Baru lagi

Salam

** Alhamdulillah, exam dah habis.. Lepas ni kita mula sistem baru pulak. GIT a.k.a Gastrointestinal Tract System. Macam bahagia pulak exam hari Khamis. At least, lepas tu Jumaat Sabtu boleh cuti puas-puas kejap sebelum masuk kelas balik Ahad nye nanti. ^_^ Jumaat habis round-round Irbid buat kerja. Sabtu ni pula keluar Irbid kejap. Hehe..

** Sangat tak faham kenapa waktu birthday haritu, kebanyakan orang tanya straight forward - Ko nak hadiah apa? . Takde dah hadiah suprise-suprise. Memang trend ke ha macam tu sekarang? Erm, takpelah. Kalau gitu next year saya buat wishlist siap-siap lah. Haha.. Senang sikit. Tak payah pening kepala nak cari idea mintak apa on the spot. Lambat-lambat kang offer ditutup. Bertuah punya kawan!

** Gara-gara demam seminggu lepas, banyak gila kerja tergendala. Nasib baik exam ok lagi. Yang lain ada gaya nak lingkup dah. MEKAP, kerja persatuan, janji itu, janji ini, plan itu, plan ini. Ampun banyak-banyak. Step by step ya nak buat balik nanti. Insyallah, nanti saya cuba setelkan jugak. Tengah cuba nak lawan kepala lelong dan malas sekarang ni. Up and down.

** Ok, berita semasa Jordan untuk Malaysian. Waktu dah tukar. Tambah lagi sejam. Makna kata beza Malaysia-JOrdan dah up 6 jam pulak. Alhmadulillah, bahagia. Dapat masa free. Hujan pun dah mula turun setiap hari tak henti-henti. Sejuk je. Kipas dah boleh masuk kotak dan buat perhiasan. Sekarang musim merebut hiram dan tong gas. Hehe..

** Dengar cerita mata wang Jordan tengah jatuh. Tapi ada dengar jugak matawang Malaysia yang jatuh. Mana satu betul ntah. Paper pun dah lama tak buka. Tapi yang penting, duit masuk bulan ni sangat jauh beza dengan bulan lepas. ada la dekat 40 - 50 dinar lebih. Nak kata duit buku, cam sikit sangat, Entahlah.. Tapi, Alhamdulillah... rezeki~

** Baru-baru ni ramai sangat sembang tentang kematangan. Tajuk popular pulak sekarang yer. Bila bercakap tentang kematangan ni terutama sejak perasan diri dah 20 tahun, tiba-tiba rasa cuak sendiri aku ni matang ke idak. Gaya macam belum je. Entah lah bila tengok orang-orang sebaya dan muda yang lebih matang dari diri sendiri, rasa macam semacam je. Kenapa kitaorang lain eh? Aku denial ke apa? Tambah-tambah bila dengar bab-bab kahwin ni, agak terasa pelik nampak orang lain sangat bersedia. Diri sendiri? haha.. sudahlah~ Kematangan itu subjektif. Asal bahagia, sudah.. (^_^)Y

** Haritu ada nampak beberapa junior macam pening-pening kenapa isu Palestin, Hamas dan seadik-beradik dengannnya sangat sensitif di sini. Kesian tengok diaorang tercengang-cengang. Hassan Al-Banna tak boleh sebut. Usrah tak boleh sebut. Hammas lagi lah bahaya nak sebut. Nak test kena naya, buat lah cakap terang-terang depan orang Arab sesuka hati. Hurm, nak buat macam mana. Mereka punya negara, undang-undangnya lain dari negara kita.Ye la, sendiri pernah merasa dulu.Ingatkan bila dekat sini lagi lah excited boleh join isu-isu global macam ini, rupanya lagi payah. Kalah Malaysia. Nak buat apa-apa, fikir dulu baik buruknya. Bukan setakat kita, kena fikir sama untuk orang lain. Takpelah dik, lama-lama nanti mesti faham. Biasalah orang baru... ^_^

** Dulu berjela-jela, sekarang main note-note pulak? Berkarat habis. Apa nak jadi kalau dulu semangat sangat, sekarang makin layu je? Lebih kurang sama je semua benda, semua perkara-perkara lain. Sangat lah tak patut nak menyalahkan orang sedangkan diri sendiri tak reti nak berhadapan dengan masalah. Tak adil tau. Macam tampar air di dulang, merecik ke diri sendiri. Kata lain, meludah ke langit. Atau pun mengata dulang paku serpih, mengata orang, sendiri yang lebih. Ish, banyak sangat la pula peribahasa nak list. Dear diri sendiri, so sebelum nak test salahkan benda lain, check dulu kita macam mana. Entah-entah kita yang buat dia jadi macam tu. Ish3... Jom tengok balik.

** sistem baru, azam baru, hidup baru.. Aceh, berapa balik kali nak azam baru ni.. satu sem 3 sistem, maknanya 3 azam baru setiap sem? Hah, takpelah. Manusia perlukan pembaharuan setiap masa. ye dak? Asalkan memberi kebaikan, jalannn~ Selamat!

1 comment

laki cikgu kimia | November 1, 2009 at 3:26 AM

kadang pertukaran wang asing ini menguntungkan. cuma perlu kena masanya.

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images