Tempatan

6:30 AM 9 Comments A+ a-

Salam

Haish, hujung minggu kali terasa bosan dan malas dan tak best dan segala yang seadik-beradik dengannya. Bateri lingkup ke nih? Haru sungguh la... Cik, sila istiqamah rajin boleh dak?

Dah dua hari ni dapat masuk kepala setengah subjek Physio je bila mula review dari awal. Lain-lain tu semua hilang melayang terbuang without study. Aish, helloo..wake up okay! Final nak dekat nih weh, jangan lupa kenangan CVS yang ber'falling colours'. Naya kang kalau tak dapat balik raya tahun ni.

Bila pikir-pikir balik, rasa macam menyesal plak tak join BKAN N9 pergi berfamily day kat Aqabah. Kononnya minggu ni satu-satunya minggu diri free 100%. So, mahu rehat dan study sepuas hati. Tapi lain pula jadinya. Erm, 75% rehat dan main suka hati dan selebihnya baru study. Hadoi, apasal pemalas sangat nih. Eh tapikan, better gak kot dah tak pergi aqabah tu, at least dapat rehat sepuasnya dan baca buku even sikit, ye dak?. Urm.. Ok, that's quite good!

Tadi waktu tengah malas-malas lepas selesai kemas baju, gosok baju, kemas bilik, gosok bilik eh, gosok cuci segala pinggan mangkuk, tetiba teringat nak habiskan tengok cerita melayu Dari Mata Arisa yang dah tinggal dekat sebulan lebih. Housemate pun dah habis tengok walhal orang yang introduce kat dia dulu. Nak baca buku tak masuk, so tengok je la tv tu kejap.

Overall okay la cerita tu. As nice as the novel. Nama pun adaptasi kan? Best! Tapi dalam banyak-banyak watak dalam cerita tu, saya macam tertarik sikit kat watak Amal, adik Arissa. Agaknya sebab ada persamaan antara kami kot- budak medik kat universiti cumanya dia univeristi tempatan, saya oversea.

Entah kenapa dari dulu lagi suka sangat tengok budak-budak medik kat universiti tempatan. Macam ada something special kat situ. Actually, dulu ada simpan angan-angan gak nak merasa jadi budak medik kat univeristi Malaysia walaupun nak gak pergi luar negara. Macam best je duduk kat kuliah perubatan Malaysia.

Sebabnya:

1. Hidup diaorang macam sangat berdisplin and sangat sibuk dengan pelbagai tugas berkaitan kos medik such as kuliah, tutorial, kaji selidik and what so ever. Tak tahulah kenapa macam terminat dengan life diaorang. Kat sini sebenarnya tak rasa sesibuk tu di universiti. Just datang dengar kelas atau lab, then balik rumah. Dalam sebulan ada exam MCQ. Simple kan? Tapi kalau tak pandai jaga diri and hanyut dalam kelapangan, naya gak oo.. Maybe sebab i love hidup dalam tugas yang ditetapkan kot macam kat asrama dulu, takyah pikir nak buat apa, ikuttt je.. Senang!

2. Sebab nak komunikasi ngan orang sekitar university macam lebih senang. Yela, sana bahasa kebangsaan la dengan bahasa inggeris kan? Kat Jordan ni, English okay je tapi kadang-kadang tensen gak bila jumpa dengan orang yang tak paham English. Okay, my bad too sebab Arab tak fasih lagi. Hurmm, tapi still i love Malaysia and Malaysian!

3. Senang balik kampung! Haha.. Silly excuse. Sorry, but betul apa? Kalau tensen, hujung minggu boleh lari balik kalau free. Dapat sehari dua pun jadiklah kan. Duduk sini, setahun sekali je boleh balik okay. Cuti tak cukup satu, saya miskin pun satu. Hoho.. Nevermind, belajarlah jadi perindu tegar supaya tak cengeng. Hehe...

4. Saya suka jadi budak university kat Malaysia. Entah, rasa macam sudah ada sedikit kedewasaan di situ. Ace, bajet sungguh. Tapi serius best. Sempat merasa 3 bulan je kat INTEC dulu. Kalau duduk kat rumah sewa ramai-ramai macam rumah Kak Mas dulu pun best gak (sini pun duduk sewa ramai-ramai gak tapi still Malaysia lagi best.

Okay, cukup la sebab ni je dulu. Tak terfikir yang lain lagi. Tapi erm, it's not that i hate being a medic student in Jordan. I love it! But still, saya teringin sangat nak belajar kat Malaysia. (Buat time Specialist nanti nak? Hurmm..)

I used to think that i'm not qualified to study medical in local univeristy. Mengharapkan tamhidi je la. Alhamdulillah dapat gak tamhidi medik USIM dulu. UIA punya fail walaupun saya mintak yang itu at first place. Kalau mengharapkan matriks, ermm i'm not sure i can pass or not. Medical course in Malaysia is really hard. Syukur alhamdulillah saya dipermudahkan jalan sampai ke sini. Luar negara dan tempatan masing-masing ada kekuatan tersendiri dan saya bersyukur saya berada di sini. Mungkin lebih baik daripada saya di Malaysia, siapa tahu?

Still, i adore medical student in Malaysia. Sebab tu tadi bila tengok watak Amal tu, rasa best sangat-sangat. Saya lebih prefer watak Amal ni berbanding watak-watak dalam Cinta Medik. Cintanya over terlampau walaupun yang si Amal takdelah banyak sangat mediknya, tapi semangat study dia tu yang saya suka. Jadi semangat sikit. Apa-apa je lah..

Erm, rasanya saya macam takde kawan sangat yang ambil kos medik di Malaysia. Kenal sorang yang kat USIM dulu tapi dah lost contact. Ada seorang yang lepas UIA matriks medik tapi tak jadi sambung kat UIA pula sebab nak ke Mesir. Alaa, bila nak dapat kawan medik universiti tempatan nih? Nak gak tukar-tukar cerita dengan dia. Mana la tahu kot-kot boleh menyeludup masuk join kuliah nanti ke.. =p Huhu.. Pernah try search any blog about them tapi asyik jumpa yang dah klinikal je, nak tegur pun cam segan. Busy kot diaorang tu. Mana sempat tulis blog melainkan yang saja gila nak menulis macam saya.

Anybody here yang sedang saya cari? (^_^)Y Jangan malu-malu introduce diri ok, i'm really eager to know you kalau ada sesiapa yang datang sini budak medik universiti tempatan. Saya berbesar hati nak tahu life as medical student in Malaysia. Trust me, it seems cool.

Ok, konon kata dah ada semangat kan tengok Amal study, so apa lagi? Pergi la study Ainul... Cukup dah ek rehat sakan dua hari nih. Pasni sila pulun macam Amal pulun. Contohi yang study saja okeh, jangan yang lain pulak. No cintan-cintun. Not your time yet.. Da~ (^_~)Y

** oh ya, sejak masuk sistem ni, saya sudah perasan yang saya perlu makin pandai kawal diri. Silibus makin susah, emosi tak tentu, aura persekitaran ala-ala lagi sempit dari longkang, rakan-rakan ada yang makin naik sangat tinggi ke puncak, ada juga yang tercungap-cungap dan mungkin ada yang macam sedang tenggelam. Saya yang mana satu? Sangat tertekan la bila fikir.. Adoi.. Kuat..kuat.. Usaha! Tawakkal! Cari semangat lekas kalau terasa huyung-hayang ok.

** My idol of the week kali ini jatuh kepada : Shigeaki Hinohara !! Siapakah Encik Jepun nih? Nak tahu. Baca sini. Kredit to Syidarina. I love it. Adrenalin meningkat secara tetiba nak belajar dan tiru macam Dr Hinohara.. Bagus.. bagus.. Get going..

9 comments

Write comments
yellowrose
AUTHOR
May 16, 2009 at 8:29 AM delete

aik xjumpe ke?zaman2 akk 2nd -3rd yr dlu byk jek akk jumpe blog blog dak medic msia..skang dorg da clinical gakla cam akak..go go carik..hehe..tuh r akk ngn kkanad pon salu borak teringin giler nk rase blaja kt msia..haha cam tahpape lak..tp 1 perkare jek yg paling bes dok ovc nih bg akk dpt blaja skill masak..xkire..akk rse kalo dok msia xkan ade mase nk masak..then lagi tenang kot,xyah sebok2 nk g kenduri kendare sedare mare sana sni..hahaha..setaun skalik ckop..kui3..even dlu mak akk da offer da,kalo akk blaja kt msia jek,bley dapat kete sendrik n mcm2 lg..tp nk g ovc gak..make ktsnilah gak akhirnye..
go go ainul..!!

Reply
avatar
May 16, 2009 at 2:58 PM delete

kak asma:
erk, ada niat plak tu nak study oversea utk lari dari kenduri sedara mara.. Ainul tak kisah la akak kalau nak kenduri selalu-selalu, orang suka sangat-sangat jumpa sedara mara, geng ramai boleh buat projek.. hehe.. tapi setuju gak kot duduk oversea bleh upgrade skill masak, kalau tak mesti kaya kedai mamak kat malaysia kan kita asyik makan luar je kalo malas.
erm,,waaaaa! belajar local dapat kereta? *wink~wink* hebatnyer offer belajar dapat keta, kalau dah keje nanti mak akak offer apa plak ek? ^_^

Reply
avatar
May 16, 2009 at 8:49 PM delete

selamat hari guru buat doktor ainul..

Reply
avatar
crazerx
AUTHOR
May 17, 2009 at 2:38 PM delete

budak dental xnak ke kak ainul?
hehe..

Reply
avatar
crazerx
AUTHOR
May 17, 2009 at 2:38 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
May 17, 2009 at 8:48 PM delete

chiam:
apa kaitannya yer cik am? huhu.. selamat hari guru buat cikgu kimia! kirim salam sama kak arfah yer. ^_^

ummu:
budak dental sama ke tak ek? kalau sama, awak je la wakilnya.. hehe

Reply
avatar
arina
AUTHOR
May 19, 2009 at 3:49 AM delete

Ainul .. aku nk smbung bljr kat msia je nnti.
klu lah aku smbung.
haha.
mcm mls je nk bljr lg bile dh hbis nih.
nk khwin.
haha.

Reply
avatar
Pijah
AUTHOR
May 19, 2009 at 8:18 AM delete

Duk hostel tak best. Haha. Tetibe plak :P

Hi kak arina. ;) assalamualaikum..

Reply
avatar
May 19, 2009 at 1:28 PM delete

arina:
kawen gak benda pertama dia ingat.. ikut sukati ko la arina, janji aku dapat kad nnti.. hehe..

pijah:
ws pijah! eh, nanti awak dah lama tinggal, awak rindu tau pijah.. ^_^

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *