My Little Sweethearts

Salam

Tadi petang saya pergi menziarahi Kak Asma Khalid yang baru bersalin tiga minggu lalu. Baru berkesempatan nak pergi lepas balik dari bercuti yang lalu.


1. Bayi Kak Asma ni namanya Asiah Awatif.
2. Comel.
3. Gaya macam bayi Arab. Besar dan panjang. Umur baru tiga minggu tapi badan macam dah keras macam umur beberapa bulan. Best jugak sebab senang nak main. Puas pegang dia tadi.
4. Gaya Asiah kat rumah macam kuat nangis, tapi tadi time pergi ROQS tengok dia diam je ikut program. Rengek-rengek sikit je pun. Wah, ada gaya anak solehah ni. Moga besar nanti Asiah jadi anak solehah macam ibu dan ayahnya ya. Aminnn...

Bila tengok Asiah tadi, tiba-tiba teringat dekat anak-anak jagaan saya waktu trip Europe KC (KELANA CONVOY) haritu. Haha, bukan anak sendiri pun tapi anak abang-abang dan kakak-kakak yang join ke trip tu sekali. Tak tahu kenapa tapi saya sangat senang masuk dengan budak-budak tu. Nak control diaorang pun tak lah susah sangat.

Dari awal trip sampai ke akhir, saya dapat title 'baby sitter' dalam trip. Sampaikan ada juga yang cemburu sebab budak-budak tu kadang-kadang payah sangat nak pujuk, tapi kalau suruh saya cakap, senang je diaorang ikut.hehe. Well, mestilah ada tricknya. ^_^ Semua berkat ilmu ber-adik-beradik dan sepupu-sepapat yang ramai kecik-kecik belaka. Bagus gak eh? Kan?

Hurm, apa kata saya kenalkan korang dengan adik-adik saya sepanjang ke Europe haritu. BUdak-budak ni lah mangsa kekacauan saya dan kawan-kawan time boring. Kalau takde diaorang, agaknya sunyi sikit kot trip tu. Ye la, mana tak nya. Kat sana, kami yang undergraduate la yang paling kecil. Nasib baik ada kanak-kanak nih, takde lah terasa sangat diri ini sangat bersifat keadikkan. Hehe


Perkenalkan, ini Aiman Bin Shahrul.
1. Umur setahun lapan bulan.
2. Duduk kat Sudan.
3. Sangat hensem.Haha. Comel lah. Muka Innocent.Suka buat gaya Aiman tak kisah.
4. Awal-awal datang dia diam je sebab tak sihat, tapi bila dah sembuh fuh hyperactive sungguh. Jenuh kejar keliling Venice.
5. Oh ya, Aiman ni anak sedara Izzah Ibrahim, my classmate in Jordan. Izzah pun tak sempat jumpa lagi. Walla, kitaorang lebih maju nampaknya. Sorry Izzah, tapi seriously Aiman is very cute!! ^_^


Next, hero nombor dua. Iman Bin Azizul.
1. Umur dua tahun.
2. Currently, berada di Laughborough.
3. Pemalu tapi kalau kasi makanan, for sure dia datang dekat! ^_^
4. Budak ni badan je kecik tapi ngorat orang cukup terer. Haha. Partner dia si Kakak yang comel. 24 jam kat mana ada kakak, kat situlah ada dia. Pasangan bahagia Trip Europe Kelana Convoy 2009. Bertuah Abang Azizul dan Kak Marini sebab Iman dah copkan menantu awal-awal. Hehe..

Diaorang dua orang ni lah mangsa paparazzi dan mamarazzi kat sana. Boleh buat satu magazine gambar diaorang berdua je. Rapat bukan main! Best friend la katakan.
^_^


Ini buktinya! Haha~ Amacam? Sepadan tak? ^_^ Haha..Nasib baik kecil lagi. Kalau tak jenuh Achik Ainul nak datang kenduri satu kat Laughborough, satu lagi kat Belfast. Pokai la achik gamaknya nanti nih. ;p


Opss, lupa nak perkenalkan heroin tadi.
1. Nama dia Ereena Adelia Binti Mansur.
2. Umur dua tahun juga.
3. Kegemaran utama: Main buaian. Maka buaian adalah aset utama saya untuk suruh dia ikut cakap kalau dia dah stat nak jadi nakal.
4. Budak ni bijak. Ada je idea dia nak bercakap. Tak henti-henti.
5. Suka tiru gaya orang tapi dia selalu konpius orang yang dia baru jumpa dengan ahli family dia kalau muka seiras (yeke). Contoh: ada sorang budak lelaki sebaya saya yang sini yang muka seiras uncle dia kat Malaysia yang suka mandikan dia. Asal jumpa budak lelaki tu, automatik dia angkat baju dan ajak 'uncle' dia mandi. Adoi la budak. Kuat betul eh memori dia. Fuh, respek!
6. Adelia sangat best buat kawan! Active dan sangat bersemangat. Nasib baik Achik takde semput. Boleh la angkut dia ke hulu-ke hilir main macam-macam. Tapi aktif-aktif dia pun, kalau dah sampai limit penat dia, last-last masuk kereta sorong gak.. Apa la Adelia nih.. ;p ~


Ini pula namanya Ereena Aqlea Binti Mansur.
1. Adik kepada Adelia.
2. Panggilan: adik.
3. Muka dia ni cute sangat dengan mata bulat ditambah dengan lesung pipit dia yang dalam tu!
4. Umur erm setahun berapa bulan entah.
5. Tapi dah boleh jalan secara tak stabil. Macam penguin. Comel gila kalau dia semangat nak berjalan sendiri. Siap ada bunyi macam nak lumba lari je. Tak tahu la dia ni kalau dah berjalan karang macam mana. Mesti aktif macam kakak dia.
6. Perangai utama dia kalau berjalan : "Jangan pegang saya! Biar saya yang pegang achik! " Independent betul la Aqlea ni. Bagus..bagus..
7. Tapi dia takut air. Setiap kali nak mandi, mesti dengar dia menjerit sampai macam satu camp site dengar.
8. Aritu time dia bad mood waktu mak ayah dia bersiap, dia hanya diam bila saya pangku dia macam jadi superman. Lenguh betul, tapi layan je la. Nasib baik ko comel! Hehe.. Dah lama tak buat stunt acah baling anak orang, nasib baik dia tak kisah. ^_^


Ini puteri kami di sini. Namanya Puteri Safiyyah Binti Fahimi.
1. Panggil dia Safi.
2. Satu benda yang paling orang akan cepat nampak pada Safi ialah bulu mata dia yang super duper panjang dan melentik. Cantik sangat!
3. Safi paling senang masuk dengan semua, tapi dia jugaklah yang paling kuat menangis. Hehe.
4. Umur Safi baru 8 bulan. The youngest in the bus.
5. Sangat suka barangan elektronik dan buku. Normal kot untuk bayi baya ni. Tapi kalau berposing depan kamera pun hebat, i wonder itu normal atau bakat semulajadi?
6. Mak ayah Safi suka suruh Safi tiru kitaorang belajar kat JOrdan. Hurm, kalau betul la jadi kan, agak-agak saya umur berapa ek waktu tu? Jauh tu, entah super senior kot. Hee, berangan!
7. Safi sekarang kat Malaysia.


Hurm, rindu nya dekat kanak-kanak nih. Lama tak nyakat diaorang. Rasa sunyi plak lepas 15 hari asyik kena keliling dengan budak-budak nih. Bila Asiah ada nih, tetiba teringat diaorang balik. I miss them so much! Nasib baik la JUST kasi cuti sebulan je setahun. Kalau dapat tiga bulan macam orang lain, dah lama saya terima usul Kak Syura suruh Kak Jaja ambil saya jadi babysitter kat Belfast jaga Aqlea ngan Adelia tu. ^_^ Best gak jadi baby sitter. Untung-untung, masin la mulut diaorang kat sana asyik sebut saya bakal jadi Paedeatric. Aminnnn...

Seronok sebenarnya main dengan budak kecik. Lagi kecik, lagi saya suka! Diaorang happy, saya lagi happy~ Rasa macam hilang masalah. Tambah-tambah kalau yang umur dua tiga tahun tu, diajaknya kita main macam kita sebaya diarang je. Merasa kejaplah jadi kanak-kanak balik walaupun badan dah besar macam giant. Huhu

Suka tengok bila budak-budak ni main. Riang-riang ribena sungguh. Tak hirau keliling dah. Janji dapat main, puas hati, setel! Tak ada nak fikir masalah diri ke masalah dunia ke masalah orang ke. Fikir diri sendiri je. Nak berperasaan lebih-lebih pun takde. Gaduh-gaduh manja adalah. Pastu baik balik. Best kan? Aman dunia. Hati pun tenang je.

Eh, tapi kalau semua nak jadi baby, siapa yang jadi mak ayah yang nak tolong jaga? Tak ke haru kalau dunia ni ada baby je? Hancur yong! Takleh-takleh..

Takpelah, yang penting masing-masing dah ada pengalaman jadi kanak-kanak walaupun tak ingat amende langsung time tu. Walaupun masa tak boleh diubah, tapi kadang-kadang kita masih boleh kembali jadi macam kanak-kanak.

Bukan dari sudut ketidakmatangan ye kawan-kawan. Tapi dari sudut kesucian fikiran dan hati, keinginan yang tinggi untuk menerokai sesuatu yang baru serta ketulusan jiwa yang tinggi. Aish, pendek kata ala-ala macam kudus la sikit. Tak payah nak busuk hati, rendah diri terlampau, tension atau apa-apa saja yang negatif yang pada seorang dewasa. Cubalah ambil masa untuk kembali melihat dunia dari kaca mata seorang kanak-kanak iaitu hidup di masa depan sebagai dunia yang menjanjikan sesusatu yang baru untuk diterokai dan seronok untuk dihadapi tanpa sebarang risiko. Nice, isn't it?

Oklah, tu je nak cerita tentang Adik-adik saya di Europe haritu. Bahana rindu diaorang la ni. Lama tak jumpa budak kecik. Ni yang tak sabar balik Malaysia nih.

Eh lupa, to my new hero (cousin) in Malaysia - Zharif Imran, welcome to the world!! Nanti Kak Ina balik, kita kumpul ramai-ramai ok! Sekali dengan Baby Kak Mazni yang Kak Ina dah lupa nama. Huhu. (Ish, habislah aku kopak balik raya nih. Harap-harap la diaorang tak mintak duit raya. Alasan utama bakal dipakai : Belum kerja dan belum kawin! Wee... confirm selamat!) ^_^

++ Tahniah AJK Pelaksana ROQS.. ROQS memang rock! Tak sia-sia berhimpit macam sardin dalam Dewan Abu Ain. Banyak input baru tentang zionis yang saya dapat. Syukran! Buat lagi eh bila-bila.

++ Exam saya 25,26,27 Julai. Immune, Public Health dan Food Preservation. Cuaknya Ya Allah. Doakan saya dan rakan-rakan ya!

++ Motto minggu ini : Look, See and Help But Do Not Cross The Limit. Sedang membiasakan diri untuk tidak melebih-lebih dalam bertanya benda yang bukan urusan kita. Susahnya menjaga curiosity. Ganbatte!

4 comments

Diya Kamaruzaman | July 24, 2009 at 6:09 AM

Ya Allah. Comel nya Aqlea buat muka mvm tuh! Ada lesung pipit pulak tuh. Ada depan akak, dah lama kena cubit pipi nih. Huhu.

entri Ainul ni dah macam sesi berkenalan dengan budak2 pulak. Hehe. Niceeee. =D

P/s-Good luck utk exam ye ;)

arina | July 24, 2009 at 7:09 AM

bile aku nk jumpe anak ko? =P

Ainul Arina Madhiah | July 26, 2009 at 9:34 PM

kak diya:
aqlea memang comel snagat-sangat! dah lama ainul cubitkan pipikan dia untuk sesapa yang nak. Kalau nak pergi cubit lagi, jom gi belfast! hehe.

p/s :tq akak!

arina:
nanti aku dah bersalin, aku tunjuk la.. eh, tapi bila ek? hahaha... poyo ah ayat~

AYUL | October 4, 2009 at 12:49 AM

hye there..


stdnt JUSt ae..?
actually..sy dlu memg berhjt smbng kat sane..

add my YM ley?azfar_elias@yahoo.com nk taw lebeh bnyk tntg JUSt lgi la

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images