

Reply
avatar
Fez
AUTHOR
January 23, 2010 at 10:30 AM delete

Typing error la ainul..
**Mesti dalam exam mcq..:)

Reply
avatar
ainshams
AUTHOR
January 23, 2010 at 12:38 PM delete

hahaa.. sebbek ade part akak gak!!

Reply
avatar
aiedail
AUTHOR
January 23, 2010 at 2:25 PM delete

mej3 la ainul.heh.

btol2.dulu ko sketch bebudak kt depan time kite lm kelas.adeh la.ko bosan ek time tu?bru aku thu..igtkn mmg tabiat tgn xleh duk diam..haha.

rindu la nk bising2 kt blkg kls mej3 tu^^

Reply
avatar
January 23, 2010 at 9:42 PM delete

to ainul,

huhu.. siapakah satu2nya insan yang sgt khusyuk menulis dalam lakaran anda itu? kuikui..

dalam melakar ni, paling penting senjata. pensel ngan pemadam mahupun kertas kena "smart". baru lg kemas.

teruskan mengasah lukisan anda, cinul. berdoa muncul "hikari" jordan. penyampaian fikrah melalui lukisan. best2.

Reply
avatar
January 23, 2010 at 10:49 PM delete

kak faezah:
oooo....

kak ain:
tapi mcm tak jadik la part akak tu.. akak gerak banyak sangat, habis dah jadi gemuk skechingnyer.. hehe

mahera:
eh, aiseh silap tulis MEP3 plak. takpe, pas exam aku pebetul.. hehe. ko bru tau ke aku boring time tu? ;p aku pun rindu nk berkelas kecik mcm kat intec..

Reply
avatar
January 23, 2010 at 10:54 PM delete

izz:
sudah tahu, buat-buat tak tahu plak.. siapa lagi kalau bukan s/u berkaliber.. hehe.. aiseh izz, bab2 smart melukis ni memang fail sket la.. dah namanya pun sketching apabila boring, buku sketch mana pernah ada apatah lagi pensel dan pemadam khas. semua main apa yang ada di depan mata je.. ;p takpe2, nnti kita try buat stail izz melukis plak supaya lebih sistemik dan boleh simpan elok2 sket. Baru aku tahu rupanya izz pun terer lukis2 nih.. ^_^
nak jadi hikari jordan? huhu, tingginya~ insyallah... kalau berjaya llukis kartun yg comel, maybe bleh. Tapi kena belajar ngan kak hanis lebih la gini..

Reply
avatar
yellowrose
AUTHOR
January 24, 2010 at 4:17 PM delete

boleh la jadi hikari joden ye.

Reply
avatar
January 24, 2010 at 10:08 PM delete

salam
wah3 ainul ada bakat terendam no??

Reply
avatar
January 25, 2010 at 12:08 PM delete

kak asma:
masih jauh untuk mencapai tahap kak hikari.. huhu.. tapi ada impian mcm tu gak sebenarnya.. :) insyallah, someday~

kak nik:
ws akak... bakat terendam? haha.. kuyup habis dah kot akak sebab tak berjemur.

Reply
avatar
hikari
AUTHOR
January 25, 2010 at 1:15 PM delete

salam ainul!

hmmm...what should i say...

IMPRESSIVE.

its kinda rare to see someone sketches ppl without preliminary line (ala yg mcm rangka2 tu)...but you did it, and not bad too...

tp betul la, gamba 1st tu lg ke kanan lg mcm hantu...haha cuak bebenor nampaknya nk kena bentang =p tula, menconteng lg time meeting (hehe mengate dulang paku serpih =p)

somehow i can feel the tense+boredom from your sketching...dpt rasa suasana meeting tu.that means you have done a good job delivering your msg =)

some people may draw exquisitely with accurate details, but other ppl may see it as a mere 'another drawing'..
and some people may draw just rough lines and chaotic curves, but it may leave lingering feelings in other ppl...that is what we call arts - conveying our message BY HEART...whatever the message is...

semoga sketching ainul dapat menyentuh ramai lagi hati-hati manusia...and ppl would be proud of you not as 'another hikari' or 'hikari jordan' but as the genuine 'ainul of jordan'... (apo sangatlaa yg besh ngn hikari tuh...kari ayam lagi sodapp haa)hehe =p

teruskan melakar lillahi taaala ye dik! =)

all praise to Allah ^(^_^)^

Reply
avatar
yellowrose
AUTHOR
January 27, 2010 at 8:49 AM delete

tersentuh bace kate-kate kak hikari...

takpe kak..apesalahnye "hikari jordan"trademark tuh..hikari xleh buang!hehehee =)

to ainul..pegi bergabung ngn kak nik[nik solihah]die pon jenis suke sketch2 nih..bile da boring2 tgh program.
lukislah dgn hati agar dpt menyentuh hati..=)

Reply
avatar
January 28, 2010 at 1:24 PM delete

kak nor (hikari) :
ahlen akak! ahlen!
thanks for the comment.. ^^, insyallah, harapnya ada benda yang boleh saya pakai dengan tabiat pelik saya nih nanti untuk saham akhirat. doakan saya jugak ok~

p/s: aish, hikari still hikari.. mana boleh lawan, kari ayam pun saya boleh tangguh kalau hikari keluar katun baru.. haha..

kak asma:
betul222... hikari still kena dikekalkan kan kak asma? belajar kena ada sifu, kalau tak ilmu tu kurang umpphh plak rasanya.. memandangkan saya rasa kak nor agak unik sebab blog dia penuh kartun fikrah memanjang yang 1st saya jumpa, so kiranya akak nor dah ala2 tittle sifu la bagi kitaorang kalau bab2 menyampaikan fikrah secara kartun nih.. comel apa? at least, ada gak 'tanda' akak dah berjaya sentuh hati orang. alhamdulillahhhhh.. ^^, ganbatte ne, hikari chan!

to kak asma, ooo kak nik pun suka sketching sama eh? baik! bakal diganggu oleh saya nanti. thanks for the info.. roger and out~ ^_^

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *