Eh, dah jumpa Kaum 'Ad?



Dalam banyak-banyak tempat di dunia, tempat mana yang paling tak sesuai manusia duduk?

Jawapan : Antartika & Empty Quater !

Antartika rasanya ramai dah tahu, tapi Empty Quater agak-agak orang tahu tak?

Kat mana yer Empty Quater tu? Kenapa orang tak duduk situ? Tempat apa kebendekah itu?

Haaaaaa................ Sini nak cerita sikit,

Empty Quater atau nama arabnya Rub Al-Khali ni terletak di kawasan meliputi arab saudi, yaman, UAE, Oman. Berkeluasan kira-kira 650,000 km/persegi, ia dikatakan padang pasir terbesar di dunia (dalam area Gurun sahara) dengan keadaan alam yang sangat tak sesuai untuk diduduki manusia.

Apa yang bestnya tentang kawasan ni sampai saya teruja nak kongsi di sini?

Pertamanya, kita baca ayat ini dahulu,

كَذَّبَتْ ثَمُودُ وَعَادٌ بِالْقَارِعَةِ * فَأَمَّا ثَمُودُ فَأُهْلِكُوا بِالطَّاغِيَةِ * وَأَمَّا عَادٌ فَأُهْلِكُوا بِرِيحٍ صَرْصَرٍ عَاتِيَةٍ *

Adapun kaum ‘Ad maka mereka telah dibinasakan dengan kejadian yang luar biasa.Adapun kaun Aad maka mereka telah dibinasakan dengan angin yang sangat dingin lagi amat kencang, yang Allah menimpakan angin itu kepada mereka selama tujuh malam dan delapan hari terus menerus; maka kamu lihat kaum ‘Ad pada waktu itu mati bergelimpangan seakan-akanmereka tunggul-tunggul pohon korma yang telah kosong(lapuk). Maka kamu tidak melihat seorangpun yang tinggal diantara mereka. (QS. Al-Haaqqah: 6-8)

Apa kaitannya ayat ini dengan Empty Quarter tadi?

Ok, nak tahu tak, rupa-rupanya Empty Quarter inilah lokasi penceritaan ayat yang Allah turunkan ini. Inilah tempat di mana kaum 'Ad pernah tinggal beribu tahun dahulu.

Banyak lagi surah sebenarnya yang menceritakan tentang Kaum 'Ad ni. Contohnya, surah As-syu'aara' (123-140) dan surah HUd (50-60).

Baiklah, cuba ingat balik, siapa nabi yang diutuskan kepada kaum 'Ad?

Jawapannya Nabi Hud!

ok, berbalik pada Empty Quarter, kita tengok ya kenapa ia dinamakan quarter empty. Bila di rujuk lokasi tempat ini, ini adalah kawasan yang sangat boleh nak kata "padang jarak padang tekukur". Tak ada apa-apa langsung. KOSONG!. Nama arabnya yang 'Rub al-Khali' tu pun maknanya 'segi empat yang dibiarkan'. Menurut cerita, hanya golongan bedu sahaja yang mampu tinggal di situ.

Menurut geologis, di bawah Empty Quarter ini terletak sebuah kota yang telah hilang. Kota ini dikenal dengan nama Iram of the Pillars atau Iram dzat al Imad dikenal kota seribu tiang. Kota ini pernah mencapai puncak peradaban manusia pada 3000 tahun sebelum masehi dan menghubungkan dua peradaban besar timur dan barat. Namun akhirnya kota ini tenggelam dan hilang tak berbekas.Dalam Al-Qur’an surat Al-Fajr ayat 6-13, disebutkan sebagai kotanya kaum ‘Ad. Ditenggelamkan ke dalam tanah disebabkan Raja Shaddad penguasa ‘Ad tidak mau mematuhi ajakan Nabi Hud A.S untuk menyembah Allah SWT.

Kalau sebelum ini kawasan ini terbiar tak dipedulikan, tapi lepas di geledah oleh pakar sejarawan dan geologis-geologis masa kini, kawasan ini mula menjadi rebutan banyak pihak. Kekayaannya dari segi sejarah, fosil, minyak dan pelbagai lagi harta karun underground membuatkan kawasan ini bukan lagi digelar "Rub al khali" tapi "Rub al-ghali" bermaksud segi empat yang kaya.

Hebat kan? Saya agak mesti banyak lagi sejarah kaum 'Ad yang masih tertimbus di bawah sana tu. Bayangkanlah betapa hebatnya Allah menukar sebuah kawasan terhebat menjadi sebuah kawasan paling terkosong di dunia. Baru sekarang kisah sebenar kawasan ini mula terdedah semula kepada umat yang masih tinggal selepas berkurun lama termaktub dalam Al-quran. @_@ Waaaaa......

Oh ya, tak seronok la pula saya cerita gitu-gitu sahaja kan? Jom geledah bukti~

1. Rub al-Khali , karangan Harun Yahya (versi buku)

2. Rub Al-khali , laman web Harun Yahya - English version

3. Pengalaman dan kisah di Rub Al-Khali oleh blogger-saya-tak-tahu-siapa

4. Sahara the Empty Quarter

5. Rub Al-Khali by Mr. Wiki

6. Gambar terang-tang-tang Rub al-Khali

7. Lost City of Ubar , by NASA

8. The Road of Ubar , by NASA

9. Iram Of Pillars, by Wikipedia

10. Al-Quran yang melampau pemikiran manusia ~ Kisah 'Ad

11. Kisah Penduduk Ahqaf ( Kaum 'Ad )

Fuh, banyak dah ni.. Nanti kalau tak puas hati lagi, cari sendiri lain la eh... Hehe.

Sekian, melaporkan untuk perkongsian~ ^_^ ---> Tadabbur mode ~

7 comments

laki cikgu kimia | November 5, 2009 at 4:07 PM

waa.. informatif.

Ainul Arina Madhiah | November 5, 2009 at 10:51 PM

chiam:
baru tau aritu jugak nih..

fathiyyah | November 5, 2009 at 11:00 PM

sukaaaa Harun yahya!!
tapi belum bc satu apa pon lagi buku dia :(

Ainul Arina Madhiah | November 6, 2009 at 1:35 AM

fatiyyah:
takpe2.. simpan dulu, nanti ada masa boleh baca. ^_^

lyanaixora | November 7, 2009 at 3:32 AM

ainul..
ni link baru kak yana
yg blog lama boley buang

k.kamilah dtg melawat~ | November 7, 2009 at 8:25 AM

waah ainul!
mabrook :))
sukee bc nih!

Ainul Arina Madhiah | November 7, 2009 at 11:11 AM

kak yana:
orait!

kak kamilah:
kan dah janji akan letak~ ^_^

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images