Exam Habis : Nu'aym - Math - Baca - Cuti

Assalamualaikum..

Fuh..

Semalam exam dah habis,
Hari ini semua result dah keluar..

Alhamdulillah result semua okay walaupun semalam menggigil-gigil keluar lab komputer sebab exam GIT sangat susah dan menakutkan. Lega sangat! Bolehlah menikmati cuti tanpa sebarang ketakutan terhadap markah dah lepas nih~ Yeay...\(^_^)/

Okay, apa ye nak cerita lepas exam?

Oh, hari ni kami keluar ke Amman. Pagi-pagi lagi pukul 8 lebih dah tercatuk di mujamma tunggu bas. Tak de mood sebenarnya nak jalan-jalan shopping sebab tengah berjimat. Tapi hari ni pergi jugak ke Amman sebab nak ziarah Kak Ain yang baru bersalin haritu.



Oh, Nu'aym sangat sweet dan cute! Pagi-pagi jumpa baby adalah best~ Tambah-tambah bila berkumpul ramai-ramai dengan para ibu yang penuh semangat bercerita kepada kami macam-macam benda. Khusyuk pulak rasanya talaqi ilmu an-nisa' tadi . ;p Lama tak melawat orang Amman.

Tak sia-sia heret sampai tiga orang dari Irbid termasuk penunjuk arah tiga orang dari Amman. Seronok rasanya pagi ni. Dah boleh hafal jalan nak pergi rumah orang Amman, dah sakit perut gelakkan Hanin yang entah apa-apa la lawak comel dia ,dah jumpa Nu'aym, dah update banyak benda dan dah macam-macam dah jadi tadi. Okay hari ini memang sangat seronok.

Cuma tertanya-tanya, apa memang syndrom budak medik kah bila jumpa baby je habis diperhati hujung rambut ke hujung kaki sambil revise subjek2 embryology di sekolah? Elok-elok pula tu main tukar-tukar tips. Macam dah ada rupa sket dah diaorang ni nak ikut jejak langkah kak Ain. Umur pun tak jauh beza kan? Hehehe.. Aminnnnnnn..

Lepas habis lawat Kak Ain dan lunch, kami semua berpecah. Saya dan Fathiyyah akhirnya terperap di kedai buku selama berjam-jam sebelum saya betul-betul tertarik kepada buku ini. (Nasib baik tengah mode berjimat, kalau tak, mahu je rembat tiga empat buku gak tadi.. T_T)



Uish, sejak bila saya ada hati pada matematik nih? Terasa terharu sendiri pulak sebab sejak zaman matematik tambahan wujud lagi, saya memang sangat pesimis dengan nombor-nombor nih..

Baru saya tahu perasaan Sir Ridzuan waktu dia bercerita obsesinya terhadap fizik yang sangat 'interesting' kepada kami sedangnya waktu tu dalam kepala kami hanyalah " nombor? bunga? kod? apekah?.. pening2x~" Saya hanya excited terhadap matematik ketika menonton cerita NUMBERS sahaja di tv. Lain-lain sorry~

Bukan apa, buku ni menarik sebab dia adalah himpunan quiz, jokes, tricks, dan banyakkkkk fakta-fakta pelik tapi menarik tentang matematik yang unik dan best. Lebih kurang macam saya baru kenal satu sudut matematik yang ganjil iaitu matematik nampak agak menarik sampai saya baca pun boleh ketawa atau kekaguman hingga keluar bunyi "waaaaa / oooo..." dengan agak khusyuk! (eh, kenapa kedengaran seperti nerd pulak nih? *heish* )

Apa-apa pun, buku ni agak menarik kerana berjaya menarik pesakit depression-towards-matematics seperti saya untuk membelinya. Nice..nice.. ^_^ Harap-harap buku ni sempat dihadam sehingga habis dengan semangat yang jitu walaupun risiko bakal pening dan tak faham memang sah-sah akan ada. Yang penting, saya tengah berusaha untuk suka semua ilmu Allah termasuk matematik yang sangat kronik ini.

Pagi sampai petang dah best, tapi malam ada sikit kacau. Tadi termenyibuk pula waktu KK ada hal kat sakan. Standard agaknya kalau terduduk sebelah Ketua Helwi nih. Hehe.. Lama tak berkecimpung kembali dalam kes-kes KK nih, macam rindu pulak kat family PERMAI lama. Motto 'di hati' tak hilang-hilang sampai tertulis 'MPPM di hati' pula haritu. Nganga habis orang lain. (-_-')

Never mind lah~

Yang penting, semester satu dah habis. Cuti ada dua minggu untuk dilunaskan dengan cemerlang dan jayanya. Apa bakal saya buat agaknya? Insyallah semestinya akan dengan terus istiqamah melancarkan misi 'Mari Cari Pengalaman Baru, Koreksi Diri sambil Kembara Kenal Bumi Illahi'. Fuh ayat... Ke mana? Itu nanti. *excited2x*

Ops lupa. Irbid sedang panas dengan KEMPEN MEMBACA PERMAI. Ada banyak sangat aktiviti yang diaorang dah mula nak buat. Boleh rujuk sini ya. Mari hangatkan kempen membaca berama-ramai yok~



Dan esok, hari bakal jadi sangat sibuk. Jumpa lagi nanti.. ^_^Y

3 comments

IRIS | January 28, 2010 at 9:49 PM

Salam Ainul...

Selamat bercuti ye. Buku itu macam best lah. Nanti share isi kandungannya ok.

TAKE CARE

SoFie NuR | January 29, 2010 at 12:26 AM

tak gi memane ke cuti ni?

enjoy ur hols!!

Ainul Arina Madhiah | January 29, 2010 at 11:33 AM

kak iris:
ws.. thanks akak! insyallah, maybe lepas cuti kot ainul habiskan baca buku tu.. tak sempat baca sekarng..

kak sofie:
saya insyallah akan sentiasa berjalan selagi ada rezeki lebih akak. ^_^ habis cuti nanti saya share ke mana ye..

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images