Hebatnya Azan !

Salam

Alhamdulillah, semalam saya ada mengikuti Ceramah Khas Isra' Mikraj yang diadakan di Dewan Abu Ain sebentar tadi. Bermula pukul 9 malam, ceramah selama 2 jam itu disampaikan dengan berkesan oleh Ustaz Syed Mohammad Hilmi Syed Abdul Rahman. Banyak input-input berguna yang saya baru perolehi.

Memandangkan serasa saya ramai rakan-rakan Irbid yang tak hadir sebab exam dan saya rasa macam sayang tak kongsikan perkara ni, jadi saya ingat nak kongsi sedikit sebanyak maklumat baru yang saya tahu tadi. Begitu juga untuk rakan pembaca, semoga perkongsian kali ini membawa satu pengetahuan baru tentang Islam kepada anda. Yang dah tahu, bolehlah revise ya.

Saya paling tertarik dengan video Fenomena Azan yang ustaz tunjukkan sebentar tadi dalam ceramah beliau. Sedar atau tidak, rupanya di dunia kita ini azan tidak pernah berhenti bersahutan dari satu tempat ke satu tempat selama 24 jam. Buktinya?

Tengok sini la ye. Fenomena azan. Video payah sangat nak upload.

"Dimulai dengan Adzan Shubuh di timur Indonesia, beribu surau dan masjid bersahutan mengumandangkan azan. Adzan akan bersahutan dan merambat menuju ke Indonesia bagian barat sampai ke Sumatera. Sebelum Adzan Shubuh berakhir di Indonesia, kumandang Adzan Shubuh telah berkumandang di Malaysia, diikuti kumandang Adzan Shubuh di Myanmar dan Cina.

Dalam waktu 1 jam setelah Adzan Shubuh berkumandang di Jakarta, Azan Shubuh mulai berkumandang di Dacca, Bangladesh, dan bersahutan hingga ke barat India. dari Calcutta ke Lucknow seterusnya ke Mumbai dan Srinagar dan berlanjut bersahutan ke keseluruhan Kashmir. Seluruh wilayah Pakistan juga mulai bersahutan mengumandangkan Adzan Shubuh.

Sebelum kumandang Adzan Shubuh berakhir di Pakistan, Adzan Shubuh mulai berkumandang di Afganistan dan Muscat, Oman. Antara Muscat dan Baghdad, Irak mempunyai perbedaan waktu 1 jam dan dalam waktu 1 jam ini Adzan Shubuh berkumandang bersahutan di UEA, Kuwait, Yaman, Somalia, dan Arab Saudi. Antara Baghdad dan Kairo di Mesir mempunyai perbedaan waktu 1 jam. Dan Adzan Shubuh masih berkumandang di Syria, Yordania, dan Sudan dalam waktu itu.

Kairo dan Istanbul, Turki terletak dalam waktu sama. Antara timur dan barat Turki mempunyai jarak perbedaan waktu 1,5 jam. Kairo dan Tripoli, Libia mempunyai perbedaan waktu 1 jam. Dari Libia, Adzan Shubuh bersambung bersahutan ke Tunisia, Aljazair, Rabat (Maroko) dan Markesh. Proses kumandang Adzan Shubuh selanjutnya bergantian menaungi seluruh negara Afrika.

Kumandang Adzan Shubuh yang dimulai di timur Indonesia waktu subuh sampai ke perairan Atlantik selama 9 jam tetapi sebelum Adzan Shubuh dikumandangkan di perairan Atlantik, Adzan sudah berkumandang lagi di timur Indonesia menandakan waktu Dzuhur. Setelah Adzan Dzuhur tiba di Dacca, Adzan Ashar kembali berkumandang dimulai di timur Indonesia. Selang beberapa jam kemudian Adzan Magrib berkumandang kembali. Sebelum Adzan Maghrib berkumandang di Sumatera, Adzan Isya' sudah terdengar berkumandang di timur Indonesia.

Begitulah seterusnya, Adzan akan terus bersahutan dari seluruh wilayah di muka bumi ini tiada henti. Berpuluh ribu muadzin di seluruh dunia bersahutan mengumandangkan Adzan menyatakan kebesaran Allah, syahadat dan seterusnya. Insya Allah Adzan akan terus bersahutan dan tidak akan pernah berhenti hingga akhir zaman.
" (Sumber: Video yang atas tadi.)

Seriusly, bagi saya ini adalah sesuatu yang sangat menakjubkan! Hebat! Betapa nama Allah tidak pernah terhenti disebut walau sekejap di dunia ini. Subhanallah, wal hamdulillah, wa la ila ha illa allah ~

Bila dah tertarik ni, mula lah rasa nak geledah-geledah info tentang azan. Alhamdulillah, Wiki is the best!! Banyak sangat dia pack kan sekali~ Sejarah, sunat,adab, iqamah, teks, perbezaan dan macam-macam lagi termasuklah info berkenaan azan di dunia masa kini. Nak letak kat sini banyak banyak sangat. Saya kasi link saja la yer. Sila-sila pergi tengok dan baca di Wiki: Azan. Moga ada faedahnya untuk semua..

Harapan saya, semoga info seperti ini sedikit-sebanyak dapat membantu kita untuk memperkukuhkan lagi kepercayaan dan akidah kita mengenai keagungan dan kekuasaan Allah s.a.w.

Cukuplah setakat ini buat kalian. Jumpa lagi! Assalamualaikum~

5 comments

Anonymous | July 29, 2009 at 10:54 PM

Allahuakbarkabira. Meremang bulu roma akak okeh, bila tengok youtube fenomena azan tuh. Azan tak berhenti bersahut di seluruh dunia!

Thanks for sharing this, Ainul =)

izzahsakinah | July 30, 2009 at 7:36 AM

Subhanallah. Speechless. Tq Ainul.

p/s: Kak Nad amik link entri ni, boleh eh ;)

akak | July 30, 2009 at 8:48 AM

Allahuakbar!..Tak pernah pun terfikir selama ni.. Tq Ainul sebab kongsi maklumat ni..

Ainul Arina Madhiah | July 30, 2009 at 12:42 PM

kak diya:
sama2 akak.. sama-sama kita kongsi benda baru kan bagus. ^_^

kak nad:
welcome kak nad! sila-sila. ainul tak kisah pun.

akak:
sama-sama akak. ^_^

Nik Fauziah Nik Hussin | July 30, 2009 at 4:25 PM

subhanallah...
ainul..lama btol tak drop by sini.. semoga sihat selalu.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images